Om det bara inte vore för myggen…

Jag ska börja med att berätta om ett annorlunda möte. Igår, efter att regnet hade lämnat Frösön, gick jag ut en runda bara för att jag ville komma ut. Kameran fick stanna hemma och därför blev det inga bilder. När jag nästan var hemma igen kom det upp en kvinna från stranden. När hon såg mig stannade hon till, tittade väldigt ingående på mig och väntade tills jag kom fram till henne. Jag letade i mitt minne men kunde inte komma ihåg att jag hade träffat denna äldre dam. Jag vet om att jag har svårt att komma ihåg ansikten och namn, om jag inte verkligen anstränger mig för att de ska hamna i minnet, och jag kunde alltså inte vara säker. Därför stannade jag till och sa hej. Hon hälsade också och det framgick snart att vi inte hade träffats men ändå stannade hon för att göra sällskap med mig och vi vandrade vidare tillsammans medan vi glatt pratade på. Kanske är det så man ska göra. Som hundägare är det inte konstigt att vänta in andra personer med hundar men utan hund vet jag inte om jag skulle vilja göra så. Risken är väl att inte alla reagerar som jag gjorde. Kanske får man bara en sur blick och en huvudskakning.

Det var igår men idag  var det dags för provtagning efter förändringarna i medicineringen. Efteråt fortsatte jag mot Lillsjön med avsikt att leta efter de checkpoints som blev oupphittade vid förra besöket. Den här gången gick jag på stigar på motsatta sidan sjön.  Vid badstranden var det bara några sömniga gräsänder och inte ens de ville bada.

DSC_0002

Jag kom snart in i skogen och oj, vad jag genast blev attackerad. Så länge jag gick var det inga jätteproblem men så fort jag stannade för att titta på kartan i mobilen eller om jag ville fotografera, då anföll de och de var precis överallt på mig. Jag hade en fleecejacka som jag hade tänkt hänga om midjan när värmen kom, för det var en fin förmiddag. Men trots att solen sken fick jackan vara kvar på mig, som skydd. Jag hade mygg i håret, i näsan, i öronen och på händerna. Men jag skyndade mig fram på stigarna och pustade ut när jag kom fram till gläntor eller lite större ängar, som denna blomsteräng. Där kunde jag stanna en stund. Jag tog fram mitt lilla sittunderlag ur ryggsäcken, satte mig ner i kanten av ängen och fyllde på vätskenivåerna ur min vattentermos. Det fläktade en del och inga mygg störde mig.

DSC_0006

Jag ville inte ge upp så jag ilade vidare längs nya stigar. Jag var tvungen att göra små korta stopp för att kolla att jag inte missade något som kunde visa mig var jag var och vart jag skulle. Det blir väldigt variationsrika promenader när man inte bara följer en stig utan ska leta sig fram till särskilda punkter. Här gällde det att ta mig över en bäck. På bilden ser den inte ut att vara särskilt svår att passera men det krävdes ett hopp och det ställer inte min kropp upp på.

DSC_0011

Men en liten bit därifrån såg det ut så här. En liten spång med ett välplacerat träd som jag kunde hålla mig i. Perfekt för mig som inte har världens bästa balanssinne.

DSC_0012

Det var snabbfotografering som gällde vid bäcken men i en glänta tog jag mig tid att stanna och fota en midsommarblomster.

DSC_0013

Lite senare kom jag fram hit och ni gissar inte fel om ni tror att jag satt här en stund. Som ni ser har moln börjat dyka upp och det var inte helt fel för mig och min fleecejacka.

DSC_0021

Sedan var det inte långt kvar men det blev en del klättring (bra för ryggen). Men där framme har någon varit snäll och ställt en bänk att pusta ut på efter all klättring. Det blev inget pustande där för mig för myggen attackerade igen.

DSC_0028

Från lite bökig terräng till en bana för rörelsehindrade. Den var inte anpassad för mig så jag vek snart av på en vanlig skogsstig.

DSC_0030

Tillbaka till välkända trakter och med alla checkpoints, jag hade planerat för, upphittade.

DSC_0031

En fin förmiddag och ännu bättre hade det varit om det inte vore för alla mygg.


15 comments

 1. Vilken fantastisk utsikt jag blev bjuden på direkt då jag kikade in hos dig. Jag nästan sögs in i datorn. Kära nån så fint!
  Kvinnan du mötte var nog lite nyfiken på vem du var så hon var bara tvungen att kolla in dig noga. Jag hade nog inte heller gjort som hon även om jag är väldigt pratsjuk. De där myggen får gärna fladdermusen äta upp tycker jag. Det måste kommit en annan mygg art till oss i Blekinge för helt plötsligt så har de börjat suga på mig. Jag som endast fått tre stick per år sedan jag var liten. Nu kommer de som reaplan så fort jag visar mig.
  Ikväll drar jag till ön en runda, bara en snabbis. Har inte varit där mer än två snabba rundor på tre veckor. Pappa ligger fortfarande kvar på sjukhuset och han måste ju får sitt dagliga besök. Förhoppningsvis så blir det Öland på midsommarafton om inte något speciellt händer.

  Kram

  Gilla

  • Ja, visst är det fint här 😀 Jag är en stolt Frösöbo som gärna delar med mig av mitt vackra Jämtland.
   Jag vet inte vad hon hade för motiv. Kanske var hon sällskapssjuk eller bara nyfiken på någon hon inte kände igen. Jag blev lite överraskad men det var trevligt med sällskap en bit.
   Det finn tydligen inte tillräckligt många fladdermöss eller insektsätande fåglar för att myggen ska minska i antal. Jag får väl helt enkelt bjuda dem på lunch när jag kommer in i deras territorium. Men några av dem går en plötslig död till mötes. Det är nog inte omöjligt att det kommer in nya myggsorter. Klimatförändringar kan ge många bieffekter och fler insekter hittar hit. Jag rös när jag hörde om den stora nya fästingen som jagar sitt byte. Än så länge känner jag mig i alla fall trygg från den 😉
   Ha det så mysigt på ön och kryahälsning till pappa. Jag har inte firat midsommar på ett antal år men kanske besöker jag något firande någonstans i år. Vädret får avgöra.
   Kram

   Gilla

 2. Ett oplanerat och trevligt möte … för som du skriver – det är inte så vanligt om man inte har en hund med sig 🙂
  En härlig promenad och upphittade checkpoints . Bra jobbat och fina bilder! Jobbigt med alla attackerande blodsugare bara … inte kul alls!
  Kram

  Gilla

  • Det var trevligt men jag kan inte låta bli att tänka att en del personer skulle kunna tänka att det vore jätteobekvämt och kravfyllt. Är man introvert eller autistisk så skulle det kunna bli väldigt jobbigt. Men jag tyckte att det var kul 🙂 Kanske för att jag har en del vana från sådana möten med hundfolk.
   Det är så kul att komma ut på nya stigar runt omkring Östersund. Så länge myggen håller sig inne i skogarna är det ändå rätt ok. Jag kan ju fly ut därifrån när det blir för jobbigt. Men visst är det stressande att hela tiden ha dem på sig och surrande runt omkring sig.
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Härliga foton!
  Mygg är ett otyg men kanske något man får räkna med ute i skogarna. Men nog sätter de ner njutningen av en promenad en hel del!
  Jag kan inte låta bli att le en smula när du kommer till den tillgänglighetsanpassade stigen – som inte är anpassad för dig 🙂 Men jag håller med dig, jag behöver också ojämnt underlag för att ryggen ska må så bra den kan!

  Gilla

  • Tack! Jag gillar absolut inte mygg men de har en plats i näringskedjan och måste väl få finnas. Om de håller sig i skogarna kan jag tycka att det är ok. Det är nog ändå inte i närheten av samma antal som ofta finns i din närhet.
   Jag fnissade också lite när jag först klev upp på trästigen och snabbt konstaterade att den inte var anpassad för mig 😉 Men det är nog folk med hjulhjälpmedel som ska nyttja den banan. I dag tänker jag ge mig ut i ett område med bostäder och en del företag och jag hoppas att myggorna stannar i skogen 🙂 Inte lika kul att gå där men det blir ganska varmt i dag och jag vill helst inte behöva ha långärmat som skydd. Det blir ingen kul vandring för ryggen men nu väljer jag att undvika mygg.

   Gillad av 1 person

   • Ja de har ju det till skillnad från fästingarna som bara är eländiga och hemska.
    En bra mix kanske är bra! Och det är ju också ett sätt att upptäcka ditt nya närområde!

    Gillad av 1 person

 4. Jag inser hur lite jag är i naturen när jag ser dina bilder, jag är nästan bara i stadsmiljö. Midsommarafton ska jag i alla fall till havet och den vackra naturen.
  Jag råkar rätt ofta ut för att människor tittar på mig lite längre än brukligt, det blir så när man jobbat i butik. Folk tittar för att dom känner igen men kan inte placera mig. En gång var det en som frågade mig i en mataffär om jag var frisör. När jag åkte till Japan sist träffade jag ett par på tåget som också skulle besöka sin son i Japan. Efter jag kommit hem kom kvinnan in i butiken och frågade hur jag haft det, jag är ju jättedålig på ansikten men hon hade kommit på sen var hon sett mig 😀
  Kram

  Gilla

  • Du kanske föredrar att vandra omkring i stan och då är det ju det som du ska göra. Det är ju också så att jag har mycket mer tid än du för att ge mig ut i naturen. Men du gör i alla fall en del besök utanför stan och jag hoppas att din midsommar blir väldigt fin 🙂
   Jag kan tänka mig att du får många undrande blickar och kanske även många igenkännande. Inte lätt för dig att veta vilka alla är 😉 Det var ju kul att kvinnan på tåget kom på vem du var.
   Kram

   Gilla

 5. Som hundägare är det helt självklart och legitimt att stanna och byta några ord med varandra även om man aldrig har träffats. Själv tycker jag att det är väldigt befriande att det fungerar utan att man har en hund i sitt sällskap. Vilken härlig promenad du kom ut på om man bortser från myggen men dem rår vi inte över. Vi har otroligt mycket mygg här och mina norrländska nästkusiner tyckte det var värre hos oss. Periodvis är det väldigt mycket men hittills har vi klarat oss ovanligt lindrigt. Dock är sista ordet säkert inte sagt…

  Kram

  Gilla

  • Ja, visst är det så och det är ju bara trevligt. Men jag har aldrig varit med om att någon okänd, utan hund, har stannat för att vänta in mig och börja promenera tillsammans med mig. Jag gjorde gärna det för det var en kul grej 😀
   Jag har massor av fina promenadvägar och stigar inom lagom avstånd och det är roligt att få upptäcka mycket nytt. Mygg hör nog till den här tiden på året, tyvärr. Som tur är verkar de hålla sin inne i skogarna så jag kan välja att inte utsätta mig för dem.

   Gilla

 6. Jag brukar inte råka ut för mygg men iår är det inte klokt så mycket mygg och knott det är. Man kan knappt vara bar om armarna ens. Nåja vädret är bra och det är faktiskt 20 grader i vattnet. Än har jag inte badat men nu är det nog nära tror jag. Storsjön är väl kallare än min lilla sjö skulle jag tro. Du får fara hit något ta och ta ett bad med mig.

  Gilla

  • Knott har jag inte sett några, men de kanske dyker upp i skogarna snart. Storsjön är nog mycket kallare än Fisksjön och jag kommer gärna och tar ett dopp någon dag. Vore kul att ses igen men jag väntar nog tills värmen kommer tillbaka 😀

   Gilla

 7. Vilken underbar vy! Förresten skulle inte du visa utsikten från din balkong efter islossningen? Har du gjort det…allaredan, kan inte minnas att jag sett det? Dessa irriterande marodörer som förstör så mycket, ja myggen och knotten, jag tycker knotten är värre. Dom syns ju inte ens. Det bara sticker till, inte en utan tusen gånger, in i öron näsa mun…Trodde dom skulle ha vett att hålla sig ifrån asfalterade vägar men icke!
  Du skulle se mig försöka ”skutta” över en bäck, en syn för gudarna. Men har jag bara något lite att hålla i, en trädgren räcker, då inbillar jag mig att jag har det stöd jag behöver! Hur mycket har du kvar av dina checkpoints nu? Får du börja åka längre hemifrån eller tar de slut tvärt? Vad i hela friden ska du sen h itta på?
  Kram och trevlig midsommar, jag blir frånvarande från bloggosfären ett tag efter imorgon

  Gilla

  • Ja, den är fin 🙂 Jag var tvungen att snabbtitta igenom mina inlägg för att se om jag har lagt ut något foto med min sommarutsikt från balkongen. Det har jag tydligen inte gjort så jag lovar att det kommer snart.
   Knotten är värre än myggen men jag har inte sett några sådana här…peppar, peppar 😉 Det är myggfritt utanför skogarna, i alla fall dagstid. På kvällen kan det vara lite annorlunda. Men jag tror att jag faktiskt bor i ett ganska bra område även när det gäller mygg och knott. Det finns inte alltför många, förutom i skogarna.
   Haha, vi är kanske lika smidiga men jag har i alla fall vett att avstå skuttandet över en bäck 😀 Kanske hade jag gjort ett försök om jag inte hade hittat en bra övergång men nu slapp jag det 🙂
   Det finns massor av checkpoints kvar. Jag har hittat 76 st och det är 202 st kvar. Alla inom ett lagom avstånd. Jag måste ta bilen en liten bit men alla finns i Östersunds närområde. När och om de tar slut så kanske jag slutar och vandrar på ändå. Men nästa sommar börjar det om igen 😀
   Önskar dig en jättefin midsommar och välkommen tillbaka när du har tid.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s