Jag är inte ensam och inte värst drabbad

Jag visste ingenting om ljusmanifestationen, som hölls igår kväll, innan jag såg ett inslag på de lokala nyheterna samma dag. Jag minns inte exakt vad de fokuserade på men det hade med läkare och att FK inte godkänner deras intyg att göra. Det som fastnade hos mig var slutklämmen där reportern, en f d nästangranne till mig, sa att ”i kväll ska det hållas en ljusmanifestation vid rådhuset kl 17.30”. Det är klart att jag kände mig manad att ta mig dit. Jag har inte skrivit något om min kamp mot FK på ett tag men den är i högsta grad levande. Den har fått mig att må riktigt dåligt men efter min systers besök känner jag mig ordentligt peppad att fortsätta kampen och gå vidare med juristhjälp om det behövs.

Det regnade och blåste riktigt rejält när jag gav mig av hemifrån men när jag kom fram blev det tack och lov uppehåll. Men de hårda vindbyarna ställde till det lite och de utställda ljusen fick tändas om med jämna mellanrum. Jag förstod snart att jag inte hade fått hela syftet med manifestationen klar för mig. Jag hade letat efter information på nätet men inte hittat någon. Det var i första hand en aktion för alla de som inte orkade kämpa längre och som inte såg någon annan utväg än att ta sina liv. De mörka siffror, som det inte finns någon statistik om men som många, över hela landet, kan vittna om. Det var nämligen en landsomfattande manifestation mot försäkringskassan och för alla de som p g a omänskliga beslut har tagit sina liv. Jag hade med mig ett gravljus och det var helt rätt eftersom det var just gravljus som skulle tändas för alla FK:s offer.

20191025_172940

Tyvärr var vi en alldeles för liten skara men tydligen har manifestationen fått mer uppmärksamhet på andra orter. Det har jag förstått efter att ha läst en del inlägg i den fb-grupp jag fick tips om (försäkringskassanupproret). För min egen del kändes det både skönt och samtidigt väldigt ledsamt att jag är i samma situation som mängder med andra människor. Jag mottogs väldigt väl och fick höra de andras berättelser om både sig själva och om andra. Som jag skrev i rubriken, jag är inte ensam och inte värst drabbad. Jag har viss annan försörjning och en bra buffert och jag kan kosta på mig några tusenlappar i juristhjälp för att få hjälp att få upprättelse om mina överklaganden inte hjälper. Men efter att ha mått dåligt och varit uppgiven ett tag har jag en stor förståelse för att värre utsatta personer ser självmord som den enda utvägen. Utslängd från sjukförsäkringen och för sjuk för att få hjälp från arbetsfömedlingen, då återstår bara försörjningsstöd (f d socialhjälp) för många och efter gårdagen inser jag att många inte ens får den hjälpen. Sjukförsäkringen är en försäkring som hanteras av en myndighet. Myndigheter behöver inte vara rädda för att kunderna ska fly till andra bolag eftersom de har monopol på sina tjänster. De kan alltså hantera människor precis som de vill och behöver inte bry sig om konsekvenserna. Låter jag bitter så är det för att jag är just det och min tillit till FK är helt obefintlig.

Vi var fler innan jag tog den här bilden men många av oss orkar inte stå länge i hård blåst och kyla. Jag stannade i 40 minuter men sedan gav även jag upp.

DSC_0006

Vid parkeringen tittade jag ut över båthamnen och bort mot mitt Frösön. Jag har aldrig ångrat att jag flyttade tillbaka och här lär jag nog bo kvar så länge jag lever.

DSC_0008

Hur går det då med min egen kamp? Jag har redan berättat om hur ett väldigt illa skrivet läkarintyg, som jag fick av en stafettläkare, ledde till att den förra sjukperioden inte godkändes. Det beslutet överklagade jag (till en annan instans men fortfarande till FK) och väntar fortfarande på besked. Jag sjukskrev mig genast igen och fick komma till min områdesläkare. Han skrev ett mycket bättre intyg men efter 21 års sjukskrivning anser FK att jag plötsligt har full arbetsförmåga i ett välanpassat arbete. Jag har under den här tiden haft tre olika handläggare på FK och av den senaste fick jag ett förslag på vad för slags arbete jag förmodas kunna utföra. Det hon beskrev var exakt det arbete jag hade när det inte fungerade längre. Nu har ännu ett läkarintyg skickats in och där rekommenderar min läkare starkt att jag ska få göra en arbetsförmågeutredning. Sådana har jag gjort flera stycken tidigare och alla har visat att jag inte kommer upp i 25 % arbetsförmåga. Fortsättning följer.

Här kan ni läsa hur FK bedömer mina besvär. De fick nästan med alla mina problem men väljer att ignorera en del. Nu väntar jag på deras beslut och om det blir som förväntat ska jag överklaga. Får jag inte rätt då går jag vidare med jurist som är specialiserad inom detta område.

Bedömning

Du är sjukskriven på grund av fibromyalgi och smärtor i bröstrygg och
rygg. Av läkarintyget framgår att du har svårt att arbeta med armarna över
axelhöjd och ut från kroppen. Du kan inte lyfta eller bära, du behöver byta
position ofta, och du har också svårigheter att gå.
Försäkringskassan bedömer att du trots dina besvär skulle klara ett sittande
arbete med möjlighet att växla position och som inte kräver att du bär eller
lyfter tungt.
Därför anser Försäkringskassan att din arbetsförmåga inte är nedsatt med
minst en fjärdedel på grund av sjukdom.


19 comments

 1. Det här är svårt att förstå för mig, som aldrig har eller har haft problem på samma sätt som du och många med dig. Men jag tycker att det är konstigt att FK är allenarådande i sjukdomsbedömningar. Att de anser att inte ens den läkare som patienten träffar är den som har den som har den största kunskapen…
  Lycka till!

  Gilla

  • Jag har hört många berättelser om orättvisa beslut i många år men ändå blev det som en chock när jag råkade ut för det och insåg att ja, det är faktiskt så det går till. Nu är jag ju inte objektiv och det finns säkert andra åsikter men alla jag har träffat verkar vara eniga om att det är ett systemfel och att besparingskrav gör att regelsystemet hårdnar. Handläggarna verkar sätta upp en mur för att orka och man hör direkt när man pratar med dem att tonen förändras rejält när man ifrågasätter i saklig ton. Min läkare sa inte så mycket om vad han anser om FK men kroppsspråket sa desto mer och även han såg uppgiven ut. Han medgav att det är frustrerande att inte bli trodd och kunna hjälpa sina patienter.
   Tack så mycket för lyckönskningen 🙂

   Gilla

 2. Kära vän, jag har kämpat i så många år, från typ -99 då jag åkte in med ambulans med förmaksflimmer o hela helvetet började. Jag förstår dig och alla dina lika så väl, jag var på två utredningar, 6 veckor i Tranås och 3 veckor i Alfta, bara för att konstatera att jag inte hade någon arbetsförmåga kvar. Efter det fick jag sjukpension. Nu i november fyller jag pension och bävar, för jag har nu sett att min sk. miniminivå sänks ytterligare, ska jag då bli beroende av soc.bidrag? Orkar inte… Lycka till, kämpa väl, håller alla tummar för att ditt ärende ska gå vägen…Kram

  Gilla

  • Om jag kunde få en utredning skulle jag vara nöjd för jag vet att den skulle visa det som jag säger. Etersom jag har fått göra sådana förut trodde jag, lite naivt, att det är så det går till innan man blir utslängd ur systemet. Men nu vet jag bättre. Jag tror att du skulle har rätt till bostadstillägg och kanske även ett äldreförsörjningsstöd när du har fyllt 65 år. Du kan läsa om det på pensionsmyndigheten.se Kanske kan det kännas lite lugnare om du vet att det löser sig. Men jag förstår att det känns motigt. Vi får båda försöka hitta lite kraft och energi för att hitta de lösningar som finns och jag håller tummarna för att båda våra ärenden ska gå vägen.
   Stor kram ❤

   Gilla

 3. Jag blir så fruktansvärt ledsen! Både över att människor ska behöva avsluta sina liv och inte ser någon annan utväg, samt att man ska behöva kämpa när man har läkarintyg över att inte mår bra. Tycker även synd om läkarna som inte blir trodda. Vi hade en som arbetsprövade ett par veckor, hon berättade att hon hade blivit sämre i sin sjukdom sedan FK tvingat ut henne i arbete. Påfrestningen blev för stor. Nu skulle det bli en ny utredning. Hon var väldigt uppgiven.
  Håller mina tummar för dig!

  Kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam

  Gilla

  • Vi är många som är ledsna och frustrerade och vi tar tacksamt emot allt stöd, så tack! Men jag känner att jag har en mycket bättre situation än många andra. Jag behöver inte bli bostadslös och jag orkar fortfarande kämpa, även om det känns motigt. Det är många parter som känner sig kränkta i det här. Vi som blir misstrodda, läkarna som inte blir respekterade och anhöriga som också får lida av konsekvenserna. Många känner eller har hört om personer som har råkat illa ut och behandlats omänskligt av FK och det är underligt att de bara kan ignorera alla levande bevis på att det finns ett allvarligt systemfel.
   Tack för hållna tummar ❤
   Kram

   Gilla

 4. Bra att det manifesteras för denna sak – såå många som får lida p.g.a. FK:s beslut!
  Har funderat på hur det gått för dig … men tänkte att det är bäst du berättar själv, när du känner att du orkar. Blir så ledsen för både din och alla andras skull. När jag jobbade på kommunen som gruppledare hade vi bl.a. långtidssjukskrivna som var tvingade till aktivitet för att få sin ersättning – många med svåra sjukdomar och mest minns jag en ung kille (25 år), som var opererad för två hjärntumörer och hade en inopererad shunt för att reglera trycket i inne i huvudet – han kunde knappt gå, men FK tyckte han kunde söka arbete på den öppna arbetsmarknaden, för visst kunde han jobba!
  Hoppas, hoppas av hela mitt hjärta att det löser sig för dig! Tänker på dig!
  Kram

  Gilla

  • Ja, jag hade funderat över att det inte protesteras mer och lägligt nog kom denna manifestation. Jag vet inte hur mycket det kan hjälpa men det känns bra att kunna vara delaktig i protesterna. Jag har tyckt att det har varit jobbigt att prata om det och det tog en dryg veckan innan jag ens berättade för mina barn. Vi är ändå väldigt öppna om det mesta men det här ville jag helst bara sopa under mattan tills jag orkade ta itu med det. Jag kände mig så kränkt. Nu känns det bättre och jag är peppad att kämpa så långt det går. Jag har nog stärkts lite av att jag har det relativt bra i jämförelse med många andra men samtidigt är jag väldigt ledsen för att det är så många som inte orkade leva längre. Berättelserna är många och du och andra känner också till hur orättvist det kan slå. Ditt exempel säger mycket om hur det fungerar.
   Tack för ditt stöd och omtanke. Det är alltid skönt att känna värme från andra.
   Kram ❤

   Gillad av 1 person

 5. Det är sorgligt att en sådan här manifestation ska behövas men sanningen är att det gör den. Jag tycker det är skandal att FK sätter sig över behandlande läkares ordination men tyvärr är det så också. Jag tycker det är bra att du står på dig och inte ger upp men jag förstår också att det tar rejält på krafterna att behöva föra en sådan kamp. Arg är bara förnamnet på min reaktion 😦

  Kram

  Gilla

  • Ja, tyvärr är det just precis så illa att människor stängs ute från sjukförsäkringen med beslut som ingen förstår. Jag vet att det har förekommit protester från läkarkåren också men FK verkar bara vänta tills det har lugnat sig och sedan fortsätta som vanligt. Det finns många mycket värre exempel än mitt men kanske är det just därför jag måste kämpa vidare i systemet. Jag kan ta mig i kragen och hitta orken att gå till högre instanser och det är det många som inte klarar av. Min önskan är att alla vi, som behandlats illa, skulle kunna anlita jurister tillsammans men tyvärr är det en omöjlighet för många som helt har mist sin inkomst. Ska jag vara riktigt bitter så känns det som om det är just det FK räknar med. Då kommer de lätt undan. Ja, du märker vilka konspiratoriska tankar som finns hos mig nu 😉
   Tack för det stöd jag känner från dig.
   Kram ❤

   Gillad av 1 person

   • Tyvärr tror jag att det ligger en hel del i dina tankar. Försäkringskassan vet garanterat att många inte orkar ta striden eller har råd med den tyvärr 😦

    Kram

    Gillad av 1 person

 6. Jag såg att det var en manifestation inne i min stad Ludvika också, och detta kan vi inte uppmärksamma nog! Jag kämpade också i många år, först efter en första utmattning då jag efter ett par år återkom till arbetslivet och sen en andra gång när jag inte orkade längre. När jag inte klarade av att arbetsträna på biblioteket två timmar per dag gav de upp…
  Men förnedrande är bara förnamnet, man vill ju jobba och göra rätt för sig. Att inte jobba till pensionsålder ger ju så mycket mindre pengar sen när man når den åldern, något jag verkligen märker av. Mina bra arbetsår äts upp av alla år då jag inte kunde vara produktiv. Heja dig du kloka kvinna, håller tummarna för att det löser sig till det bästa för dig!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det var manifestationer i städer över hela landet och jag hoppas att många har sett det och pratar om det. Jag vet inte om det hjälper men det känns bra att tala om att vi finns. Det är verkligen förnedrande och jag har svårt att förstå hur ett land som Sverigen kan behandla människor så här. Tack snälla Paula för ditt stöd. Såg du mitt svar till din förra kommentar i det här inlägget om att du säkert har rätt till bostadstillägg och eventuellt ett äldreförsörningsstöd när du har fyllt 65?
   Stor kram ❤

   Gilla

 7. Du är tapper i eländet. När jag försöker tänka mig in i liknande situation så tror jag det är lätt att tappa hoppet redan man börjat kämpa mot FK. Men vad har man att välja på?!

  Att återställa felbeslut i positiv riktning tar längre tid än att skära ned. Det var väl i mitten/slutet av 2000-talet som FK:s regler skärptes ordentligt, nedskärningar. De sjuka fick inte ”kosta” som tidigare! Då minns jag att någon cancersjuk fick avslag på sjukanmälan (eller vad det heter) endast några dagar hen avled i sin sjukdom! Ja. det hände nog flera liknande fall. Alla var överens om att det blivit fel… men att det fortfarande ska pågå felbedömingar cirka 10-15 år därefter är absolut inte acceptabelt!

  Du skriver att du har svårt att acceptera, svårt att förstå, ja, jag förstår det mycket väl! Det är bedrövligt att det ska sparas på de mest behövande, eller mest utsatta, men avveckla värnskatten var det inga problem med, även om det ”kostade” pengar! Jo, som jag använder ordet ”kosta” det kan alltid diskuteras… men det är statsfinanser det handlar om. Kämpa på, du måste ha rätt att få vara sjukskriven! Vad är det för jobb de har tänkt sig till dig, att sitta på en stol… men göra vad?

  Kram och kämpa på!

  Gilla

  • Jag har både tappat hoppet och gett upp men kommit tillbaka och känt kämpaglöd igen. Men det är sorgligt att det finns så många som mår så dåligt att de inte orkar utan bara ger upp. Många är även ensamma och har ingen som kan hjälpa dem att gå vidare med att överklaga och det är ju också en ekonomisk fråga hur långt man kan gå i sitt kämpande. Att jag inte har råkat ut för detta tidigare beror säkert på min leversjukdom och innan dess var det krångel med en njure. Nu är det ”bara” diverse värk kvar och det har det blivit mycket hårdare regler kring enligt min läkare.
   Ja, det är klart att det är svårt att förstå att det verkligen är så här det går till i Sverige. Jag blir även irriterad över att det sprids felaktiga rykten, ofta från politiskt håll, om att vi får lika mycket i sjukpenning som en vanlig lön. Min sjukpenning ligger drygt en tusenlapp under den summa studenter har varje månad.
   Handläggaren på FK tyckte att jag ska klara att jobba vid ett höj- och sänkbart skrivbord med en dator och kunna variera med andra sysslor där jag kan röra på mig. Jag hade en väldigt bra arbetsgivare som gav mig dessa möjligheter och ännu mer. Det hjälpte inte och när jag fick fler besvär kunde jag inte ens jobba 25 %.
   Tack Mia för ditt stöd.
   Kram ❤

   Gilla

 8. Usch det är verkligen illa. Att jaga sjuka människor och t o m kräva att cancerpatienter ska jobba. Var har empatin tagit vägen? Att skicka runt människor och till sist behöva gå och söka socialbidrag. Politikerna borde skämmas, för det är ju dom som fattat besluten. Jag hoppas du vinner kampen, ge dig inte.
  Kram

  Gilla

  • Ja, minst sagt! Läkarna kan inte göra mer än de gör och vi patienter blir lätta att spara in på. De flesta ger upp ganska snabbt och är man ensam och utan inkomst går det utför fort. Visst är det politikerna som borde få skulden och skämmas. En del FK-kontor tolkar nog reglerna lite väl hårt men det är ändå politikerna som har gett dem direktiven. Men FK borde kunna säga ifrån om de tycker att det inte blir rätt. Det ansvaret tycker jag vilar starkt på dem och därför tror jag att vi måste protestera både mot dem och mot politikernas direktiv.
   Tack snälla Miemarie, jag ska kämpa så långt det går.
   Kram ❤

   Gilla

 9. Som du vet så har jag jobbat på försäkringskassan men det är väldigt länge sedan Jag slutade (1989) men det var andra tider då och jag minns inte att jag någon gång var tvungen att avslå ansökan om sjukpenning men även då var det jobbigt att skicka folk på olika omskolningar och stök så jag kände att jag inte längre ville vara där. Tur att jag inte är kvar där får då hade jag nog fått sparken. Att myndigheter behandlar sjuka människor så och inte ens bryr sig om vad läkare säger är rent bedrövligt. Kämpa på Jag håller alla tummar och tår för dig.

  Gilla

  • Ja, jag minns att du har berättat det och jag tror att du har rätt i att det var mindre stränga regler då. Jag är glad för din skull att du slapp vara med om att tvingas behandla personer på det sätt som sker idag. Det är svårt att förstå hur någon kan vilja ha ett sådant arbete idag men jag tror att många mår dåligt av det. Men visst är det hemskt att det får gå till på det här sättet och allt känns så godtyckligt.
   Tack snälla Anita för stöd och pepp.
   Kram ❤

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s