Finns jag i kriminalregistret i Italien?

Det kom ett brev och till min förvåning var det en faktura på fortkörningsböter från oktober förra året. Då var min son och jag på vår bilresa genom Europa och i Italien har vi tydligen fångats upp av en trafikkamera. Jag har både flyttat och bytt bil sedan dess och kanske det har bidragit till att det tog så lång tid. Summan var inte alltför hög och jag har redan betalat via den sida jag hänvisades till. Jag kan inte låta bli att le när jag tänker på hur jag och min son förvandlades som bilförare i framför allt Italien och Frankrike. Vi är båda laglydiga förare när vi är här hemma men när alternativen var att antingen anpassa sig efter hur alla andra körde eller att ständigt bli tutade på eller utsättas för farliga trafiksituationer när bilister bakom oss skulle köra om oss till varje pris, då valde vi att bli lite olydiga. Jag tycker mest att det är kul att det här brevet kom och det ska sparas som minne. Nedan ser ni bara kvittot på betalningen. Brevet hade lite för många upplysningar om mig för att jag ska vilja visa upp det.

Screenshot_20190719-143832_Yahoo Mail

I de lokala nyheterna i Svt-appen kunde jag för några dagar sedan läsa detta. Jag får väl erkänna att de finns även här nu.

Screenshot_20190718-114637_SVT Nyheter

Jag tänker ändå inte bekymra mig om det. Än så länge har jag inte sett till en enda fästing och jag går ofta på smala stigar i miljöer som nedan. Jag är inte ens orolig när jag går barbent.

DSC_0002

Jag tror att de här klockorna är nässelklockor.

DSC_0012

Tack vare att jag inte undviker att gå genom hög växtlighet hittar jag en hel del fint. En humla i en vädd t ex.

DSC_0007

Nässelfjäril som besöker en av alla olika sorters fibblor.

DSC_0056

En matta av lite kortare växter. Höjden, eller bristen på den, måste bero på marken eftersom samma slags blommor kan bli väldigt höga på andra platser.

DSC_0023

En liten nyckelpiga bland nässelklockorna.

DSC_0008

Toppklockorna blommar för fullt men jag valde ut en som precis har börjat slå ut.

DSC_0010

Min rara granne, som jag har lovat ta med ut på promenad i hennes elrullstol, har inte mått tillräckligt bra för att följa med ännu. Hon har fått ett morfinplåster och det vet jag precis hur det är att ha. Man vill bara sova och orkar inget annat. Ett sådant har denna 90-åriga lilla tant fått och jag kan bli lite fundersam på om det verkligen är det bästa. När jag fick mina morfinplåster berättade läkaren att det är vanligt att de skrivs ut till äldre på äldreboenden. Inte underligt att de blir lugna och medgörliga när de drogas till att inte orka annat. Jag slutade med plåster när jag inte klarade av vardagen och jag frågade inte någon innan jag avlägsnade det. Men det vågar inte min granne göra och jag sa inte heller något om det. Det kan ju hända att det ändå är det bästa för hennes del och då ska inte jag försöka påverka. Hon ville i alla fall gärna sitta och prata en stund idag och det gjorde jag gärna. Efter en väldigt trevlig pratstund gick jag min promenad och sedan gick jag in och gömde mig för värmen.


16 comments

 1. Ojoj fartdåre i Italien! Måja, du verkar mest ha följt strömmen…. men är det för fort så är det. Ja, jag tycker det var en ganska hyfsad bot. 607 kr om jag fattt rätt.

  Fästingar även hos dig, då lär det väl inte dröja alltför länge även om några bär på smitta. Eller? Jag vet inte hur snabbt det sprider sig—

  Gilla

  • Haha, jag erkänner att jag inte körde enligt alla regler och det gjorde inte min son heller. Men det var kul att notera att vi började väldigt laglydigt (när vi väl hade lärt oss hur hastighetsbestämmelserna i de olika länderna fungerade) och sedan gradvis förföll till att göra som alla andra. När vi kom till Sverige blev vi väldigt laglydiga igen 😀 Ja, det blev 607 kr i böter och det finns inte mycket att säga om det. En väldigt rimlig summa för ett lagbrott som skulle ha blivit mycket mer kännbart här.
   Jag tror att det är väldigt få fästingar fortfarande. När vi bodde här förut var det alltid någon som rapporterade om fästingar varje sommar och många gånger tror jag att de hade varit söderut och sedan upptäckt fästingar på sina djur när de var tillbaka här. De kan krypa omkring flera dagar innan de biter sig fast. Men det är klart att fästingarna sakteliga sprider sig hit också. Många kommer med rådjur och andra djur och nu, när vintrarna inte är lika kalla och hårda, överlever de vintern.

   Gillad av 1 person

  • Haha, nej jag är nog mer för att ta den enkla vägen. Särskilt om jag vet med mig att det är ett berättigat krav jag fick. Det finns många detaljer i brevet om tidpunkt, plats, kameraidentitet och annat och jag vill inte riskera att åka på en hög straffavgift om betalningen inte görs i tid. En gång försvann en räkning från trafikverket på 10 kr och då fick jag en straffavgift på 300 kr.

   Gilla

 2. Spännande … tänk vilket besvär de gjort sig för att inkassera den summan 🙂
  Lasse åkte dit för fortkörning i Slovenien … kostade bara ca. 130 kr, vilket betalades kontant mot handskrivet kvitto … och då fick jag ett foto på poliserna också 🙂
  Inget kul med fästingarna, men det är bara att acceptera …
  Underbara bilder!
  Morfinplåster kan ge stora biverkningar – min bästa kompis höll på att dö innan de fattade att det var morfinplåstret som hon inte tålde!
  Hoppas den gamla damen kryar på sig och orkar följa med.
  Kram

  Gilla

  • Ja, visst är det lite spännande 🙂 Det verkar finnas ett samarbete mellan EU-länderna i sådana här fall och de kvarnarna kanske mal långsamt.
   Haha, vilket fint minne du fick från en lite förarglig händelse 🙂 Mitt brev ska också sparas som minne och kanske som en påminnelse om att det kan kosta att vara olaglig.
   Jag tror inte att fästingarna är särskilt många här ännu men risken är nog att de ökar med klimatförändringarna. Men jag förändrar inte mitt beteende förrän jag har sett någon krypa på mig.
   Tack, kul att du gillar bilderna 🙂
   Jag tycker att morfinplåster borde skrivas ut med lite mer försiktighet. Jag tog själv beslutet att jag hellre hade ont och orkade vara vaken än att tillbringa dagarna sovandes eller nästintill. Många äldre har en större respekt för läkarna och tror att det är så det måste vara. Men att alltid vara så trött och dessutom vara lätt illamående, det är inget roligt liv (nu märker jag att jag beskriver mitt liv under de två år jag väntade på levern 😉 ). Det är hemskt att det kan gå så illa som det höll på att göra för din kompis.
   Ja, jag hoppas också att hon snart ska må lite bättre.
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Nämen 😁 körde ni för fort i Italien? Jag trodde faktiskt inte att böter skickades till Sverige. Måste vara en del byråkrati bakom för att böteslappen ska hitta rätt? Tur det inte var en större summa, läste att ett tyskt par fått 10 000 i böter för att de kokat eget kaffe i Venedig, på något stormkök tror jag.
  Kram

  Gilla

  • Fniss, ja vi gjorde visst det 😉 Jag har läst någonstans att böter skickas men att andra länder inte kan göra så mycket för att driva in pengarna. Jag vill inte chansa och eftersom jag är en rätt ärlig person känns det bäst att betala. Det var en liten lättnad att se att summan inte var större. Nu kan jag skratta lite åt det och tänka att massor av bilister måste ha fått böter just där. Paret i Venedig kanske använde stormköket på fel plats, t ex om det fanns brandrisk. Det gäller att kolla upp sådana regler innan man åker och det är ju bara i Sverige det finns en allemansrätt. De gör nog inte om misstaget men lite väl dyrt blev det.
   Kram

   Gilla

 4. Välkommen i klubben! Vi fick 1000 kr i böter på Kastrup men man kan inte låta det förstöra något. Betala utan att se glad ut blir vår melodi.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Tackar 😀 Blir det inte större bötesbelopp än så, kan jag betala och skratta åt det. Men det är klart att det är lite förargligt när man i normala fall är laglydig. Jag kan nog tycka att det var rätt åt oss som förföll till att bara följa med strömmen.
   Kram och detsamma.

   Gillad av 1 person

 5. Ajabaja, vilken racerförare du är! Kan förstås inte låta bli att le, brett…klart att man måste anpassa sig till trafikrytmen! Vilket häftigt brev som började med Ciao, då tänker jag på en låt som heter Ciao bambina,,,,
  Men vi i Sverige börjar väl också breven med Hej, nuförtiden, inte de strikta Bäste herr eller fru…
  Fästingarna, ledsen för er skull att de hunnit upp till norr. Men inte oväntat, de är ju odödliga i princip. Jag kan säga att jag aldrig går i högt gräs eller i skogen utan strumpor och långbyxor, har dock inte gått så långt att jag går i stövlar…det är ju så himla obekvämt…Men, jag har haft fästingar på mig, ibland flera på en sommar, ibland en eller ingen. Men jag är kanske lite hysteriskt rädd, plockar ju fästingar på framför allt katterna varje vecka, Blinka får droppar som är mycket effektiva.
  Du är så rar som umgås med din gamla granne. Jag fick en ny granne för tre veckor sedan o jag har kanske redan skrämt halvt livet ur henne…Hon har hjärtproblem och går väldigt sakta men jag har tagit med henne ut ett par gånger för att h on ska kunna bekanta sig med byn. Igår frågade jag om hon ville följa med till en visnigsträdgård men hon såg livrädd ut, så jag har säkert gått ut för hårt! Kram från pörtet!

  Gilla

  • Hahaha, om det var jag eller sonen som körde just då kan jag inte svara på men vi fick båda samma körbeteende i de trakterna. Böterna blev inte väldigt höga så jag skrattar också åt det 🙂 Det fanns även engelsk text men eftersom jag lär mig italienska tyckte jag att det var kul att jag förstod det som skrevs. Ciao bambina har jag naturligtvis också hört 😀 När jag mailar med olika företag eller myndigheter skriver jag oftast hej. Ändå har jag läst både affärsengelska och affärssvenska och lite affärstyska. De engelska breven skulle alltid börja med ”Dear sirs,”. Konstigt att vi i Sverige oftast skriver ett utropstecken efter hälsnngsorden medan många andra länder använder ett komma. Det är nog lite mindre strikt med utformningen av texten numera och det tycker jag är bra.
   Jag är inte så bekymrad över fästingarna eftersom jag inte har sett till en enda. Jag tror att de är väldigt få och att det är en så stor nyhet här att det blir lite uppblåst. Men de kommer säkert att öka och då kanske jag slutar gå genom högt gräs.
   Men vad gör du med din stackars granne 😉 Haha, nej skämt åsido så tror jag inte att du skrämde henne. Hon kanske fick en sur uppstötning just då men ingen kan bli livrädd för att en vänlig granne vill hjälpa till.
   Kram

   Gilla

 6. Det gick undan i Italien förstår jag, hade ni möjligen bråttom till nästa ställe. Jag förstår om ni körde på eftersom de själva står på bromsen. De gånger jag varit i Italien så körde de som dårar. Alla, gammal som ung.
  Inga fästingar på mig heller, trots att även jag rör mig i dessa miljöer. Eddie har haft en lite som irrade runt i hans långa päls, men inget mer.
  Mycket vackra foton, som alltid.

  Kram

  Gilla

  • Det kändes som om vi inte hade så mycket val eftersom alla stressade på oss. Vi hade ingen brådska men den lokala befolkningen hade det var vi än var i Italien eller södra Frankrike 😉 Men naturligtvis hade vi ett val ändå och vi får skylla oss själva som inte klarade att stå emot. Nu blev det inte någon jättesumma att böta (om det inte dyker upp fler krav) och jag tycker mest att det är ett lite kul efterspel 🙂
   Konstigt att inte du har stött på fästingar. I dina trakter ska de väl vara väldigt många. Men det är bara att glädjas åt att de inte vill ha ert blod 😀
   Tack snälla!
   Kram

   Gilla

 7. Tänk att man brydde sig om att skicka räkning och leta upp dig. Fina blommor du fotat. Vi har så mycket vackra vilda blommor här i Jämtland även om trädgårdarna inte dignar av blommor som det gör i tex Gotland som jag just läst i Ingrids blogg och i en ny bloggare från Gotland som jag tittat på. Hoppas att det inte kommer fästingar hit i någon större omfattning. Har inte hittat någon på katten i alla fall.

  Gilla

  • Vissa saker kommer man inte undan med och jag tycker nog att det är välbehövligt med fartkameror i några sydliga länder. Men de verkar inte särskilt avskräckande så den italienska staten måste tjäna stora pengar på alla böter 😉
   Tack! Det finns otroliga mängder vilda blommor och väldigt många sorter. Här på Frösön kan jag även njuta av dignande blomsterrabatter i de villaträdgårdar jag går förbi. Jag bjuter både av blomsterprakten och av att jag slipper sköta om den 😀
   Än så länge tror jag att det är väldigt få fästingar här och jag hoppas att det tar väldigt lång tid innan det blir som det var där jag bodde förut. Det är en härlig frihetskänsla att kunna vandra genom blomsterängar utan rädsla för de små krypen.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s