Nationaldag på Jamtli

Jag har aldrig brytt mig särskilt mycket om att det har varit nationaldag och vi har aldrig firat den. Men de senaste dagarna har jag då och då nuddat vid tanken att det kanske kunde vara roligt att se vad min stad har för program. Det jag hittade var ett firande på Jamtli, som består av ett innemuseum med utställningar, och ett friluftsmuseum med historiska hus och gårdar. Sommartid finns skådespelare lite här och där i gårdarna och de interagerar med besökarna. De bjuder även på små föreställningar som visar hur det kunde vara förr.

Jag hade nästan bestämt mig för en skön promenad på lugnare plats men lite impulsivt kom tanken att i alla fall först åka till Jamtli och se om det fanns någon ledig parkeringsplats. Om jag hittade en sådan skulle jag kunna gå in på området en liten stund, bara för att se om det kändes kul. Som ni förstår är det en tillvänjningsperiod innan jag känner mig riktigt bekväm med den här sortens aktivitet på egen hand. Jag har börjat med vandringar och små utflykter men har inte gett mig ut på några äventyr där det mest är par och familjer.  Eftersom jag alltid är ute i god tid till allt jag gör hittade jag parkering och gick mot ingången.

DSC_0001

Det finns en ingång till lite längre fram och dit gick jag. Vi var ett gäng som väntade de sista minuterna och snart fick vi gå genom grindarna. Dagen till ära var det ingen inträdesavgift och det gjorde ju inget.

DSC_0007

Jag lägger in en karta över området om nu någon skulle vara intresserad av hur det ser ut. Jag gick alltså förbi entrén och nationalmuseum för att komma in genom grinden.

Screenshot_20190606-184843_Chrome

Jag kom in på torget där denna slängkarusell har stått så länge jag kan minnas. På många platser stod olika bodar med försäljning av diverse saker, lotterier, porslinskrossning, tombolas etc. När jag tittar igenom mina bilder märker jag att jag inte har fått med många av dem men här ser ni några i bakgrunden. I huset till höger finns en pryttelbutik och i många hus finns det verksamheter.

DSC_0008

Den här gården ser ni tydligt vad den heter. Hackås är en by i närheten av Oviken. Den här gården är en lekplats för barn. I huset rakt fram kan man t ex hoppa från en höskulle ner i hö och om man vill kan man åka rutchkana ut på gaveln.

DSC_0009

Även den här byggnaden står på Hackåsgården.

DSC_0014

Jag kom ner till stora scenen men där var det väldigt lugnt än så länge. På andra sidan sjön ligger Frösön.

DSC_0017

Tingshuset från baksidan.

DSC_0021

Lillhärdalsgården.

DSC_0022

Midsommarblomster (skogsnäva).

DSC_0028

Getter som hör till Näsgården.

DSC_0034

Jamtlis kyrka, där det var drop-in-vigsel på eftermiddagen.

DSC_0042DSC_0043

Tingshuset från framsidan. Här var det drop-in för borgerliga vigslar.

DSC_0046DSC_0051

Samevistet.

DSC_0061

Sedan jag var här sist har mycket hänt. Det har t ex tillkommit fler aktiviteter för barn Men timmerflottningen har funnits sedan mina barn lekte här. Jag fotar helst inte barn men om de är så anonyma som här kan jag göra undantag. Det blev inga fler bilder, som kan visa hur flottningen går till, eftersom det var gott om ungar.

DSC_0063

Jag kom bort till ”barnens järnväg” som ligger alldeles utanför kartan längst upp. Ni kan se rälsen på kartan. Inga bilder därifrån p g a lekande barn. På väg tillbaka passerade jag ett gammalt sågverk från 1860- 70-talet.

DSC_0068DSC_0074

Efter ca en timme var jag tillbaka vid stora scenen och precis när jag kom dit började programmet där. Nu var det lite mer folk framför scenen. Jag hittade en bra plats och satte mig. Först hölls ett kort anförande av konferencieren (namn okänt) och han lämnade över till Terese Bengard från ”Hela Sverige ska leva”. Hon höll ett föredömligt kort och trevligt tal och sedan var det dags för Hemvärnets musikkår att göra sitt.

DSC_0079

Naturligtvis skulle vi sjunga nationalsången och vi i publiken reste oss upp och stämde upp i vacker skönsång till ackompanjemang av musikkåren. De duktiga musikanterna spelade två musikstycken till och sedan kom nästa självklara inslag i festligheterna. Självklart när man är i Jämtland.

DSC_0086

Det finns nog ingen festlighet här där inte Jämtlandssången sjungs och spelas.

Som jag skrev till mina barn, önskar jag att jag hade kommit ihåg mer av texten och att jag kunde tänka på att inte försöka sjunga när jag filmar 😉

Sedan kom ett lite annorlunda inslag. I alla fall sa vår landhövding, Jöran Hägglund, att det är unikt och att han får reaktioner varje gång han berättar om det i andra län. Det har blivit tradition att landshövdingen delar ut flaggor till motorcyklister som de sedan levererar ut till medborgare i de olika komunerna i Jämtland. Vem som helst kan anmäla sig för att få en flagga. Det som krävs är att man har en flaggstång och kan vara hemma när flaggan kommer. Underligt nog anmäler inte särskilt många intresse. Konferencieren vädjade till oss i publiken att anmäla oss, ifall vi har en flaggstång. Här väntar Mc-gänget på att få de flaggor de ska dela ut.

DSC_0099

Och här har de fått sin tilldelning. Alla är inte med här eftersom vissa långväga leveranser redan var på väg.

DSC_0103

Nästa programpunkt var musik av ”Jonny Johansson med vänner”. De spelade inte dåligt men jag hade suttit tillräckligt länge i solen så jag reste mig och gick.  En sista bild ner mot scenen blev det men mest för att jag blev fascinerad av hatten på damen till vänster i bild.

DSC_0109

Jag hade egentligen velat passa på att se utställningarna i de olika muséerna men det hade blivit lite mycket. I stället gick jag till Jamtlibutiken och där köpte jag mig ett pussel med ett fint Östersundsmotiv. Jag var väldigt nöjd med dagen. Det var inte ett dugg svårt eller jobbigt att göra det här helt ensam. Skönt, nu vet jag att jag fixar det också och att jag inte känner mig udda.

Jag hade bara hunnit vara hemma i drygt en timme innan den blå himlen plötsligt blev mörk och åskan dundrade en bit bort.

DSC_0110DSC_0111

Men molnen försvann lika snabbt som de hade kommit och utan att en droppe regn hade fallit blev det snart soligt igen.


16 comments

 1. Härligt att ha kommit över den delen som jag verkligen kan förstå är en ”puckel” att ta sig över när man är van vid tvåsamheten. Ser ut som en härlig dag och tur att du hann hem innan åskan drog igång för fullt! Här har vi haft dryga 32 grader – helt galet varmt. Innan vi åkte till Rom lufsade jag runt i raggsockor här hemma för jag frös, nu smälter jag bort. Tvära kast minst sagt.

  Gilla

  • Ja, det känns bra. Jag har nog dragit mig lite för event som det här bara för att jag inte är van att delta ensam. Men det gick bra och jag kände mig inte ett dugg osäker när jag väl var där 😀
   Det var lite väl varmt, 28 grader, men en vind svalkade lite så det var inte alltför besvärligt. Jag tyckte mer synd om stackarna i musikkåren som stod så väl påpälsade och ändå spelade bra. Jag var glad att jag var hemma när det började åska men det blev inget regn. Det var synd för jag vill helst att det ska regna om blixten skulle slå ner någonstans. 32 grader hoppas jag att jag slipper. Jag förstår mycket väl att du kände att du smälte. Fy, hoppas det är kortvarigt.

   Gillad av 1 person

   • Jag hoppas också det var kortvarigt och vad jag kan utläsa av väderleksrapporterna så är det det så också. Idag ska visst vi få åska och efter lördagen så blir det svalare luft här igen. Några dagar ibland funkar ju, men inte om det blir som förra sommaren som var mer eller mindre olidlig. Lite mer variation vill jag allt ha.

    Gilla

   • Det blir ungefär likadant väder här och sedan väntar lite svalare väder. Skönt! Jag vill absolut inte ha sommar som den förra. Men här uppe blir det i alla fall inte lika fuktigt och då går det lättare att andas och stå ut.

    Gillad av 1 person

 2. Vilken trevlig nationaldag du fick. För mig var det spännande att läsa bloggen för jag har ju aldrig varit på Jamtli och jag hade aldrig hört sången! Hjälp, kan man gå genom livet utan att ha hört den? Lagom med folk också, ingen trängsel. Jag hade annars satt mig hos getterna och sen hade jag åkt häst och vagn och sen hade jag lyssnat på musiken med en äkta musikkår som fick mig att få gåshud, det var så länge sen sist. Min pappa var aktiv i Brandkårens musikkår där han var trumpetare och dirigent och mamma och jag gick varje år och tittade på paraden han ledde på pingsten i Helsingfors. Så tack också för den nostalgikicken. Visst känns det bra att det inte kändes jobbigt eller underligt att gå på evenemang ensam, det tar säkert bort en osäkerhet du känt tidigare. Nationaldagskram från pörtet (såå många fina pörten du fotade, hade gärna traskat där i ditt sällskap)

  Gilla

  • Det blev en väldigt trevlig dag och, som du skriver, det var inte för mycket folk men inte heller för lite. Jamtlig och Jämtlandssången är självklara begrepp här men det är inte underligt om du och andra, som bor utanför länet, inte känner till dem. Så ja, man kan gå genom livet utan att ha hört den sången 😀 Du hade nog fått sitta med getterna en stund för senare såg jag att barn fick hjälpa till att hämta dem. Häst och vagn hade inte varit några problem att få uppleva och musiken spelades för alla som ville lyssna. Det är något speciellt med blåsorkestrar (trummor fanns också med). Det är pampigt och det är kul när de travar iväg i takt och tamburmajoren går först och viftar med sin pinne 🙂 Du måste ha känt stolthet när du tittade på din pappa som ledde hela paraden.
   Ja, jag tror du har rätt i att det här stärkte mig så att jag hädanefter inte ska känna den där obehagskänslan vid andra större event. Midsommar firas där också och kanske tar jag mig dit då också 🙂 Om du vill traska mellan pörtena där så är det bara att ta tåget hit och så bor du hos mig 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Tack för ditt fina erbjudande. Om hälsan håller när min lilla vovve gått över regnbågsbron så kommer jag att försöka ta mig ut lite mer i landet. För att döva saknaden och för att jag vill uppleva mer. så jag lägger dina vänliga ord på minnet!

    Gilla

 3. Underbara foton! Vilken trevlig Nationaldag det blev och vad mycket du hann med. Jag är väldigt glad att du tog dig dit för jag hade verkligen inte velat missa allt detta. Vem vet, någon gång framöver kanske jag gör dig sällskap dit för att lyssna, se och uppleva.

  Kramar

  Gilla

  • Tack så mycket! Jag är också väldigt glad för att jag tog mig dit 😀 Det finns mycket att se. Mycket mer än jag hann eller orkade med vid det här besöket. Jag skulle gärna ha gått där med barn för det finns massor av kul för dem. Roliga saker som en ensam vuxen kanske inte ger sig på. Om du vill gå dit så hakar jag gärna på 🙂
   Kram

   Gilla

 4. Vilken härlig dag och vilket härligt ställe! Jag kan känna igen känslan av att ensam besöka vissa ställen, ibland bryr jag mig inte om den känslan, vid andra tillfällen kan den kännas jobbig. Igår när jag tog tåget till jobbet träffade jag på ett par där jag har jobbat med kvinnan. De var på väg till Danmark på några dagars semester. Det var jättetrevligt att träffa dom och efteråt kände jag ett styng av ensamhet. Det här att vara två och hitta på roliga saker tillsammans.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det blev lyckat 😀
   Den där känslan, som dyker upp i situationer då man brukade vara två (eller en hel familj), är nog vanlig hos många som av olika anledningar är ensamstående. Jag känner igen mig i din känsla när du hör om ett par som ska resa tillsammans. Vi är nog i samma sits i det fallet och vet båda hur man plötsligt kan känna sig väldigt ensam och sedan gå vidare och veta att man är stark och klarar sig själv. Jag skulle gärna ha en vän i närheten, manlig eller kvinnlig, som kunde hänga med på många äventyr. Men de jag känner är alla del av ett par och då vill man göra allt det där med sin partner. I alla fall var det så för min del.
   Kram

   Gilla

 5. Vilket trevligt firande i en väldigt fin miljö! Det är självklart inte samma sak att göra vissa saker på egen hand och det tar tid att vänja sig men det kan bli bra ändå fast på ett annat sätt. Som vanligt bjuder du på fantastiska bilder!

  Kram och ha en härlig fredag!

  Gilla

  • Ja, det var kul att komma dit och se allt välkänt och nytt som finns där 🙂 Det var nog en liten spärr som släppte när jag märkte att det kändes bra att gå där ensam. Nu tror jag att jag klarar det mesta på egen hand. Jag har inte rest utomlands ensam än så länge men jag skulle nog klara det också 😀
   Tack, kul att du gillar bilderna.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 6. En riktigt bra dag blev det … förstår din känsla där att gå dit ensam, men det klarade du bra! Många fina bilder och kul med Jämtlandssången. Jag vet att jag hört den förr, men minns inte i vilket sammanhang.
  Många år sen vi var till Jamtli – någon gång å¨80-talet tror jag. minns att grabbarna blåste jättestora såpbubblor och att jag smakade mina första kolbullar 🙂
  Önskar dig en fin fortsättning på fredagen och en fin Pingsthelg!
  Kram

  Gilla

  • Det blev en väldigt bra dag med många nostalgiska och roliga minnen och även mycket nytt. Nu vet jag att jag klarar av även sådana event på egen hand och det stärker självförtroendet.
   Tack, det blev många bilder och svårt att välja vilka som skulle vara med. Jag la upp videon med Jämtlandssången i vår familjechat och det blev känslomässiga reaktioner. Min yngsta dotter la ganska snart ut en egen video där hon sjunger Jämtlandssången och hennes man ackompanjerar på gitarr. Jag kan lova att det var mycket vackrare.
   Det kanske kan bli ett besök på Jamtli om ni kommer uppåt med husbilen. Men det finns mycket att se och göra och jag gissar att ni har egna idéer också 😀 Jag åt också mina första kolbullar på Jamtli och tyckte att det var jättegott.
   Tack och jag önskar dig detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s