Husbygge

Äntligen blev det vinter igen och några cm nysnö ligger på marken. Jag lämnade min sovande dotter och gick ut på en skön morgonpromenad. Jag sa hejdå till Rudolf och vandrade iväg. Rudolf har hängt med länge. Det var min man som gav honom en clownnäsa så att han skulle leva upp till berättelsen om den röda mulen. Näsan sitter fortfarande på plats och Rudolf har en given plats utanför min dörr var jag än bor (så länge jag inte har min ytterdörr i en gemensam trappuppgång).

DSC_0010

Det var meningen att båda mina döttrar skulle ha kommit igår men, som ni vet, mår inte min äldsta dotter bra och det blev helt enkelt för mycket för henne att göra en resa. En del ångest och sedan extra mycket trötthet av anspänningen att bara tänka på resan, fick henne att inse att det får räcka att vi träffas i jul. Då firar vi i hennes stad och det blir mycket lättare. Flera veckor i förväg såg hon fram mot att komma och föreslog att vi skulle baka ett pepparkakshus. Eftersom jag hade köpt deg och var inställd på att baka så har jag ägnat en stor del av dagen åt detta husbygge. Min ynsta dotter höll mig sällskap medan jag var sysselsatt med detta och vid själva bygget erbjöd hon sin hjälp.

DSC_0037

Det spelar ingen roll hur noga man är när man skär ut de olika delarna i degen. Efter att ha varit i ugnen är de ändå ojämna och inget man lätt bygger hus av. Jag har kopierat mallarna som min mamma använde och jag måste beundra henne som gjorde jättefina pepparkakshus varje år.

DSC_0039

Huset sätts ihop med hjälp av smält socker. När man smälter socker i en stekpanna blir det väldigt varmt. Det kände jag några gånger och nu sitter jag här med flera små brännskador. Jag pytsade på det smälta sockret där det skulle vara och min dotter höll ihop delarna. Det gick skapligt tills taket skulle sättas dit. Det passade inte alls men till slut lyckades vi få det att sitta kvar. Resultatet blev ett skevt hus med stora glipor.

DSC_0042

Men med glasyren kan man dölja mycket och jag tror att tomtarna trivs i sitt hus.

DSC_0044

Nu ska jag sätta mig in i hur jag ska göra för att vara en av alla tusentals som under helgen ska mailbomba riksdagens alla ledamöter ang FK:s behandlinga av sjuka, funktionsnedsatta och andra illa bemötta personer. Syftet är inte att överbelasta utan vi vill bara väcka uppmärksamhet och visa att det finns ett motstånd. Mail ska även skickas till nyhetsredaktioner i media över hela landet. Hur det går med mitt eget ärende återkommer jag till i ett annat inlägg.


18 comments

 1. Tycker ditt pepparkakshus ser alldeles perfekt ut!
  Synd att din ena dotter inte orkade med resan men kul att ni får fira julen ihop.
  Låter bra att ni gemensamt mailar om hur ni blir behandlade av FK. Man ska inte ge sig.
  Kram

  Gilla

  • Tack, det var väldigt snällt skrivet 😀 Man kan dölja mycket med glasyr 😉
   Vi tycker alla att det är trist att hon inte orkar men vi är också eniga om att hon gör rätt. Det ska inte kosta mer än det smakar och så skulle det ha blivit.
   Jag har läst igenom instruktionerna från de som organiserar protester inom gruppen och det är ganska komplicerat. Jag tror att många avstår för att det är för mycket att lösa om man inte mår bra. Jag ska i alla fall försöka få iväg mina mail, totalt 16 st, plus kopia till media och sedan ett vanligt brev till riksdagen. Men jag skjuter på det till i morgon eftersom det känns lite jobbigt och jag måste ladda mentalt.
   Kram

   Gilla

 2. Vilket snyggt pepparkakshus det blev … verkligen bra jobbat! Tråkigt att din dotter inte orkade komma, men snart är det jul! 🙂
  Fina Rudolf står där så välkomnande … lyser upp och väcker förstås minnen …
  Lycka till med protestmailen … vilket jobb! Hoppas det får de ansvariga att vakna och ta sitt förnuft tillfånga!
  Önskar dig en fin adventshelg!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Jag får känna mig nöjd med att det håller ihop och att det ser helt ok ut om man inte tittar för närgånget på det 😉 Det doftar väldigt gott också.
   Ja, det är trist att det inte blev som det var tänkt men det var nog bäst att ta det beslutet.
   Du har helt rätt i att Rudolf väcker minnen hos mig men det är minnen jag blir glad av 🙂
   Idén med protestmailen är väldigt bra men jag tror att många tycker att det blir för krångligt. Förhoppningsvis blir det i alla fall stort och uppmärksammat.
   Tack och jag önskar dig och Lasse detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Jag tycker att huset blev hur fint som helst så det kan du vara nöjd med. Så mysigt med ena dottern på besök. Däremot var det synd att din andra dotter inte kunde komma men mår man inte bra så gör man inte det. Ni ses till jul och då slipper hon att ge sig iväg så det blir självklart mycket lättare. Mysigt att Rudolf får hänga med. Han hör verkligen till familjen nu 😀

  Kram

  Gilla

  • Tack Znogge! Det blev ganska dekorativt även om en riktig bagare säkert skulle rynka på näsan åt mitt byggverk 😉
   Jättemysigt med besök av barn och snart ska jag även hämta sonen vid tåget. Det är tråkigt att vi inte kunde samla hela familjen men hälsan måste gå först. Vi träffas ju snart allihop i alla fall. Rudolf är en väldigt viktig juldetalj för mig och jag tror att även barnen skänker sin pappa en tanke när de ser den röda näsan 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Jag har bakat massor av pepparkakshus. Konsten är att ha en bra deg. <jag har ett bra recept på det som inte rör sig så mycket. Dessutom så lade jag alltid på mallen och skar till den lite extra när den var varm och jag hade en väldigt vass kniv.
  Gummihandskar hade jag på mig så att jag snabbt kunde dra av dom om jag fick på mig hett socker. Det är det värsta att socker fastnar på händerna och man inte får lös den. Du fick ju till ett jättefint hus och när man garnerar så kan man ju dölja tidigare fel. Jag har slutat baka pepparkakshus nu eftersom det inte finns några barn i familjen. När Broder B flyttar upp kanske jag kan baka med hans barnbarn. Vi får se.

  Gilla

  • Tack för alla tips 🙂 Jag köpte färdig deg och det kanske var det som gjorde det svårt. Nu dröjer det nog innan jag gör ett pepparkakshus igen men det var kul att vi fick ihop det till slut. Det får stå här och sprida goda dofter till efter jul och sedan börjar jag knapra på det 😉

   Gilla

 5. Jättefint pepparkakshus. Det var inte första gången du gav dig på ett sådant byggande 🙂 Jag har aldrig ens försökt 🙂 Ja verkligen fint!

  Synd att endast ena dottern kom, men tiden går fort och snart ses ni alla, misstänker jag. Så önskar jag dig en fortsatt bra helg!

  Gilla

  • Tack Mia! Jag tror att jag har gjort pepparkakshus 3-4 gånger totalt men nu var det länge sedan sist. Jag känner mig nöjd med resultatet även om jag aldrig skulle ha vunnit en tävling med det bidraget 😉
   Ja, det är synd men som läget är blev det här bäst. Det är bara tre veckor kvar tills vi ses allihop och det ska bli kul 😀
   Tack, jag önskar dig detsamma.

   Gilla

 6. Så lessamt ändå, men jag förstår hur mycket stress och press en resa ger, o hur jobbigt det kan vara. Kan rabbla upp många tillfällen då jag själv avstått från resor till min dotter i Falun pga tidspress, tåg- och bussbyten olika rädslor osv. Och så bra att julen firas närmare henne så hon vet att hon kommer att träffa dig och övriga familjen i alla fall!Det är en skam hur vi behandlar människor som är sköra, mår dåligt och är sjuka. Mitt äldsta barnbarn fick ett nytt jobb för ett halvår sedan, ett tungt jobb som stenläggare, mycket bära och kånkande, o efter bara ett par månader fick han problem med ena benet. Plötsligt bar det honom inte, det rasade bara sådär, flera gånger per dag så han fick krypa fram…Han sökte visserligen hjälp hos vårdcentral men de hittade inget fel och nu törs han inte söka hjälp för det innebär att han måste ta ledigt från jbbet och han har provanställning ett halvår. Inget jag säger, som att han riskerar att få ge upp fysiskt arbete för gott, hjälper.Håller alla tummar för att din dotter o alla andra som är i behov av hjälp också får det. Nä nu får jag ta o sluta för idag. Stor kram på första advent, och pepparkakshuset var urgulligt

  Gilla

  • Ja, självklart är vi andra i familjen ledsna för att hon inte är här men vi är eniga om att det var rätt beslut. Det tog alldeles för mycket kraft och energi, som hon inte hade, bara att tänka på att resa och då är ju inte det ett alternativ. Det blir perfekt att fira i Örebro hos min yngsta dotter för därifrån är det gångavstånd hem till äldsta dottern och hon kan gå hem när hon vill.
   Vilken sorglig berättelse om ditt barnbarn. Det är fruktansvärt att det ska vara så. Jag vet inte hurdan hans arbetsgivare är men förmodligen har det framgått att jobbet är i riskzonen om det blir problem med hälsan. Ni är alla säkert väldigt oroliga och samtidigt maktlösa. Vad ska man göra när allt inom en skriker att det är fel men man ändå inte kan ta beslutet för den det gäller? Jag hoppas att han snart får fast jobb och att han då försöker få hjälp. Visst är det hemskt att så många far illa i dagens Sverige och det verkar definitivt inte bli bättre.
   Kram tillbaka och tack för fina ord om mitt husbygge 😀

   Gillad av 1 person

 7. Ni är ju grymma på att bygga. Ser ju hur proffsigt ut som helst. Nu blev jag själv väldigt sugen på att bygga ett. Vi har fuskat lite när vi bygger. Köper färdigt, det är ju inte riktigt samma sak. Vi får se om det finnes tid till detta.
  Ska bli spännande att höra hur det går med FK. Jag hoppas verkligen att det är positivt.
  Önskar dig en skön och trevlig första advent med massor av kramar!

  Gilla

  • Hahaha, nu är du alldeles för snäll för vi hade väldiga problem och det är tur att ingen ska bedöma vårt bygge med vattenpass 😀 Men det är helt ok och det kommer pustar med pepparkaksdoft lite då och då. Riktig juldoft.
   Det lär dröja väldigt länge innan mitt ärende hos FK är klart men nu är en jurist inblandad och enligt honom är det helt klart att jag ska ha sjukpenning. Vi får se vad förvaltningsrätten kommer med för bedömning. Och jag är väldigt stolt över att nu ha orkat skicka mail till åtta riksdagsledamöter med kopior till media och partiledarna. Det krävdes en del mental självpeppning för att ta itu med det.
   Tack snälla Lotta och en stor adventskram till dig 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s