Två flugor på smällen

Jaja, jag vet att det blev fel i rubriken men lite kul blev det. Dessa två flugor (i en smäll) är en metafor för att jag klarade av två saker vid ett tillfälle. Eller…egentligen blev det två tillfällen men ett av ärendena krävde två besök samma dag. Blev det rörigt? Jag ska försöka skingra alla dimmor och förklara lite bättre.

Tvåårsdagen för mig och min lever närmar sig och då ska det ske s k uttökad provtagning plus några undersökningar. Ni kommer kanske ihåg att jag var tvungen att ta mig till Sahlgrenska för ettårskontrollen men det slipper jag som tur är i fortsättningen. I dag var det dags för njurfunktionskontrollen och det var den som krävde två besök. På morgonen kom jag dit för att få kontrastmedel insprutat i blodet. Jag blev även vägd och mätt och till min glädje har jag fått tillbaka den cm jag förlorade förra året i Linköping. Nu är jag 171 cm lång igen. Troligtvis beror skillnaden i mätresultaten på att man faktiskt är längre på morgonen. Jag kan inte riktigt redogöra för varför det är så men kanske har det att göra med att man trycks ihop lite under dagen och sträcks ut under natten. Eller kanske är det jordens dragningskraft som påverkar. Inte vet jag vad det beror på, men så är det och det har jag hört från flera håll inom vården.

Så exakt som möjligt fyra timmar efter att kontrastmedlet sprutats in återkom jag till njurmottagningen och då togs blodprov för att kontrollera om njurarna hade gjort vad de skulle med kontrasten. Det var de två besöken med samma syfte. Den andra flugan, eller det andra ärendet, blev en liten impulsgrej. Jag passerade skyltar om influensavaccinering. Tydligen var det första dagen för säsongens vaccineringar och eftersom jag ändå var där, och kön inte var lång, fyllde jag i ett papper och snart var även den saken ordnad. Ännu en gång märkte jag att de olika regionerna har olika taxor på en del tjänster. När jag flyttade från Jämtland till Östergötland blev jag glatt överraskad över att slippa betala vid vissa tjänster men upptäckte snart att det i stället var annat som var avgiftsbelagt som inte kostar något här uppe. Nu fick jag veta att för oss i riskgrupperna kostar influensasprutan 75 kr och det kostade ingenting i Mjölby. Men här är det i stället gratis att lämna prover, även mellan läkarbesök. Det jämnar nog ut sig i slutänden och jag kommer alltid snabbt upp i frikortsbelopp i alla fall.

Det blev en väldig massa text för att berätta att jag har gjort en njurfunktionskontroll och tagit influensasprutan i dag. Varför har jag så svårt för att fatta mig kort?

Det fina och vackra försvann i dag. I går såg det ut så här (fotat med mobilen):

20191118_11561420191118_115421

I dag forsar vattnet längs vägarna och emellanåt är det lös snösörja. Ingen bra reklam för vinter här i Jämtland.

 


16 comments

 1. Ang. njurfunktionskontrollen så hoppas jag att det blir ett bra resultat.
  Ang. influensasprutan så har jag inte bestämt mig om jag ska ta den.
  Ang. vädret så börjar jag förstå varför Götalänningar och Svealänningar inte gillar vintern.

  Gilla

  • Det är bara rutinundersökningar som ska göras inför årsdagen och jag förväntar mig att allt är lika bra som det brukar 🙂
   Jag har fått order om att ta sprutan pga mitt nedsatta immunförsvar, som jag faktiskt inte har märkt är nedsatt.
   Haha, ja det här är mer likt hur det brukar se ut söderut men som jag minns det så brukar det komma sådana perioder varje vinter även här 😉

   Gilla

 2. Tur du har dina fina bilder att njuta av idag när det vackra försvunnit. Tror nog att det snart återvänder till dig. Håller tummarna för att dina värden är bra. Jag var på apoteket idag för att hämta ut lite tabletter till pappa. Det var så mycket folk inne på vårdcentralen så de stod som packade sillar. Jag fattade inte vad alla gjorde där tills jag kom att tänka på att det var den 19:de då influensasprutan skulle börjas ge. Läkaren var hemma hos pappa förra fredagen och då tog han upp att det är bra om ssk kunde komma hem för att ge sprutan men pappa var envis och sa att den där skulle han minsann inte ha. Mamma hakade på, den ville hon inte heller ha. Vad gör man. Har försökt att övertala men det hjälper inte.

  Kram

  Gilla

  • Jag vet att det vackra kommer tillbaka så jag är inte alltför ledsen när de trista dagarna tränger sig fram. Igår var jag mest smått irriterad över att min nytvättade bil skulle bli utsatt för all smuts på vägarna men irritationen gick snabbt över. När man inte kan göra något åt hur det är så är det bättre att släppa på de negativa känslorna 😀
   Det är nog långa köer på många vaccinationsplatser så här i början. Jag hade säkert en väldig tur att det gick så snabb för mig att få sprutan. Hade det varit lång kö hade jag inte ställt mig där. Att övertala envisa föräldrar är inte lätt. Om båda är helt eniga om att de inte ska ha någon vaccination så får du nog vara väldigt listig och kanske manipulativ för att övertyga dem 😉 Lycka till!
   Kram

   Gilla

 3. Så bra att få allt fixat på en och samma dag! Jag har aldrig vaccinerat mig mot influensa, men kanske bör jag göra det nu, när jag har fått förmaksflimmer … brukar sällan bli sjuk, men just idag känner jag av en liten förkylning, som jag tror jag fick från Charlie i helgen …
  Vackert med snön … och det blir säkert både kallare och mer snö framöver hos dig!
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det var skönt att få sprutan avklarad när jag ändå var på plats. Före transplantationen brydde jag inte heller mig om att vaccinera mig mot influensan men de är tydliga inom vården om att jag behöver den och det är ju dumt att chansa. Du borde också göra det för att slippa en svår sjukdom som kan påverka hjärtat negativt. Jag vill inte komma med pekpinnar men jag tror att det vore bra för dig ❤ Men klara av förkylningen först och krya på dig från den.
   Snö är vackert och jag hoppas att vädret är snällt framöver så att det får fortsätta att vara vitt när det blir advent 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Skönt att kunna göra sina sjukbesök på en gång. Förra året funderade jag faktiskt på att ta influensasprutan trots att jag inte tillhör någon riskgrupp eftersom jag hade influensa året innan och var jättesjuk. Men vaccinet räckte tydligen inte och då hoppade jag över det.
  Kram

  Gilla

  • Det var skönt att det passade så bra att få även sprutan avklarad. Nu väntar en ny bentäthetsmätning och diverse prover men jag hoppas att det blir allt för den här gången. Jag tror i alla fall inte att jag behöver göra en biopsi i år.
   Jag vaccinerade mig aldrig mot influensan förr, förutom svininfluensan. Men jag gör som de inom vården säger och försiktighet kan ju vara bra.
   Kram

   Gilla

 5. Hoppas att proverna är bra men det är de säkert. Lite lustigt att landstingen inte har samma principer men det kan uppenbarligen skilja en del. Skönt i alla fall att få det avklarat om du nu tillhör en riskgrupp.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Tack, det är jag säker på att de är 🙂 Det är bara rutinundersökningar och jag mår bra.
   Regionerna får tydligen bestämma själva vad de ska ta betalt för och det kan även skilja vilket belopp högkostnadsskyddet ligger på. Även sjukresor kostar olika mycket i olika regioner. Det är skönt att ha sprutan avklarad. Jag har inte märkt att mitt immunsystem är försvagat men det är dumt att chansa.
   Kram

   Gilla

 6. Jag blev bara glad för tön men här har inte snön gått bort men det är lite mindre. Hoppas att din kontroll går bra och att du är vid full vigör. Roligt att du trivs på ditt nya ställe. Här är lite trist just nu med folktomt och trasig slunga och halkigt på vägen. Men imorgon kommer en fd jobbarkompis och vi ska stöpa ljus och det brukar bli en så trevlig dag. Idag hoppas jag kunna åka spark på sjön om vädret inte blir sämre.

  Gilla

  • Det är inte konstigt att vi tycker olika om snön eftersom vi har helt olika boendeformer som kräver olika mycket jobb med snön. Just nu verkar det bli som du vill men jag ser en, som jag tycker, ljusning i nästa vecka. Hoppas det stämmer för mina barn kommer och då vill jag att de ska få riktig vinter 😀
   Jag har mått bra hela tiden efter operationen och det här är bara rutinkontroller som ska göras varje år. Jag är säker på att allt är som det ska 🙂

   Gilla

 7. Så himla skönt att de håller bra koll på dig och att allt såg bra ut, eller måste du vänta på resultat? Jag har aldrig tagit influensasprutan, nu när jag fyllt 65 tillhör jag tydligen riskgruppen….men eftersom jag bor i glesbygd och inte umgås med så mycket folk och absolut inga barn, tror jag att jag klarar mig ändå. Dessutom hade jag några väninnor som trots sprutan fick flunsan ifjol och tre resor värre! Det dumma här är att alla vi i byn måste åka till VC fyra mil bort fast vi har utrymmen för provtagning o annat mitt i byn. Detta beror på att man lär vara tvungen att ha en läkare till hands ifall något oväntat skulle hända! Bah, hemtjänstpersonalen dom ger sprutor för fullt dom utan läkare…jaja, ingen idé att gnälla.
  Nu ska jag läsa om det trevliga som väntar dig på advent

  Gilla

  • Jag gör snällt allt vården vill att jag ska göra och även sprutan. Jag har aldrig brytt mig om det förut, förutom sprutan mot svininfluensa och den tog jag bara för att vi skulle åka utomlands och vi ville inte riskera något. Jag är inte orolig för att prover eller undersökningar ska visa något annat än att levern fortfarande trivs hos mig men visst är det bra att få det bekräftat 🙂 Jag förstår att du inte tar sprutan. Det skulle inte jag heller göra om jag hade svårt att ta mig till VC. På något sätt borde det gå att ordna att äldre på landsbygden kan få vaccinet.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s