Myggfritt

I dag regnar det och jag ägnar mig åt inomhussysslor. Men igår sken solen en stor del av dagen och då ville  jag ut. Det var lagom varmt, ca 16-17 grader och jag valde att följa kartan med utmärkta checkpoints i ett område med hus och olika företag. En runda utan mygg. I appen hittaut.nu tipsades jag om att jag kunde ställa in så att jag hade gps-funktionen i appen och på så vis hela tiden se var jag var. Det känns som lite fusk men det var lite skönt att inte behöva ha koll på alla detaljer. Den lilla blå pricken visade exakt var jag var i förhållande till de punkter jag letade efter.

Utanför Bilbolaget finns den här skulpturen och den har funnits där sedan 1992. ”Tors Hammare”, av Bengt Lindström 1981 för Volvos räkning. Först placerades den utanför statens historiska museum i Stockholm, i samband med konstnärens utställning ”Myter” med motiv från den fornnordiska gudasagen. Efter en renovering hamnade den här i samband med Bilbolagets invigning i Östersund.

20190619_101247

Jag vandrade på och kom nästan fram till Fagerskrapan, Jämtlands högsta bostadshus med 16 våningar. När budgivningen på min lägenhet närmade sig min smärtgräns anmälde jag intresse för en hyresrätt i skrapan på 13:e våningen med en fantastisk utsikt över sjön och mot fjällen. Jag var på andra plats dagen innan sista anmälningsdag och var nästan inställd på att jag skulle flytta dit. Då fick jag besked om att jag hade vunnit budgivningen och tack och lov behövde jag inte flytta till denna väldigt dyra hyresrätt mitt i en vägkorsning.

20190619_101621

Det blev en lite kortare promenad men jag var nöjd med mina nya registreringar. Jag svängde förbi en mataffär på väg hem. Varje midsommar har många affärer här lockpriser på färskpotatis och jag köpte en påse för 90 öre/kg. Två sorters vegansill, väldigt god sådan, och lite annat smått och gott blev det också. Nu är jag redo för midsommar och om jag ska hitta på något vet jag inte ännu. Förmodligen känner jag mer för en skön promenad än för att besöka något familjefirande.

 


18 comments

 1. Så skönt att det blev myggfritt i dag! Jag kände direkt igen Bengt Lindströms skulptur. Svärmor har två tavlor av honom och man kan inte ta miste på stilen.

  Här kostade nypotatisen 2:50 men det blev affär ändå 😉 Vegansk sill har vi fått i gruvan men nej, det var inget för min del. Jag kände lite som så att antingen äter jag sill eller så avstår jag hellre. Nu tycker jag i och för sig inte om sill så det var ingen större förlust!

  Kram

  Gilla

  • Det är bra att jag kan välja olika områden och slippa mygg i alla fall ibland.
   Kul att det blev igenkänning på skulpturen. Jag blev lite förvånad när jag läste skylten eftersom jag, när vi var nyinflyttade 1995, fick höra av någon att konststudenter låg bakom den och andra konstverk i samma område. Nu, 24 år senare fick jag veta sanningen 😀
   Du fick inte heller betala särskilt mycket för potatisen och den används säkert som lockvara på många platser. Det finns olika sorters vegansk sill och ingen av dem kan rikgtigt jämföras med den riktiga. Men den här, som är gjord med tofu, smakar väldigt bra. Det är meningen att smaken ska vara så lik ursprunget som möjligt men, som du skrev, gillar du inte sill så är chansen liten att du ska gilla den veganska varianten 😉
   Kram

   Gilla

 2. Härligt med myggfri promenad!
  Är glad att du hittade den lägenheten där du bor och inte behöver bo i en vägkorsning! 😁
  Önskar dig en fin midsommar!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det var skönt. Men det är en balansgång mellan att slippa mygg och att gå på underlag som är bra för ryggen. Det blir nog en del skogspromenader framöver trots mygg 😉
   Jag är också väldigt glad för att jag hamnade där jag hamnade 😀 Visserligen skulle jag ha bott långt upp och kanske inte ens ha hört trafiken och utsikten var helt enastående. Men det var en liten desperat tanke som jag slapp förverkliga.
   Kram och jag önskar dig och Lasse detsamma!

   Gillad av 1 person

 3. Jag vill minnas att jag såg Bengt Lindström i Paris i min ungdom, att han bodde där och jag såg honom på ett kafé.
  Vilken tur att du vann budgivningen, dyra hyresrätter är inget kul alls.
  Kram och glad midsommar

  Gilla

  • Kul att du såg honom och också kände igen honom. Jag vet inte mycket om honom mer än att han är född här uppe någonstans och jag skulle definitivt inte ha känt igen honom. Jag måste nog googla lite 🙂
   Nu är jag tillbaka från googlandet och ja, han är född i Härjedalen. Det var säkert honom du såg för han bodde i Paris från 1944.
   Jag hamnade i ett riktigt lyckorus när allt var klart. Visst hade jag fått en fin lägenhet och en otrolig utsikt i skrapan men en hyra på drygt 10.000:-/mån och parkering på det, det kändes inte lockande.
   Kram och detsamma till dig 😀

   Gilla

 4. En lägenhet i det huset känns verkligen inte som du 🙂 Tur du vann budgivningen.
  Önskar dig en riktigt trevlig och behaglig (läs myggfri) midsommar!

  Gilla

  • Nej, jag hade nog fortsatt söka efter ”min” lägenhet om jag hade hamnat där. Nästan så att jag får svindel bara av att tänka på att vara ute på balkongen på den höjden 😉
   Jag önskar dig och din sambo detsamma 😀

   Gillad av 1 person

   • Har man balkong vill man kunna utnyttja den 😉 😉 Jag skulle inte heller gilla att gå ut på en balkong på den höjden, men utsikten är nog magnifik!

    Gilla

   • Jag har sett utsikten från den våningen på bild och om en fotad vy är så fantastisk då är nog verkligheten ännu bättre. Men det är lite för högt för mig och i ett lite tråkigt område. Allt löste sig på bästa sätt 😀

    Gillad av 1 person

   • Ja det är då sannerligen inget fel på utsikten från din nuvarande lägenhet heller vad jag kan se av dina foton 🙂

    Gilla

 5. Hej, vi hade en helt myggfri midsommarafton och det måste vara…första gången någonsin! En frisk fläkt gjorde att inga insekter visade sig, o vem var inte nöjd åt det. Jag som laddat med både Thermacell och djungelolja, haha
  Den däriga skapelsen du visar på bild, den gillar jag inte. Jag brukar inte uttrycka så mycket meningar om konstverk och installationer för jag är ju ingen expert på området, men flåt jag tyckte denna var ganska anskrämlig.
  Och vilken tur att det blev som det blev med ditt nya hem, du drog helt klart vinstlotten
  Kram

  Gilla

  • Underbart med en myggfri dag men lite synd var det ju att du inte kunde testa din thermacell. Jag är lite nyfiken på att få veta hur den funkar.
   Jag kan inte heller säga att jag tycker att Tors Hammare är särskilt fin eller vacker. Jag har alltid bara sett den som en kul grej som livar upp området lite. Jag skulle inte vilja ha den hemma, ens i en mindre variant 🙂 Men, precis som du, brukar jag oftast inte uttrycka mina negativa tankar om konst eftersom andra kanske tycker tvärtom. Dumt egentligen för självklart måste vi få tycka som vi vill om konst.
   När jag ser fagerskrapan blir jag alltid lika glad för att jag inte bor där 😀
   Kram

   Gilla

 6. Jag vet inte vad potatisen kostade men vi hade förstås det och olika sillar och lax och rökt abborre och skinka och sallader och massor med mat. Det blev ett väldigt oväder precis när vi skulle sitta ute och äta Som tur var så har Kinabror tak på sitt utetält men det blev en tidig kväll efter att vi blev genomblöta i störtregnet

  Gilla

 7. Myggfritt! Så underbart, de där blodsugarna kan verkligen förstöra och suga ur det bästa av sommaren. Det blåste på ön aftonnatten så då hade vi också myggfritt. Inte så mycket flugor heller för den delen även om jag bor granne med en lada full av kalvar. Vi satt ute halva natten och det var väldigt behagligt även att det blåste.
  Tors hammare var häftig.

  Ha en fortsatt trevlig helg!

  Kramar

  Gilla

  • Jag får väl vara tacksam för att myggorna håller sig borta från öppna ytor. Ibland måste jag ta mig igenom ett skogsavsnitt och då är de genast där. Konstigt nog har jag inte sett att jag har några myggbett så jag har väl blivit immun 😀 Blåst kan vara väldigt skönt i rätt sammanhang. Är det en varm sommarkväll kan det positiva verkligen överväga och särskilt om den håller diverse insekter borta.
   Tors hammare är kul men jag skulle inte vilja ha en mindre kopia hemma hos mig 😉
   Önskar dig detsamma!
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s