Skönt att kunna doppa fötterna

Mitt humör är inte det allra soligaste just nu eftersom jag är mitt i en dust med försäkringskassan. Pga undermåliga läkarintyg vill de dra in min sjukpenning, men mer om det blir det när något beslut har fattats. Jag bestämde mig snabbt för att avvakta några dagar innan jag skickar in mina synpunkter. Risken är annars att jag skulle vara nedlåtande, dumförklarande och kyligt högdragen. Jag är ganska bra på det när det behövs men i det här fallet är det inte det bästa. Jag ska tillägga att det är väldigt sällan jag tar fram den sidan av mig. Jag har redan börjat formulera mer saklig argumentation inom mig.

Som alltid är det bra att skingra alla upprörda, arga och samtidigt uppgivna tankar med promenader i fina omgivningar. Det är lika varmt här som i resten av landet men tack och lov fläktar det skönt. Både igår och idag valde jag att gå samma runda. Den runda som går längs sjön ca halva vägen. Igår var det bara skönt men idag var det nära att jag ångrade mig när värmen slog emot mig så fort jag kom ut. Men iväg kom jag i alla fall och bilderna nedan är en blandning från båda dagarna.

Ganska snart, på dagens promenad, mötte jag Drottningen av Saba och hennes husse (som vanligt är det hundens namn man frågar efter). Den fina hunden är en korsning mellan tre raser och hennes husse blev väldigt imponerad när jag gissade rätt på alla raserna första gången vi träffades. Jag såg att det var bordercollie och schäfer men ärligt talat drog jag bara till med labrador och det råkade vara rätt. Vi brukar stanna och prata lite när vi möts och Drottningen av Saba, som alltid verkar gå lös, hälsar glatt på mig när husse visar att det är ok.

Jag fortsatte och  kom till en plats där prästkragarna växer lika höga som cikoriorna. Jag klev in i höggräset för att komma lite närmare.

DSC_0013DSC_0007

Äntligen nere vid sjön gick jag båda dagarna ner och satte mig på stenen på bilden och bara njöt.

DSC_0017

Att sitta där med fötterna i det klara vattnet får mig att glömma det som inte är så kul och bara fokusera på hur skönt det är. Jag kan konstatera att nu är det badtemperatur i Storsjön. Kanske ca 17-18 grader och om några dagar kanske t o m drygt 20 grader.

Jag nöjde mig med att bada fötterna men efter en stund kom en 9 månaders valp och där var det ingen tvekan. Matte kastade pinnar och valpen simmade ivrig efter dem. När både matte och valp tyckte att det räckte fick jag en väldigt blöt påhälsning men det gjorde absolut ingenting.

DSC_0026

Jag satt inte där särskilt länge varken igår eller idag. Som ni vet har jag ju restriktioner mot solande. Men jag hann se ett antal båtar, både segel- och motorbåtar.

DSC_0004

Det var ingen trängsel någonstans men det finns massor av platser att sola och bada på. Några har satt sig på piren mellan mig och Östersund och kanske är det lunchrasten som tillbringas där.

DSC_0034

På vägen hemåt blommar det  längs trottoarerna. Gula fina blommor som jag inte säkert kan säga att det är gulkrage, men jag gissar att det är sådana. Söker man på namnet så kommer alla möjliga gula blommor upp.

DSC_0049DSC_0048

Det här är i alla fall Renfana.

DSC_0051

Renfana tillsammans med blåeld.

DSC_0054

En av mina svalka-fötterna-platser. Bilden är från igår då jag gick med gympaskor. I dag var jag smartare och gick med sandaler som tål vatten. Vissa sträckor gick jag i vattnet och det var precis vad som behövdes idag. Här står jag en bit ut i vattnet och mår bra av värme, vatten och svalkande vind.

20190724_124225

Jag gick upp på land och tog fram kameran när brölande vattenscootrar började störa lugnet. Det är väl bra att de har kul men det gick lite väl vilt till ibland. Tjejer som skrek högt och killar som ville imponera.

DSC_0077DSC_0078

Jag tänkte att jag kanske borde ha bikinin med mig nästa promenad men slog bort den tanken igen. Det är skönt en kort stund och eftersom jag inte ska soltorka måste jag gå blöt den sista biten. En handduk kan jag ta med mig på promenad men inte mycket mer. Svettig blir jag hur som helst innan jag är hemma och då duger en svalkande dusch.

Idag var det 28 grader när jag kom hem och värre ska det bli i morgon. Kanske håller jag mig inne med stängda dörrar då men jag gissar att suget efter promenad blir för stort.


26 comments

 1. Här lär det bli runt +32 i morgon, mina erfarenhet av försäkringskassan är inte så stora, för att inte säga mikroskopiska. Min enda erfarenhet är från 1996 då jag ansökte om sk närståendepenning i samband med att min mamma blev sjuk och gick bort, det var supersmidigt, pengarna kom på kontot 3 dagar efter att jag skickade in den sista rapporten, men det -96.

  Gilla

  • Jag har aldrig blivit ifrågasatt på det här sättet förut och ändå har jag varit bedömd utan tillräcklig arbetsförmåga i mer än 20 år. Det är viktigt att läkarintygen formuleras på rätt sätt. Men även om det är läkarens bristande upplysningar som ställer till det så borde lite sunt förnuft finnas från Fk:s sida. Jag har, som jag skrev, inga dåliga erfarenheter av dem sedan tidigare.

   Gilla

 2. Uff så dumt at det ikke går glatt for deg, men det er klokt å ikke svare med en gang. En har lett for å si litt mye da som egentlig ikke er så lurt. Lykke til.

  Gilla

  • Ja, inte är det kul att behöva råka ut för det här men på något sätt ska det ordna sig. Jag skulle nog inte ha kunnat låta bli att vara lite frän i tonen om jag hade skrivit något på en gång. Nu börjar jag lugna ner mig och kan hålla mig till fakta. Tack så mycket 🙂

   Gilla

 3. Ja nu är det varmt i hela landet. När jag tömde mitt förråd när stammarna gjordes vid hade jag turen att hitta sonens pelarfläkt som han ställt där. Den nyttjar jag nu! Riktigt skönt.
  Så tråkigt att behöva bråka med försäkringskassan. Men du har väl inte jobbat på länge? Eller är det i samband med transplantation dom bråkar?
  Kram

  Gilla

  • Den här lägenheten verkar stå emot både kyla och värme ganska bra. Det är ”bara” 23 grader inne trots att termometern visade 29 grader på dagen och 24 grader nu efter nio på kvällen. Men det lär nog stiga så jag kanske också måste leta fram några fläktar. Vilken tur att du hittade pelarfläkten. Då klarar du dig ganska bra 🙂
   Ja, det är jobbigt att behöva kämpa med det här. Jag är ganska säker på att de inte tar någon hänsyn till vad jag säger. De tittar bara på det senaste läkarintyget och sätter på sig skygglappar för allt annat. Det ordnar sig på något sätt men det blir nog en del krångel. Jag var sjukskriven till och från och arbetade ibland 25-50 % i flera år innan det blev alldeles för mycket och jag gick hem för att inte komma tillbaka till arbetet. Det var 1998 och sedan dess har jag gjort minst 5 utredningar där det har konstaterats att arbetsförmågan inte når 25 %. Jag har arbetsprovat två gånger med dåligt resultat. Men det spelar ingen roll nu. De lämnade mig ifred medan jag var leversjuk men ursprungligen hade den inget att göra med min sjukskrivning. Jag fick besvär av levern först 2013.
   Kram

   Gilla

 4. När det gäller försäkringskassan kan det kanske vara klokt att besinna sig några dagar. Själv har jag en tendens till att göra som du brukar göra om det skrivits i dag. I vissa läge krävs eftertanke men när det gäller försäkringskassan kan man också behöva vara envisare än synden och verkligen stå på sig. Hoppas din strategi visar sig vara rätt och att det ordnar sig.

  Desto härligare promenad som du kom ut på. Det skingrar alltid tankarna att komma ut i naturen. I dag har vi haft lite svalare här men ändå en skön sommardag. Som vanligt bjuder du på vackra bilder.

  Kram

  Gilla

  • Det kan vara så att ett högdraget och nedlåtande språk har större påverkan än en harang av svordomar. Men jag är glad att jag kan inse att jag ska lugna mig några dagar först. Nu börjar jag nästan luta åt att det inte är någon mening att skriva alls. Eftersom jag vet att de bara tar hänsyn till det senaste läkarintyget väger nog mina synpunkter ganska lätt. I stället förbereder jag mig på en ev vända till AF innan jag kan göra ett nytt försök med sjukskrivning. Det kanske är bäst att inte lägga så mycket krut på det omöjliga utan i stället bara acceptera att det är så det måste gå till. Min svärson uttrykte det ganska bra när han sa att det inte kan finnas något annat område där man underminerar sina egna utlåtanden genom att helt ignorera tidigare bevisning. I det här fallet underkänner man drygt 20 års egna bedömningar.
   Ja, det var en riktigt härlig promenad och som alltid känns det bättre när naturen får göra sitt 🙂 Tack, kul att du gillar bilderna.
   Kram

   Gilla

   • En väldigt märklig situation minst sagt men du får fundera vidare på hur du ska göra.
    Dina bilder är alltid lika vackra.

    Kram

    Gilla

   • Nu har jag skrivit ett, i mitt tycke, välformulerat brev men jag har inga förhoppningar om att de tar hänsyn till det. Men jag har i alla fall gjort vad jag kan och nu ska jag släppa det här fram till ett beslut har tagits.
    Tack snälla Znogge!
    Kram

    Gilla

 5. Hej, usch fasen också att du ska hamna i polemik med FK. Efter allt man hört och själv upplevt så är det ju helt godtyckligt vad de bestämmer där oavsett vilka intyg man visar upp. Styrka!!!
  När jag gick in i väggen, först 1997, då skickade man mig på 8 (!) veckors utredning i Tranås (!) där man skrev en hel bok om mitt mående och konstaterade att jag inte var kapabel att arbeta. Nästa gång blev 2006 och då skickades jag på en treveckors utredning till Alfta! Där konstaterade man att jag hade 0 arbetsförmåga…sen dess har de låtit mig vara ifred. Jag är som du, först kokar jag över, måste besinna mig, sen kan jag uttrycka mig på ett anständigt vis. Tur du har glädje av dina promenader i den vackraste av naturer. Stor styrkekram

  Gilla

  • Jag har haft tur under många år och har sluppit känna mig jagad. De har gjort diverse utredningar men det är inget att säga om det och resultatet accepterades av dem. Nu utgår de från ett väldigt undermåligt läkarintyg. Det har visserligen kompletterats av en bättre läkare men skadan är redan gjord och helheten får dem att göra den här bedömningen. Jag har velat lite mellan att inte komma med några synpunkter eller att skriva ihop något. Just nu väger att skicka in ett brev tyngst och det är nog bra att visa att jag inte är med på noterna. Vi får väl se hur det slutar men på något sätt ordnar det sig. Jag har inte gjort lika avancerade utredningar som du, inte skickats iväg någonstans utan allt har skett på hemmaplan med massor av olika yrkeskategorier inom vården och några arbetsprovningar. Alla har kommit fram till att jag inte når upp till 25 % arbetsförmåga, som är den nivå man ska uppnå för att anses arbetsför.
   Mina promenader får mig alltid på gott humör och det brukar dessutom sitta i ett tag efteråt 🙂
   Tack för styrkekram och jag skickar en kram tillbaka.

   Gilla

 6. Du kan tro att jag är glad att jag inte längre arbetar på försäkringskassan. Efter 20 år där slutade jag 1989 och då var det nog jäkligt men som det är nu skulle jag aldrig i livet jobba kvar där. Att behöva sitta och neka sjuka människor ersättning måste vara förfärligt och hur kan man sova på nätterna när man tänker på det. Hoppas att din läkare kan skriva så att det inte blir några problem. Annars får du överklaga för väldigt många får rätt när dom gör det har jag hört. Även här är det varmt men vi vistas vid sjön och i vattnet är det säkert minst 22 grader och inomhus i mitt gamla trähus är det svalt och skönt

  Gilla

  • Ja, det kan inte vara roligt att vara den som lämnar hemska besked till sjuka människor. Besked som i vissa fall slår väldigt hårt och kanske får folk att ge upp. För min del är det ingen risk men visst är det jobbigt att behöva kämpa mot dem. Men jag ska skriva och påpeka en del felaktigheter och ge min syn på hur det har blivit så här. Tyvärr väger nog mina synpunkter väldigt lätt jämfört med det väldigt dåliga läkarintyget, trots att det har kompletterats av en bättre läkare. Ett problem är att jag inte har någon läkare som är fast anställd. Den första var stafettläkare och den andra har egentligen inte hand om mitt område. Det lär alltså bli en ny läkare nästa gång också och det gör inte saken bättre. Men jag ska säga att de måste hjälpa mig med ett riktigt bra sjukintyg nu när de har ställt till det så här.
   Härligt att du äntligen får njuta av fint sommarväder hos dig. Kan man hålla sig i närheten av en sjö är inte värmen lika besvärlig 🙂

   Gilla

 7. Inte alls kul om du nu måste ta strid mot FK … de har konstiga, ibland omänskliga bedömningar. Klok av dig att avvakta med svar till dem … bra att tänka efter ordentligt hur man ska formulera sig. Håller tummarna för att det ordnar sig!
  Vackra bilder från din promenad . den gula blomman är nog färgkulla …
  Kram

  Gilla

  • Nu har jag skrivit ett brev och jag tycker att det blev ett bra, sakligt och upplysande brev i trevlig ton. Jag kan inte göra mer än så och nu avvaktar jag vad som ska hända från Fk:s sida. Under tiden ska jag försöka koppla bort funderingarna på det här, i alla fall till viss del. På något sätt ordnar det sig men kanske jag måste ta en sväng till AF innan jag kan ansöka om ny sjukpenning.
   Javisst måste det vara färgkulla. Som så ofta får jag svaret av dig och det är jag tacksam för 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 8. Jätteläckra bilder! Kommer på mig ibland att bloggare nog redigerar sina bilder innan publicering… jag brukar oftast inte lägga energi på det. Heder åt dig, tror du tillhör de som redigerar!

  Försäkringskassan, ja, vad ska man säga. I vart fall har jag flera gånger tänkt det var tur att jag aldrig behövde gå i närkamp med dem under mina yrkesverksamma år. Så bedrövligt hur folk blir ifrågasatta, människor med olika sjukdomar och handikapp. Det är inte anständigt. Jag hoppas det löser sig för dig!

  Sjöar, hav, ja, allt med vatten ger en plats det där ”lilla extra”. En park med en damm, blir också en oas. Jag har Vättern och du har Storsjön, båda njuter vi bra av våra vatten 🙂

  Gilla

  • Tack så mycket! När jag köpte min kamera och började fota mer tyckte jag att det kändes ”oäkta” att redigera bilderna. Men så småningom började jag ändå göra små redigeringar, som att justera ljuset. Men jag vill inte att det ska bli stora skillnader och helst ska det inte se onaturligt ut. Jag redigerar inte alla bilder. Bara de som jag inte har lyckats få bra ljus i. Men jag märker att jag blir mer och mer frestad att fixa ljuset i alltfler bilder 🙂
   Försäkringskassan har ett väldigt stelbent regelverk och jag tycker synd om handläggarna som säkert ofta får höra diverse otrevligheter. Jag vill inte skylla på dem men jag vet också att inom en organisation eller ett företag blir det en slags masshjärntvätt och till viss del är det nog så att vi ”klienter” ses som lite besvärliga. Men i ärlighetens namn så var det en inkompetent läkare som orsakade det här och honom tänker jag inte träffa igen. Då byter jag hellre hälsocentral. Jag har postat mitt brev med synpunkter och rättelse av felaktigheter. Om det får någon betydelse visar sig men jag tvivlar på det.
   Ja, vatten i alla former gör skillnad. Det blir både vackert och ger ett rofyllt intryck. Lite mindfulness 🙂

   Gilla

 9. FK får mig att rysa, inte ofta jag behöver ha med de att göra som tur är. Jag är sällan sjuk, de gånger jag varit tvungen har något allvarligt hänt t.e.x som att ramla ner i källaren på Öland och nästa slå halvt ihjäl mig. FK ringde efter en vecka, då satt jag hos dottern och kunde inte röra mig. Dottern fick hjälpa mig med allt. FK berättade vad som skulle hända om jag var fortsatt sjukskriven och att jag kunde bli utan ersättning om inte de ansåg att jag hade rätt till det. Morfinhög och en horngubbes smärta tillsamman med ett samtal från FK kan få en till att ta till snaran. Bytte handläggare 5 gånger på 8 månader. Den näst sista var bäst men så gick hon in i den berömda väggen också. Till slut gick jag till jobbet trots att jag inte var bra. Läkaren sa att det var synd eftersom det skulle ta ännu längre tid att läka då. han hade rätt och FK hade fel. Lycka till mig dina kontakter på FK, förstå att du suger på svaret lite så du hinner att smala dig
  Bada fötterna låter härligt, jag lovar att jag inte ens hade tänkt tanken om jag viste att det var under 20 grader. Cikorian blommar för fullt på min ö just nu. Så vackert. Blöta hundpussar av badande hundar låter ljuvligt. Eddie har inte badat på länge nu, får nog bli ett litet bad i morgon så han får svalka sig.
  Kram får ett varmt karlskrona!

  Gilla

  • Usch, vilken skräckhistoria du har varit med om. Tyvärr finns det alltför många hemska berättelser om hur sjuka personer blir illa behandlade. Jag har haft en väldig tur som aldrig tidigare har blivit utsatt för det här. Jag har fått göra jobbiga utredningar och har varit utförsäkrad (enligt dåvarande regler) två gånger. Men jag har aldrig blivit hotad med att hela sjukpenningen kan dras in. Men jag kan inte skylla allt på Fk. Det var en inkompetent läkare som ställde till det för mig och honom vägrar jag träffa igen. Igår postade jag mitt brev, som på ett sakligt sätt pekade på felaktigheter och saker som inte tagits upp i intyget. Inte för att jag tror att mina synpunkter spelar någon roll men för att jag vill att det ska finnas dokumenterat att jag inte instämmer med deras bedömning. Kanske kan vara bra vid en ev överklagan.
   Haha, jag är van sedan barnsben att bada i kallt vatten här i Storsjön. På senare år händer det allt oftare att det blir riktigt bra badtemperaturer och med åldern har jag blivit mer badkruka. Men fötterna kan tycka att det är skönt med 18-gradig svalka 😀
   Kram

   Gilla

 10. Hej min vän, hur har du det med allting? Blir lite orolig när det är tyst så länge…förstår att man inte alltid är på humör för att blogga, vill bara tala om att jag tänker på dig och skickar en kram!

  Gilla

  • Tack snälla Paula för omtanken. Jag mår bra men det är klart att jag är påverkad. Den här situationen har förstärkt något som har hängt över mig i över ett år och även om jag mår helt ok så förtar det blogglusten lite. Men var inte orolig. Det är bara en liten svacka och tills blogglusten återvänder är jag ändå här och hänger tillsammans med er andra i era bloggar 😀 Jättegulligt att du tänker på mig ❤
   Kram

   Gilla

 11. Undrar också hur det går … läste att beslut tas den 9/8 … jobbigt att vänta och jag förstår att det påverkar din lust att blogga.
  Tänker på dig!
  Kram

  Gilla

  • Tack snälla, fina Anki för omtanken. Det är ingen fara med mig. Lite låg, vilket inte är så underligt, och då är det inte lika roligt att blogga. Men jag kommer nog med ett inlägg snart 🙂 Du vet ju vad som hänger över mig sedan drygt ett år och tanken på hur en annan person skulle reagera om samma sak hände där har satt igång en del känslor och funderingar. Men jag tror att när väl ett beslut har fattats, då kan jag agera och då kommer det att kännas bättre. Nu är det bara en jobbig väntan.
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s