Packar väskan

Jag kan inte låta bli att börja i god tid. Den här gången beror mitt tidiga packande delvis på att jag vill veta hur stor väska, utöver en ryggsäck, som behövs. Här är det inte lika lätt att ta sig till tåget som det var i Mjölby. Där tog jag min packning och vandrade iväg. Efter ca sju minuter stod jag på perrongen. Här måste jag åka buss in till centrum och sedan antingen byta buss eller gå någon kilometer. Jag vill inte kånka på en väldigt stor resväska när jag tar bussen och därför vill jag testa om jag kan klara mig med en lite mindre väska. Det verkar ganska lovande. Om två veckor är vi på Island och har sovit där en natt. Det känns helt fantastiskt att det snart är dags.

Jag hinner ut och promenera också men det är inte mycket nytt att redogöra för. Jag har bl a gått runt Ändsjön igen. Det är en trevlig promenad men det är inte många gånger man ser själva sjön trots att stigen går ganska nära. Vassen har tagit över stora delar av sjön och det är nog bra för fåglarna. Nu syns inte många fåglar längre och det hörs inget väsen från skrattmåsar.

DSC_0005

Jag klättrade upp i fågeltornet men det var inte mycket mening med det, i alla fall inte för att se fåglar. Men det var skönt att sätta mig på en bänk och vila en stund. Underligt nog fick jag ingen svindelkänsla av att stå vid staketet och titta ut över sjön. Däremot blev det lite jobbigt när jag skulle gå ner för trappan. Jag tog två steg, gick upp igen och tog sedan stadiga tag om båda räckena och det gick ganska bra. Underligt att jag inte har känt av det när jag har varit där förut. Kan det bero på att jag inte var ensam då och att jag blev distraherad?

DSC_0010DSC_0012

Dagen efter FK:s beslut, om att inte godkänna min sjukskrivning för senaste perioden, sjukanmälde jag mig igen på deras hemsida. I dag har jag träffat en underbar läkare, tydligen min områdesläkare. Vilken otur att han inte hade någon ledig tid när jag behövde sjukintyg förra gången. Han lyssnade, frågade, gjorde en liten undersökning för att testa min styrka i olika lägen och betedde sig så som en bra läkare ska göra. Han lovade att han ska skriva ett riktigt bra intyg och skicka två kopior till mig. Detta för att jag ska kunna se om allt är ok innan jag sedan postar ett ex till FK.

När jag pratade med min handläggare på FK satt det långt inne innan han erkände att jag kunde göra så för att behålla min SGI (sjukdomsgrundande inkomst). Innan dess verkade det som om mitt enda alternativ var att anmäla mig som arbetssökande, söka arbete aktivt och sedan återgå till sjukförsäkringen. Jag har nu även skickat in en begäran om omprövning av beslut. Jag påtalade att en slutsats hade blivit helt fel eftersom den som läste läkarintyget inte hade vänt blad och läst fortsättningen på en mening. De fick det till att min ländrygg är helt återställd men meningen löd …”återställd efter levertransplantationen”.

I beslutsunderlaget stod det även att artrosen bekräftades av en läkare men i motiveringen, på nästa sida, stod att problemen i ryggen hade läkt ut. Ett uttryck som den inkompetenta första läkaren skrev utan något som helst belägg. Han lyckades inte heller få med i intyget den diagnos han själv hade fått svar om från Röntgen. I verkligheten gick det till så att jag hade en diagnos men den bekräftades inte av en annan läkare. Jag hade inte ork att kämpa i det läget och därför fick ryggvärken ingå i fibromyalgidiagnosen. Nu finns det röntgensvar som utan tvivel bekräftar artros. Det har aldrig varit något som har läkt ut. Bara en felaktig diagnos som nu har bytts ut mot en som är rätt. Haha, det var inte meningen att skriva en hel uppsats om detta men fingrar och huvud ville ha det så 😉 Det finns mer att anmärka på och jag ångrar att jag inte skrev något om att personer med makt att ta bort sjuka människors inkomst, åtminstone borde vara noggranna med fakta innan de slarvar iväg ett beslut. Men lite syrlig var jag när jag kommenterade de slarvfel som gjordes. Jag kunde inte låta bli.


22 comments

 1. Härligt med islandsresan, hoppas att problemen med FK löser sig till slut, min egen erfarenhet av FK är dock väldigt minimal. Dock går ju alltid beslut att överklaga i flera instanser.

  Gilla

 2. ÅH, lyckliga du som ska åka till Island. Jag har varit där en gång, blev helt fascinerad av det karga landskapet, vädervariationerna, gejsrarna, det svaveldoftande vattnet och allt annat som bara tog tag i mig. (Vi var inte så mycket i Reykjavik, utan mest ute på ”vischan”).
  Förresten så gjorde svavelvattnet susen åt mina eksem på händerna… de försvann helt under de dagar jag var där.

  Jag skulle gärna åka dit igen.

  Gilla

  • Ja, jag är verkligen lycklig 😀 Jag och min man pratade ofta om att åka dit men det blev alltid en solresa i stället. Nu ska jag och min son resa runt hela ön tillsammans och det ska bli så himla kul. Vi har rest tillsammans förut så jag vet att vi funkar bra ihop. Vi ska hyra bil, bo på Airbnb och jag hoppas att de elva dygnen ska räcka, åtminstone för den här gången 🙂 Det borde väl finnas någon salva med svavel som du kan köpa här. Om det hjälper måste det ju finnas efterfrågan. Men det kanske är något mer än svavel som behövs. Hoppas att du kan åka tillbaka någon gång 🙂

   Gilla

 3. Det er slett ikke dumt å være forberedt når en skal på tur. En har så lett for å ta med seg aldeles for mye når man drar noen steder synes jeg. God tur til Island, du får ta mange bilder der. Jeg har aldri vært på Island, men jeg har vært på Svalbard for mange år siden.

  Gilla

  • Haha, nej jag är alltid ute i väldigt god tid med reseförberedelser 🙂 Jag vill veta att jag har ordning på allt som ska med. Oftast har jag med mig för mycket kläder men den här gången försöker jag tänka efter hur mycket jag verkligen behöver.
   Tack! Det blir säkert massor av bilder och jag hoppas att vi får fint väder och klar luft. Då blir det underbart. Svalbard låter jättespännande. Det var kanske ett ännu större äventyr än det vi ska ut på 🙂

   Gilla

 4. Ååhh … nu blev jag riktigt glad för din skull Ingrid! Härligt att du fått hjälp av en ”riktig” läkare, som vet hur man skriver ett intyg – och att du överklagat! Heja dig!
  Glad också över att er Islandsresa är nära förestående … underbart! Längtar efter att få se massor med fantastiska bilder!
  Ha det nu så bra! Tänker på dig!
  Kram

  Gilla

  • Tack snälla Anki ❤ Jag hoppas att det ska fixa sig nu men med FK vet man aldrig riktigt. Enligt läkaren har de regler som säger att fibromyalgi kan ge några års sjukskrivning och sedan ska man kunna jobba. Likadant är det med lumbago (olika smärttillstånd i ländryggen). Läkaren bara skakade på huvudet när han sa det och vad ska man göra när ren dumhet och okunskap styr. Men eftersom jag har flera krämpor så hoppas vi att de godkänner sjukskrivningen. Jag fick kämpa med mig själv ett tag innan jag kunde förmå mig att ta itu med överklagandet. Det är jobbigt och det tycker säkert alla som hamnar i den här situationen. Till sist blev det i alla fall gjort och nu kan jag bara vänta.
   Men jag är fantastiskt glad för att jag ska få komma till Island. Då ska jag skjuta undan allt jobbigt och jag och min son ska bara ha det bra. Minst lika bra som på vår förra resa 😀 Haha, jag kommer säkert att överösa min blogg med bilder men jag ska försöka begränsa det lite 😉
   Kram och tack för din omtanke ❤

   Gilla

 5. Åh vad roligt med Island! Det tillhör ett av de mest fantastiska ställen jag varit på.
  Bra att du träffat en läkare som ska hjälpa dig med intyg till försäkringskassan. Jag förstår att du inte kan låta bli att vara syrlig när dom är så inkompetenta. Heja dig!
  Kram

  Gilla

  • Jag har längtat så länge och nu är det äntligen snart dags 🙂 Jag har sett foton från Island, som är tagna av släkt och vänner, och jag har letat info på nätet. Jag blir bara mer och mer förväntansfull ju mer jag ser. Nu är det bara att hoppas på någorlunda fint väder också och sedan är allt perfekt.
   Den här läkaren visade verkligen att han vill hjälpa mig och om inte ett väldigt bra läkarintyg räcker, då vet jag inte vad jag ska göra. Men det problemet tar jag itu med om och när det kommer. Jag hoppas att de på FK som är ansvariga för beslutet får en förläsning om att vara korrekta och noggranna. Men det är nog att drömma lite för mycket.
   Kram

   Gilla

 6. Jag borde väl få plats i din resväska, jag är ganska liten😉 Så avundsjuk så hoppas få se MASSOR av bilder❤ Jag hoppas vi kommer dit igen nästa höst! Kram.

  Gilla

  • Hahaha, jag kan inte sluta skratta 😀 Jag tror att du är liiite för lång för att få plats…även om du viker dig dubbel 😉 Men du kommer dit igen, det tvivlar jag inte på. Bilder blir det i massor och kanske blir det några du inte känner igen från den del av ön där ni inte var.
   Kram

   Gilla

 7. Så härligt med den kommande resan till Island och snart är ni där. Husse var där för många år sedan och tyckte det var fantastiskt och naturen så speciell.

  Klart att du skulle skriva av dig. Rätt ska vara rätt så nu hoppas jag lite elakt att FK får sig en knäpp på näsan. Tur att du hamnade hos en bra läkare denna gång och att du kan läsa genom intyget innan det skickas in.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Jag har planerat att resa till Island under flera år och jag är så otroligt glad att jag får komma dit snart. Bästa resesällskapet får jag också. Det vet jag efter förra resan tillsammans 😀 Jag älskar karg natur och fantastiska vyer och allt det förväntar jag mig att få massor av.
   Ja, det bubblade ur mig och jag lät fingrarna skriva. Jag vet inte vilka som bedömer om ett beslut ska underkännas men jag hoppas att det är vettiga personer. När jag har läst och godkänt läkarintyget finns det inget mer jag kan göra och då ska jag försöka släppa tankarna på det och bara vara glad för vår resa 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 8. Så bra att du nu också har något mycket trevligt och positivt att se fram emot mitt i kampen mot FK. Artros är ju faktiskt ganska knepigt därför att all artros syns inte på röntgenbilder! Och jag har fått diagnos på artros i varenda led i tårna fast jag aldrig upplevt några märkbara problem med mina tår. Men oavsett så är ju det mest positiva i kråksången att du träffat en ny doktor som du känner förtroende för! Önskar verkligen jag fick göra detsamma. Jag velar fortfarande med om jag ska gå över på privata vc i stan igen, eller fortsätta träffa nya stafetter varje gång, något som gör att jag drar mig oändligt länge innan jag tar mig i kragen och ber om hjälp. Finns inga enkla vägar att gå. Kram och trevlig helg från pörtet

  Gilla

  • Ja, den här resan har jag drömt om länge, fantiserat om och längtat. Jag har höga förväntningar så nu gäller det för Island att leverera 😀 När vi är där ska jag göra mitt allra bästa för att glömma FK och krångel med sjukpenning.
   Konstigt att du har fått veta att artros inte syns på röntgenbilder. Min artros syns tydligt enligt både läkare och sjukgymnast. Det kanske beror på var den sitter. Det är tur att min syns så att det går att bevisa att den finns 🙂 Du är nog tacksam för att din artros i tålederna inte stör dig nämnvärt. Du har tillräckliga problem ändå.
   Jag hade fått uppfattningen att just området där jag bor saknar en fast läkare. När det sedan visade sig att det inte var sant och att ”min” läkare gav ett så positivt intryck, då kändes det väldigt bra 🙂 Jag förstår precis hur jobbigt det är att mötas av nya läkare varje gång och alltid behöva dra hela historian från början. Kanske skulle jag i det läget fundera på en av alla nätläkare. Men den tanken skulle säkert snabbt fladdra förbi för både du och jag har lite för komplexa sjukbilder för att det ska fungera.
   Kram och detsamma till dig!

   Gilla

 9. Underbart! Island är ett ställe som jag velat åka till sedan jag gick i tredje klass. Kan ju i sittande stund undra över varför det inte blivit av ännu. Jag har ju varit på en massa andra ställen i världen. Men ännu är det inte försent. Så i väntan på mina egen resa dit så ska jag njuta av din och jag ser framemot massor av fina foton. Längtar!
  Önskar och hoppas på att din kontakt med FK kommer att leda till något bra. De där sjukintygen är många gånger en tolkningsfråga och den där tolkningen stämmer inte alltid med verkligheten. Har många gånger funderat över hur de där människorna på FK som går in i väggen tänker när de själva blir drabbade. Kan de vara därför de inte återvänder till sitt gamla jobb. Jag vet flera stycken som inte återvände till sitt jobb efter långtidssjukskrivning. Jag gick in på 1177 och läste min journal efter att jag låg inne på sjukhuset för getingsticket förra året, både från avdelningen och mina två besök på vårdcentralen efter jag legat inne. Anteckningarna från läkaren på vårdcentralen stämmde inte. Nu bryr jag mig inte eftersom han gjorde som jag sa till slut. Han har ändå slutat, så nu får det vara, annars hade jag nog ifrågasatt honom.

  Kram och en underbar fredag till dig ❤

  Gilla

  • Det verkar vara mångas dröm att åka till Island. För min del var det alltid solresorna som vann men vi pratade ofta om att besöka Island. Det känns lika fantastiskt att det blir av nu som när jag och sonen gav oss iväg ut i Europa. Jag hoppas att jag kommer att inspirera dig till en resa dig. Vem vet…kanske blir jag så hänförd att jag frågar om du vill ha resesällskap 😀
   Jag har inget stort hopp om rättvisa och inte kändes det bättre när läkaren berättade om FK:s kriterier och konstiga bedömningar. Kroniska sjukdomar som bara ger några års sjukskrivning. Men så fort jag har läst och vidarebefordrat läkarintyget ska jag skjuta undan alla tankar om det och bara längta och sedan njuta av att åka iväg 🙂
   Jobbar man som handläggare på FK och blir långtidssjukskriven så blir det nog ett uppvaknande. Men jag tror även att en anledning kan vara att stressen som kommer av att de får mycket skäll och hot är något de till varje pris vill undvika. Mitt i allt så känner jag ändå medlidande med dessa stackars utsatta personer. Men det finns ingen ursäkt för att göra en så dålig bedömning inför ett beslut och av slarv göra rena faktamissar.
   Jag läser min journal regelbundet och ibland är det en del fel. Jag har inte heller brytt mig om att ändra men när det stod att jag har smärta i bröstet, när jag egentligen hade smärta i bröstryggen, då funderade jag på om det skulle påverka en behandling om något händer mig. Jag lät det vara.
   Kram och jag önskar dig och Eddie detsamma ❤

   Gilla

 10. Åh, så härligt det måste kännas att få resa bort och slippa tänka på sjukintyg, mobilglas och annan goja! 🙂 Jag ser fram emot dina inlägg där.

  Försäkringskassans bedömningar i nuläget för människor som inte kan arbeta är bedrövligt. Jag minns kvinnan med långt framskriden cancer som fick avslag tre-fyra dagar innan hon dog! Helt galet…. Hur länge sedan är det du arbetade över huvud taget? Vet inte hur mycket reglerna har förbättrats sedan de var som hårdast… du kanske vet?

  Lycka till med nya sjukintyget, tror det kommer att lösa sig nu. Det måste ju göra det!

  Gilla

  • Ja, jag har planerat och längtat efter den här resan i flera år. Medan jag mådde som sämst och nästan var bosatt i soffan, där jag dåsade av starka smärtstillande piller, var det tankar på allt jag skulle göra senare som höll mig uppe. Nu är det dags och det kommer att bli toppen 😀 Inlägg blir det men beroende på tillgång till Wifi, tid eller ork kanske det inte blir helt färska inlägg. Men jag vill gärna dela med mig så inläggen kommer så småningom 🙂
   Ja, jag minns också hur cancersjuka och andra svårt sjuka personer jagades. Fruktansvärt att det gick så långt. När det gäller cancerpatienter tror jag att det har blivit något mänskligare bedömningar från FK men det finns alldeles för många exempel på hur människor behandlas väldigt illa. Jag har haft fibromyalgi sedan början på 90-talet men kunde då jobba deltid. Sedan kom andra besvär och i november 1998 gick jag hem och kom aldrig tillbaka. Minst fem utredningar har gjorts och det har alla de gångerna konstaterats att jag inte kommer upp i 25% arbetsförmåga. Jag har även arbetsprovat några gånger (två timmar om dagen) med dåligt resultat. Under alla dessa år har jag aldrig varit med om att FK bedömer att jag kan arbeta med något som är varierat. Inte förrän nu. Men nu har de upptäckt mig tack vare det dåliga läkarintyget och vad som ska hända kan jag inte gissa. Jag har alltid hört att FK är hårda och orättvisa men eftersom det här är första gången jag råkar ut för det, vet jag inte om det är bättre eller sämre nu.
   Tack! Jag hoppas att du har rätt. Men jag vågar inte tro på det innan jag vet. Just nu kan jag inte göra något mer så jag ska se fram emot att åka iväg och bara ha en härlig tid på Island.

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s