Återbesök hos nya generationen fåglar

Det fanns några checkpoints kvar att hitta i närheten av Lillsjön och därför tog jag mig dit igår. Det jag slås av, när jag vandrar omkring i alla olika områden, är hur mycket jag har saknat alla blommor när jag bodde söderut. Nästan överallt är det ett överflöd av midsommarblomster, smörblommor, rödblära, prästkragar, humleblomster, klöver och många andra av de vanligaste sorterna. Nu hittar jag även olika sorters orkidéer varje gång jag är ute på promenad. Jag älskade skogen i Mjölby men jämfört med här var det väldigt tomt vad gäller blommor. Växtsäsongen här är sen i starten men sedan tar den inte slut förrän sent på säsongen och blommorna verkar dessutom ha en betydligt längre blomningsperiod här än söderut. Jag kanske har fel men det är den uppfattning jag har fått genom egna iakttagelser.

Men många humleblomster är nu inne på sista versen. Jag tycker att de är spännande ändå, när snart bara det innersta av blomman är kvar.

DSC_0007

Stormhatten är på gång och snart står mängder av dem i blom. Likadant med rallarosen/mjölkörten men av den såg jag bara långa stjälkar med hårda knoppar igår.

DSC_0015

Tistlarnas blommor är också fina. Här är det något som flyger förbi och råkade komma med på bild. Kanske ett bi.

DSC_0036

Men det var ju de nya generationerna fåglar jag skulle visa er. De har vuxit en hel del sedan jag var där för några veckor sedan. Så fort jag kom fram till sjökanten satte det här gänget fart och kom snabbt upp ur vattnet och fram till mig. Det märktes att de är vana vid att bli matade av förbipasserande människor men tyvärr hade jag inget att bjuda på.

DSC_0052DSC_0059

Minns ni de fula sothöneungarna från sist jag var här? Nu har de blivit väldigt fina och snart börjar de nog utveckla en likadan pannsköld som deras mor har.

DSC_0117DSC_0112

Rätt som det var blev mamman väldigt irriterad på en unge som inte ville lämna henne ifred. Det blev lite suddigt men det går nästan att se att hon tar tag med näbben om ungens näbb.

DSC_0119

Mamman släppte snart taget om ungen och en stund senare var det fridfullt i den lilla familjen igen.

DSC_0124DSC_0074

Jag har stött organisationen ”djurskyddet” ett tag och efter en googling såg jag att de driver ett hem för hemlösa katter här på Frösön. Det stod att de söker volontärer och jag tänkte inte efter utan tog genast telefonen och skrev in numret. Men så kom jag ihåg att, javisst ja, jag får inte ha med kattlådor att göra pga immunnedsättningen som medicinerna ger mig. Jättetrist! Men jag ska höra mig för om ifall det kanske inte är lika viktigt nu, när jag har minskat doserna en hel del. Jag kanske kan använda munskydd just när den sysslan ska utföras och vara ännu mer noga med handhygienen. Jag skulle väldigt gärna vilja hjälpa till med katterna och särskilt efter att ha läst att en stor del av uppgifterna går ut på att kela och vänja katterna vid människor. Nästa gång jag har kontakt med någon inom levervården, ska jag fråga om det.

 


12 comments

 1. Åh hoppas du får möjlighet att hjälpa till med katterna! Kanske du kan slippa jobbet med kattlådorna – det lär du inte sakna i alla fall 🙂

  Gilla

  • Ja, jag hoppas att jag ska kunna det. I uppgifterna ingår att byta sand i kattlådorna och det känns inte kul att börja med att säga att vissa saker kan jag inte göra. Men det borde gå bra om jag använder munskydd och tvättar och spritar händerna ofta och mycket 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Vilka fina bilder från dagens promenad! Det verkar onekligen finnas mycket sommarblommor uppe hos dig. Kanske kan det ha med vädret att göra, att det inte är lika torrt, eller så är det bara artrikare.

  Just i kattlådor finns det otroligt mycket bakterier och när det är hemlösa katter kan det finnas fler sjukdomar. Men visst, det skadar kanske inte att fråga…

  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag kan inte svara på varför det är så fullt med blommor både i skogar och på öppna ytor här. Men det du förslog har säkert en inverkan. Vi fick höra en hel del kommentarer från besökare, när vi bodde här tidigare, att blomningsperioden är mycket längre in mot hösten än den är söderut. Hela proceduren är nog mer utsträckt i tid i det här klimatet. Det borde inte finnas fler arter här. Jag tror snarare att de är fler i antal. Jag saknar t ex kaprifolen men har i stället fått brunkullan 🙂
   Du har rätt i att det kan finnas både sjukdomar och bakterier att ta hänsyn till. Jag kan behöva en påminnelse om det för jag vill nog helst bagatellisera det. Jag har inte varit sjuk eller drabbats av infektioner en enda gång efter operationen så jag är kanske lite väl optimistisk om hur mycket jag kan utsättas för. Men fråga ska jag nog i alla fall 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Så söte de små fågelungarna är, vill så gärna sträcka fram handen för att klappa de små gullefjunen. Det är inte bara blommorna som växer. De där kattlådorna ska du nog vara försiktig med. Synd du inte bara kan klappa och gosa med katterna, vem vet du kanske kan få dispans. Jag tvättar och spritar mina händer då jag varit och grejat i Tindras låda, mera bakterier än man tror.

  Kram

  Gilla

  • Hahaha, jag funderade faktiskt på om jag skulle försöka klappa någon av ungarna. De var alldeles framför mig så jag skulle ha nått fram. Men då hade jag nog skrämt livet ur dem så det var nog lika bra att jag hejdade mig. Vem vet, jag kanske hade blivit rejält biten i handen. Undrar vad leverteamet skulle säga om jag kom in med en infekterad hand och sa att jag hade försökt klappa en and 😀 Men i stunden tänker jag inte så, precis som jag inte tänkte på alla bakterier i kattlådor förrän jag satt där med mobilen redo. Jag får stödja djurskyddet på andra sätt om jag får ett blankt nej från vården.
   Kram

   Gilla

 4. Intressant tanke att det blommar längre eftersom allt är lite senare där du bor. Jag tycker att det är fantastiska bilder, mycket mer blommor än här längst ner i söder.
  Alltså känner inte fåglarna till att det är förbjudet med barnaga?
  Menar du att du skulle ta hand om en katt? Det är så mysigt med katter i sitt hem.
  Kram

  Gilla

  • Det är nog inte bara för att blommorna kommer igång senare utan det svalare och ofta regnigare klimatet ger en längre växtperiod eftersom de utvecklas långsammare. Det är mina egna funderingar och inget som jag kan säga är sanningen. Men lite logiskt tycker jag att det är 🙂
   Jag tyckte faktiskt att det såg lite läskigt ut när mamma sothöna tuktade sin unge. Men ungen skrek inte och efteråt var allt lugnt.
   Nej, jag skulle inte adoptera någon katt, möjligtvis kanske ta hem någon vecka när det är riktigt krisigt. Men de söker volontärer som kan vara på katthemmet och i första hand sköta om katterna och särskilt vänja dem vid människor och få dem att känna sig trygga. Det är schemalagt och det skulle bli ca en gång i veckan. Perfekt för mig. Men tyvärr ska jag nog kanske inte hålla på med städning av kattlådor och då måste ju ändå någon annan komma dit och göra just den sysslan. Det känns inte kul att säga att jag bara vill gosa med katterna men inget mer.
   Kram

   Gilla

 5. Det kallar jag rejäl uppfostran! Djuren kan ju faktiskt inte som vi tala barn tillrätta, då måste de vara extra tydliga. haha
  Jag håller med om detta med blommor. Jag jämför då med Stockholm. När jag får gäster hit på midsommar från Stockholm är de så förundrade över blommorna, att de faktiskt kan hitta sju sorter och att de kan plocka till kransar och dylikt. Och härom dagen fotade jag det som blommar nu, och det är inte lite! Sen vill jag också tillägga att mycket blommar mer än vanligt i år, speciellt prästkragarna här hos mig.
  Djurskyddet valde jag nyligen när jag skulle välja en organisation att stödja till minne av en mycket god vän som nyligen dog. Hon var mån om alla djur, tog själv hand om omplaceringshundar och katter. Det kändes bra att stödja just dem.
  Självklart ska du ta reda på hur känslig du ännu är, o är det ännu risker kanske du kan få slippa den sysslan och göra annat istället? De kommer säkert att bli så glada över din hjälp. Tyvärr har jag inga katt-eller hundhem i närheten här, men jag brukar ju ställa upp som reservmatte när behovet dyker upp. Stor kram

  Gilla

  • Jag tyckte att hon var lite väl hård i sin uppfostran men jag vet ju inte hur hårt hon tog tag. Ungen skrek inte och efteråt verkade den inte särskilt påverkad.
   Kanske är det faktiskt så att det är rikare blomning i år än normalt och det kan vara så att jag bara tror att det var så här det var förut. Men fler blommor och längre blomningsperiod tror jag att vi har och det har jag, precis som du, fått bekräftat från besökande.
   Jag stöder Rädda barnen och djurskyddet, de två grupper som jag värnar mest om. Det finns massor av behjärtansvärda föreningar och hjälporganisationer men man måste välja en eller några få som känns mest i hjärtat.
   Efter att ha funderat lite är jag ganska säker på att min läkare skulle avråda volontärarbete på katthem. Men jag ska i alla fall fråga vid tillfälle. Om jag inte tömmer kattlådor är jag inte till mycket hjälp. Det kanske bara är jag själv som tänker så men om jag tar på mig något så vill jag göra det fullt ut. Jag har lovat några vänner här att jag ställer upp och bor hos deras katter om det behövs någon gång och det tänker jag hålla. Då blir det munskydd på när kattlådan ska tömmas 😉
   Kram

   Gilla

 6. En härlig utflykt igen! Trevligt att kunna följa hur fågelbarnen växer … och uppfostran ingår liksom 🙂
  Angående blommor så måste jag säga att i år blommar det otroligt mycket överallt även här nere i Östergötland … men säkert spelar det roll att det är svalare och fuktigare uppe i Jämtland – sen skiljer det ju en del på olika arter …underbara bilder på både fåglar och blommor! Funderar lite på tisteln … liknar brudborste, en högvuxen tistel utan taggar – vanligare norrut än här hemma – och den flygande insekten liknar mer en blomfluga … vacker bild!
  Spännande detta med katthemmet, men kanske inte så klokt med de risker kattlådor innebär, så prata med din kontakt inom sjukvården …
  Kram ♥

  Gilla

  • Ja, jag är ute på trevliga utflykter nästan varje dag. Så fort vädret är något så när ok och jag tror att jag ska klara mig från regnet, så ger jag mig iväg ut 🙂 Uppfostringsmetoderna i fågelsjön såg nog värre ut än de var. Ungen verkade helt opåverkad efteråt så det var nog ingen större fara.
   Det kanske är bättre blomningsförhållanden i år i flera delar av landet. Det är härligt att gå genom hav av blommor av alla sorter och det är jättekul om ni får göra det därnere också (men akta dig för fästingar 😉 ).
   Fåglarna var väldigt snälla och poserade fint för mig. Då är det tacksamt att fota 😀
   Jag tänkte inte på om tisteln hade taggar eller inte men jag ska hålla utkik för nu kommer det massor av tistelblommor. Det händer lite då och då att jag ser på mina foton efteråt och hittar något oväntat. Den här gången var det blomflugan (du har säkert rätt om det). Bilden blir ju lite roligare med något extra att titta på 🙂
   Ju mer jag tänker på katthemmet desto mer förväntar jag mig att få ett nej från läkaren om att hjälpa till där. Jag får stödja på annat sätt i stället men jag ska i alla fall fråga vid tillfälle.
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s