Bortkommen på systemet men hemma i naturen

Igår kväll var det fantastiskt väder och jag brottades länge med mina tankar om ifall jag skulle gå ut en sväng eller inte. Solen sken, sjön låg helt spegelblank och min termometer visade sju plusgrader. En väldig skillnad mot hur den senaste veckan har varit. Men jag nöjde mig med att titta ut på allt det fina. Jag var ganska trött efter en dag med en hel del ärenden. Bl a var jag på systemet och fyllde på förråden inför de middagar jag har bjudit in till.

Snacka om att känna sig bortkommen och malplacerad. Jag var ute efter något att bjuda på innan maten, något till förrätten, vin till huvudrätten och öl om någon hellre vill ha det. Alkoholfria alternativ har jag redan fixat. Jag kom fram till alla hyllor med röda viner och gav upp innan jag ens hade börjat. Jag kan absolut inget om viner och förr valde aldrig jag vad vi skulle köpa för sorter. Eftersom jag har haft alkoholförbud från vården i stort sett sedan jag blev änka (snart fem år) så kände jag mig som Bambi på hal is. Tack och lov för att det finns hjälp att få.

Jag hittade en anställd, som efter att ha frågat om den tänkta menyn, gick direkt till en hylla och pekade på en vinflaska. Jag litade naturligtvis på henne, tackade för hjälpen och plockade med mig några flaskor. Vi får väl hoppas att det blir bra. Till välkomst- och förrättsdryck blir det mousserande och jag tror att jag lyckades välja något drickbart på egen hand. Några öl av välkänt märke blev det också och en likör som jag själv tycker mycket om. Jag stannade till framför whiskyflaskorna och tänkte att någon kanske föredrar det i stället. Där är jag lika okunnig som när det gäller vin så jag plockade åt mig en liten flaska och hoppas att den är ok. På väg ut tänkte jag på att jag aldrig har öppnat en flaska mousserande själv förut. Nåja, någon gång ska ju vara den första och jag vet i alla fall att jag inte ska skaka på den. Blir det problem kommer det gäster som är betydligt mer kunniga än jag på att öppna skumpaflaskor.

Frågan är om jag själv kommer att våga smaka på det jag har införskaffat. Jag vet ju inte hur jag kommer att reagera. Det var längesedan jag drack något med alkohol (förutom två klunkar mousserande i Åre). Jag vet dessutom att nästa vecka blir det ett alkoholtest vid en provtagning. Jag har fått ok till att ta ett glas vin vid enstaka tillfälle men det känns lite skamligt om alkoholprovet ger utslag. Dumt men sant.

I dag var det inte lika härligt ute men det var uppehåll och några plusgrader. Iklädd vinterjacka, mössa, vantar och kamera gick jag uppåt mot en liten skog i närheten. Utanför en trädgård hittade jag den här blomman, som jag tror växer i alla jämtländska trädgårdar. Jag har alltid hört namnet gulkrage men jag blir osäker när jag googlar.

DSC_0005

Jag hittade en knoppande hägg och hit ska jag gå tillbaka och känna den underbara doften lite senare.

DSC_0035

I dag fick jag nöja mig med att sätta mig under häggen, på de lägligt placerade stenarna, och vila en stund medan jag tittade ut över vyerna som jag aldrig får noga av.

DSC_0036DSC_0019

När jag reste mig för att vända och gå hem fick jag syn på de här filurerna. Jag kände mig väldigt iakttagen och det gjorde nog de också.

DSC_0045

Plötsligt stod det ett rådjur till en bit bort och tittade på mig. Jag tänkte först att det kanske är mamman men hon borde väl ha alldeles nya små kid, eller så är de på gång. Jag kan inte avgöra om hon är dräktig men jag hoppas att det inte ligger några små sötnosar i en snöhög någonstans. Även om det är fritt från snö på de här bilderna så är det fortfarande vinter i skogen.

DSC_0047

Jag försökte gå runt dem för att komma lite närmare men då fick de bråttom.

DSC_0053DSC_0054

Jag fotade en björk i stället och började ta mig hemåt.

DSC_0062

Som jag skrev, i skogen är det fortfarande snö och här är det ett möte mellan vår och vinter.

DSC_0071

 


16 comments

 1. Jag tror nog inte alkoholtestet ger utslag om du tar ett glas vin och provet är om en vecka! Provet är väl också levervärdena (utifrån alkoholkonsumtion då) och då behövs nog lite mer regelbunden användning av den varan. Tror du passerar galant med eller utan det glaset 🙂
  Härliga foton på rådjuren! Så vackra och så skygga.
  Blomman kanske kan vara en vårkrage? Försökte se bladen under men har lite svårt att urskilja dem.

  Gilla

  • Du har nog rätt i det. Jag vet inte riktigt hur provet fungerar, bara att det är ett blodprov och att de kan se om man har en alkoholkonsumtion. Hur stor den konsumtionen måste vara för att synas vet jag inte. Vi får väl se om jag kanske smakar lite. Jag är rädd för att jag är väldigt lättpåverkad och vet inte om medicinerna påverkar. Det vore ju synd om jag hamnar under bordet innan efterrätten kommit fram 😉
   Jag blev glad när jag såg rådjuren. Just när jag stod och tittade på dem hörde jag även storspoven. Men den rackaren höll sig utom synhåll.
   Tack för hjälpen med blomman. Jag googlade och den ser precis ut som vårkragen 😀 Passande namn för den brukar vara tidig.

   Gillad av 1 person

 2. Oj, du verkligen en ovan besökare på systemet, drabbades av samma sak på ICA Maxi igår när jag skulle köpa parfymfritt schampo och duschtvål till mig och sonen. De grejer jag köpt i tio år hade utgått och då blev det stora problem för mig, men det löste sig efter lite hjälp.

  Gilla

  • Haha, ja jag har ingen som helst längtan efter alkohol i någon form. I alla fall inte när jag är ensam. Möjligtvis kan jag tycka att det gör festliga tillfällen lite extra festliga, så länge man håller det inom rimliga gränser och mår bra.
   Det finns ett otroligt utbud av både viner och hygienartiklar så det kan nog vara lika problematiskt att hitta något man gillar i båda fallen 🙂 Hoppas att det du hittade den här gången finns kvar länge på marknaden.

   Gilla

 3. Personalen på systembolaget brukar vara väldigt kompetent och hjälpsam. Förra veckan behövde vi hjälp med ett rosévin och ett vitt vin och båda skulle passa till den varmrökta laxen. Killen vi frågade pekade ut två alternativ som vi också valde. Båda vinerna var perfekta till så det lönar sig verkligen att fråga.

  Ett glas vin kan du säkert dricka utan att oroa dig. Inte för att det är livsviktigt men det kan vara trevligt för sällskaps skull och till en god huvudrätt.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, jag var imponerad av hur lätt hon direkt hittade rätt vin åt mig. Mina gäster får väl avgöra om det var ett bra val och annars har jag ju någon att skylla på 😉
   Kanske smakar jag lite vin men det blir nog inte ett helt glas i så fall. Jag tror att jag ganska snabbt kommer att känna det i huvudet och jag vill varken somna eller ramla av stolen 😉 Jag minns att jag brukar känna av vin i benen först och det är ju inte heller bra. Men lite kommer jag nog att smaka. Även om det skulle synas på blodprovet så är det inget jag behöver skämmas för. Det inser jag men har lite svårt att ta till mig.
   Kram

   Gilla

 4. Jättefina bilder! Så söta rådjur.
  Jag dricker inte alkohol särskilt ofta. Men det hör till att köpa lite rosévin när det blir varmare och njuta på balkongen. Men det krävs lite varmare temperaturer.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Ja, visst är de fina. Jag kom inte särskilt nära men bilderna blev ganska ok ändå. Det låter så mysigt att ta ett glas vin av något slag och sitta och ha det skönt på balkongen. Men jag har aldrig gjort det på egen hand utan där har jag tagit en kopp kaffe eller te. Men det beror nog mest på att jag tycker att det är godare 🙂
   Kram

   Gilla

 5. Så härligt med dina rådjurskompisar, jag kan inte hjälpa att jag känner att det kommer med ett budskap, precis som fåglarna…Alkoholen, så knepigt, förstår om du känner en viss tveksamhet, men det är ju aldrig fel att avstå om man känner det minsta oro. Vi behöver inte förklara varför vi väljer alkohol eller inte tycker jag, var o en gör som man vill. Önskar dig nu en trevlig helg, regnet har skvalat hela dagen men det behövs, så varför klaga. kramen

  Gilla

  • Ja, de var så fina där de stod och betade och spanade 🙂 Kanske har du rätt i att det betydde något men, som du vet, är det storspoven som kan få mig att tänka så.
   Jag tror att jag kommer att smaka bara jättelite av rödvinet, bara för att få veta vad jag bjuder på. Men sedan räcker det för mig. Jag vill absolut inte känna mig snurrig och jag påverkas nog ganska lätt nu 😉 De som kommer känner alla till min historia och ingen skulle ifrågasätta om jag avstår. Jag blir nog inte ensam om det heller eftersom flera av dem förmodligen kör bil. Fina vänner som jag tycker mycket om 😀
   Tack! Jag önskar dig detsamma 😀 Det är en bra inställning att glädjas åt att naturen får vad den behöver. Men den behöver också värme så jag håller tummarna för att den är på ingång 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Nu verkar våren ha tagit ordentlig fart även hos dig!
  Härliga bilder!
  Ett glas vin tror jag inte gör varken till eller ifrån inför leverprovet, men om du känner dig tveksam så finns det ju numer alkoholfria alternativ.
  Önskar dig en fin fortsättning på lördagskvällen!
  Kram

  Gilla

  • Åh, vad glad jag blir av ditt besök här. Jag ska inte tolka in för mycket i det men du vet att jag tänker mycket på dig och hoppas på något bra 😀
   Våren kom tidigt men har stannat upp nu, precis som i många delar av landet. Det gör inget för då varar den längre 🙂
   Det hamnade ca två cm vin i mitt glas och det smakade bra. Men i övrigt blev det alkoholfritt för min del. Jag var i gott sällskap med det manliga sällskapet medan deras fruar/sambos smakade lite mer på de olika dryckerna (inte mycket mer utan i lagom mängd).
   Stor kram

   Gillad av 1 person

 7. Trevligt med lite fest. Är det inflyttningsfest på G. När min son jobbade på systemet så fick han gå massor av kurser och dricka massor av vin (han sa själv att detta jobbet kommer att göra mig beroende), han som aldrig gillat vin. Man kan inte sälja vin till andra om man inte vet hur det smakar sa chefen. Underbara foto och jag njuter så jag nästan suger ur färgen på det vackra. Den gula blomman kallar jag solvändare, så nu har jag ett rätt nämn även på den. Häggen har slagit ut på sina ställen här hos mig, som tur är så har syrenen inte kommit så långt. Förra året så blommade både hägg och syren samtidigt så den vackraste tiden mellan hägg och syren kom av sig lite.

  Söndag och jag har jobbat mina tre nätter.

  Kramar

  Gilla

  • Ja, jättekul var det 😀 Men jag vet inte om det kan kallas för fest utan det kanske var mer en middagsbjudning för några vänner. Vi var bara sju personer och det var alldeles lagom för att hinna med alla. Om två veckor kommer nästa gäng 🙂
   Din sons chef hade nog helt rätt i att man måste känna till vad man säljer. Det räcker nog inte med att bara teoretiskt veta vad som passar till vad och varför det gör det. Det finns säkert en del som får problem men jag hoppas att det finns något slags skyddssystem som ska förhindra att någon råkar illa ut.
   Tack! Jag vet att det finns en växt som heter Solvända. Jag tror att den är lägre och att det är en marktäckande växt. Den här kan visserligen också bre ut sig rejält och när den då blommar blir det fantastiskt tjusigt.
   Ja, jag kommer ihåg att hägg och syren blommade nästan samtidigt förra året. Nu verkar ordningen vara återställd och visst är det bättre när allt inte sker samtidigt.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s