En kväll med väldigt bra eftersmak

Jag hade förberett och planerat så att allt skulle löpa på smidigt, när jag för första gången på över fem år, bjöd hem vänner på middag. Mina gäster, tre par från olika områden, kom in och gav mig varma, men samtidigt kalla och regnblöta, kramar och sedan blev det precis så trevligt som jag visste att det skulle bli. Sätter man infödda jämtar, som inte känner varandra, runt ett middagsbord eller i en soffa så dröjer det inte länge innan de kommer på att de har gemensamma bekanta. Så var det även den här gången och jag blir lika fascinerad varje gång. Det var även kul att upptäcka skillnader i hur jämtländska pratas i olika områden. Även om orden är samma kan de uttalas lite olika (ö kan t ex bli u i vissa ord) och när jag var tvungen att få en översättning av ett ord visade det sig att två av paren inte heller förstod det ordet. Ni som känner till mitt språkintresse och även vet hur mycket jag älskar Jämtland och människorna här, förstår att jag trivdes.

Vinet blev uppskattat och det verkade även den veganska menyn vara. Det är roligt att visa att vegansk kost inte bara består av grönsaker, vilket är en ganska vanlig missuppfattning. Tiden bara försvann och plötsligt var det dags för uppbrott. Mina vänner försvann i mörkret och regnet och jag gick in och stökade undan en del medan jag väntade på att min sömntablett skulle börja verka. Jag gick där och kände mig nöjd och glad och väldigt belåten med mitt beslut att flytta tillbaka.

Mina vänner kom med blommor, vin och en mjuk och skön tröja/jacka. Allt lika uppskattat.

Men, som jag har berättat tidigare, maj blir en rolig månad och om några dagar kommer min son hit. Ännu några dagar senare kommer min svägerska och om två veckor kommer nästa lilla gäng hit på en middagsbjudning. Mycket att se fram emot med andra ord.


21 comments

 1. Så trevligt att det blev så lyckat och att såväl mat som vin uppskattades. Vegansk eller vegetarisk kost är hur god som helst när det är någon som kan sina saker som lagar den. Annat var det förr 😦

  Vilka trevligheter som väntar framöver i maj måndag!

  Kram och ha en härlig söndag!

  Gilla

  • Det kändes lite nervöst att servera en helt vegansk trerätter middag men jag hade inte behövt oroa mig. Det togs emot väldigt väl 😀 Jag smakade lite vin. Jag kan visserligen inget om viner men i mitt tycke var det ett gott och smakrikt vin. Det tyckte flera andra också och då är jag nöjd. Det blir lättare och lättare att hålla sig till vegansk kost eftersom det hela tiden kommer nya produkter. En del är väldigt goda medan andra är lite sämre. Min svärmor fick för sig att köpa en förpackning fryst falafel och jag önskar att jag hade vetat det och kunnat varna henne. Det är bland det tråkigaste och torraste man kan köpa. Synd att det blev ett misslyckat försök till ett veganskt alternativ.
   Ja, maj blir en väldigt trevlig månad 🙂
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. Full fart månaden ut som det ser ut! Härligt!
  Jag riktigt hör igenom texten hur nöjd du är med beslutet att köpa lägenheten och flytta ”upp” igen. Så glad för din skull!!

  Gilla

  • Det blir en jättekul månad med många möten 🙂 Sedan kan jag kanske behöva en lugn juni 😉
   Du hör alldeles rätt och att kunna sitta och prata minnen med vänner som kände oss båda, det är värt mycket. Det är många faktorer som får mig att trivas så bra här.
   Tack för att du gläds med mig 😀

   Gillad av 1 person

 3. Vad roligt att ha mycket att se framemot! Det har varit en del förändringar i ditt liv och allt verkar ha gått enligt planerna. Och du verkar mer än nöjd!
  Kram

  Gilla

 4. Ser ut som det blev en lyckad middagsbjudning! Härligt att träffa sina fina vänner och nu har du en massa nya trevliga möten framöver också … gläds med dig fina Ingrid!
  Kram

  Gilla

  • Det blev väldigt lyckat men mest för att jag tycker så mycket om de som var här 🙂 Människor som jag kan prata både om lite svårare och lättare samtalsämnen med och som känner mig som jag var då. Jag vet att du förstår hur skönt det är. Mer roligt väntar och jag är glad för att du är med mig 🙂
   Kram ❤

   Gillad av 1 person

 5. Det låter minst sagt trevligt! Visst förstår jag att du trivs i ditt ”gamla” landskap! Härligt.

  Jag lagar en hel del vegetarisk mat, men av någon anledning så bjuder jag aldrig på enbart vegetariskt när jag har middagsgäster. Har dock tänkt jag ska testa det en gång… tror det skulle uppskattas, absolut! Det finns så mycket gott… Blir litet ”nyfiken” på vad du bjöd på som uppskattades av köttätare?!

  Gilla

  • Ja, jag trivs med natur, klimat, människor och själva Östersund. Jag är helt enkelt hemma här 😀
   Om du vill bjuda på vegetarisk mat så finns det många möjligheter. Till förrätt bjöd jag på toast skagen och i den rätten behöver du bara byta ut räkorna mot fast tofu. I min variant använde jag även äggfri majonäs, havrefraiche och tångcaviar (jag känner ingen skillnad mot vanlig rom). Som huvudrätt gjorde jag om en favoritkötträtt. Så gör jag ofta och byter ut allt animaliskt mot växtbaserade alternativ. Den här gången blev det fläskfilé sinkadus med oumph (varianten med vitlök och timjan) och ett annat sojabaserat köttsubsitut. Det finns mängder av alternativ. Om du vill kan du googla fläskfilé sinkadus så hittar du recept. Till det hade jag ugnsrostade stavar av potatis, kålrot och morötter ihopblandat. Efterrätten var chokladmousse, gjord på det som hamnar överst i en burk kokosmjölk när burken har stått i kylen, kakao och socker. Bara att vispa ihop. Den toppade jag med soyagrädde (sprutförpackning) och bär. Det finns veganska, växtbaserade ersättningar för det mesta. Det enda jag saknar är riktig ost, främst hushållsost. Det finns ostersättningar men de är inte i klass med de riktiga. Vegetariska rätter är lättare att få till om man inte är van att hitta och använda alternativ. Men det kommer massor med produkter och jag har inga svårigheter längre. Det är värre när man blir bjuden. Jag vill ju inte såra någon. Hittills har jag ätit det jag har bjudits på men jag märker att jag mer och mer känner motstånd och det kan ge en del problem, tyvärr. Du kan hitta massor av recept via google 🙂 Lycka till!

   Gilla

   • Det låter gott allt du skriver om. Jag nöjer mig vegetariskt än så länge, använder altså mjölk, ägg osv. Jo, jag använder mig av formbar vegetarisk färs även om jag egetligen föredrar rätter helt byggda på grönsker. Ska i alla fall kolla upp en del av dina tips, blir litet förvånad att det än i dag kallas för fläskfilé, köttbullar o.dyl. Jag menar idag, när det är så inne med veganskt, vegetariskt att man inte hittat ”riktiga” namn till rätterna utan att efterapa kötträtternas namn. 🙂 Tack för alla tips!

    Jag är allätare fortfarande, kommer nog att vara, men periodvis så blir det mest vegetariskt, andra perioder kör jag mest med kött och fisk. Det är lätt att falla tillbaka till det som inte behöver planeras så mycket.

    Gilla

   • Du gör helt rätt som äter det som du vill ha och som känns rätt för dig. Min inställning är att även om jag har gjort mitt val så ska ingen behöva känna att jag vill pracka på samma val på någon annan. Det tror jag inte att du kände heller 🙂 Men visst, jag blir glad för alla små steg som tas mot mer vegetarisk eller vegansk kost.
    Jag har också reagerat på att växtbaserad mat ofta får samma namn som köttprodukter. Men jag har inte sett någon växtprodukt som kallas fläskfilé och jag tror att det blir mer och mer vanligt att man döper sina produkter t ex till sojakorv, vegobollar, pulled oumph etc.

    Gillad av 1 person

 6. Synd att jag missade din fest men jag hade kul i alla fall när man bloggvän Skatan varit här hela helgen och vi har skrikit vårskrik och pratat och ätit och haft det bra. Det är mycket som händer nu på våren

  Gilla

  • Hahaha, ja jag ser att du lånade ut din dator också och att din väns inloggning låg kvar i systemet när du kommenterade mig 😀 Jag svarar i din blogg så att jag vet att du kan se min svarskommentar 😀

   Gilla

 7. Det er så trivelig når en kan legge planer fremover, så mye å glede seg til og man har forventninger om å kose seg. Våren og sommeren er en skjønn tid for glede. Det er bare å nyte framover. Jeg har mange planer og jeg håper jeg kommer til å få en knall bra sommer! Ønsker deg det samme!

  Gilla

  • Ja, visst är det så 🙂 Jag har egentligen inte så många planer för sommaren förutom att njuta av att vara där jag trivs bäst och göra det jag gillar. Men kanske blir det en spontan semestertripp någonstans i Sverige. Vi får väl se 😀 Jag hoppas också på att vi får en fin sommar och jag hoppas få se många bilder på dina badande hundar 😀

   Gilla

 8. Hej du fina värdinna! Visste att allt skulle bli jättebra, men jag förstår också att du kanske kände dig aningen ringrostig som värdinna, efter flytten och dessutom alltid lite extra pirr när inte gästerna känner varandra. Men alla känner ju dig och då är ju de andra lika trevliga! Jag har just läst en ganska kul kokbok, vegetarisk men med veganskt alternativ till alla rätter. Men här är tyngdpunkten lagd på att få fram billig god mat på bordet. Jag upplever alla veganska produkter som mycket dyrare så jag är nog glad att jag valt att äta och dricka det mesta, även om jag gärna satsar på mera grönt. Nu ska jag läsa vidare, du har varit flitig med bloggeriet

  Gilla

  • Åh, tack så mycket för det omdömet 😀 Det var ju ett tag sedan sist och då var jag en del av ett värdpar. Det fixar sig när man känner gästerna väl. Jag behövde inte gå runt och servera varken dryck eller mat utan det var bara att skicka runt 😀 Några av gästerna har träffats förut men inte så att de lärde känna varandra. Men de är alla väldigt lättsamma och då går det bra.
   Jag vet ju, genom din blogg, att du gärna äter vegetariskt och om alla gjorde det lika mycket som du så skulle vi ha kommit långt. Som jag skrev i en annan kommentar, jag vill inte pracka på någon något eller föreläsa om vad som är bäst men självklart blir jag glad när jag märker att maten delvis är vegetarisk eller t o m vegansk. Tyvärr har du rätt i kostnaden för många veganska produkter. Det finns ju billigare alternativ men det blir lite tråkigt att bara äta olika bönor och linser 😉 Nu är jag inte riktigt sanningsenlig för det finns många goda, billiga alternativ. En god, gräddig svamppasta t ex, med svamp från den egna skörden. Det är mums! Du verkar ha hittat en spännande kokbok att hämta inspiration ur 😀
   Kram

   Gilla

 9. Förstår att du var nöjd över din lilla fest med massor av fina kryddor från livets skafferi. Att njuta tillsammans med härliga vänner är underbart och väldigt trevligt. Så fina blommor. Snygg färg på din tröja den ser härligt mjuk ut också.

  Kram

  Gilla

  • Det var hur kul som helst att få träffa det här gänget och det blev mycket skratt och många minnen 😀 Jag hade inte ens tänkt på att man brukar ge bort något vid tillfällen som det här. Men det är klart att jag hade gjort samma sak. Blommor är alltid roligt att få och tröjan är jätteskön och precis i den färg jag gillar. Vinet får jag nog öppna när jag har gäster för det är inget jag vill ha när jag är ensam. Men det är säkert gott.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s