Men var är borgen?

Efter att i tre dagar ha stannat hemma för att vila foten, var jag så ivrig att komma ut att jag övermodigt bestämde mig för att vandra iväg till Öneberget och försöka hitta Mjälleborgen. Jag kan redan nu erkänna att jag borde ha tagit bilen och börjat vandringen lite närmare målet. Men jag hade bestämt mig och då blev det apostlahästarna som fick göra jobbet. Vädret var perfekt. Klockan var strax efter åtta på morgonen när jag gav mig iväg och termometern visade 13 grader. Solen sken genom en del dis och det var bara skönt att den höll sig bakom molnslöjorna.

Ni kanske kommer ihåg att jag undrade vad en tillsammansodling är för något när jag såg skylten tidigare. Då låg snön kvar men nu ser man att det odlas något och att det verkar skötas omsorgsfullt. Jag vill minnas att kommunen upplåter mark men att en förening ansvarar för själva odlingen. Föreningen kan bildas av boende i närområdet, t ex i hushållningssällskapets regi.

DSC_0001

Ett blommande fruktträd. Det kan vara ett äppelträd men jag vågar inte säga det säkert.

DSC_0002

Efter en för mig rejäl promenad kom jag fram till en av stigarna som leder upp till Önebergets topp. Som ni ser börjar det lätt med en slät och fin stig.

DSC_0004

En bit upp syntes den vanliga siluetten av fjällen.

DSC_0006

Nästan uppe på toppen kom jag fram till små kullar i marken. Jag tänkte att det kanske kunde vara gravhögar men ingenstans såg jag någon skylt. Däremot hittade jag en checkpoint som jag registrerade i appen hittaut.nu

DSC_0010

Stigen hade blivit lite knöligare och full med rötter när jag kom in i skogen men var fortfarande väldigt lätt att följa, även om det var mycket uppför (som jag mår bra av). Jag hade läst att det skulle vara en fantastisk utsikt här uppifrån men den utsikten skymdes av alla träd. Här funderade jag på om den relativt platta höjden med en del stenar kunde vara rester av fornborgen. Men fortfarande såg jag ingen skylt.

DSC_0011

Det fanns flera stigar att välja mellan och jag valde en som gick ner lite och där jag såg att det kunde finnas en chans att se lite bättre mellan träden. Nu börjar ni nog känna igen min stad. Sjukhuset och Arctura är de byggnader som sticker upp i den här bilden.

DSC_0015

Jag var lite besviken över att inte ens kunna förstå var Mjälleborgen har stått. Jag satte mig en stund på en sten och vilade och sedan började jag klättringen neråt, nu på en annan stig. En stig som var lite mer äventyrlig. Men återigen, det är sådant min rygg gillar.Det var ganska brant bitvis och jag var glad för att det fanns räcken att få stöd av.

DSC_0022

Så småningom blev det mer lättgånget igen och jag lyckades hitta ännu en checkpoint. Jag sökte efter två till men orkade inte leta särskilt noga. Jag får återkomma. Väl nere från berget, utan att veta om jag hade varit på rätt plats för att se resterna av borgen, började en lite besvärlig promenad hemåt. Som tur är finns det bänkar utplacerade med jämna mellanrum. Jag passerade en buske, som kanske kan vara en fläder.

DSC_0046

Det var en härlig förmiddag och jag vill gärna komma tillbaka och upptäcka fler stigar. Jag googlade Mjälleborgen och tydligen är kullarna jag såg rester av borgens terass, 120 m lång och 10 m bred. Borgen uppfördes på 300-talet och är ett av Norrlands största byggnadsverk från forntiden. Nu vet jag att jag i alla fall var på rätt plats och det är ju bra.

Jag vill bara kort nämna att jag var hos min leverläkare i måndags och efter att ha frågat en del, gått igenom mediciner och undersökt mig gav hon mig ett strålande leende tillsammans med orden ”du är frisk”. Jag skrattade men sa inte emot för det är så ovanligt att jag får höra det från en läkare. Men det är härligt att vara frisk från någon av krämporna 😀

 


19 comments

 1. Härligt med en friskförklaring i någon del 🙂 Grattis!
  Det där med fornborgar (eller vallanläggningar som är ett mer ”allmänt” hållet ord som tydligen är att föredra enligt de som vet bättre än mig – gissa vem 🙂 ) är lite spännande, man vet aldrig riktigt om man hittat dem (utom på Öland och Gotland där de syns mycket väl). Jag har travat runt på en och annan utan att ha en aning om det jag också 🙂

  Gilla

  • Tack, och visst är det kul att få höra de orden någon gång 🙂 Hon t o m minskade dosen på två av mina immunsänkande mediciner.
   Haha, ja du har ju expertishjälp inom det området så du vet nog vad som är rätt benämning 😀 Jag har nog aldrig hört det ordet i det här sammanhanget förut. För mig är vall något som bönderna slår när det är moget men nu har jag fått lära mig något nytt igen. Den var inte lätt att hitta och jag vet inte om jag, utan att veta om det, såg några tecken på själva borgen (den heter ju Mjälleborgen så om jag skulle börja kalla den Mjällevallanläggningen så skulle nog ingen veta vad jag menade. Eller så skulle jag imponera på någon). Men jag såg i alla fall det som var terassen 😀 Plus att jag upptäckte nya, fina stigar.

   Gillad av 1 person

   • Nej det går ju inte att gå runt och ändra namn på saker som redan är döpta. Tror att det ”nya” namnet kommit till då beteckningen ”borg” antyder att det varit en försvarsanläggning av något slag vilket inte alla så kallade ”fornborgar” varit. Då är tydligen namnet vallanläggning mer neutralt. Å andra sidan så tror jag att vi vanliga människor gott kan slänga oss med begreppet fornborg utan att ha det minsta dåligt samvete!

    Gilla

 2. Först Grattis till att ha blivit friskförklarad! Härligt!
  En riktig promenad fick du … och det verkar som du var på rätt ställe – ja, på borgen alltså 🙂 Fantastisk utsikt över din stad!
  Ha en fin Nationaldag i morgon!
  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag har länge tänkt att jag är frisk vad gäller levern men det var kul att läkaren sa så 😀
   Den var härlig även om den var lite väl lång. Jag såg på några bilder på nätet och där syns en skylt vid kullarna. Den skylten såg inte jag till men det löste sig ju när jag kom hem. Jag lyckades hitta en utsiktsplats till slut 🙂
   Tack och detsamma till dig. Jag ska försöka komma ut tidigt och gå till något fint ställe. Jag funderade på om jag skulle ta mig till Jamtli där firandet äger rum men det spås bli 27 grader så det kanske får vara.
   Kram

   Gilla

 3. Härliga bilder från din promenad även om borgen inte var så tydlig 😉
  Mest glädjer det mig att du är frisk för ett bättre svar än det kan man inte få ❤ Jag snubblade över en annan blogg på nätet där en levertransplantation också ägt rum. Det är ständiga infektioner och orosmoment så vilken lycka att det gått så bra för dig!

  Kram

  Gilla

  • Tack, det var en väldigt skön promenad och nu har jag upptäckt ännu fler fina stigar 🙂 Men kanske tar jag bilen nästa gång. Det är ju bra att man kan få bekräftelse på var man har varit från nätet 😉
   Det är kul att ha blivit friskförklarad. Jag har nog tänkt länge att det är så men att få höra det från läkaren kändes väldigt bra 😀
   Jag gissar att det är om Stefan du har läst. Jag har följt hans blogg sedan han hade stått nästan ett år på listan. Vi har samma blodgrupp och när jag såg att han fick vänta drygt två år insåg jag att så skulle det nog bli för mig också. Men där slutar likheterna för han har haft och har fortfarande en väldigt besvärlig resa. Jag är otroligt tacksam för att jag inte ens har varit i närheten av liknande problem. Men vi hade olika grundförutsättningar och det är nog en del av orsakerna till skillnaden i hur vi mår. Jag har kommenterat honom någon gång innan jag fick min lever men efteråt har det känts lite svårt att göra det. Jag tror inte att det känns lättare för honom om han får höra hur bra jag mår. Han skulle helt säkert gratulera och vara glad för min skull men det tar emot i alla fall. Jag fortsätter att vara glad för min egen skull samtidigt som jag känner stark empati för honom.
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Hej! Du är allt envisare än åsnan! Du hade liksom bara bestämt dig, ingen bil, jag ska traska, och det gjorde du. Ibland, kanske oftast, är det positivt, ibland , förhoppningsvis sällan, dumdristigt. Men vilken makalös utsikt. Jag förstår att du blev något frustrerad när du inte kunde tyda ut var du var men allt annat var ju toppen! Självklart ska du ta en ny tur, o vilken tur det fanns något att hålla sig i vid nerfarten, det såg riktigt vanskligt ut. Kram

  Gilla

  • Haha, ja och jag är glad för att den där envisheten kommer fram ibland. Tänk vad mycket jag skulle missa annars 😀 Men riktigt så tänker man inte när man undrar hur sjutton man ska klara av att ta sig hem. Det är då den riktigt starka envisheten är till nytta. Utsikten var fin men jag såg inte mycket utom just i den där öppningen bland träden. Men jag gillar skogsvandringar så det var inte hela världen. Roliga stigar kan räcka gott och väl. Nu i efterhand vet jag också var jag var, eller var borgen har varit. Det var ju bra att jag var på rätt plats 😉 Någon dag, när jag ändå är ute med bilen, ska jag stanna till i närheten av berget och upptäcka andra stigar 😀
   Kram

   Gilla

 5. Grattis till det fina beskedet. Jag har också funderat över var borgen har varit för när min bror bodde på Frösön var vi upp på berget flera gånger och funderade var den kunnat vara. Det var före apparnas tid minsann. Blomman är en druvfläder och sådan har jag i trädgården. Bären är giftiga.

  Gilla

  • Tack så mycket! Jag har länge tänkt att min lever är frisk och mår bra men det känns skönt att få det bekräftat 😀
   Vi är nog inte ensamma om att ha letat och undrat över den där borgen. Men nu vet jag var den låg och kanske du också såg de där högarna.
   Tack för hjälpen med busken. Jag har hört om druvfläder men har glömt hur man skiljer dem åt. Nu vet jag att jag ska hålla mig borta från de bären.

   Gilla

 6. Jättefina bilder och du är duktig som glatt ger dig ut och vandrar.
  Så skönt att höra från läkare att du är frisk, fantastiskt att vi kan göra såna stora operationer, att sätta in ett nytt organ i kroppen med ett lyckat resultat.
  Ha en härlig nationaldag!
  Kram

  Gilla

  • Tack så mycket! Jag ville så gärna komma ut och jag var så rastlös. Det var härligt även om jag hade svårt att ta mig hem igen 😉
   Jag är väldigt tacksam för hur bra allt har gått. Min sjukdom försvann i och med att levern byttes ut. Så är det inte för alla och många riskerar att få tillbaka den sjukdom de hade. Så kan det aldrig bli i mitt fall. Jag har känt mig frisk vad gäller levern väldigt länge men nu har jag också fått det bekräftat. Härligt 😀
   Jag önskar dig detsamma!
   Kram

   Gilla

 7. Ett så positivt och trevligt inlägg, allra bäst var just doktorns ord ”Du är frisk”! Efter det du har gått igenom måste det vara ljuv musik i dina öron! Härligt!

  Idag hade jag tänkt ge mig en ”naturdag”, åka till ett ställe några mil bort där det finns många ovanliga blommor. Vet inte om jag kör dit idag, vi har 28,4 grader i skuggan nu…. litet väl varmt att då där idag, tror jag, då solen kan gassa väldigt där. När jag var där en gång för några få år sedan var det just högsommarvärme och det var ”för varmt”. Men blomsten finns nog kvar även en annan dag.

  Önskar dig en fin nationaldag och försommardag!

  Gilla

  • Tack! Ja, självklart blev jag glad av läkarens ord men jag har nog tänkt i de banorna länge. Ändå är det skönd att få det bekräftat 🙂
   Kanske är det klokt att vänta någon dag innan du ger dig iväg till den fina blomsterplatsen. Det är mycket skönare att promenera om det är lite svalare. Vi hade också ca 28 grader idag men som tur var fläktade det lite och då blir det uthärdligt.
   Tack och detsamma till dig, även om dagen börjar lida mot sitt slut nu 🙂

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s