Lite mer höst blev det

Nej, inte kom det någon snö när det hade utlovats. Men det är nog lika bra att det dröjer lite till så att naturen hinner bli redo för vinter. Jag ville passa på att gå runt Ändsjön innan det blir snö och i dag kändes det som om min rygg ville hänga med på den rundan. Jag hann bara komma ut och runt hörnet på huset då jag såg den här fina pippin. Jag vågar inte gissa vad för slags pippi det är. Mitt letande på google gav inget säkert resultat men jag vet att det finns andra, bland mina bloggvänner, som kan det här med fåglar bättre. Jag tar gärna emot hjälp.

En uppdatering. Jag fick hjälp med namnet på fågeln av  bloggvännen Melker  och nu kan jag berätta att det här är en tallbit.

DSC_0041DSC_0038DSC_0034

Det här vet jag i alla fall att det är ett lärkträd, ett barrträd som jag gillar. Vackert höstfärgade står de och ser både mjuka och vassa ut samtidigt.

DSC_0030

Vid Ändsjön såg jag ett antal gäng med gäss som flög omkring. Förmodligen är det här kanadagäss eftersom det fanns många sådana som simmade omkring i sjön.

DSC_0026DSC_0007

På många platser ser träden nu ut så här. En liten bit bort är en del björkar fortfarande gröna och en del har nyligen skiftat till en gyllengul ton. Jag hörde någonstans att för björkar är det genetiskt betingat när lövsprickning ska ske och kanske gäller det även för när de tappar sina löv. Ett bra exempel när det gäller lövsprickning är de björkar som är planterade vid Frösöbron. De är tidiga på våren jämfört med andra björkar och tydligen beror det på att de är odlade längre söderut. Sant eller en påhittad historia – det vet jag inte och kanske är jag naiv som tror på den.

DSC_0003

Om några dagar får jag fint besök. Roddy och hans matte, min lillasyster, kommer hit och hälsar på. Min syster ska föreläsa i Sollefteå och kom på den briljanta idén att det är bättre att lämna Roddy hos mig över dagen än att han ska bo på hunddagiset i två dygn. Att det tar drygt två timmar, enkel resa, från mig till Sollefteå är inget hinder när man vill sin hunds bästa. Jag hoppas att han ska vara nöjd med att stanna hos mig. Hans matte lämnar honom inte direkt utan är tillsammans med oss en dag först. Det borde gå bra och jag tycker att det ska bli väldigt roligt.


18 comments

 1. Vilket förfärligt trist namn på en så exotiskt vacker och färgsprakande fågel! Den har jag definitivt inte prickat av! Så roligt att du fick så fina foton på den! Och skoj att du får syrran på besök! Nu tycker jag man behöver lite uppmuntran av olika slag, för jag gillar inte mörkret som kryper närmare och närmare. När man ska hinna ut med en jycke sisådär fyra gånger så blir minst två snart i mörker! Ja om man inte börjar vakna tidigare när vintertiden börjar…suck. Jag har inte sett kanadagäss på bra länge här, men en del lär ju numera övervintra här istället för att flytta till varmare trakter.
  Kramen

  Gilla

  • Ja, faktiskt så är det ett tråkigt namn men det finns säkert en anledning till varför den fick det namnet. Enligt Melker förekommer den mer i norr men jag vet inte var gränsen går. Det var i alla fall roligt att få se den 🙂
   Det är jättekul att syrran och Roddy kommer men jag behöver inte muntras upp pga mörkret. Jag tycker att det är mysigt, men efter jul börjar jag längta efter ljuset igen. Jag kan rekommendera att använda pannlampa och det har du säkert redan provat. Men jag gillade inte heller mörkerpromenaderna och dem slipper jag ju nu 😀
   Kram

   Gilla

 2. Vilken vacker fågel. Sådan har jag aldrig sett. Tur du hann fånga den på bild så även vi fick njuta. Vilken lycka att du ska få hundkompis, mycket bra intiativ av din syster. Det kommer att gå hur bra som helst.
  Vi har haft underbara dagar här i denna delen av Sverige. Temperatur på runt 12 till 15 grader både natt och dag. Luftfuktigheten har varit hög, så dimman och disen har legat som ett täcke. Jag ska inte klaga men lite sol hade varit skönt.

  Kram

  Gilla

  • Ja, visst är det en fin fågel. Synd att jag inte kunde komma närmare så att bilden blev skarpare. Men när jag försökte komma nära så flög den såklart iväg.
   Jag och Roddy har ju nyss träffats och jag är ganska snäll mot hundar så det kommer säkert att gå bra 😀 Ska bli kul.
   Oj, vad varmt det har varit där nere. Här är det vinterjacka som gäller men långkalsingarna ligger fortfarande undanstoppade. Solen kommer så småningom men någon värme ger den nog inte längre. Men den kommer tillbaka 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Vilken vacker fågel! Den kunde inte heller jag namnet på, och jag har aldrig sett den heller.
  Grattis till hundvakteriet. Du har några härliga dagar att se fram emot. Ja, att få träffa systern också, förstås.

  Gilla

  • Det är en vacker fågel och jag får väl vara nöjd med att jag fick den på bild. Tyvärr kom jag inte så nära att jag kunde få en skarp bild och inte ville pippin sitta stilla heller. Det är bra med bloggvänner som kan hjälpa till. Vilken kunskapsbank vi har tillgång till 😀
   Det blir hur kul som helst att få träffa både syrran och Roddy. Det är klart att jag saknar att ha en hund efter alla år som hundägare. Men det är rätt beslut och jag får nöja mig med att låna någon annans vovve ibland.

   Gilla

 4. Så fina bilder på tallbiten! En fågel som jag aldrig sett då den inte alls är så vanlig här … så grattis till dig som både fick se och fota den!
  Ingen aning hur det stämmer med björkarna … men kanske är det så …
  Kul att din syster kommer på besök och att du får ha Roddy hos dig ett par dagar!
  Ha en ny fin vecka!
  Kram

  Gilla

  • Bilderna blev skapliga men lite för långt avstånd och en fågel som inte satt helt stilla gav inte helt skarpa bilder. Kul i alla fall att det blev så skapligt som det blev och jättekul att få se den 😀
   Det finns många mysterier i naturen och det här är ett av dem. Jag ser både helt gröna och helt avlövade björkar och däremellan alla varianter. Jag tycker om att ha en förklaring och tills jag får en bättre förklaring tror jag på den här 😀
   Det ska bli jätteroligt att ha dem här och jag hoppas att Roddy ska trivas med att stanna hos mig när matte åker iväg. Jag ska muta honom med godsaker 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Tallbit har jag aldrig sett, tror inte ens jag hört namnet tidigaire. Vacker är den i vart fall.

  Att hunden Roddy ska ha det bra hos dig det tvekar jag inte en sekund på. Du har tumme och kan hundar har jag förstått. Kanske blir han orolig när matte försvinner, men han kommer att ha det bra.

  Ja, hösten, verkligen höst…. gula blöta löv på marken överallt.. Vackert, jovisst, men det är inte litet trist. Ja, så tycker jag som inte direkt kan kalla mig höstälskare.

  Gilla

  • Jag kan inte heller påminna mig att jag har sett den förut. Men den här gången hade jag tur 🙂
   Jag har i alla fall så pass mycket hundvana att jag vet hur jag ska närma mig en lite osäker hund. Vi har ju dessutom redan träffats en gång och då mutade jag honom med både godis, gos och lek. Det går säkert bra om jag fortsätter i den stilen 😀 Hans matte (eller mamma, som hon kallar sig) är nu den viktigaste varelsen i hans liv men han gillar alla, både hundar och människor, som är snälla mot honom.
   Jag är på alldeles rätt plats eftersom jag gillar både höst och vinter. Vår och sommar är också härliga och vilken tur jag har som gillar dem alla 😀

   Gillad av 1 person

 6. Det var verkligen en fin fågel!
  Vad roligt att du ska få passa din systers hund. Den gråter väl inte efter sin matte som Dante gjorde efter sina föräldrar (litegrann) när jag passade honom. Roligt att få besök av systern med såklart.
  Kram

  Gilla

  • Ja, den passar bra in i höstfärgerna. Hade den inte först trippat omkring på asfalt så hade jag nog inte lagt märke till den. Nu var den snäll nog att stanna upp en liten stund för fotografering. Men jag fick inte komma för nära så bilderna är inte helt skarpa.
   Jag tror att det kommer att gå jättebra när Roddy ska vara med mig. Vi träffades ju för inte så länge sedan och även om han gråter lite efter matte, så är jag säker på att jag kan distrahera honom med något roligt eller gott 😀 Självklart är det roligt att få träffa min syster också. Det är faktiskt det roligaste med det här besöket 🙂
   Kram

   Gilla

 7. Ja visst är det en tallbit. Jag hade en sådan en gång som ramlat ner från ett träd och den blev väldigt tam men tyvärr dog den efter några månader. Roligt för dig att få en hund några dagar. Jag har ju hjälp av Kinabrors jack. Vi rensar rabatter och han bär bort skräpet. Man hotar med storm tills imorgon. Få se hur det blir.

  Gilla

  • För mig är det en ny bekantskap, i alla fall kan jag inte minnas att jag har sett en Tallbit förut. Vad synd att din Tallbit inte levde längre men den kanske var sjuk på något sätt. Nu är Roddy här och undersöker min lägenhet och det är jättekul och välbekant med hund 😀 Jack är en väldigt duktig och hjälpsam hund 😀
   Jag hoppas att det inte blir så stormigt. Enligt min väderapp verkar det bli ganska lugnt. Det visar sig.

   Gilla

 8. Det var en helt ny fågel för mig men så är jag också ganska usel på fåglar och känner inte igen många. Men visst vore det roligt att veta vad det är för sorter. Denna gång hade jag inte ens hört talas om namnet men vacker, det är den.

  Kram och ha en fortsatt bra dag!

  Gilla

  • Det är tydligen så att den är sällsynt nere hos dig och en bit upp i landet. Men här uppe finns den och kanske får jag se fler vartefter 😀 Visst är den fin och jag hoppas att jag får se fler.
   Kram och detsamma!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s