Perfekt vandringsväder

Värmen har försvunnit och det gör ingenting. Så länge solen tittar fram ibland och det inte regnar eller blåser storm är det perfekt med lite svalare temperatur. Då kan jag vandra iväg, iklädd en fleecetröja eller liknande, och bara njuta utan att bli svettig. Jag har nämnt tidigare att jag har börjat leta efter checkpoints att registrera i ”hittaut.nu” och nu har jag hittat alla inom gångavstånd från mig. Därför bestämde jag mig för att ta bilen och återigen fara iväg till Andersön. Den här gången utan att is och snö gjorde det lite besvärligt.

Det var 10 grader när jag gav mig av och 16 grader när jag kom hem. Nästan i varmaste laget men i stort sett perfekt. Jag parkerade vid ett annat ställe än sist och följde sedan en stig in i skogen. Vi har alltid följt de stigar som går runt yttersta udden men nu var det ju checkpoints som gällde. Kul att få se andra stigar än bara de vanliga välkända. Andersön är ett populärt område. Det märks inte minst på att folk campar lite här och där. Jag var där tidigt och fick några gånger smyga för att inte väcka tältare när jag letade efter de märkta stolparna. Jag kom fram till en öppning i skogen och stannade en stund, satte mig på en sten och bara njöt. Det var knäpptyst förutom fågelsång. Bofinkarna hade tydligen körövningar för de underhöll mig från alla möjliga håll. En härlig stund som säkert kan räknas in i begreppet mindfulness.

DSC_0017

Här blir det snart lingon.

DSC_0024

En av alla checkpoints jag registrerade i dag. Det blev tio stycken men de sista fyra orkade jag inte leta efter. De får bli en anledning att återkomma. Den här ser ut att stå alldeles vid stigen men det var inte en stig som jag följde. Men med lite kartvana var den inte så svår att hitta. Värre var det med vissa andra medan en del var väldigt enkla att se från stigen.

DSC_0027

Jag kom ut från skogen och kände mig som hemma. Här är en del av den stig vi ofta följde.

DSC_0033DSC_0040DSC_0045DSC_0050

Att en plats är vacker och rofylld innebär inte att den inte har ruskigheter i bagaget. Allt var definitivt inte bättre förr. Alldeles för mycket styrdes av fördomar och inskränkta människor. Kanske kan de ursäktas med att de inte visste bättre men jag blir lika arg varje gång jag går förbi här och läser om den sorgliga sägnen. Även om kanske inte just den här berättelsen är sann så finns det säkert en anledning till sägnen.

DSC_0057

Jag tog återigen en stig som gick genom skogen och ännu en gång kom jag ut på en välkänd plats. Jag kände i magen att det var dags för lite lunch och här satte jag mig på en lagom hög sten, både för att äta min matsäck och för att vila. Tänk att jag inte har något vett i huvudet utan ger mig ut på äventyr som jag inte borde ge mig ut på. Men jag satt här en lång stund och kände mig ändå väldigt nöjd. En tanke dök upp i mitt huvud om att det är ju bra att verkligen testa gränserna inför Islandsresan i höst. Kan jag gå så här långt och sedan återhämta mig till nästa dag, då är det ju väldigt bra. Vi får väl se i morgon om jag tar mig iväg på det jag har planerat 😉

DSC_0080

Precis bredvid min vilosten såg jag blommor som jag inte har sett sedan jag bodde här sist. Kattfot. Genast började strofen ”gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol” spelas upp i mitt huvud. De flesta känner nog igen de orden och kanske t o m kan frammana bilden av hur Rönnerdahl dansar omkring bland blommorna i ”Sjösala vals”.

DSC_0079

Jag tog mig tillbaka till bilen och strax innan jag kom fram mötte jag en springer spaniel med teckning och färg som en berner sennen. Otroligt fin och när matte skulle ropa in sin lösa hund var jag snabb med att säga att den gärna fick hälsa. Nu var det inte en hund som gärna gosade och efter en snabb hälsning gick den iväg till mer spännande lukter. Men lite hundkontakt fick jag i alla fall.

Jag har träffat ännu en granne och även denna kvinna verkar, vid ett första möte, trevlig. Av henne fick jag veta att alla i det här huset, förutom min balkonggranne, är ensamstående. Jag har tydligen hamnat i rätt hus. Men jag har även konstaterat att trots att jag är 57 år så sänker jag genomsnittsåldern en hel del.


15 comments

 1. Håller med Melker 🙂 Passa på att njut av ungdomen 🙂
  Härliga foton och den där appen hittaut.nu verkar rolig. Kanske något jag ska ta mig för att kika på!

  Gilla

  • Ja, oj vad jag njuter att vara ung och pigg 😀
   Tack. Jag vet att det finns checkpoints utplacerade i Uppsala men hur det är hos dig vet jag inte. Men det är ju lätt att ta reda på 🙂 Det är kul att ha ett syfte med promenaderna och kanske vinner man till och med ett pris 😀

   Gillad av 1 person

   • Passa på när tillfälle bjuds 🙂
    Såg att det fanns i Uppsala och Sala som närmast. Kanske kan testa där någon gång men det blir lite långt. Nåja, jag brukar hitta ut ändå 🙂

    Gilla

   • Ja, det är väl bäst att göra det för det blir nog tvärtom så småningom 😉
    Jag tror att både du och jag hittar ut utan den här appen men jag går lite annorlunda stigar och kommer att besöka nya platser tack vare appen. Kul att göra nya upptäckter 😀

    Gillad av 1 person

   • Ja det tror jag absolut att man gör. Synd att det inte fanns några platser på mer nära håll för min del, det blir lite omständigt om man ska ge sig iväg hela tiden!

    Gillad av 1 person

 2. Visst känns det positivt att man sänker medelåldern men det viktigaste är trots allt att grannarna är trevliga.
  Vilka härliga vandringar du kommer ut på och visst är det perfekt väder när det inte är för varmt. Förra sommaren var det knappt möjligt att genomföra längre sträckor. Nu får du utmärkt träning inför resan till Island vilket inte är fel.

  Kram

  Gilla

  • Haha, ja det är riktigt trevligt att jag kan känna mig ung 😀 Men du har helt rätt i att det viktigaste är att grannarna är trevliga. Så småningom kanske jag är äldst här med en massa nyinflyttade småbarnsfamiljer runt omkring mig 😉
   Ja, jag trivs med att kunna ge mig ut och det finns gott om stigar att välja mellan. Vi får väl se i morgon hur bra det var att överanstränga mig 😉 Men jag ångrar mig inte för det var ändå en skön promenad under perfekta förhållanden, inte ens mygg.
   Kram

   Gilla

 3. Som vanligt har det varit full fart på dig. Blev lite nyfiken på vad som fanns i din lilla matsäck. Typiskt mig skulle barnen ha sagt över min undran. Blir lite imponerad över att du tillreder dig lite gott när du ger dig av. Jag som älskar matsäck skulle eller gör aldrig någon att ta med för att jag är mätt då, men sedan efter en stund känna suget och tänka att det skulle varit sååååååå gott med en äggmacka och lite te.
  Så fina foton, som alltid!
  Tack för dina uppmuntrande ord över mina suddiga bilder!

  Kramar och nospussar!

  Gilla

  • Jag försöker att inte bli sittande här hemma. Det är inte särskilt svårt eftersom jag mår bra och blir glad av att komma ut i naturen 🙂 Jag får skylla mig själv för att jag tar i lite för mycket 😉
   Min matsäck är inte alls spännande. Något kallt att dricka i vattentermosen och en macka med vad jag känner för just den dagen. Igår var det hummus, picklad rödlök och gurka och idag blev det rabarbermarmelad och veganost. Oftast har jag en dubbelmacka och gärna med lite fröer i och på. Äggmackor var en favorit förr men jag äter ju inte det längre 😉 Det är bra att ha med sig matsäck för då har man en anledning att sitta ner en stund.
   Tack, det finns mycket fint att fota.
   Kramar till er båda

   Gilla

 4. Första bilden är otroligt vacker, man kan nästan tro att det är en bild från Alperna, bara en fjällko som fattas. Är faktiskt avundsjuk på att du har så mycket vackert inpå dig. Låter bra också att du övar inför Island. Roligt att få träffa en liten hund. Jag tar också alla tillfällen jag kan att få hälsa på hundar.
  Kram

  Gilla

  • Ja, jag satt en lång stund och njöt av tystnad och vyn där 🙂 Fjällkon hade gärna fått stå där och idissla för att göra bilden perfekt. Men tyvärr fanns det ingen ko att tillgå 😀 Jag tror inte att du behöver vara avundsjuk för det finns så mycket vackert i Skåne också. Det är bara annorlunda. Det är nog bra att öva upp konditionen inför Islandsresan men ryggen gör som den vill och det är bara att acceptera att rätt som det är kommer det ett jobbigt skov igen. Men jag hoppas att det inte blir så i september.
   Varje gång en hund visar att den vill fram till mig blir jag glad och sätter mig på huk för att komma i samma nivå. Jag går aldrig fram till hunden utan väntar på att husse eller matte låter den komma till mig. Då blir det en liten mysstynd 🙂
   Kram

   Gilla

 5. Vilken himla trevlig sysselsättning, att leta checkpoints! Här på orten har vi något liknande, vi har orienteringsflaggor som man följer efter en orienteringskarta. Alltså inget där man använder mobilen eller ny teknik. Vi har varit med några år, kontrollerna sitter inom ett visst område men kan vara riktigt kluriga att hitta. Men nu då jag inte är bilburen kan jag inte vara med för de ligger alltid en bra bit utanför centralorten. Men ärligt tror jag jag har klättrat nog i tuff terräng, håller mig hellre till stigar numera. Kattfoten var så söt, de enda jag sett var för några år sedan, de var rosa i färgen. Du är som jag, kräver inga höga temperaturer när du är ute o strosar. Nu läser jag vidare, såg några dunbollar skymta förbi…

  Gilla

  • Jag gillar verkligen den här sysselsättningen och moroten till att komma ut. Men det blir nog ett litet stressmoment också eftersom jag vill hitta så många som möjligt och kollar alltför mycket ner i mobilen och fokuserar på att hitta. Jag missar en del av det man ser och upptäcker under vanliga promenader. Jag får försöka kombinera på något sätt. Kanske försöka minnas hur jag ska gå utan att ständigt kolla i mobilen. Jag går gärna i lite tuff terräng och min rygg trivs bäst då. Det får gärna vara både backar och rötter i stigarna 🙂 Kattfot finns nog i olika färger, i alla fall rött, vitt och rosa. Söta små blommor som växte i gräsmattan i Optand 😀
   De skönaste promenaderna är när det inte är för varmt. Jag vill kunna gå utan att frysa men jag vill inte blir väldigt varm. Då är det perfekt med ca 12-16 grader. Kanske någon grad varmare om jag inte har fleecetröja 😉
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s