Jag vandrar och vandrar…

Jag fortsätter mina vandringar på stigar i olika områden i min jakt på checkpoints. Det har känts lite meningslöst att skriva om varje promenad men idag regnar det och därför blir det ingen promenad. I stället kommer en sammafattning om de senaste dagarna. Jag har vandrat över diverse broar, både över vägar och vattendrag, och i flera vägtunnlar. Ibland har det inte funnits något som kan ta mig torrskodd över bäckar eller översvämmade stigar och då har jag fått leta mig fram till platser där jag kan ta mig förbi hindret.

I en sänka med vatten, mitt på stigen, växte denna lilla växt.

Den här lappen gav mig en del onda aningar eftersom jag kom från motsatt håll. Men de förväntade svårigheterna var inte värre än de jag hade klarat av tidigare. Inte särskilt svåra att klara av alls faktiskt.

749

Orkidéerna har satt fart och blommar lite varstans. Jag tror att det här är Jungfru Marie nycklar, eftersom bladen är prickiga (syns längst ner mot marken i första bilden).

Sedan många år tillbaka har jag känt till kråkvicker och jag gissade att det här är en släkting. Det var ganska lätt att hitta uppgifter om att det med ganska stor säkerhet är Skogsvicker.

Linnea, Smålands landskapsblomma.

768

Jag vet att jag har lärt mig namnet på den här blomman förut men nu är det som bortblåst.

757

Någon gång, då och då, har jag kommit ut ur skogen och fått vila blicken på en tjärn, som här vid Ranntjärn, eller på en utsikt ovanför träden. Då har jag stannat upp och satt mig ner en stund, inte bara för att vila utan också för att njuta. Det har varit ganska svala och blåsiga dagar. Perfekta för mina utflykter men det är lite synd om alla som längtar efter sol, värme och bad. Jag är glad när myggorna blåser bort och jag är absolut inte avundsjuk på hettan som finns på andra platser. Jag har verkligen ändrat mig i det avseendet.

 

754770


17 comments

 1. Vilka härliga promenader du är ute på och naturen är ju bara alldeles fantastisk! Skönt att det inte blev så besvärligt som väntat heller.

  Kram och ha en fin söndag!

  Gilla

  • Jag trivs väldigt bra med mina promenader och jag har gärna lite bökigheter längs vägen 🙂 Kanske är det därför jag inte upplevde stigen som problematisk medan andra kanske tycker att det är besvärligt med rötter och stenar i branta backar. Så länge jag inte sjunker ner i våtmarker eller måste hoppa för att ta mig över bäckar, är jag nöjd 🙂
   Kram och detsamma.

   Gilla

 2. Det er artig på fremmede stier. Her i Norge kaller vi det Stolpejakten. Jeg prøvde det så vidt i fjor, men har ikke kommet igang i år ennå. Det har vært så mye annet å henge fingerne i.

  Gilla

  • Ja, det är kul att hitta nya stigar. Jag visste inte att det var så utbrett att det finns i Norge också men det är ju bra om det får ut folk i naturen. Du behöver nog inte den sporren eftersom du ändå ger dig iväg på äventyr med hundarna ofta. Det verkar finnas mycket att välja på i den fantastiska natur du har hos dig 🙂

   Gilla

 3. Ja nu har det svala vädret kommit till oss också, men igår var det 33 grader varmt. Då orkar man inte så mycket. Jag är nöjd med första semesterveckans väder, skulle det bli svalt nu resten av semestern får man ju ändå vara nöjd.
  Kram

  Gilla

  • Det vore kanske trevligt med ett alldeles lagom varmt och skönt väder under semestern. Men om det var väldigt varmt första perioden och svalt resten av tiden, då blir det ju genomsnittligt sett perfekt 😉
   Kram

   Gilla

 4. Oj, har ni Smålands landskapsblomma hos er!? Den finns här i Småland också, men är inte jättevanlig, jag har fortfarande inte sett någon i år, men inte varit i ”rätt trakt” heller än…. Du lär verkligen känna din nya hembygd. Det är det allra bästa sättet att lära känna någon trakt genom att vandra både i samhälle som i närområdet…. Lycka till med ditt sökande efter fler checkpoint!

  Gilla

  • Ja, det finns massor av den i skogarna nu. Kanske trivs den bättre här uppe i lite bistrare klimat och kalkrik jord.
   Jag hade ingen aning om att alla dessa fina stigar fanns men nu vet jag att jag kan variera promenaderna väldigt mycket. Du har helt rätt i att promenader är ett väldigt bra sätt att få reda på vad som finns 😀 Tack, jag fick veta att jag ligger bland de 200 i Östersund som har hittat flest checkpoints. Det känns inte så viktigt. Det är kul att komma ut och leta och det räcker för mig 🙂

   Gillad av 1 person

 5. Härliga dagar har du traskande i de vackraste av omgivningar. Vi hade väldigt varmt några dagar men nu har jag min bordsfläkt som ger svalka när det behövs. Idag har åskan mullrat och mer lär det bli. Hur många checkpoints har du kvar att pricka av? Ni har ingen tävling där man kan vinna fina priser? Minns inte om det var kommunen eller vem som står för arrangemanget. Fortsätt njuta, den mörka hösten är här snabbare än man anar…
  Kram

  Gilla

  • Ja, det har jag och det är jätteroligt att ge sig ut i okända marker och hitta nya stigar 😀
   Här har det inte varit varmt på flera veckor och det ser inte bättre ut framöver heller. Mig gör det inget men det finns säkert många som längtar efter värme och sol.
   Jag har hittat 135 av 288 nu men då vet jag inte om Brunflo och andra små orter längre bort är medräknade. Jag har i alla fall lite kvar att syssla med och det känns kul 🙂 Det lottas ut priser ibland där varje registrerad checkpoint är en lott men jag har ingen längtan efter att vinna t ex ett medlemsskap i en orienteringsklubb. En matkasse skulle däremot sitta fint men den chansen har jag missat. I november ska en mobil, en samsung s10 (tror jag) lottas ut om vi blir över 2000 deltagare. Men ett bra pris på alla dessa hittade checkpoints ger mig inget stort hopp om vinst. Det spelar ingen roll för det är inte därför jag letar. Det är helt enkelt roligt 😀 Jag tror att det är orienteringsklubbar som står för arrangemanget men förmodligen är kommunen också inblandad. Jag njuter men jag har inget emot att hösten så småningom kommer. Dels ska jag ut på en drömresa och dels gillar jag alla färger och även mörkret 😀
   Kram

   Gilla

 6. Härliga vandringar … och härliga bilder! Den första lilla vita känner jag igen, men kan inte komma på namnet – den andra är pyrola, klotpyrola tror jag …
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Och tack för hjälpen med blomman. Helt klart är det en pyrola av något slag. Det instämmer jag i efter googling. Jag känner inte igen namnet så jag inbillade mig nog att jag har hört det förut 😉
   Kram

   Gillad av 1 person

 7. Klotpyrola heter den söta skogsblommarn. Det finns en släkting som heter ögonpyrola som doftar som den finaste franska parfym. Det verkar finnas en del fina orkideer där Här har varken linnean eller orkideerna slagit ut ännu. Det är sent med en del blommor här i sommar. Kan det bero på kylan (4 grader i morse) Idag är det jobb på sommarcefe och ikväll dans. Undrar vad man ska ha på för att inte frysa

  Gilla

  • Tack för hjälpen med blomman. Nu är ni två som har hjälpt mig och båda har gett mig samma namn och då måste det ju stämma 😀 Jag tror att vi här runt Storsjön har växtzon 6 medan du har zon 7. Det, och så naturligtvis kylan, kanske är förklaringen på att blommorna är lite senare hos dig. Men det kommer 🙂 Här var det bara 8 grader i morse när jag gav mig ut men det är ju dubbelt så många som hemma hos dig. Du får ta på dig mameluckerna när du ska ut på festligheter i kylan ;D

   Gilla

 8. Jag önskar att jag varit duktigare på att veta mer om alla fina blommor vi har runt knuten. Men jag får väl träna på det framöver. När dottern läste till lärare så hade hon som specialämne om blommor och andra växter. Var vi än gick så rabblade hon namnen som rinnande vatten. Som tur är så är det inte bara jag som glömt 🙂
  Väldigt fina foton, jag njuter!
  Det har blåst i flera dagar hos mig, först var det över 30 grader några dagar sedan började det blås, nästan stormvarning. Nu är det runt 20 grader och blåser fortfanade. Ska väl inte klaga det har ju i alla fall inte ösregnat.

  Kram

  Gilla

  • Jag tycker inte att man behöver kunna namnen om man känner att det räcker med att se och njuta. Men visst är det lite tillfredsställande att veta vad det är man ser och jag lägger till någon eller några nya namn i minnet varje sommar 😀 Blommor är lättare att lära sig än fåglar för de flyger inte iväg när man tittar på dem 😉 Ändå försöker jag lära mig någon fågel då och då också.
   Vädret är växlande men nog hade blåsten varit mer välkommen när hettan var som värst där hos dig. Här har vi inte haft många grader. I dag var det 11 grader som mest men när solen sken på min balkong unnade jag mig en liten solstund där och det var precis lagom varmt 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s