Sköna maj välkommen…

Kvällen innan Valborgsmässoafton gick det väldigt snabbt för isen att brytas upp och se ut som på bilden. När jag åkte iväg för att hämta min sekretär var den del av Storsjön, som syntes utanför mina fönster, helt istäckt och när jag kom hem återstod inte mycket. Bara en svart issörja.

DSC_0001

När jag vaknade på Valborgsmässoafton och tittade ut genom sovrumsfönstret var det helt plötsligt vår. T o m björkarna såg mycket grönare ut. Jag tyckte att det kändes väldigt tidigt med gröna björkar redan. Och mycket riktigt, fick jag bekräftat av en granne senare, brukar björkarna få musöron här i mitten av maj.

DSC_0002

Jag ville inte överanstränga mig, eftersom jag hade planer för kvällen, men en väldigt kort promenad kände jag att jag måste ta. Under några buskar hittade jag krokusar, en del hade blommat ut så de måste ha blommat ett tag.

DSC_0003

De fågelbilder jag ibland lyckas få till skulle inte platsa i någon fågelbok men vem blir inte glad när man hör den första svartvita flugsnapparen och t o m lyckas få syn på den. Inte bara björkarna är ovanligt tidiga i år. Min man, och så småningom även jag, förde statistik över när vårfåglar och en del andra naturhändelser ägde rum varje år. Den här såg jag 31:a april och vi har aldrig tidigare hört den så tidigt. En notering finns från den 6:e maj men oftast kommer den lite senare än så.

DSC_0019

Kl 20.00 tändes brasan i Vålbacken och jag kom dit precis då. Mina vänner hade varit där ett tag och mötte mig när jag kom. Jag undrar hur många brasor som har en livs levande elddrake. Om ni ser den så ser ni också att den sneglar lite argt på vattentanken till vänster i bilden. Men den här elddraken skötte sig exemplariskt och med hjälp av uppmärksamma personer med vattenhinkar och krattor, höll den sig inom det tillåtna området. I bygdegården serverades det kaffe med kakor och även varmkorv. För min del blev det inget fika men försäljningen verkade gå ganska bra ändå.

DSC_0010

När det inte återstod mycket av brasan hörde och såg jag och min kompis en storspov komma flygande. Den sjöng sin drill för oss och vi får väl tro att den sjöng in våren. En bra bonus på kvällen blev det i alla fall för min del.

Jag sa hejdå till vännerna och for hemåt strax efter nio. När jag kom över bron från ”Annersia” till Frösön stannade jag till vid en parkering mitt emot Östersund. Där står inte en elddrake men ett storsjöodjur och långt där borta skymtar den stora brasan vid Badhusparken. Jag hörde svag sång därifrån men jag väntade inte på att se om de skulle skjuta raketer. Strax efter halvtio fortsatte jag den sista korta biten hem.

DSC_0021

Tidigare under dagen tillträdde våra köpare i Mjölby sitt nya hus, jag fick besked från banken om att mina pengar hade satts in och genast ringde jag telefonbanken för att lösa största delen av lånen på min lägenhet. För att fira att jag inte längre behöver hålla lika hårt i svångremmen for jag i morse till ”Stora Coop”, tidigare Coop Forum, och storhandlade riktigt rejält. Det hamnade så mycket i kundvagnen att de 10% rabatt jag har fått som nyinflyttad, resulterade i att drygt 240:- drogs av i kassan. Mycket att bära och tungt blev det, men det kändes väldigt bra att kunna fylla upp förråden ordentligt igen. Det är otroligt skönt att nu bara ha ett boende att betala för och känna ansvar för. Både jag och min syster sprudlar av glädje när vi pratar med varandra om våra nya bostäder och om hur bra vi båda tycker om att vara där vi är. Tänk så fantastiskt bra det blev.


19 comments

 1. Grattis! Så skönt att affären är avslutad nu och att ni bara har var sitt boende. Tänk så bra det blev 😀 När man handlar så mycket är en rabatt på 10% verkligen inte fy skam. Skönt i alla fall att ha skåpen fyllda för man vill i alla fall ha basvarorna hemma. Här blev det en storhandling i dag. Husse fick den äran att följa med vilket var skönt för det var mycket som skulle hem.

  Kram och ha en fin första maj!

  Gilla

  • Tack, det är jätteskönt. En slags frihetskänsla att klippa av gamla band och bara ha det nya att tänka på 🙂 Det bästa är att vi båda blev så nöjda.
   Eller hur! Det är vid storhandlingar som sådana rabatter ska utnyttjas och den kom verkligen väl till pass idag 😀 Det är bra när man kan få sällskap och hjälp att bära. Jag tog det i omgångar, frys- och kylvaror först, för det är en liten bit att bära från garaget och upp till mig. Men det gick bra och nu blir det inte så stora inköp mer.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. Så bra att allt är i hamn och jag är så glad för att det blev bra för er båda – på varsitt håll 🙂 Det måste kännas fint att betala bort större delen av lånen och vara ”på banan” igen med allt. Förstår att det var skönt att fylla förråden ordentligt igen, ett riktigt storköp som det låter 🙂

  Gilla

  • Ja, äntligen är det klart och vi är båda som två lyckopiller när vi pratar med varandra 😀 Lite konstigt är det att vi inte har varandra lika nära men när båda känner att det är dags att gå vidare, då är det bara så.
   Det känns bra att inte ha ett stort lån. Man vet aldrig vart räntorna tar vägen och jag gillar att veta och kunna planera. Men en del har jag kvar och tanken är väl att de ska placeras i de fonder jag har. Men där har det gått så bra så jag väntar nog lite och ser om de dyker lite snart. Ett bättre investeringsläge vore önskvärt. Matförråden lär inte sina på väldigt länge nu. Lite påfyllning av specialvaror kan kanske behövas men annars är jag väl utrustad för en lång period.

   Gillad av 1 person

   • Nej du har så rätt om räntorna, lån vill man ha så lite av som möjligt – i alla fall jag. Många fonder har gått rysligt bra ett tag så det är väl kanske inte riktigt läge att investera men kul att det man redan placerat växer i alla fall 🙂

    Gilla

 3. Så skönt att allt är fixat nu … och att ni båda är så nöjda med hur det blev! Skönt att kunna spendera lite extra och fylla på förråden också.
  En fin valborgsmässoafton hos dig med mysiga bilder – och en härlig extrabonus med storspoven!
  Flugsnapparen kom hit idag – vilket nog är ganska normalt – han brukar komma någon av de första dagarna i maj 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Det är jätteskönt att kunna släppa allt det gamla nu. Jag är väldigt glad för min systers skull och jag vet att hon är minst lika glad för min skull. Jag har inte levt på svältgränsen under de här månaderna men jag har varit tvungen att tänka mig för och alla mina reserver (utom fonderna) var tömda innan den här påfyllningen kom. Nu känns det bra att inte behöva vara lika snål längre.
   Det var kul att komma iväg, träffa lite folk och se storspoven segla fram medan den drillade. Det är inte bara jag som tycker att den är speciell. Det märks på hur folk lystrar till och vänder sig efter ljudet. Jaha, då kom flugsnapparna samtidigt till dig och mig. Jag hörde t o m min någon dag tidigare. Undrar om det är bara en enstaka tidig fågel som kom hit för det är ovanligt att se den här redan nu.
   Detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Som alltid jättefina bilder och häftig elddrake! Skönt att husaffären är avklarad och perfekt att kunna lösa lån på lägenheten. Det är svårt när man ska både sälja och köpa, jag hade också dubbelt boende ett tag när jag flyttade till min lägenhet och det klarar man inte hur länge som helst. Så jag förstår att du firade!
  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag såg inte draken förrän jag hade fört över bilderna till datorn. Men då var den väldigt tydlig 😀 Ja, nu är den delen av mitt liv slut och det nya kan ta fart på riktigt. Det var inga stora problem under de här månaderna men det är ju roligare att lägga pengar på något annat än ett hus man inte bor i längre. Du vet ju precis hur det är och förstår hur skönt det är.
   Kram

   Gilla

 5. Förresten, jag såg svalor när jag var på Torsö valborg, en fågel jag känner igen i alla fall 😊

  Gilla

 6. Ser nästan lite redigerat ut med björkens musöron när snö och is just smält. Det är så vackert nu hos mig med boklövens fina färg. Varje år är det samma sak, när slog allt ut!?
  Så härligt att du bunkra upp så du klarar dig ett tag. När jag var i stugan sist så gjorde jag en lite inventering hur länge jag skulle klara mig med det jag har. Jag räknade ut att minst två veckor i alla fall om det skulle behövas. Knäckebröd, pasta, soppor, te och honung och lite annat plock.
  Jag hann att se tre majbål när jag körde till jobbet eftersom jag körde en liten omväg. Nu har jag även fått se ditt fina majbål. Så vackert!
  Måste kännas skönt att få reda upp med banken också och att du och din syster hittat var sitt fint boende som ni trivs med trotts att ni inte bor nära varandra. Tur det finns telefon.

  Kram

  Gilla

  • Haha, ja om det ser redigerat ut så är det ännu mer overkligt att se samma björk med snön fallande runt omkring 🙂
   När du berättar om den vackra bokskogen så tänker jag tillbaka till när vi förlovade oss och åkte till Skäralid där vi hyrde en stuga. Mitt i den underbara bokskogen bodde vi och det var en upplevelse som stannade kvar.
   Det är alltid skönt att veta att matförrådet är välfyllt. Det måste ge dig en skön känsla att bara kunna åka till din stuga utan att behöva tänka på vad du behöver handla.
   Jag såg brasor lite överallt längs sjön jag också. När jag kom hem såg jag att en av alla brasor brann precis mitt emot där jag bor. Jag hade kunnat sitta hemma och titta med kikare. Men det är ju inte samma känsla. Man ska stå och huttra lite och höra hur brasan sprakar 😀
   Jätteskönt att bli av med det tillfälliga lån som skulle överlappa innan jag fick pengarna från försäljningen. Ännu skönare är det att nu ha blivit kvitt ett boende och alla kostnader där 😀 Allra skönast är vetskapen om att både jag och min syster trivs så bra med våra nya boenden, även om det är lite tomt utan henne.
   Kram

   Gilla

 7. Vårblommor och fågelkvitter blir jag glad över! Tror det gäller de flesta, det vittnar om ljuva tider i analkande.

  Apropå valborgsbrasor så ställdes de flesta in här hos oss, men en brasa ute i en sjö hade de fått till! Bättre än inget, folket stod på stranden… Ett annorlunda valborgsmässofirande, men vad gör man inte för att slippa fler bränder?

  Gilla

  • Jag blir också jätteglad av samma saker 🙂 Våren är härlig och den kommer snart tillbaka.
   Jag tycker att det låter väldigt fint och stämningsfullt med en brasa i en sjö. Jag har sett en sådan på en flotte utanför Gripsholms slott i Mariefred en gång och det var väldigt tjusigt. Det är synd att brasorna ställdes in på många håll men jag är glad för att eldningsförbuden verkar ha efterlevts. Jag har i alla fall inte hört om något tillbud.

   Gillad av 1 person

 8. Grattis, nu kan man lyckönska dig på riktigt till ditt nya vackra hem! Förstår allt hur det låter när du och syrran tjattrar i munnen på varandra. Dags att inspektera hos varandra snart? Vilken fin brasa, o vilken häftig drake som nästlat in sig där! Vår majbrasa står kvar oeldad, vi hade ju eldningsförbud här. Undrar just hur de ska göra med rishögen, knappast ska den väl stå till sig till nästa år? Ha en fin vecka, lite kyligt fortfarande men jag tycker ju det är bra när inte denna årstid går för fort! Kram från pörtet

  Gilla

  • Tack så mycket! Jag vet inte om det är vackert men jag har gjort det till mitt och det är som jag vill ha det 😀 Lite återstår. Jag vill nog måla om i vardagsrummet också så småningom och badrummet kanske får en förvandling nästa sommar. Men i stort sett är jag jättenöjd och stortrivs. Jag vet inte när det blir besök hos eller av syrran men vi har skickat bilder på allt vi har gjort till varandra. Jag har varit i hennes hus två gånger men det var ju lite längre för henne att inspektera min lägenhet. Hon kommer när hon känner att hon har tid, lust och ork 🙂 Jag planerar ingen resa neråt just nu men jag är fri att göra som jag vill och man vet aldrig när jag får en impuls 😀
   Haha, du såg alltså draken. För mig är den väldigt tydlig men alla kanske inte ser samma sak. Det är lite trist med alla rishögar som inte fick eldas men jag tror att de flesta insåg brandrisken och tyckte att det var helt ok att avstå brasa. De kanske eldas upp vid ett lämpligare tillfälle.
   Tack och detsamma till dig. Det gör inte mig något att det blev lite kyligt. Snart kommer värmen och våren tillbaka och då får vi njuta igen 🙂
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s