Gruvdrift i Oviken – en seg historia

Redan medan jag, min man och våra tre barn bodde i byn Vattjom utanför Oviken gavs det tillstånd för provborrning efter vanadin bara en liten bit från vårt hus. Om jag ska vara ärlig minns jag inte om det var just vanadin det handlade om då, för mer än tio år sedan. Jag minns att många pratade om uran och hur den skulle påverka oss vid ev gruvdrift men det kan vara så att det även då bara handlade om uran som biprodukt när vanadin utvinns. Det fanns stor oro i byarna som låg inom det tänkta området och protester genomfördes. Privatpersoner har ingen rätt att säga nej till provborrningen på egen mark och om jag minns rätt så kan inte heller kommuner göra det. När vi flyttade från Oviken 2009 kändes det ganska bra att inte behöva känna oron för hur vi skulle påverkas. Men lite oro fanns kvar eftersom det är stor risk för att olika skadliga ämnen skulle hitta ut i Storsjön vid gruvdrift. Storsjön håller oss med dricksvatten och nu verkar Bergs kommun, som Oviken tillhör, ha sagt ett tydligt nej till utvinning av vanadin. ”Hellre vatten än vanadin” säger kommunalrådet. Jag vet inte om en kommun kan lägga in något veto i frågan men jag har fått för mig att i det läget, när det har kommit så långt som till en ev gruvdrift, kan de säga nej.

Ni kanske har sett i nyhetsändningar och ”uppdrag granskning” om alla områden i Sverige där företag, ofta utländska, försöker få tillstånd att utvinna olika metaller. I Oviken var det en f d kompis till min son som fick berätta om hur han och hans familj skulle påverkas. I skåne protesteras det också och självklart vill ingen ha sin mark eller naturen i närheten förstörd. Det här är ett dilemma. Ingen vill ha gruvdriften i närheten men samtidigt behöver världen dessa metaller för att ställa om till en mer hållbar utveckling. Just i området vid Oviken finns en av de största fyndigheter som setts och tillsammans med det faktum att utvinning skulle generera arbetstillfällen, skulle det kunna kännas lockande. Men det verkar vara enighet i att risken är alltför stor med tanke på närheten till Storsjön. Jag håller med om att det säkert skulle vara förödande för boende och natur om gruvdrift godkänns och jag vill inte heller ha den i närheten. Men, och det är ett stort men, var ska då dessa metaller utvinnas. Är vi beredda att avstå från alla tekniska apparater som innehåller naturvänliga batterier, typ våra smartphones. Det vore ju bra om gruvorna kunde förläggas långt ifrån människor och stora naturvärden. Men om fyndigheterna inte finns där så är det ju ingen lösning.

Det här är inte lätt. Jag vill inte ha gruvdriften i mitt närområde och det vill ingen annan heller. Men ska vi i stället låta folk i länder där ingen kan protestera, stå för allas behov av metaller som kan möjliggöra en hållbar utveckling. Jag har ingen lösning och jag är glad för att det inte är jag som måste besluta om detta. Metallerna behövs men utvinningen kan bidra till att uran och andra skadliga ämnen frigörs, människor ser ingen annan utväg än att flytta från de berörda områdena. Finns det ens någon bra lösning?

Nu byter jag ämne och berättar att jag var hos tandläkaren för en årlig kontroll. Jag måste ha väldigt bra tandgener (kan man ha det?) för jag har aldrig haft ett hål och jag får alltid beröm. Jag fick höra att det är otroligt rent trots att jag fortfarande använder en helt vanlig, traditionell tandborste. Eftersom det var mitt första besök på den här kliniken bokade de in en timme med undersökning av både tandläkare och tandhygienist. 1200 kr blev notan men jag behövde inte betala ett öre. Det allmänna bidrag som finns tillsammans med tandvårdsbidrag pga mina mediciner täckte summan precis och det var ju inte helt fel. Glad och nöjd gick jag till bilen för att köra hem och därifrån bjuder jag på en grådisig bild av Gustavsbergsbacken.

DSC_0021


10 comments

 1. Det är verkligen ett dilemma för metallerna behövs men ingen vill ha verksamheten där. Vi kan inte överlåta allt på fattiga
  länder.

  Grattis till ett lyckat tandläkarbesök. Så skönt med sådana gener.

  Kram

  Gilla

  • Det finns ingen enkel lösning och tyvärr måste nog förmodligen någon förlora. Jag tror att många tycker att vi måste ta ansvar men de flesta säger också ”men inte här”.
   Tack! Jag har aldrig behövt känna tandläkarskräck så jag är glad 🙂
   Kram

   Gilla

 2. Det är ingen lätt fråga, jag är tacksam att jag inte behöver ta ställning. Vet att det är väldiga protester på Österlen här i Skåne. Det är ju en helt omöjlig tanke att ha gruvdrift där. Men det känns verkligen inte bra att fattiga länder ska ha det heller. Knepig fråga.
  Kram

  Gilla

  • Jag skulle gärna se att de hittar en stor fyndighet långt ut i vildmarken där ingen störs. Men var det än blir så blir naturen påverkad. Men om dessa metaller inte utvinns så förlorar naturen på det också. Jag säger som du, att det är skönt att beslutet ligger hos andra.
   Kram

   Gilla

 3. Hej! När jag nu läst en stor diger bok som heter Findianer, om finska emigranter som flyttat till USA och så småningom bosatt sig i samma områden som indianer och därmed också hittat sina partner där, så har jag lärt mig otroligt mycket om hur USA behandlat indianerna. En hel del kände jag till men långt ifrån allt. I reservaten fick indianerna tillgång till fiske, jakt och markodling, men icke till markexploatering, och självklart har man ju hittat mycket mineraler i bergen under marken. Även där, och när jag läste om bestörtningen här i Sverige över att man inte äger sin egen mark ”under jord” så kunde jag snabbt relatera till motsvarande i Amerika. Vilket dilemma! Där jag har bott har man letat mycket i Grängesberg och Blötberget och jag tror faktiskt att man numera är startklara för drift. Men jag kan för lite i ämnet för att tycka si eller så,. Kramen

  Gilla

  • Ja, jag kan tänka mig att det genom historien har funnits många liknande berättelser om folks vanmakt över att inte ha något att säga till om gällande den mark de bor på. Så är det fortfarande och det finns säkert goda skäl till att en stat måste ha en del att säga till om. Hur det här ska sluta vet inte jag och jag kan för lite för att ha klara åsikter. Man måste väga nuvarande naturvärden mot hela världens behov av dessa metaller för att skydda framtida natur och klimat. En nästintill omöjlig uppgift att lösa. Det finns ingen lösning utan förlorare.
   Kram

   Gilla

 4. Grattis till dina tandgener och sägert ett bra underhåll. Trotts mycket gnuggande och grejande för många så är det inte alla som har det så. Det är ju dyrt det där med tankläkaren så det är lätt hänt att väntar in i det sista och då har priset dubblats många gånger om.
  Vi pratade om det där men provborrning och olika metaller på jobbet natten som gick och jag tycker det är svårt att ha något tyckande i frågan. Jag har ringa kunskaper om ämnet så då blir det lätt att man sticker huvudet i sanden.
  Njuter av ditt fina foto istället, trotts diset.

  Kram

  Gilla

  • Haha, tack 😀 Jag vet inte hur bra mina föräldrars tandhälsa var men både jag och mina barn har väldigt välmående tänder. Tänk att jag kanske har fört vidare något bra till mina barn 😉 De har massor av dåliga gener från mig så om det stämmer att det finns även tandgener så kan jag känna mig glad för det 😀 Jag sköter mina tänder men jag tror inte att jag är bättre på det än många andra. Bakteriefloran i munnen spelar roll, det vet jag, och kanske är det den jag har fört vidare.
   Jag kan inte heller tillräckligt för att veta vad som är den bästa lösningen vad gäller metallutvinning. Jag förstår att den är viktig men jag förstår också att ingen vill få sitt område förstört.
   Kram

   Gilla

 5. Det är ett svårt dilemma detta med att utvinna olika metaller ur jorden … viktiga metaller för vårt moderna samhälle … och jag tycker inte att vi i de rika änderna kan ”köra över” fattigare länder … men som sagt alla vill ha den nya tekniken, men ingen vill ha gruvorna. Att skydda områden med dricksvattentäkter är förstås viktigt … men grundvattnet är också viktigt – hur vet vi att det inte läcker ut gift där? Jag vet för lite och har inga svar …
  Grattis till dina bra tandgener … och säkert välskötta tänder! Bra jobbat!
  Ha en fin fredag!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är inte en lätt nöt att knäcka. Vi får väl hoppas att politiker och diverse experter har tillräckliga kunskaper för att fatta de bästa besluten. Det är säkert en svår prioriteringsfråga även för dem. Ska vi vara solidariska med övriga länder eller ska vi tänka på oss själva i första hand? Jag har inte tänkt så långt som till grundvattnet men det är klart att det också är en viktig faktor. Och även där måste man besluta vilket land och område som ska riskera sitt rena vatten både i sjöar och i marken. En nästan omöjlig fråga att lösa.
   Tack 😀 Jag tror att jag har mer tur med min bakterieflora än att jag sköter mina tänder bättre än andra. Men vad det än beror på så är jag glad för att jag slipper bekymmer med tänderna 🙂
   Kram och detsamma till dig!

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s