Invasion av fotbollsspelare

Vecka 27 varje sommar blir Östersund invaderad av fotbollsspelande ungdomar och deras föräldrar.  Det är Storsjöcupen som varje år lockar massor av folk. I år är det över 500 lag från hela världen som kommer hit och ska samsas om fotbollsplaner och boenden. Husvagnar och tält syns överallt och det är ofta bilköer genom stan. Det hyrs ut privata boenden och framförallt norrmännen märks tydligt. Men det beror förmodligen på att de är flest. Förra helgen arrangerades det även terrängcykeltävlingar på Frösöberget och då fylldes stan även av cyklister i alla åldrar, både motionärer och elit. Det är jättekul att så mycket händer och att Östersund står värd för allt detta ger både PR och lite klirr i kassan för många. Men jag håller mig undan. Jag är inte intresserad av fotboll och nöjer mig med att titta på dem på min färd genom stan mot olika skogsområden.

I dag for jag mot Brunflo. Jag åkte förbi välkända områden på vägen dit och fortfarande får jag en klump i halsen samtidigt som jag blir väldigt glad över att vara där. I de här områdena gick vi ofta långa promenader med hundarna och det är här alla gamla minnen väcks till liv. Jag passerade Optand och svängde snart upp mot Brunflos kyrka och kastalen. Jag har aldrig varit inne i kyrkan men en gång, när jag var i tonårsåldern, var jag högst uppe i kastalen.

DSC_0073

Där började min vandring och letandet efter checkpoints ledde mig genom både bostadsområden och skogar.

DSC_0061DSC_0054DSC_0047

I Brunflos hembygdsgård har jag ätit surströmming några gånger och även passerat på många promenader.

DSC_0020

Jag gick förbi flera hästhagar och i en hage kom en häst fram till mig och ville hälsa. Naturligtvis sträckte jag fram handen, lät honom lukta på mig och sedan fick jag klappa den mjuka, fina mulen. Det är en jättehärlig känsla att klappa en häst längst ner på mulen samtidigt som den andas varm luft mot handen.

Svampsäsongen börjar tydligen nu. Jag måste försöka komma ihåg att ta med mig något att lägga eventuella fynd i. Förr hade jag alltid hundbajspåsar i fickorna men nu är det dåligt med det.

DSC_0027

Ibland skymtade sjön mellan träden och som ni ser är det en lugn, skön dag. Ca tio grader men när solen tittade fram emellanåt blev det varmt och skönt.

DSC_0029

Precis när jag hade satt mig i bilen och kört iväg kom det en skur. Ibland har man tur. Det tog lite tid att åka hem pga alla norskregistrerade bilar men jag hade inte bråttom och alla turister och andra besökare, som kommer hit och gör av med pengar, är bra för vår stad. Snart blir det lite lugnare i några veckor och sedan är det dags för årets variant av Storsjöyran. Då blir det feststämning i stan 😀


13 comments

 1. Jag var också i sta´n idag, men med små barn blir det inte så långvarit. Tyvärr hann inte vi undan för regnet, och fy så kallt det var efter den, innan solen kom tillbaks. Jag är lite trött på sommarvädret här… längtar efetr några dagar med varmare temperaturer nu.
  Blev intresserad av att besöka Brunflos kyrka och kastalen, efetr att ha sett din bild.
  Apropå soppen… finns det fina kantareller i trakterna av Östersund? Du behöver inte säga var, jag har letat och inte hittat. Men finns de så letar jag vidare.

  Gilla

  • Nej, det är klart att man måste rätta sig efter barnen och deras viljor 🙂 Jag åkte bara genom stan på väg till annat mål. Jag gillar Östersunds centrum och tycker att det är alldeles lagom stort. Men jag väljer hellre något lugnare tillfälle för att vara där. Usch, jag förstår att ni frös efter regnet. Det var ju ingen värme men jag tror att det är lite bättre väder på gång snart.
   Kastalen, som är från 1100-talet, sägs vara en av få, kanske den enda, bevarade i Norrland. Därför är den lite speciell. Jag vet inte om det är möjligt att gå upp i den numera men det kan inte vara så svårt att få redan på 🙂
   Kantareller är inte vanliga här. De enda jag har sett hittade jag i fjällnära natur och det är lite av en besvikelse. Många här säger att de har plockat kantareller när de menar trattkantareller. Jag har inte bott här de senaste 4,5 åren men jag tror inte att det har ändrats så mycket. Trattkantareller är också mer sällsynta här men jag har sett otroliga mängder, också i högre terräng. På en viss nivå fanns det hur mycket som helst men ingenting över eller under den nivån. Men soppar, blodriskor, kremlor och andra svampar finns det så det räcker. Och det bästa av allt…du slipper nästan helt fästingar när du är i skogen och plockar dem 😀

   Gilla

 2. Hästar är det vackraste djur som finns. Kommer dom sen själva fram och man får en chans att klappa dom är lyckan gjord.
  Jag förstår den dubbla känslan när staden blir invaderad. I Sölvesborg är det en fest varje år som varar en halv vecka, jag brukar undvika att åka dit just dom dagarna. På kvällarna är det närmast fylleslag och att sitta i stora tält och supa har jag aldrig förstått glädjen med.
  Kram

  Gilla

  • Hästar ger både ett mäktigt och sårbart intryck. Liksom med andra djur, och även med barn, tvingar jag mig aldrig på dem utan låter dem bestämma om de vill ha kontakt. När det händer blir jag väldigt glad och försöker möta dem på deras villkor. Just att få känna den där varma pusten ur en hästs näsborrar medan jag klappar den mjuka nederdelen av mulen, det är härligt 🙂
   Nu, när det är storsjöcupen, är det inte festande om kvällarna som är problemet. Men det är trångt och lite bökigt och då väljer jag att vara någon annanstans. När det är dags för storjöyran blir det mer festande men jag behöver inte se det om jag låter bli att ta mig dit. Alla de här aktiviteterna sätter Östersund på kartan och det är klart att jag är lite stolt över allt som händer här. Men samtidigt vill jag inte vara delaktig 😉 Möjligtvis kan jag tänka mig att strosa genom Storsjöstråket dagtid någon dag (veckan innan själva yran byggs det upp tillfälliga restauranger längs kajen och där äts det gott och dricks en del också).
   Kram

   Gilla

 3. Carljohansvamparna har kommit väldigt tidigt iår och jag har plockat och stekt med i pytt i panna. Dom är små och utan maskangrepp och fina och goda svampar Hörde av min brorsdotter som bor i stan att det är väldigt kaos och att man inte ens kommer med bussarna. kallt har väl ni också för här är det knappt plusgrader.

  Gilla

  • Jag har inte sett någon Carljohansvamp men en del andra soppar. Alla var maskätna utom just den här lilla som jag fotade. Jag tänkte ta med den men ångrade mig eftersom jag inte hade något att lägga den i. Den fick stå kvar och växa till sig 🙂
   Jag förstår att det är kaos med bussarna. Det var fullt med folk på alla busshållplatser från Östersund och bort till Torvalla. Sedan blev det lugnare och även trafiken minskade. Det är ingen värme här men några fler grader än hos dig har vi nog. Mellan 8 och 12 grader har det varit de senaste dagarna. Men i långtidsprognoserna ser det ut att snart bli bättre 🙂

   Gilla

 4. Kan tänka mig att det blir mycket folk under veckan. Vi har också en fotbollscup här och då brukar det bli full rulle. Fast ännu mer folk håller på att trilla in nu för i morgon börjar den internationella tävlingen Falsterbo Horse Show som pågår i en vecka. Då är här turister och hästfolk i massor så lugna vandringar i stillsam natur kan man bara glömma!

  Ha en härlig fredag!

  Gilla

  • Ja, då vet du också vilken skillnad det blir och hur en lugn liten stad kan förändras 🙂 Jag har möjlighet att hålla mig en bit ifrån så för min del är det inga problem. Det kan t o m vara trevligt med ett snabbt besök i folkmassorna och sedan kan jag åka därifrån.
   Detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Det kan man säga att jag gör. Ett bra år kommer det ca 65 000 besökare till tävlingarna och då är inte alla ungdomar som åker hit för att festa och sola sig i glansen av kändisar inräknade. Inte heller alla ryttare och allt hästfolk som finns på plats. Trafiken får ledas om av speciella vakter och eftersom här bara finns en väg hit så brukar köerna vara till nio på kvällen om det är fint väder. Men jag ska inte klaga för det är samtidigt en festlig vecka och en vecka som har satt vår lilla tvillingstad på en internationell karta. Jag är inte hästintresserad själv men äldsta dottern som rider hade extrajobb på tävlingsområdet många år och tyckte det var toppen.

    Kram och god kväll!

    Gillad av 1 person

 5. Visst är det kul med events som lockar publik och besökare, speciellt när de är idrottsrelaterade så inte busen göre sig besvär. Jag hittade också första sopparna idag, hade bajspåse med men den räcker ju bara till ett stycke skaplig sopp! Måste börja bära med mig svampkniv så jag direkt kan kolla om svampen är fin eller maskäten. Ännu är det för tidigt för att orka släpa en svampkorg med på varje skogspromenad…
  Ha en riktigt skön helg däruppe/Kram

  Gilla

  • Ja, det är kul att de är här men jag drar mig undan från folkvimlet. Jag blir lite stressad av det. Jag är glad för allt som händer, men på lite avstånd 🙂
   Jag har stoppat ner en plastpåse i min lilla ryggsäck ifall det dyker upp några fina svamar när jag är ute och vandrar. Inte bästa alternativet men lätt att ta med och bättre än inget. En svampkniv måste jag nog också packa. Tack för påminnelsen 🙂
   Jag ska ut i naturen och njuta så min helg blir fin. Jag önskar dig detsamma!
   Kram

   Gilla

 6. Storsjöyran? Vad händer det då för spännande. Efter regnet här hos mig så hoppas jag på att mina kantareller ska titta fram, min stekplåt längtar efter att göra de dem smörstekta. Blev så sugen nu. Eddie och jag får ta en titt på måndag. Visst är hästarna mule underbar. Precis som du beskriver när deras varma andning känns mot huden. Ett av mina barnbarn har hyrt häst en vecka nu. De har varit på långritt, bada med hästarna, samt bara legat på hästryggen och myst. Väldigt nöjd och glad lite ryttare.

  Kram

  Gilla

  • Storsjöyran är en festival då de centrala delarna av stan spärras av på kvällarna och blir till en stor festplats. Många scener där artisterna avlöser varandra, både väldigt kända och lite mindre kända. Längs kajen byggs det veckorna innan upp ett långt stråk med tillfälliga restauranger (kallas för stråket) och hela dagarna är det fullt med folk och försäljare längs gågatan och även på andra platser. Jag har varit på plats innanför staketet några gånger men det är lite väl mycket trängsel för min del. Härlig stämning men jag orkar inte riktigt med sådant längre. Huvudattraktionen är vår presidents tal till alla undersåtar och besökare (ja, republiken Jämtland har en egen president 😉 ). Vid midnatt på lördagen står han på största scenen och får igång publiken och alla ropar Jämtland, Jämtland jamt och standut ett antal gånger under talet. Måste vara märkligt för besökare 😉
   En sak jag saknar från min tid söderut är kantarellerna. De är sällsynta här och finns till viss del i fjällnära natur. Men jag har ett lager av torkade kantareller, trattisar, stolt fjällskivling och en del andra mumsiga svampar med mig därifrån.
   Härligt för ditt barnbarn att få ha en häst som sin egen en vecka. Jag föredrar hundar men gillar ändå hästar väldigt mycket. Men jag står hellre på marken och myser med dem än sitter upp och känner mig osäker. Jag har ridit lite men kan inte mycket.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s