Jag har blivit lat

När mitt liv som hundägare tog slut tänkte jag att jag ändå skulle komma ut på promenader varje dag. Jag tänker fortfarande likadant men lyckas inte alltid så bra. Regniga dagar eller dagar då ryggen värker extra mycket händer det att jag bestämmer mig för att jag slipper gå ut den dagen. Oftast kommer jag ändå faktiskt ut och jag vet ju att det är mest jobbigt innan. När jag väl har fått på mig tensen, lånkalsingarna och ytterkläderna och kommit ut så är det nästan alltid skönt och humörhöjande. Men det är bra att ha en anledning och idag hade jag tid hos frissan. Lite väl långt för en sammanhållen promenad men jag trodde att en halvtimmes vila medan jag klipptes skulle räcka för att det skulle gå bra. Det gick så där. Men jag hade ju inget annat jag måste så jag kunde ta det lugnt och njuta av värmen från värmedynan resten av dagen.

DSC_0004DSC_0001DSC_0005DSC_0007

Jag känner att jag behöver någon slags aktivitet och kvällskurser har funkat bra för mig förut. I alla fall nästan alltid. Jag sörjer fortfarande att jag inte klarade mer än tre gånger på buggkursen förra hösten. Det var något jag hade längtat efter under min långa väntan på en lever. Ni kanske kommer ihåg hur roligt jag tyckte det var att få dansa och hur besviken jag var när jag var tvungen att sluta. Men nu har jag hittat något jag borde klara. En grundkurs i jämtska/jamtska. Båda stavningsvarianterna står med i kursens rubrik och jag vet att det skiljer en hel del mellan hur man pratar i olika delar av länet. Kursledaren är känd, författaren av ”Orlboken” (både ord och grammatik). Jag har tittat lite i den boken tidigare och vet att den är omfattande. Det här ska bli kul och, som den språknörd jag är, ser jag fram mot kursstarten i februari. Inte förrän jag redan hade bokat en plats kom jag ihåg att jag egentligen har infört köpstopp. Hoppsan, det var ju inte bra men jag tror att jag kommer att tycka att det är värt kursavgiften.


14 comments

 1. Uff ja det er dessverre slik at om man er helt fri så veger man seg litt for å ut om det ikke frister. Jeg vet at jeg hadde veldig sjelden gått tur om jeg ikke hadde hatt hund. Nei da hadde jeg nok tilbragt mange timer i sofaen på kveldene. Jeg har ikke gått mange kurs, men de jeg har gått har stort sett dreid seg om hunder og ting de kan brukes til. Synes du er flink jeg som kommer deg ut uten noen som må ut.

  Gilla

  • Ja, visst är det lättare att stanna inne när man inte måste gå ut. Som tur är vet jag att jag mår bättre om jag tar mig ut och jag försöker göra det till en rutin. Men om man jämför med alla hundpromenader flera gånger om dagen så är det en väldig minskning även om jag promenerar varje dag nu 😉 Kvällspromenaderna har jag aldrig gillat. Då har det varit bra att bara kunna släppa ut hundarna i trädgården. Jag har gått alla möjliga kurser och även olika hundkurser. Jag gick en hundmassagekurs som jag trodde att båda mina hundar skulle gilla. Men den ena reste sig och gick och gömde sig så fort jag försökte massera honom och den andra såg bara besvärad ut. De gillade de vanliga gos- och mysstunderna bättre 😀

   Gilla

 2. ÅÅhh vad jag känner igen mig – så länge man har hund, ja även lånad hund som nu, så är det inga problem att ta sig ut på långa promenader, men sen när man inte ”måste”, då kan det ibland vara svårt med motivationen. Ja, i alla fall när regnet står som spön i backen …
  Fina bilder från din promenad!
  En alldeles perfekt kurs för dig! Den tror jag verkligen du kommer att gilla 🙂
  Kram

  Gilla

  • Ja, precis så är det. Men jag vill komma ut åtminstone lite varje dag och jag mår mycket bättre (förutom i ryggen 😉 ) när jag är ute och går. Men det är ju ganska skönt att någon gång känna att det är ok att avstå och bara stanna inne 🙂
   Tack, det blev finare ute när det kom lite nysnö 🙂
   Haha, javisst verkar det vara en kurs som jag bara måste gå 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Samma med mig Hunden Jack blir galen om vi inte går våra skogspromenader men nu är det lätt att låta bli när det snöar oh blåser och är kallt. Vissa dagar blir det bara att gå till postlådan och till vedboden men man får ju motion med snöröjningen om man inte deppar ihop totalt som jag gjorde igår och lät snö ligga.

  Gilla

  • Ja, du får nog tillräckligt med motion bara med snöröjningen. Du måste säkert pulsa fram i djup snö om du ska promenera i skogen och det är jobbigt. Tur att du kan gå längs vägen i alla fall. Men det är helt ok att stanna inne när vädret är som värst.
   Jättetrist att du ska må som du gör ibland när det är tungt. Men jag förstår dig. Jag skulle förmodligen känna likadant om jag hade allt ansvar för snön.

   Gilla

 4. Jag tycker du är duktig som ger dig ut så ofta du kan. Låter spännande också med en kvällskurs i jämtska. Den enda kvällskurs jag gått var att jag lärde mig kalligrafi. Jag var hemma och mammaledig i ny stad, det var roligt att komma ut. Skriver inte kalligrafi så ofta men det är roligt att kunna
  Kram

  Gilla

  • Tack, det är en sådan där sak man vet att man mår bra av men ändå ibland måste tvinga sig att göra 🙂
   Jag har gått ett antal kvällskurser och de flesta har varit italienskakurser. Sist gick jag en fotokurs men den var inte särskilt kul även om jag lärde mig det jag ville lära mig. Jämtska är ett spännande språk/dialekt och jag tycker att det ska bli kul 😀
   Kram

   Gilla

 5. Jämtländska ? Hur låter den? som norrländska? I så fall fattar jag! En del tror ju jag kommer uppifrån norr, kanske mer Tornedalen, senast idag var det en som undrade…. Låter kul med en kurs i ämnet! Jag gick för många år sen en fotokurs som jag gillade, du fotar ju också, men du kanske är fullärd? Tyvärr har vi ingen kursverksamhet i byn, det finns inga ledare som gör sig omaket att åka hit! Det är lika illa inom PRO där jag är studieansvarig. För att ordna en cirkel behöver man en ledare som kan något i ämnet….där fallerar det. Fast efterfrågan saknas också, hittills i alla fall.
  Kram från pörtet

  Gilla

  • Via länken nedan kan du få höra ”Tomten” på jämtska (eller jamska som många säger). Jag vet inte om du kommer att kunna klicka på den och komma dit direkt eller om du måste kopiera och klistra in i adressfältet.

   Det låter inte som vanlig norrländska. I alla fall inte som jag tror att du uppfattar norrländska. Det ska bli jättekul att få lite mer kunskap om jämtskan. Jag förstår det mesta men vågar inte prata och jag skulle vara väldigt osäker på grammatiken, som jag vet påminner en del om tysk grammatik. Det finns inte lika stort kursutbud här som i Östergötland men där har de å andra sidan ingen kurs i jämtska 😀 Vad gäller fotandet så är jag en glad amatör. Jag gick en fotokurs men jag tyckte att det blev för mycket regler och att glädjen i det spontana fotandet försvann. Jag lärde mig vad olika termer står för och hur man gör vissa inställningar men jag använder ändå oftast automatfunktionerna och är nöjd med dem.
   Kram

   Gilla

 6. Det där känner jag igen! När min älskade Gozzi lämnade jordelivet så var de gångerna jag var ute för att gå själv lätträknade. Även att jag älskar promenader. Tack vare Eddie så är jag ute och promenerar igen trotts att jag önskar att han kunde göra sina behov på toa de dagar då det ösregnar.
  Så fint med lite snö. Nu saknar jag snön, helst nu när det är fullmåne ute.
  Så kul med kurs, ska bli spännande att höra om den sedan.

  Kram

  Gilla

  • Det är nog många som ändrar sina rutiner när man inte längre har en hund. Jag hade fortfarande min systers hund, Nalle, att gå promenader med men det tog ju bara knappt två månader innan han också fick somna in. Usch, sorgligt och inga roliga minnen. Men jag har gått vidare och försöker komma ut de flesta dagarna. Eddie skulle nog gärna lära sig att gå på toa för din skull 🙂
   Snön gör mycket för julkänslan. Här är det på gränsen till töväder men jag tror att vi har lite för mycket snö för att den ska hinna försvinna innan nästa snöfall.
   Ja, jag hoppas att kursen blir så kul och givande som jag tror. Det hänger nog en del på hur ambitiösa andra deltagare är men jag går kursen för att jag vill lära mig.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s