Stad och berg

Igår fick jag veta att baksidan till min mobil nu fanns i butiken och strax efter nio i morse åkte jag in till stan för att få den satt på plats. Jag hade blivit lovad inköpspris och gratis montering. Det kostade mig bara 320:- i stället för det ordinarie priset på 900:- Den halvtimme det tog att fixa monteringen gick jag en liten runda på stan. En väldigt lugn stadskärna innan alla butiker öppnade.

Här byggs det något och det blir spännande att se vad det ska bli när det är färdigt. Kanske någon slags sittgrupp.

DSC_0001

Östersunds rådhus. Jag har varit uppe i tornet vid ett tillfälle då det var öppet hus av någon anledning. I små grupper leddes vi upp till de stora klockorna och genom nätförsedda små fönster kunde vi titta ut över nejden.

DSC_0009

Storsjöteatern har fått en påbyggnad som tillhör en bank. Den kan man tycka lite olika om men jag tycker inte att det blev en vackrare byggnad när den kom dit. Den skarpögda kanske kan se att även det samiska ordet för Storsjöteatern finns där.  Men för att ni inte ska anstränga ögonen så att ni blir vindögda kan jag hjälpa till genom att skriva ordet här: Stoerrejaevrienteaatere.

DSC_0015

Den man, som är anhållen misstänkt för stämpling till terroristbrott, körde först upp vid Stortorget och när polisen kom lyckades han smita förbi och vinglade fram längs den här gatan tills han körde in i ett betongfundament. Det gula huset är länsresidenset, där landshövdingen håller till.

DSC_0017DSC_0020

Det var lite dramatik på stan även den här dagen. Eller dramatik är nog ett för starkt ord. Det var ingen som såg ut att ha bråttom men två brandbilar stod med blåljusen påslagna i närheten av varandra. Kanske något jag får läsa eller höra om senare.

Jag hämtade min mobil som nu är hel både på fram- och baksida. Nu ska den få bo i ett fodral och inte bara ha en skyddande plastbaksida.

Jag hade förberett mig för ett besök uppe på Östberget (Frösöberget) genom att packa lite drickbart och ta på mig TENS:en. Ett antal checkpoints är utplacerade där och jag bestämde mig för att gå en runda och försöka hitta en del av dessa stolpar. Att jag inte har letat där, så nära där jag bor, tidigare beror på att flera av dessa checkpoints släpptes första augusti.  Jag parkerade vid Frösötornet och gick på jakt efter stolparna.

DSC_0056

Jag nöjde mig med att hitta nio stycken och återvände till tornet. Eventuellt återvänder jag och letar efter resten i morgon. Mitt letande förde mig bl a till Gustavsbergsbacken, Frösöns slalombacke, och jag gick nerför en bit i liftgatan

DSC_0043

Jag var vid det här laget ganska hungrig och inne på caféet gjorde personalen snabbt i ordning denna väldigt goda smörgås. Fröknäcke med hummus, avokadoröra, gurka och rädisa. Det var redan mycket smak och välkryddat men jag älskar salt och strödde över lite av de flingor som följde med mackan.

DSC_0045

Naturligtvis tog jag hissen upp i tornet också. Det var inte lätt att fota där eftersom speglingarna i fönsterrutorna var störande. Men en bild får vara med, starkt beskuren för att slippa speglingarna. Det är regnskurar i fjällen.

DSC_0052

Det var inte dålig utsikt från marken heller. Den halvt igenväxta sjön är Ändsjön, den fågelsjö jag ibland tar med er till, senast i förra inlägget fick ni följa med upp i fågeltornet. Vid den röda pilen bor jag.

InkedDSC_0029_LI


16 comments

 1. Så bra att du fick inköpspriset och slapp det ordinarie men det var faktiskt inte mer än rätt. En härlig promenad i vackra trakter blev det också. Numera händer det saker överallt tycker jag och mindre orter är inte förskonade. Vilken god smörgås det fixade till där på caféet. Både hummus och avokado hör till mina favoriter och fröknäcke är ju bara så gott!

  Kram och god fredagskväll!

  Gilla

  • Ja, jag fick erbjudandet direkt när han visade mig hur många sprickor det hade blivit. Jag är nöjd och återvänder troligtvis om jag har något liknande ärende. Dessutom rekommenderar jag gärna den butiken (Alina) och det är ju bra för dem 🙂 Promenaden var väldigt skön och vyer finns det gott om här.
   Nej, vi ska nog inte tro att vi är säkra bara för att vi bor norrut och i en inte så stor stad. Men jag har inte hört eller sett något om varför brandbilarna var på stan så förmodligen var det inte så allvarligt. Skönt!
   Du hade säkert tyckt lika mycket om den mackan som jag gjorde. En väldigt god kombination 🙂
   Kram och detsamma till dig!

   Gillad av 1 person

 2. Underbara utsikter du visar och den där mackan går inte av för hackor. Tror jag skulle gillat den mycket.

  Jag ligger efter med att läsa din blogg, vet inte vad som hänt med din mobil, men får nog reda på det när jag läser vidare. Så önskar jag dig en fin fredagskväll också.

  Gilla

  • Frösön bjuder på många vackra vyer och vandringsstigar. Det är bara att ge sig ut och njuta 🙂 Jag tror också att du skulle ha gillat den mackan.
   Jag tappade mobilen i badrummet. Hård klinker är inte det mjukaste och bästa stället att tappa ömtåliga saker på 😉 Baksidan var lite sprucken i kanten men sprack upp över hela ytan när framsidan skulle bytas. Då erbjöds jag ett väldigt bra pris för att byta även baksidan.
   Tack och jag önskar dig detsamma.

   Gillad av 1 person

  • Det är inte så ofta jag går förbi framsidan på länsresidenset och från sidan är det inte lätt att veta. Men när man ser huset från framsidan så står det tydligt på huset att det är länsresidenset 🙂

   Gilla

 3. Jag känner någon slags dragning till Östersund. Jag skulle vilja ha nära till vackra fjäll och naturen där uppe är verkligen fantastisk. Kanske flyttar jag också dit någon gång i framtiden när grabbarna klarar sig själva.
  Det där med checkpoints är en jättebra grej. Jag har inte provat men jag håller ju på med turf och lite Geocaching. Det sporrar en att ta sig framåt.

  Du skaffar väl ett bra skydd till telefonen nu, om det finns? Jag har displayskydd fram ett skal med gummikanter och ett plånboksfodral runt 😄

  Gilla

  • Det där med dragning till den här naturen förstår jag väldigt väl. Jag trodde inte att jag skulle flytta tillbaka men jag längtade, så det nästan gjorde ont, efter att få komma hem igen. Här välkomnar vi alla som vill bo här så om du gör allvar av de tankarna är du väldigt välkommen 🙂 Jag ställer upp med lite guidning.
   Det finns tydligen ett antal olika sätt att få ut folk i naturen. Jag har inte provat något annat än checkpoints via hittaut.nu men om de stolparna tar slut kanske jag provar något nytt. Det är ett väldigt bra och roligt sätt att hitta nya stigar.
   Haha, ja min mobil ska få ett bättre skydd nu 🙂 Jag hade bara satt dit ett plastskydd till baksidan men det hjälpte inte mycket när framsidan hamnade nedåt på det hårda klinkersgolvet 😉

   Gilla

 4. Kul att se bilder från Östersunds centrum. Håller nog med att bankbyggnaden på teatern inte var helt lyckad. Får se om jag kan kommentera, försökte innan men det gick inte.
  Kram

  Gilla

  • Jag brukar oftast undvika att fota när det är mycket folk men den här gången var det ganska lugnt. Det är svårt att visa upp en stad med bara enstaka foton. Det finns ju alltid så mycket mer och helheten är det som gör det så bra.
   Det gick ju bevisligen bra att kommentera 😀
   Kram

   Gilla

 5. Hej du fina kvinna däruppe på höjderna! Nog är jag bra avundsjuk på utsikten du får njuta av, jämförelsevis är våra berg som små kullar! Så det börjar närma sig med din resa, har alltid velat se Island, få se om det blir så. Jag har en gammal bloggvän på akureyri, en kvinna från Skåne som fann kärleken på Island, blev fårbonde och har nu barn och barnbarn därborta.Du har mycket att se fram emot! Nu läser jag vidare

  Gilla

  • Haha, tack för komplimangen 😀 Frösöberget är inte särskilt högt, 468 m ö.h. (176 m över Storsjön), men utsikten är fin ändå och kommer man upp i tornet blir det ännu finare. Jag vet inte vad du har för berg i närheten men jag vet att du har väldigt vackra promenadtrakter med sjöar och skogar.
   På tisdag nästa vecka bär det av till Island och det känns som en dröm. Jag har längtat så länge nu och äntligen är det dags 😀 Jag hoppas att du också får möjlighet att komma dit och kanske hälsa på din bloggvän. En egen guide är ju inte så dumt.
   Kram

   Gilla

 6. Tack för rundvandringen! Alltid lika trevligt att vandra runt med dig i dina trakter. Så vackert med dessa vyer, jag njuter och tittar och njuter en gång till. Fantastiskt! Den där knäckemackan ser mycket god ut. Jag är väldigt svag för fröknäckebröd.
  Koppen var snygg också.

  Kram

  Gilla

  • Tack till dig som ville följa med 😀 Jag blir lika stolt varje gång jag läser eller hör fina ord om mitt Jämtland. Som en bekräftelse på att jag gjorde rätt när jag flyttade tillbaka. Mackan var precis lika god som den ser ut att vara och förmodligen ännu lite godare. Det var perfekt med fröknäcke som bas och avokadoröran var väldigt gott kryddad. Koppen valde jag med omsorg. Det fanns många olika mönster men jag är ju svag för blått…
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s