Leverans från större stad

Matbutikerna fyller på mer och mer med veganska produkter men här i Östersund har jag inte hittat något riktigt gott smörgåspålägg. De pastejer som jag har provat lockar inte till fler köp och de skivade pålägg jag har hittat har snabbt känts trista. I stället har jag köpt hummus som jag kombinerar med picklad rödlök eller någon grönsak. Vissa veganska ostar går också bra att äta tillsammans med marmelad eller t ex tomater. Jordnötssmör är väldigt gott och det är också något jag varierar med. Men minnet av goda skivade pålägg gjorde att jag har saknat något liknande. Vissa butiker har ovo-vegetariska varianter av typ salami men de innehåller ägg.

När jag var hos min son i Uppsala hade han en förpackning med vegansk salami och på hans hembakade bröd smakade det himmelskt gott. Ingen kan säga att smaken är som äkta salami men det är väldigt mycket godare än allt annat jag har provat. Innan min son kom hit i helgen frågade han om jag ville ha några förpakningar av denna salami och jag bad honom att ta med så många han kunde. I lördags kom han och levererade 15 förpackningar och nu kan jag frossa så mycket jag vill. Utgångsdatum är i februari men de går säkert bra att frysa in också.

DSC_0001

Någon kanske undrar vad seitan är för något och enkelt förklarat är det vetegluten. Stärkelsen i vetemjölet separeras bort och kvar är seitan/vetegluten. Det används till en hel del inom vegansk matproduktion.

Det blev en skön och mysig helg med två av mina barn och på lördagskvällen fick vi besök av Stitch i sällskap med yngsta dotterns svärmor och hennes sambo. Stitch är en trevlig liten herre som även är mycket hungrig. Men hans lilla mage tål inte saffran och därför fick han inte smaka lussebulle. Det är nog inte bra för någon hunds mage och våra hundar har aldrig heller fått sötsaker och definitivt inte vid mat- eller soffbord. Men min son fick en fin mysstund med denna fina vovve även om det var bullen som fick honom att lägga sig i knät.

DSC_0004

Nu är det tomt här igen men snart åker jag söderut för en ny härlig familjeträff.


12 comments

 1. Vilken härlig helg du har haft och så mysigt med besök. Vissa saker saknar man mer än andra så det var ju praktiskt att sonen kunde köpa med sig av pålägget. Våra hundar äter inte heller sötsaker för det finns liksom ingen anledning för dem att göra det tycker jag. Då finns det bättre alternativ om man vill festa till det lite för deras del. Här blir det en del tuggben vilket är bra för tänderna.

  Kram och god måndagskväll!

  Gilla

  • Ja, det har varit kul att ha dem här 😀 Och nu har jag salami så att jag klarar mig lääääänge 😀
   Sötsaker är inte bra varken för hundmagar eller deras tänder och de blir lika glada för något nyttigare. Men det är inte alltid det blir rätt i alla fall. Kasper och Rex fick länge varsin morot på kvällen och de tyckte väldigt mycket om dem. Men veterinären påpekade att det var väldigt sött och det borde jag ju ha tänkt på.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. En riktigt fin helg med andra ord! Så bra att du nu har lite gott att lägga på mackan 🙂
  Vilken liten fin hund … ser snäll ut 🙂
  Tiden går fort … och som sagt, snart dags att fira jul!
  Kram

  Gilla

  • Ja, som vanligt när ett eller flera av mina barn kommer så blir det väldigt fint och mysigt 😀 Jag gillar mackor och då är det bra att få lite mumsigt pålägg 🙂
   Det var en väldigt charmig liten hund, en dvärgpinscher, och det var trevligt med hundsällskap en stund igen.
   Ja, om tre veckor är det dags och då blir det mys med bl a kattbröderna i stället 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Hej, jag är full av beundran över din veganska livsstil och allt som det medför i form av brist på ersättningsprodukter trots att det enligt mig kryllar av varianter av både vegetariskt och veganskt i hyllorna. Men det ska ju också vara välsmakande! Jag har provat salami, vet inte om det var vegetariskt eller veganskt men den tyckte jag var god. De pastejer jag smakat har jag inte tyckt om, de smakar artificiellt och lite sött, blä. Det blir nog ingen vegomänniska av mig, idag beställde jag inkokta grisfötter på coop….min största last på julen (halva december o in i januari).
  Så trevligt ni måtte ha haft, söt vovve med häftigt namn. Stitch är ett utmärkt hundnamn att ropa högt när hunden ska kallas in! Blinka låter ju alldeles för mesigt…men så är hon ju lite mesig också,,,,,
  Dvärgpincher läser jag nu, en brun sån, vi har några som jag uppfattat svarta här i byn. De är säkert gulliga o rara inne, men utomhus är dom bestar. Jisses så dom drar och skäller o ch beter sig när man möter dem, sen triggar de förstås Blinka också så det blir ett himla liv…
  Ha en fin vecka i väntan på nästa trevliga sejour med barnen! Kramen

  Gilla

  • Haha, tack men det är inget du behöver beundra mig för. Ett beslut som kändes ganska enkelt och som bara känns bättre ju längre tiden går 😀 Jag saknar egentligen ingenting längre, inte ens hushållsost som var en stor favorit, men när jag upptäcker något nytt och gott då blir jag glad när jag får det. Man ska inte tvinga sig till att bli vare sig vegetarian eller vegan bara för att man borde bli det. Ät det du gillar och gör det med gott samvete. Om du däremellan petar in något vegetariskt någon gång så är det bra men det ska vara gott och lustfyllt att äta. För mig har det blivit nästintill omöjligt att äta animaliska produkter och jag är själv förvånad över hur fort det blev så.
   Stitch var en trevlig bekantskap och jag håller med om att namnet var både passande och bra 🙂 Men Blinka är ett jättefint namn som passar utmärkt för din söta lilla kompis 😀
   Jag har också googlat dvärgpinscher och svart verkar vara den vanligaste färgen. Hur Stitch är ute vet jag inte men här inne var han en mysig och snäll vovve.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gilla

 4. Vad trevligt med besök i helgen och hunden var också fin! Vad praktiskt att sonen kunde ha med veganskt pålägg. Kan tänka mig att det finns mer att välja på där han bor . Hur gör ni till jul? Äter alla veganskt?
  Kram

  Gilla

  • Det var en fin och mysig helg och som vanligt blev det väldigt tomt när de åkte. Uppsala är en stor studentstad och efterfrågan på veganska alternativ är säkert mycket högre där. Det finns mycket här också men utbudet är självklart större i stora städer. Alla kan gärna äta veganskt och tycker att det är gott men julbordet blir förmodligen mer traditionellt. Jag vet inte riktigt eftersom jag inte ansvarar för mer än vissa veganska rätter. Hade vi firat hos mig hade jag kanske kunnat sträcka mig till att köpa en julskinka och kanske några ägg eftersom ägghalvor är omtyckta. Men nu slipper jag det eftersom andra gör de inköpen 😀 I år firar jag och mina barn tillsammans med svärsonen och hans mamma med sambo.
   Kram

   Gilla

 5. Hört att hundar och katter inte tål saffran. Blankis på vägen men jag ska försöka ta mig till vattengympan i alla fall. Verkar besvärligt att vara vegetarian. Jag är glad att jag kan äta precis vad som helst. Det är nog en gåva som man inte nog kan uppskatta. Jag har tagit det för givet men nu verkar världen vara full med allergier mot allt möjligt och det måste vara jobbigt

  Gilla

  • Ja, jag har också hört det så det har aldrig våra hundar och katter fått smaka. De har aldrig fått andra sorters kakor eller bullar heller och det har nog varit bra för både magar och tänder 🙂
   Lite besvärligt är det att vara vegan men det är inte många varor jag inte hittar här. Det som är svårast är att man är krånglig som gäst och jag vill inte vara besvärlig. Jag har inga allergier så det är inte anledningen till att jag har valt den här kosten och nu har all längtan efter kött, fisk eller fågel helt försvunnit. Jag saknar inte ens hushållsosten som jag gjorde i början. Men visst ska man vara glad om man slipper olika matallergier och det kan både du och jag glädja oss åt 😀

   Gilla

 6. Jag älskar salami, men jag har kommit på att det är något i den som gör att jag får ont i magen. I och för sig så får jag ont i magen för det minsta lilla nu för tiden. Men jag ska faktiskt köpa mig en paket av din salami så får jag se ifall magen blir gladare. Min Eddie får inte heller något annat än sin hundmat, vill inte han ska få vällevnadssjukdommar som många stackars hundar åker på nu för tiden. Åh så mysigt du haft det som fått rå om dina barn ett par dagar, förstår att du längtar till din kommande tripp.
  Sonen tackar så jättemycket för hejaandet. Han lovade att göra allt han kan för att få med sig någon av de fem vinterna hem.

  Kram

  Gilla

  • Salami är supergott och den veganska är också god, men den kan inte tävla med den köttiga sorten. Men om din mage tål den bättre är det kanske värt att testa om du gillar den. Jag tror att du kanske hellre väljer något annat skivat pålägg. Det är svårare att hitta något liknande när man avstår från kött så därför blev jag glad när min son bjöd mig på den här salamin när jag var hos honom.
   Hundar ska väl egentligen ha kost som är avsedd för deras magar och matsmältningssystem och slippa allt som vi människor ibland vill skämma bort dem med.
   Ja, det var en fin och mysig första advent. Hm, jag inser nu att jag inte har skrivit något inlägg på en vecka men så blir det ibland när inget skrivvärt dyker upp i mitt huvud 😉
   Hoppas att din son fick med sig alla vinster. Det är ju synd om de hamnar någon annanstans.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s