Ännu en jämtländsk pärla

Det finns mycket fint att se och upptäcka överallt i vårt land och idag kom jag till en, för mig, ny jämtländsk pärla. Jag blev medbjuden på lunch på Höglunda gård i Skanderåsen, strax utanför Svenstavik. En vän som nyligen fyllde år valde att ta med man, barn och barnbarn…och även mig till denna vackra plats för att fira. Förra sommaren, när jag besökte dem, satt vi där borta på andra sidan och åt lunch så området är inte helt obekant. Berget ni ser är Hoverberget och byn heter Hoverberg.

DSC_0002

Det här är restaurangen men vi hade tur med vädret och satt ute och åt. Runt omkring oss tornade mörka moln upp sig men hos oss sken solen en stor del av tiden. Vi var tio stycken och alla verkade gilla både maten och platsen.

DSC_0015

Jag ringde restaurangen på förmiddagen för att höra om det fanns något veganskt alternativ. De hade inget sådant på menyn men jag blev lovad att de skulle fixa något. Det är alltid lika spännande när man inte vet vad man ska bli serverad och jag tror inte att jag någon enda gång har blivit besviken. Det blev jag inte den här dagen heller. För att inte ha något veganskt sortiment tycker jag att de lyckades väldigt bra. De övriga i sällskapet åt börtnanfisk (ett begrepp i de här trakterna som innebär rökt fisk från Börtnan, i det här fallet regnbågsfilé) eller lättrökt fläskfilé med tillbehör. De minsta barnen fick våfflor.

DSC_0005

Vi var på en gård och det fanns en del djur. Mitt hjärta smälte lite när gårdsägaren blev förföljd av den här sötnosen. Ett lamm, uppfött med flaska, som tydligt visade att mannen framför var ”mamma”.

DSC_0007

En frigående höna såg jag men förmodligen fanns det fler.

DSC_0010

Jag spanade in de jättefina hundarna redan när jag kom men ville fråga ägarna om lov innan jag gick fram och hälsade. Efter mat och kaffe blev det äntligen dags och oj, vad glada de blev för uppmärksamheten. De kröp nästan in under mitt skinn av glädje och jag borrade in näsa och händer i deras mjuka päls och jag njöt. Härliga varelser!

DSC_0020

Den här fina grisen och hans kompis (Humle och Dumle) lät jag däremot bli. Visst var de väldigt söta men de är lyckliga grisar som får böka omkring och rulla sig i lera. Lite för smutsiga med andra ord, för att jag skulle vilja bli närmare bekant med dem.

DSC_0027

På en del av gården finns en teaterscen. Här spelas Emil i Lönneberga vissa dagar och den röda lilla byggnaden är naturligtvis snickerboa. Den lilla snutt jag såg på de lokala nyheterna såg lovande ut och de i mitt sällskap som har sett föreställningen var nöjda.

DSC_0024

När vi var mätta och nöjda och hade sett oss omkring for vi hem till mina vänners hus. Där fortsatte firandet med kaffe, kakor och tårta och med sång för jubilaren. En väldigt trevlig dag som jag är jätteglad för att jag fick vara en del av.


14 comments

 1. Så underligt Vi var 11 personer och vi var vid grottorna vid Hoverberg och sedan åt vi vid Persåsen så vi var i närheten av varandra och det var en härlig utflytktsdag

  Gilla

  • Vad märkligt att vi var så nära. De grottorna har jag inte varit inne i sedan jag var barn. Då hade vi varit på middag någonstans och jag minns hur jag halkade omkring på isen i grottan klädd i klänning och väldigt hala finskor. Det var bara en impuls som fick mina föräldrar att svänga in till grottan när vi ändå var i närheten 😀 Senare har jag bara varit uppe på berget och även gått förbi grottan utan att gå in. Persåsen är en väldigt speciell och spännande anläggning att besöka. Nu är det ett antal år sedan jag var där men det gällde att hålla hårt i plånboken när man såg allt fint 😀

   Gilla

 2. Vilken härlig plats … och det blev en fin dag med många trevliga möten 🙂 Hundarna ser så mysiga ut och grisen är såå söt! På Granmyra gård, våra närmaste grannar har de ett flasklamm, Mojjebärt … han är med som en hund – åker med på fyrhjulingen och i traktorn – och har varit med både på badstranden och i svampskogen 🙂
  Vacker vy över byn med den vita kyrkan!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det var väldigt fint och dagen var både rolig och skön 🙂 Jag tar de chanser jag får att komma nära hundar 🙂 De här två var otroligt gosiga och väldigt mjuka. Grisarna var jättesöta och de blev klappade, av diverse barn men inte av mig. Mojjebärt, vilket underbart namn 😀 Men jag undrar vad som händer med lamm som präglas så starkt på människor. Det ska jag inte fundera vidare på för det var kul att se hur fäst det här lammet var vid sin ”mamma”.
   Det var fint att sitta där och äta och se ut över den vyn 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Vilken mysig dag! Det bästa är ju nästan att få träffa alla djur ☺ jättefina bilder på djuren. Dante fick träffa en del djur när han var i Skåne, mina katter t ex. Han är jätteintresserad. Men det var inte riktigt besvarat 😁
  Kram

  Gilla

  • Kombinationen goda vänner, god mat, djur och fin utsikt gjorde att dagen blev minnesvärd 😀 För min del var nog hundarna en stor bonus.
   Det är bra för barn att träffa djur och lära sig att ta hänsyn och vara försiktiga. Det är klart att han gillar dina katter men det är också lätt att förstå att de kan bli lite besvärade. De är ju inte vana vid små ivriga barnhänder 🙂
   Kram

   Gilla

 4. Det låter som ett väldigt trevligt firande på en plats som jag säkert skulle trivas på. Just gamla miljöer med eller utan djur är alltid intressanta att bekanta sig med. vackra foton du fick på alla djuren!

  Gilla

  • Det var väldigt lyckat och många detaljer blev tillsammans en väldigt fin dag 🙂 Det var väldigt familjärt, kanske för att mina vänner är välkända där och för att det kändes lite som att vara ditbjuden av ägarna. Det är mysigt med djur och särskilt om de ser så här välmående ut.

   Gillad av 1 person

 5. Det första fotot med de dramatiska molnen ha du iscensatt bra, för fotot blev kanonfint! Vilken trevlig dag på ett trevligt ställe! Byggnaden med restaurangen var välbehållen och vacker. Din mat såg bra ut, kanske lite torr, fick du ingen kall sås till?
  En plats med djur får alltid mitt hjärta att smälta, vi hade killingar som vi födde upp med flaska och de var tamare än hundar. Problemet var att de inte gick att stängsla in, de rackarna rymde ideligen trots elstängsel och hamnade på uteserveringen…
  Grisar hade vi också, de sägs att de är renliga djur, tjaa, inte min erfarenhet, men på håll var ju dessa jättesöta. Och att du njöt av encountern med hundarna förstår jag så väl, En helt lyckad dag med andra ord! Hoppas helgen också blir fin, kram från pörtet

  Gilla

  • Visst var jag duktig som fick allt att posera för mig 😀 Det är en väldigt fin plats och det var kul att se Hoverberget från ett annat håll än jag brukade.
   Det var någon slags vinegrette på salladen (som knappt syns under och bakom allt det andra. Det var tillräckligt men jag kan också tycka att något lite mer såsigt skulle ha varit pricken över i. Jag skrattar lite för mig själv när jag föreställer mig era killingar som ville vara med er och inte instängda 😀 Grisarna var jättesöta men renliga…nej, det tyckte jag inte. Men de verkade glada och knorrarna var precis som jag föreställer mig att de ska vara på lyckliga grisar.
   Jag tar chansen så fort den kommer att gosa med hundar. Men de här två var nog de mest kelsjuka vovvar jag har träffat. Så himla mysiga 😀
   Helgen blir nog bra och jag önskar dig detsamma.
   Kram

   Gilla

 6. Alltid lika facinerad över dina fina foton. Det översta fotot är så vackert med himlens färger och den fantastiska utsikten. Gillar restaurangen med sin röda färg och guldockra runt fönster. Vi hade också ett nappalamm en gång och som du beskriver så sprang den efter min dotter som skötte den lilla moderslösa mjukisen. Vilka fina hundar. Vet du rasen? De ser nämnligen ut som Groser Munsterländer, kan ha fel men väldigt lika. Förstår att din dag var lyckad.

  Kramar

  Gilla

  • Tack, så snällt skrivet 😀 Det är lätt att få fina foton med alla dessa vackra motiv 😀 Det här var verkligen en plats värd ett besök.
   Det måste ha varit jättekul för din dotter att få en så nära kontakt med sitt flasklamm 😀 Det är nästan så att jag blir lite avundsjuk.
   Hundarna var jättemysiga men jag frågade aldrig om rasen. När jag googlar grosser munsterländer håller jag med om att det är likt. En lite ovanlig färg bara men jag såg några bilder på nästan helt svarta så jag tror att vi kan fastslå att det var sådana 😉 Hela dagen var lyckad men jag var väldigt trött när jag kom hem. Det gjorde absolut ingenting för jag kunde vila hur mycket jag ville 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s