En sommardag

I dag kom vi upp i hela 24 grader här hos mig och det blev en hel dag med sommar. I morgon blir det återigen svalare. Väderappen spår behagliga 17 grader mitt på dagen. Perfekt för nya äventyr. Jag känner mig redo för att orientera mig fram till nya checkpoints att registrera. I dag däremot, blev det en promenad på de numera välkända stigarna ovanför mig. Alldeles utanför ”mitt” hus växer denna rosentry. Inte bara där utan lite överallt i området.

DSC_0002

Efter vad jag har hört har tistelfjärilar kommit till södra Sverige i stora skaror och även här har vi fått besök av en hel del av dem.

DSC_0015DSC_0022

Jag hade inte tänkt gå mer än en kort promenad men solen värmde redan på morgonen och samtidigt svalkades jag lite av en skön vind. Allt var vackert och jag ville inte gå hem igen. Jag bestämde mig för att gå uppför lite till och jag kom fram till det här caféet, som jag har lagt märke till tidigare. Det var naturligtvis inte öppet den här gången heller och nästa gång får jag se till att komma lite senare på dagen. Men jag stötte på en tjej som arbetar där och jag passade på att fråga om de har något veganskt utbud. Jodå, de har glass och chokladbollar och dessutom våfflor. Allt helt veganskt. Ett perfekt utflyktsmål med andra ord. Jag räknar med att jag får klättra upp högst upp på taket om jag kommer dit som kund. Vilken utsikt! Jag får se till att komma dit en dag med bra siktförhållanden.

DSC_0044

Den här gången fick jag nöja mig med vyn från deras altan.

DSC_0038

På vägen hem la jag märke till denna roliga blomma. Ännu en växt som jag inte vet namnet på.

DSC_0063


22 comments

 1. Börjar inse att Frösön är ganska stor, har inte varit där sedan -71, då vi bodde på vandrarhem och besökte Frösö Zoo (som verkar vara under avveckling). Därefter har jag vid några tillfällen tangerat Frösön då jag flugit till och från Östersund i tjänsten.

  Gilla

  • Frösön är en 41 km² stor ö och den största ön i Storsjön. Det är Sveriges tjugosjunde största ö och den tionde största av Sveriges insjööar. Inte en jättestor ö men tillräckligt stor för att det ska finnas massor att se och göra 🙂
   Ja, det stämmer att Frösö Zoo avvecklas. De har försökt sälja utan att lyckas och nu väljer de att stänga. Ett stort bakslag för turistnäringen och särskilt norrmännen anger att djurparken är en stor anledning för dem att besöka Östersund. Jag tror inte att det är så farligt. Liksom vid nedläggningen av militära anläggningar, då kreativiteten ökade och nya företag startades, kommer vi se att andra turistattraktioner tar över.

   Gilla

   • Jag kan nog inte heller påstå att jag känner mig som en öbo. Jag har faktiskt inte ens tänkt så förrän nu, när jag läste din kommentar. Men det är ju det jag är 😀
    Jag har bott strax utanför Sveriges största insjöö, Selaön. Där kom känslan av att det var en ö när det var broöppning. Och det var det ofta. Den affär vi brukade handla i låg på ösidan 🙂

    Gilla

 2. Jeg ønsker meg en god gammeldags sommer jeg, ikke slike sommere som vi har hatt de siste årene. Hittil har det vært mye regn her og 12-14 varmegrader. I fjor var det over 30. Det er ikke godt noe av det.

  Gilla

 3. Värme även till dig! Konstigt väder vi har, 28 grader ena dagen och 16 nästa. På med jacka av med jacka och så lite regnkläder på det. Rosentry är mycket vacker, tror nog inte jag sett den i verkligheten. Men tistelfjärilar i massor har jag sett här hos mig. Frösövallens lilla fik skulle passa mig eftersom jag älskar utsikten och höjden. Hoppas vi snart får lite bilder från din lilla stund där.
  Jag har ingen sommarsemester, tänkte ta någon vecka i oktober, mer bara för att jag måste bli av med lite semesterdagar enligt chefen. Får se vad jag hittar på då.

  Måndagskram!

  Gilla

  • Haha, tack men från att förr ha varit soldyrkare vill jag numera helst ha lite svalare väder. Ett väder som passar bra för vandringar och som inte gör mitt hem till en bastu. Det är skönt med riktig värme i en eller några dagar men sedan räcker det 😉
   Här vimlar det av rosentry. Det är väl en av de buskar som klarar av växtzonen här. Vi har zon 6 i ett litet område runt Östersund. Runt omkring är det zon 7. Rosentryn är väldigt vacker och när jag går ut nu blommar syrener, rönn, rosentry samtidigt. Riktigt härligt 😀
   Jag tror att ni har många fler tistelfjärilar där nere. Hit har nog bara några av de uthålligaste och envisaste hittat. Med de egenskaperna passar de bra in bland oss andra som har valt att bo här 🙂
   Jag hoppas att jag får komma upp på taket när jag snart besöker Frösövallens café och då lär det bli bilder på vyer åt alla håll.
   Har du inga planer för din semester så vore väl ett besök här en bra idé. Det vore kul och jag har sovplats till er båda 🙂
   Kram

   Gilla

   • Tack snälla! Ditt hjärta är så sort! Jag lovar att säga till i god tid ifall jag tar mig en runda. Troligtvis så kommer jag att husera i den lilla stuga på ön eftersom jag har lite jag måste ha klart innan vintern. Hinner inte så mycket i år då mamma o pappas takbygge tar mycket tid.

    Massor av kramar

    Gilla

   • Nja, så himla stort hjärta har jag nog inte. Kanske är jag i stället lite egoistisk som vill ha besök av trevliga personer (och hundar) 😉 Men blir det ett besök så blir det 🙂 Vi ses förhoppningsvis i Åre i vinter i alla fall.
    Kram

    Gilla

 4. Så fint det ser ut där vid Frösövallen … och utsikten uppifrån tornet där måste vara fantastisk! Fin bild på rosentryn – och bilderna på tistelfjärilarna är kanon! De har verkligen varit många i år!
  Blomman du frågar om är trolldruva … den växer bredvid stigen in till kalkbrottet, dit du var med, men då hade den blommat klart.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är en mysig plats. När jag kom dit igår hölls det gudstjänst i ett litet hus vid sidan av caféet och genom de öppna dörrarna spreds sången ut över området. Du vet att jag inte är troende men det gav faktiskt lite extra stämning som passade bra in där 🙂 Jag hoppas att jag kan få komma upp på taket och se om utsikten är så fantastisk som jag tror. Jag har nog inte fått se lika många tistelfjärilar som ni där nere men ett antal starka individer har hittat hit 🙂
   Tack för att du hjälper mig med namnen på så många växter och djur. Jag tar emot infon med glädje för jag tycker att det är kul att veta vad jag ser 😀 En hel del av det jag lär mig fastnar också.
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Så vackert och det ser ut att vara ett mysigt fik! Hoppas du frågade efter öppettiderna 🙂
  Härliga foton i vanlig ordning, särskilt de på tistelfjärilen! Vi satt en kväll på altanen och tittade på dem när de näst intill svärmade här – vilka mängder! Inte alldeles vanligt att man ser fjärilar flyga i ”flock”!

  Gilla

  • Hahaha, jag såg öppettiderna på en skylt och dumt nog (för min del) öppnar de inte förrän kl 12. Men jag ska ta mig det någon dag och kanske äta en lunch bestående av våfflor och glass. Mums 😀
   Tack! Det finns en del tistelfjärilar här men det är säkert inte i närheten av hur det är längre söderut. Om de är så talrika hos dig måste det vara väldiga massor i Skåne. En riktig massinvasion. Jag har bara sett dem en och en hittills. Men det kanske kommer fler senare. Fina är de men jag tycker nog att det räcker med den mängd vi har här nu.

   Gillad av 1 person

 6. Det är underbart med sommar. Jag la mig lite på balkongen igår när jag kom hem, det är så skönt att känna solens strålar värma, man känner hur hela ena kropp fylls med glädje.
  Det ser verkligen vackert ut i dina omgivningar.
  Kram

  Gilla

  • Ja, sommar är härligt men det får inte vara för varmt. Vad skönt det måste vara att du kan lägga dig på balkongen och njuta av solvärmen. Jag var som du för några år sedan. Tog varje chans till att lägga mig i solen. Dels mådde kroppen bra av det och dels ville jag bli brun. Nu har jag fått tänka om och det blir bara korta stunder i solen. I stället försöker jag komma ut och promenera i finvädret och då förstår du kanske att lite svalare väder passar mig bättre 🙂 Men jag älskar grönskan och hur växtena löser av varandra i blomning och färgrikedom 😀
   Kram

   Gilla

 7. Jag ligger inte så länge och vill inte heller ha för varmt, är ganska försiktig i solen. Men en liten stund är solen det bästa för att få stressen att rinna av.
  Kram

  Gillad av 1 person

 8. Lite synd att det inte var öppet men nu när du vet att de har veganska alternativ så passar det bra med ett återbesök! Vilket härligt sommarväder vi hade igår. I dag är det också fint men något svalare vilket inte stör.

  Kram och ha en härlig måndagskväll!

  Gilla

  • Jag är oftast ute och vandrar på morgnar och förmiddagar och Frösövallens café öppnar kl 12. Men jag ska se till att komma dit lite senare någon dag och då vill jag testa både våffla och glass. Gärna i kombination. Chokladbollar är ofta veganska och sådana köper jag lite då och då. Då känns det roligare att prova de andra godsakerna 🙂
   I dag har jag haft både regn och senare sol. Jag har gärna lite svalare väder så att det är skönt att promenera men jag önskar att alla strandlivsälskare ska få riktig värme. I alla fall några dagar i taget 🙂
   Kram och detsamma!

   Gilla

 9. Hej, mycket märklig öppningstid tycker jag! Kanske har dom testat och konstaterat att det inte kommer gäster på förmiddagarna, men min erfarenhet när vi drivit både värdshus och grillkiosk är att på sommaren är folk ofta tidigt i farten just för att slippa de varmaste timmarna mitt på dagen. Och nu vet du att du kan bli serverad också, o slippa hålla dig till mineralvatten. Jag måste erkänna att jag är rätt tacksam över att inte längre vara i den branschen där man numera ska ha förutom vegetariskt och veganskt också glutenfritt och laktosfritt och tänka på alla möjliga andra allergier, typ nötallergi t.ex Det kostar stora pengar att ligga med lager om man inte väljer att bara servera det som alla kan äta, men så är ju sällan fallet, många vill ju ha sånt dom är vana vid…ler
  Jag tar alltid seden dit jag kommer, fast socker, nänä, då avstår jag hellre.
  Underbar utsikt redan nerifrån altanen.
  Två av mina flickor kommer ju hit, dotter och barnbarnsbarnet, barnbarnet kan tyvärr inte vistas hos mig pga sin svåra astma och kattallergi.Om hon skulle drabbas av ett svårare anfall är det 12 mil till lasarettet, o det tar nästan en halvtimme innan ambulans kommer. Så hon törs inte komma.
  Kram

  Gilla

  • Ja, lite märkligt är det att öppna så sent. Det var en hel del folk som gick förbi och i ett hus bredvid hölls en gudstjänst. För de som besökte gudstjänsten skulle det säkert vara lockande med lite gofika. Men det finns väl någon anledning. Det skulle faktiskt vara rätt trevligt att bli serverad som omväxling. Men mineralvatten har jag aldrig med mig. Kan inte förstå att folk kan dricka sådant. Usch och fy och det smakar bara saltvatten. I min vattentermos har jag oftast utblandad lightdryck. Lite smak är gott 🙂
   Jag har full förståelse för att alla caféer och restauranger inte kan erbjuda veganska alternativ. Men ofta brukar man kunna ändra lite på någon rätt så att det passar. Om inte det går vandrar jag vidare till ett annat ställe. Veganska rätter är både laktos- och mjölkfria så där slår man tre flugor på en gång. Ofta är de även glutenfria. När jag hittar ett ställe som serverar flera olika veganska produkter blir jag väldigt glad. Men det kommer mer och mer. T o m alla stora hamburgerkedjor har väldigt bra alternativ så det märks att efterfrågan har ökat. Det där med att vilja ha det man är van vid förstår jag. Det är ju bara ett och ett halv år sedan jag gick över till den här kosten.
   Ja, utsikten var fin där också men bättre blir den nog ännu högre upp 🙂
   Kul att du får besök av dina tjejer 😀 Synd att barnbarnet inte kan följa med men det är nog bäst att vara försiktig. Hoppas att ni får riktigt trevligt 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s