Små glädjeämnen

De finns där ute och jag hittar alltid några av dem när jag ger mig ut på olika promenader. Den här är jag osäker på men efter lite googlande tror jag att det kan vara en hässleklocka.

DSC_0002

Frösö kyrka.

DSC_0017

Troligtvis en ängsklint.

DSC_0003

Jag gissar på rapsfjäril. Den tillhör i alla fall gruppen vitfjärilar.

DSC_0020

Jag är i alla fall helt bombsäker på att detta är ett hjortron (och ett blåbär i bakgrunden). Helt oväntat, under en promenad, såg jag något gult en bit från stigen och till min glädje kom jag hem med nästan en halvliter av dessa delikatesser. Den hundbajspåse jag hade med mig dög att lägga dem i. De ska bli till sylt så det spelar ingen roll att de blev lite mosade. Om några dagar kan jag gå dit och plocka lika mycket till av det som då har mognat.

DSC_0016

En stackars nässelfjäril hade lyckats komma in på insidan av myggnätet i min balkongdörr. Jag tog försiktigt tag i vingarna och lyfte ut den till balkonggolvet. Snart lyfte den och flög iväg mot nya äventyr.

Några av er har undrat hur det är med mig och svaret är att det är ganska ok. Krånglet med Fk är delvis det som gör mig lite låg men det har också väckt upp en del annat som ständigt är närvarande men lite undangömt. Eventuellt kommer det ett inlägg om det snart men det kräver lite mer fundering.


16 comments

 1. Du vet att du kan plocka hjortronen röda och låta dem ligga i en gryta, under lock, i rumstemperatur och mogna över natten innan du kokar sylt? Fina bilder, vill jag också ha sagt!

  Gilla

 2. Vilken lyx att kunna plocka hjortron och sedan koka egen sylt. Läser dessutom att du inte behöver vänta tills bären är gula så nu är det bara att plocka för fullt innan någon annan hinner före 😉

  Jag kan förstå att det här med FK påverkar dig negativt vilket påverkar måendet. Hoppas att det löser sig på ett smidigt och bra sätt inom det snaraste.

  Kram

  Gilla

  • Ja, det känns lyxigt 🙂 Jag har köpt färdig hjortronsylt en gång och det var ingen höjdare. Möjligtvis kan det finnas bra sylt på någon lokal marknad men jag gör helst min egen.
   Jag försöker att inte tänka så mycket på vad som ska hända och jag vet ju att det ordnar sig på något vis. Men oro och stress förstår inte riktigt det 😉
   Kram

   Gilla

 3. De blir ikke så gode om de ikke er gule, det blir mye tørrere syltetøy og surere. Du trenger mye mer sukker dersom de ikke er modne når de skal plukkes. Utrolig mye fine blomster du finner på turene dine, Om en tar seg tid når en er på tur så er det mange nydelige små vesner som gjemmer seg og nesten like mange ekle saker.

  Gilla

  • Jag måste nog prova båda varianterna. Men jag vill inte ha torr och sur sylt så jag kokar nog bara en väldigt liten omgång med röda bär. Tack för att delar med dig av dina erfarenheter 🙂
   Det finns så många sorters blommor och det kommer hela tiden nya. Hittar man en fin insekt i en blomma så blir det extra njutbart 🙂 De lite äckligare sorterna låter jag oftast bli att fota.

   Gilla

  • Ja visst är det guld och det är lycka när man hittar dem. Särskilt när man inte letar utan bara råkar se dem på en promenad 🙂 Den här myren var inte ens särskilt blöt så jag kom nästan torrskodd därifrån. Inte särskilt mycket mygg heller. Huggormar finns inte runt Storsjön, om det inte har förändrats sedan jag bodde här senast. Men hos dig är det nog annorlunda och jag förstår väldigt väl din försiktighet.

   Gilla

 4. Härligt att kunna göra egen hjortronsylt … den godaste sylt jag vet!
  Så fina blommor du hittade! … och fina bilder blev det! Hässleklocka har jag nog bara sett blå, men det´finns säkert vita också … trodde inte de fanns så långt norrut, men jag har inget annat förslag så du har nog rätt. Ängsklint heter visst finnklint numer – och är ingen klint jag känner igen – verkar ganska sällsynt. Här kan du läsa om den: https://artfakta.se/artbestamning/taxon/centaurea-phrygia-subsp-phrygia-286
  Förstår att det gnager detta med FK! Jag tänker på dig och hoppas det löser sig!
  Styrkekram

  Gilla

  • Ja, det är något speciellt med hemkokt sylt och hjortronsylt är lite extra roligt att kunna koka själv 🙂
   Jag googlade på vita klockformade blommor och fick fram många bilder. Ett flertal benämndes hässleklocka men jag tycker inte att det finns någon riktigt bra bild att jämföra med. Jag är väldigt osäker men fin är den i alla fall 😀
   Lika osäker är jag på ängs- eller finnklinten. Jag hittade många bilder på blommor när jag sökte men det är jättesvårt att veta om det är rätt. Jag läste din länk men eftersom jag inte har någon bild kvar på hela växten är det svårt att avgöra. Vi kanske får nöja oss med att det är en klint 😉 Nästa gång jag kommer till samma plats ska jag titta ordentligt och fota för att kanske kunna avgöra vad det är.
   Tack Anki. Det finns hela tiden i bakhuvudet men det problemet kommer att ordna sig på något vis.
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Så kul att du hittat hjortron. Jag har inte varit ut och tittat efter sådana. Det har varit så mycket broms och mygg så jag har struntat i det och jag har rätt mycket hjortron kvar i frysen sedan ifjol sommar då det var massor med bär.

  Gilla

  • Ja, jättekul 😀 Jag råkade bara titta upp en stund från den lite knöliga stigen och då såg jag dem. Det var inte ens särskilt mycket mygg och myren var ganska torr. Perfekt för hjortonplockning alltså. Jag var ganska nöjd med den mängd jag plockade. Lagom många ryggböjningar för ett tillfälle 😀 Jag frös in den här lilla skörden för jag har lite sylt kvar sedan förut jag också 🙂

   Gilla

 6. Vackra bilder som alltid! Skönt att höra att det är ok med dig . Ljusare tider brukar vänta när det varit lite grått ett tag. Du får skriva när du känner för det.
  Kram

  Gilla

  • Tack snälla du 😀 Det är egentligen andra saker som har störst påverkan. Något som finns där hela tiden men som blev större tack vare det som händer nu. Med min sjukpenning kommer det att lösa sig och om det andra ska jag alldeles snart publicera ett inlägg.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s