Brunkullorna vid Marieby

De är inte en särskilt vanlig syn. Inte ens här i Jämtland. Men det är vår landskapsblomma ändå och kanske är den det för att den faktiskt finns här. Jag känner till två platser där de växer och närmast mig finns beståndet utanför Marieby. Jag har varit där en gång förut men eftersom jag inte körde då tänkte jag inte på exakt vilken grusväg vi svängde av på. Det finns inga skyltar och jag hittade ingen vägbeskrivning på nätet. Inte förrän man är framme hittar man en skylt. Jag ringde en vän, som jag vet är välbekant med området, och med hennes hjälp hittade jag rätt redan på andra försöket.

DSC_0002

På den korta stigen fram till den skyddade ängen hittade jag några roliga saker på en stubbe. Förmodligen svampar av något slag. De utsöndrar något slags klet, nästan som om de klistrar fast sig själva.

DSC_0005

Framme vid brunkullornas växtplats var jag nästan helt ensam. Bara två andra kvinnor satt på en bänk och hade det skönt i solen. Man är tvungen att följa spångarna (jag har kollat upp att man kan säga både spänger och spångar) som ligger utlagda runt området och jag gick långsamt framåt för att försöka urskilja brunkullor bland alla andra blommor.

DSC_0104

De var i full blomning och inte särskilt svåra att upptäcka. Särskilt inte de exemplar som hade blivit markerade med små pinnar. Eftersom det är en sällsynt orkide vill man ha lite koll på antal och förändring år från år. De exemplar som har räknats markeras med en pinne. Jag tycker inte att namnet brunkulla stämmer med den färg de har. En svårbestämd färg men nog går den mer åt vinröd än brun.

DSC_0024DSC_0030DSC_0082

Det finns andra mer eller mindre sällsynta blommor här också. Jag vet inte vad det här är för sort men på en skylt läste jag att det ska finnas brudsporre. Den ser ut så här och därför gissar jag att det här är en sådan, på väg att slå ut. Jag hade nog gissat på någon slags ”nyckel” om jag inte hade sett skylten.

DSC_0085

Jag gick länge omkring och tittade på alla brunkullor och andra fina blommor. Ibland satte jag mig ner på spången för att kunna fota men mest strosade jag bara långsamt fram med blicken svepande över marken. Jag passerade de två kvinnorna och bytte några ord med dem, om brunkullor så klart. När jag var nöjd gick jag tillbaka till bilen och fick syn på en växt jag inte kan minnas att jag har sett förut. Lite påminner bladen om en slingerväxt med röda bär, som jag har sett förut. Men jag kunde inte se att den hade några långa revor.

DSC_0114

En helt vanlig blåklocka hittade jag också.

DSC_0131

En skön liten utflykt utan att jag blev jagad av myggor 😀


12 comments

 1. Så härligt att du hittade dem. En ny blomma för mig får jag erkänna. Vår landskapsblomma är ju prästkragen och den är väl tämligen vanligt förekommande. Så skönt att du slapp myggorna i alla fall!

  Kram

  Gilla

  • Ja, jag kom rätt till slut 😀 Inte underligt om du inte känner igen den eftersom den nog bara förkommer här i trakterna och någon enstaka plats i Norrland i övrigt. Prästkragen däremot, har nog de flesta sett 🙂
   Den här tiden är jag alltid glad när jag slipper myggor 😀
   Kram

   Gilla

 2. Vilken härlig promenad, men litet dåligt skyltat dit förstås. Det ordnade sig dock.

  Brunkulla har jag nog aldrig fått stifta bekantskap med. Så vacker och visst är den vinröd. Jag har alltid hört och sagt en spång, flera spångar. Spänger är helt nytt för mig! Fick mig en liten ordlektion hos dig i kväll. Det tackar jag för 🙂 Tänk så många vackra blommor det finns, så många olika sorters!

  Gilla

  • Det var en kort men väldigt skön och trevlig promenad. Kanske vill de inte ha dit för mycket folk eftersom ingenting görs för att informera om att brunkullorna finns där. Det är ganska skönt att kunna gå i lugn och ro på spängerna 😉 så jag har inget emot att inte så många hittar dit.
   Brunkullan ser ganska oansenlig ut när man först ser den. Men vid en närmare titt, och helst via en närbild, ser man att den är riktigt vacker.
   Jag är en språknörd och det vet de som har hängt med mig länge. Men nu är det ett bra tag sedan jag skrev om något språkligt så det kanske var dags för en liten detalj 😀
   Det är alltid spännande att upptäcka blommor man inte kände till innan. Jag tror att det är väldigt svårt att bli fullärd men det behöver man inte vara. Det räcker så bra med att njuta av allt man ser 😀

   Gillad av 1 person

 3. Brunkulla låter inte så vackert, så jag blev positivt överraskad! Skulle putsa fönster idag hade jag tänkt, men knotten anföll…o då ger jag mig, omedelbart, annars har jag ju dem dessutom inne i lägenheten när fönstren står på vid gavel, huva. Du är aktiv tycker jag. Något nytt händer varje dag! Kram

  Gilla

  • Brunkullan ser inte särskilt märkvärdig ut när man först ser den. En liten mörk klump på en stjälk. Men när man kommer närmare upptäcker man hur vacker den faktiskt är.
   Knott är ännu värre än mygg. Det är jättesynd att din thermocell inte funkar mot dem. Jag har skaffat myggnät till balkongdörr och till några fönster men än så länge har jag inte sett nästan några myggor här, och inga knott heller.
   Jag försöker komma ut lite varje dag. Det är så lätt att fastna i fällan att det är skönare hemma i soffan. Särskilt när vädret inte är det bästa. Jag mår bättre både fysiskt och mentalt av mina små utflykter och då är det lätt att motivera mig själv till att komma ut 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Nog för att jag sett många blommor men det är två som jag aldrig sett och det är mosippan och brunkullan. Roligt att du hittade dit och fick se den och som du säger mer vinröd än brun

  Gilla

  • Jag visar dig gärna var brunkullan finns om du har vägarna förbi åt mitt håll 😀 Mosippa tror jag inte att jag heller har sett men jag skulle bli glad om jag stötte på en eller flera. Backsippa däremot har jag sett flera gånger och den är också jättefin.

   Gilla

 5. Vackra blommor och visst går den mer åt det vinröda hållet. Intressant att den räknas som en orkidé. Jag var på Madeira en gång i min ungdom, då kunde man köpa orkidékvistar som slogs in i ett paket och så hade man dom med på flyget hem. Det var innan orkidéer var vanliga här hemma.
  Kram

  Gilla

  • Ja, när man ser dem på nära håll ser man att de är vackra och inte bara små klot på en stjälk. Den liknar inte andra orkidéer men räknas ändå dit. Jag är ingen orkidéexpert så kanske det faktiskt finns andra som liknar brunkullan.
   Jag minns också hur en del köpte med sig orkidéer från olika semesterorter men nu kanske det inte är lika vanligt. Det är lättare att gå till en blomsterhanel 😀
   Kram

   Gilla

 6. De var ena små kletiga svampar du hittade må jag säga. De ser nästan ute som små mössor. Hoppas inte det är små vättar som glömt sina luvor där på stubben. Man vet ju aldrig.
  Underbara blommor vi har i vårt vackra land. Brunkullor har jag aldrig sett, vet att farmor hade en landskapsduk, har för mig att det stod något om brunkulla på den. Vi i blekinge blev tilldelad en Ek som landskapsblomma/träd. Vacker och ståtlig.
  Väldigt vackra blomster du fångat på bild.

  Kram

  Gilla

  • Haha, ja tänk om det är vättar som har festat ordentligt och glömt sina mössor där. Jag kanske borde ha tittat om de låg och sov bakom stubben 😀
   Det finns massor av fina blommor att se och känna dofterna från. Brunkullan ser man inte ofta och just att den är så sällsynt gör den lite speciell. Det är inte konstigt att det blev vår landskapsblomma eftersom det är här den är vanligast. Men tydligen bara runt Storsjön så vill man se den är det nog hit man ska komma 🙂 Jag hade också en duk med landslagsblommor men numera använder jag så få dukar och jag har gett bort de flesta.
   Vilken skillnad på landskapsväxter det är. Vår pyttelilla brunkulla mot er stora ek. Jag håller med om att eken verkligen är stor och ståtlig och en bra representant för sitt landskap 🙂 Jämtlänningar kanske är lite speciella och då passar det ju bra med brunkulla, som inte är särskilt vanlig 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s