En helomvändning

Från djup och mörker i förra inlägget till glädje och skratt här. Jag har knappt tänkt på att det har varit Yran-veckan. Storsjöyran är den festival som förändrar hela Östersund en vecka om året. Själva festivalen, med massor av både kända och mindre kända artister på ett antal olika scener i stan, är bara igång under några dagar. Men krogstråket, eller den tillfälliga krogverksamheten på Storsjöstråket, är i full gång hela veckan. Både dagtid och kvällstid söker sig folk dit för att äta, dricka, lyssna på olika artister och träffa folk. Här, i mitt fridfulla lilla område, har jag inte märkt något av festligheterna förutom när Thomée, en välkänd turbåt på Storsjön, åkte förbi utanför min balkong på en av sina musikturer. Men så fick jag frågan om jag ville hänga med på ”Stråket” och det nappade jag på.

Vi bestämde att vi skulle träffas vid det krogtält där Ständut Blakk spelar. Just igår hade de en gästartist som mina vänner ville se och som jag blev nyfiken på. Ännu en väldigt ung person som blir känd genom videor på Youtube. Den unge mannen, endast 11 år, är ett kusinbarn till min vän och har redan en stor skara fans. Han var även med i ett kort inslag på postkodlotteriets program igår kväll (vet inte riktigt vad programmet heter).

Det var lite för långt för mig att gå hela vägen in till stan så jag tog bilen halva vägen. Jag tänkte att det skulle vara klokt att parkera på Frösön för att sedan gå över bron i stället för att försöka hitta en parkering på plats. Det var väldigt rätt tänkt och jag fick dessutom en fin promenad längs sjökanten. Jag parkerade här, vid storsjöodjursspaningsplatsen (oj, vilket långt ord det blev 🙂 ).

DSC_0001

Jag passerade ett utegym, surfbukten och en pumptrackbana (googla om ni vill veta) och även det här, som ev kan vara ett slags konstverk. Hittade ingen skylt.

DSC_0013

Vid Badhusparkens kajkant låg ångaren Östersund förtöjd. En tillfällig placering som jag gissar bara används under Yranveckan. Även Östersund gör turistturer på sjön.

DSC_0021

Åt andra hållet ligger Stråket. Olika krogar i Östersund bygger dessa tältrestauranger bara för den här veckan. Sedan rivs allt  tills det är dags nästa år igen.

DSC_0023

Jag träffade mina vänner, och några av deras vänner, och tillsammans gick vi in i det stora tältet. Vi var ute i god tid och fick platser precis framför scenen. Det var mycket folk igång och tältet blev fullsatt så där hade vi lite tur. Ständut Blakk är ett band som har spelat i alla tider känns det som. De spelar på festivaler, after ski, olika privata tillställningar och har haft en egen krogshow. Det syns väldigt tydligt att de gillar vad de gör och har kul tillsammans. Jag har sett en spelning med dem en gång förut och de är lika bra nu som då, för ca 10 år sedan. Humor blandat med alla möjliga olika musikstilar och fiolspelaren är en riktigt skicklig musiker.

Naturligtvis är Jämtlandssången med i ett jämtlänskt potpurri med Wilhelm Peterson Bergers kompositioner. Just Jämtlandssången har han skrivit texten till men musiken är från en brudmarch från slutet av 1700-talet. Här hör ni först en liten slutsnutt av Jämtlandssången följt av Sommarsång.

Så kom då gästartisten,  11-åriga Elias. Inte mycket nervositet där inte och scenvanan märks. En jätteduktig kille. Det är helt på egen hand han har slagit igenom på YouTube men kanske har hans pappa, trummisen i bandet, ett finger med i att han fick uppträda just här. Tittar ni på pappan så ser ni stolthet och glädje och ibland kan han inte låta bli att sjunga med. Och vem skulle inte vara stolt som förälder här?

Jag kan inte låta bli att ta med ett fiolnummer till. Undrar hur många fiolspelare som går omkring på bord och får sådant mottagande. Hela bandet bar ÖFK-tröjor och om det är ett samarbete eller om de ”bara” är supporters kan jag inte svara på.  

Lätt döva, som man kan bli när man sitter alldeles framför högtalarna, men väldigt nöjda med framträdandet gick vi ut och vandrade längs stråket. Vi gick in i ett tält som låg precis vid kajkanten och beställde varsin wrap. Jag med sojafärs och grönsaker övriga i sällskapet valde älgwraps. Väldigt gott var det och fin utsikt hade vi.

På tälttaket landade ibland måsar och det var en ganska kul syn. Där sprang de omkring som i ett skuggspel.

Vilken härlig dag det blev. Ett perfekt väder och allt annat var väldigt trevligt. Jag är jätteglad att jag hängde med för det var precis vad jag behövde.


14 comments

  • Det är jättekul att storsjöyran lockar så många varje år. Jag håller mig numera ifrån kvällsaktiviteterna, då en stor del av innerstan stängs av och man knappt kan röra sig i trängeln. Men det var väldigt trevligt att gå på stråket en eftermiddag. Mycket folk då också men inte i närheten av hur det är senare.

   Gilla

 1. Vad roligt att gå iväg med vänner och roa sig. Den lille killen var jätteduktig. Undrar om det är framtiden, att bli känd genom Youtube. Man hänger inte riktigt med längre 😊
  Storsjöyran har t o m jag hört talas om.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det var jättekul att träffa dem och uppleva ”Stråket” 😀 Jag tror att det är vanligt och blir allt vanligare att slå igenom på Youtube först. Det var ju en väldigt ung kille i melodifestivalen som hade gått samma väg. Jag känner mig väldigt gammalmodig som aldrig besöker Youtube. Jag känner inget behov men anar att jag skulle kunna bli beroende om jag började rota runt där 😉 Storsjöyran är nog en väldigt välkänd festival bland de som brukar besöka festivaler. Det är inte underligt om du har hört talas om den och jag har skrivit om den förut.
   Kram

   Gilla

 2. Så bra att du följde med … och så trevligt ni verkade ha! En duktig kille – vad månde det bli av denna talang?!
  Kul bilder på måsarna på taket!
  Storsjöyran har jag förstås hört talas om, men jag har förstås aldrig varit där på. Jag brukar inte gå på såna festligheter – karnevaler eller festivaler, eller allt vad de än kallas – inte marknader heller 🙂
  Kram

  Gilla

  • Jag är jätteglad för att jag gjorde det och kul var det 😀 Lite jobbigt för öronen och det tog ett tag innan hörseln återvände. Men stämningen var härlig och musiken bra. Men jag skulle inte vilja gå på själva Yran på kvällen. När jag var yngre kunde jag tycka att det var kul men nu försöker jag undvika trängsel och lite vingliga personer.
   Elias kom och satt vid vårt bord efteråt och han verkar vara en härlig kille. Han har haft en del problem med inte så snälla personer i skolan men nu tar han revansch och det gör det ännu roligare att det går bra. Vi var många som skrattade åt måsarna och fotade dem. Tälttaket är nog inte så trevligt att städa men måsarna bjöd på underhållning 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Men så kul tillställning, det spritte faktiskt i mina gamla ben också, och inte var dag någon går och spelar fiol på bordet! De bjussade verkligen på sig själva! Elias har nog jag också sett, tror i någon morgonsoffa, då intervjuad. Han spelade ett gäng olika instrument och lät lite lillgammal när han berättade om sig själv. Hade framtiden utstakad….förstår att pappa och säkert mamma är stolta! Och så ovanpå alla framträdanden denna enormt vackra miljö nere vid sjön. Ojoj, som gjort för dig just här och just nu! Kramen

  Gilla

  • Det var kul och det spritte i mina ben också 😀 Ständut Blakk är väldigt populära och kombinationen duktiga musiker, omväxlande repertoar och avslappnat prat är nog svaret på varför de bokas mycket. Jag tror inte att jag har sett Elias tidigare men jag har ju inte vetat om släktskapet med min kompis förut och kanske är det därför jag inte minns. Mamma, pappa och storasyster var väldigt stolta och Elias blev glad för allt beröm vi gav honom 🙂
   Östersund är vackert placerad och det är fint att plats upplåts för Yran och Stråket nere vid vattnet. Det är precis som du skriver, perfekt för mig 🙂
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s