En dag som blev så mycket mer än förväntat

Jag frågade min son vad han var sugen på att göra och det landade i att vi gav oss iväg på en minnesresa till de platser han mest ville återuppleva. Kvällen innan såg himmelen och den spegelblanka Storsjön ut så här och vi vaknade till en precis lika spegelblank sjö och en molnfri himmel.

DSC_0003

För att få se de mest storslagna vyerna över sjön och mot fjällen valde vi att först köra mot Rödön tills vi kom ut på E14 mot Åre. Strax innan Mattmar svängde vi av på 321:an och i Hallen styrde vi upp mot Höglekardalen i Oviksfjällen. Vi stannade till i backen ovanför Hallen och njöt av en vy som aldrig kan bli densamma på ett foto. Det gäller för övrigt nästan alla de följande bilderna.

DSC_0006DSC_0013

Ni som minns att jag, min yngsta dotter och min svägerska vandrade upp på Västfjällets topp i somras kanske känner igen den här ån. Det porlade på bra i den.

DSC_0022

Lite längre upp blev ån en sjö och där satt vi en stund och bara hade det skönt.

DSC_0060

Vi fortsatte förbi avtagsvägen upp mot Fjällhalsen, där vi var i somras, och kom i stället till Hovde. Där körde vi upp så långt man kunde komma bland stugorna, parkerade där och fortsatte till fots. Tanken var att vi bara skulle gå ut och se oss omkring lite och kanske ta oss en bit upp ifall underlaget var bra. Så var det tänkt och så blev det inte. Ni kanske känner igen er i  tankesättet att ”bara en liten bit till” och att det upprepas fler gånger än man hade kunnat tänka sig. När vi kom ut i Drommenbacken tittade vi uppåt och sa att vi skulle ha den bara fläcken där uppe som mål. Lågskor i en bitvis isig och bitvis lös slalombacke är inte det bästa men vi hittade mestadels bra fäste.

DSC_0069

Så här nöjda och glada var vi när vi började klättringen. I somras såg vi fjällen, som här är bakom oss, från andra sidan.

IMG_1343DSC_0121

Vi nådde målet och jag konstaterade att min rygg fortfarande mådde skapligt. Att gå uppför i en slalombacke är tydligen det jag ska syssla med. Vi satt där och åt varsin macka och jag föreslog att vi skulle ta oss upp till nästa krön för att få ännu finare vyer. Samma sak sa vi flera gånger och varenda gång fanns det en  kulle längre fram men till slut kom vi faktiskt upp på en topp. Det fanns högre toppar men vi såg ut över landskapet på andra sidan Drommenfjället och där sa förnuftet att det fick räcka. Först när vi började gå på lite planare underlag kände jag av att ryggen inte gillade det jag utsatte den för. Nu får bilderna tala för sig själva ett tag. Alla bilder där jag är med är tagna av min son.

DSC_0142DSC_0104IMG_1390DSC_0143DSC_0210DSC_0189DSC_0196DSC_0198IMG_1421IMG_1423

Som jag skrev kändes det där uppe att det inte skulle gå så lätt att komma ner. Men ner måste vi och vi lyckades i alla fall leta upp barmark nästan hela vägen. Våra sulor skulle ha varit livsfarliga att gå på nerför i den branta, hala backen. Men alla problem kändes väldigt små när vi gick där och bara njöt av allt. Vi skrattade en del åt att vår utflykt blev så annorlunda mot vad vi hade planerat men båda var vi otroligt glada för att vi inte gav upp. Eller rättare sagt, att inte jag gav upp .

Vi fortsatte vår bilfärd på en skogsväg förbi Gräftåvallen och kom till Myrviken, där alla mina tre barn har gått i skolan. Därifrån for vi till Vattjom, vårt hem i 13 år innan vi renoverade och flyttade in permanent i Optand. Det här är bystugan och vi bodde ca hundra meter högre upp. Vi stannade till och hejade på våra dåvarande grannar och sedan åkte vi hem till Frösön.

DSC_0222.JPG

Vilken dag det var…helt underbar. Vi åkte hemifrån ca 07.30 och var tillbaka ca 16.00. Trötta men glada och väldigt nöjda.

De här dagarna har vi även bokat flyg, hyrbil och boenden för 11 nätter till vår Islandsresa i början av september. Gissa om jag längtar dit redan 😀 Nu har min son åkt hem och min svägerska har kommit. Vilken lyckoträff att det blev sommar precis nu.


20 comments

 1. Vilken härlig dag och fantastiska bilder!! Ni ser ut att ha det så bra ihop . Jag längtar efter min son, vi har skypat idag. Förstår att ni längtar efter er Islandsresa, det kommer att bli ett äventyr.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det var det och ja, det har vi alltid 😀 Jag förstår så väl att du längtar efter din son. Min är ju betydligt närmare och kan komma lite oftare.
   Jag kan knappt fatta att Islandsresan nu är bokad och att vi verkligen ska komma iväg. Som jag har längtat och fantiserat 😀
   Kram

   Gilla

 2. Åh, Höglekardalen ❤ De där vyerna känner man igen!
  Vad härligt att ha bokat Island nu! Ska ni bo på samma ställe hela tiden eller kommer ni åka runt?

  Gilla

  • Ja, du måste ha massor av fina minnen därifrån 🙂 Ni får se till att komma dit när ni kommer upp i sommar.
   Ja, äntligen är resan bokad. Vi ska åka runt hela Island och har bokat olika boenden längs vägen. Någonstans ska vi bo två nätter men nu kommer jag inte ihåg var.

   Gilla

  • Ja, det var härligt. Du har fjällen så nära och kan gå där ofta och jag har ofta tittat och njutit av dina bilder. Nu har jag möjlighet att själv komma upp i de miljöerna lite oftare 🙂

   Gilla

 3. Så härligt det låter och vilka fantastiska foton!
  Jaha ja, så det blir Island till hösten. Inte utan att jag blir lite avundsjuk! Ett drömresmål för mig men jag har inte kommit mig för att boka något dit. Får nog ta tag i det snart 🙂

  Gilla

  • Tack! Det var fantastiskt och du kanske kan förstå min glädje när jag faktiskt lyckades ta mig upp dit 🙂
   Ja, Island har länge varit en önskedröm och nu ser den drömmen ut att bli verklighet. Kanske kan vi inspirera dig att boka en resa dit. Jag tror inte att det är något man ångrar.

   Gillad av 1 person

 4. En riktigt fantastisk dag … och fantastiska bilder! Förstår att du hade en riktig lyckodag där tillsammans med din son – du ser så lycklig ut på bilderna!
  Härligt att ha en resa att se fram emot … Island är säkert jättespännande! Kollade du länken jag gav dig till mina bloggvänner som hade en massa bra tips?
  Kul med besök av svägerskan också … ni har säkert en hel massa att prata om 🙂
  Kram

  Gilla

  • Det var verkligen en dag att minnas 😀 Tack, det var bra förutsättningar för fotografering. Jag var nog minst lika lycklig som jag såg ut och det är så kul att min son blir lika lycklig 😀
   Det är svårt att riktigt förstå att vi verkligen ska komma dit. Det var ju Island jag fantiserade om hela den period jag mådde som sämst. Nu blir det av 🙂 Ja, jag kollade länken och fick flera bra tips. Tack för det. Jag har glömt att skriva att jag dessutom har bakat den goda chokladkaka du tipsade om. Den godaste veganska kaka jag har bakat och senast idag har min svägerska sagt att den är jättegod. Min son har åkt hem nu men jag och min svägerska har som vanligt jättekul tillsammans 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Nu blev faktiskt finnkäringen mållös! Vilka vyer, och vilket underbart fint mor och son- möte. Vet inte vilket som glädjer mig mest, förmodligen kombinationen. Och ojoj, så fin utsikt ni fick, och jag bara ler när jag läser om hur ni tänker, bara lite till…precis så är jag också, men det leder till mycket skoj även om det ibland är jobbigt. Tack för fantastiska foton du visar, kändes som om jag var där! Kram

  Gilla

  • Jag har saknat de här miljöerna, alla otroliga vyer och den karga, fantastiska naturen. Så småningom blir det en vana igen men nu njuter jag av det jag ser nästan hela tiden 😀 Du har helt rätt i att kombinationen med den naturen och att ha sällskap av min son är en svårslagen upplevelse. Tänk om jag hade varit en sådan som ger upp när det är lite jobbigt. Då hade jag gått miste om allt detta. Jag tror att både du och jag är envisa på ett sätt som är till glädje för oss 🙂
   Tack! Jag lovar att du skulle ha fått en mycket mer storslagen upplevelse om du hade varit med på riktigt.
   Kram

   Gilla

 6. Vilken underbar dag du berättar om. Allt gick bra även om ni ”borde” haft andra skor på er 🙂 Av bilderna tycker jag mig se att du och sonen har en väldigt nära och bra relation till varandra. Tänk vad Sveriges natur skiftar Från norr till söder av Sverige det många mil och det märks. Jag har under ett par års tid funderat på att göra en resa upp till Haparanda. Förra året kom sonens bröllop emellan, i vart fall skyller jag på det 🙂 Om den ska bli av i år så är det absolut dags att börja planera den litet mer ingående. Dina bilder inspirerar mig faktiskt!

  Önskar dig en fin söndag!

  Gilla

  • Det var en helt fantastisk dag och värken glömdes nästan bort i all glädje 🙂 Vi blev lite blöta om fötterna och halkade till ibland men vi klarade oss bra ändå. Jag och min son har kommit varandra väldigt nära. Det märktes när vi gjorde vår road trip i Europa under tre veckor i höstas och det gick så bra att vi gärna reser tillsammans fler gånger. Vi pratar om det mesta och vet hur vi båda fungerar och känner i nästan alla situationer.
   När min man levde åkte vi runt i hela Sverige med husvagn och jag konstaterade att det bästa med Sverige är att naturen skiftar så mycket. Det finns så mycket vackert att upptäcka överallt.
   Haparanda har jag inte varit i sedan jag var barn men jag har börjat fundera på någon slags resa till Nordkap. Det ligger långt fram i planeringen i så fall. Men det vore väldigt roligt om det blir av. Jag tror att du skulle uppskatta en resa så långt norrut som Haparanda 🙂 Det är väldigt mycket längre norrut än här men jag är glad om jag har inspirerat dig.
   Tack detsamma!

   Gillad av 1 person

 7. Vilken fantastisk dag och vilka underbara bilder! Förstår att ni var mer än nöjda. Det är verkligen vackert hos dig och landskapet är väldigt annorlunda mot vårt så det märks att Sverige är ett avlångt land!

  Kram

  Gilla

  • Precis så fantastiskt var det och vi var så nöjda som man kan bli 😀 Att jag älskar naturen här vet du redan och om jag kan förmedla det och kanske inspirera till ett besök så känns det bra 🙂
   Kram

   Gilla

 8. Jag bara njuter och njuter av alla fina foton! Du beskriver allt så målande att det knottrar sig på armarna. Detta måste jag bara få uppleva i verkligheten. Kära nån så vackert!
  Så skönt att vara tillbaka till datorns så att jag kan läsa och titta på alla fina foton. Nu ska jag strosa runt hos dig 🙂

  Kramar

  Gilla

  • Vad kul att du gillar de vyer som jag älskar 😀 Det är klart att du ska ta dig upp på ett fjäll och se allt det fina när du är här uppe. Eddie skulle säkert också gilla en sådan utflykt 😀 Om väder och min ork är ok skulle jag gärna haka på.
   Välkommen tillbaka från semester men inte är det väl bara skönt? Som jag förstår det har det varit en hel del fixande men även massor av kul under din ledighet 🙂 Men det där med att vara glad över att ha tillgång till sin dator igen kan jag sätta mig in i.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s