Det ena ledde till det andra

Jag hade inte alls tänkt åka dit jag till sist hamnade men nu blev det så i alla fall. Omständigheterna fick bestämma och det jag hade planerat kan vänta till en annan dag. Jag skulle åka till Bynäset, en vacker halvö med förbindelse till Frösön, som tidigare har varit ett militärt övningsområde. Men jag berättar inte mer om den platsen nu. Det kommer vid ett senare tillfälle.

På nyare bilar finns det sensorer som mäter skillnader i däckens lufttryck. När man gör någon förändring, typ byter däck eller fyller upp däcken med lite extra luft, måste man nollställa däcktrycksvarningssystemet eftersom senare eventuella varningar utgår från hur det var när man nollställde. Gör man inte detta blinkar eller lyser däckvarningssymbolen hela tiden. Sedan jag bytte däcken har denna lampa lyst och idag tänkte jag läsa mig till hur man nollställer på just denna modell. Det är naturligtvis inte likadant på alla bilar.

När jag kom ner till bilen i garaget började jag leta i instruktionsboken och ganska snart hittade jag både bild och text om hur jag skulle göra. Jag följde instruktionerna tills jag skulle trycka på återställningsknappen och hålla den inne i tre sekunder. Det fanns ingen knapp där bilden visar att knappen skulle vara. Jag letade och letade och tittade på alla möjliga och omöjliga ställen, böjde mig ner och under instrumentpanelen så långt jag kunde. Men ingenstans fanns denna knapp. Då blev jag lite frustrerad och efter att ha letat lika mycket igen gav jag upp. Det var bara att ändra mina planer och styra mot Toyota.

Där träffade jag en otroligt trevlig och hjälpsam servicetekniker som inte alls skrattade åt mig. Jag tyckte det var pinsamt att fråga var en knapp sitter. Men han följde med ut och sa att jag var en av få som faktiskt tittade i instruktionsboken innan jag frågade. Först tittade han i handskfacket, för tydligen sitter en del nollställningsknappar där. Men min knapp hittade han långt in under ratten. Den var omöjlig att se om man inte satte sig på huk utanför bilen och nästan ålade sig in med ryggen neråt. När den snälle teknikern hade visat mig knappen väntade han tills jag hade fått ordning på allt. Men jag undrar om någonting stämmer i instruktionsboken för inte skulle jag hålla inne knappen i tre sekunder. Den skulle tryckas in snabbt tre gånger, lampan skulle blinka ett tag och när den slocknade var det klart.

Nu var jag i ett helt annat område än jag hade tänkt men jag kom på att Lillsjön låg alldeles i närheten och därifrån är det bara ca 100 m till en av Östersunds lite större mataffärer. Bra, eftersom jag ändå behövde handla lite. Dagens lilla utflykt blev alltså till Lillsjön som ligger alldeles i utkanten av Östersunds yttre handelsområde. Lillsjön är välbesökt av diverse förskolor, hundfolk och andra naturintresserade. Lite lustigt var det att jag kom hit eftersom jag igår lämnade en kommentar till en bloggvän om just denna sjö och om en fågel jag har sett där.

Som ni ser är det alldeles för tidigt för att se några sjöfåglar där. Men hela vägen var jag omgiven av sång från bofinkar, blåmesar, talltitor och andra som jag inte känner igen. Här är det handikappanpassat en del av rundan och fina grillplatser finns och får användas av de som vill. Där blev det inga foton eftersom en hel förskola verkade ha utflykt dit. Jag fotar aldrig barn utan tillåtelse.

DSC_0003

Jag gick ut på den handikappanpassade fågelskådarbryggan…

DSC_0004

…och även om det var för tidigt att se några fåglar idag så fick jag, på en skylt, se vad som kan vänta senare.

DSC_0005

Det var en skön liten promenad och jag kommer säkert hit igen. På andra sidan ligger ett populärt bostadsområde, som också heter Lillsjön. Kanske ser ni en svart prick där borta vid andra sidan av sjön.

DSC_0008

Den svarta pricken var en pimplare som satt och njöt av den sköna förmiddagen. En vanlig syn på många ställen häromkring den här tiden.

DSC_0006

Jag skrev att jag hade fågelsång runt omkring mig hela vägen. Där uppe i björken sitter en bofink och sjunger för allt han, eller kanske hon, förmår. Omöjligt att se men ni får lita på mig i det här fallet.

DSC_0009


17 comments

 1. Så bra att du fick hjälp att hitta knappen – en knapp jag aldrig ens hört talats om att den finns – min bil är ju 12 år gammal, så det är väl inte så konstigt kanske 🙂
  En härlig utflykt blev det ändå, även om det inte blev som du tänkt från början … och såklart tror jag på att bofinken sitter där och sjunger!
  Ha det fortsatt gott!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det tog emot att åka dit och fråga men jag blev väldigt väl bemött och då kändes det bättre 🙂 Det var likadant på förra bilen men där satt återställningen på en spak vid ratten. Där stämde dessutom instruktionerna i instruktionsboken 😉 Funktionen är bra i sig för det är skönt att slippa tänka på lufttrycket. Den symbolen blinkar så fort det blir någon förändring. Men det är ju bra om man hittar reglagen 😉
   Det är fint vid Lillsjön. En liten oas alldeles nära stan. Om inte fågeln härmades så var det absolut en bofink. Den slår kullerbyttor i sången och den har jag lärt mig att känna igen 🙂
   Tack och detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Jag blir så imponerad av er som kan urskilja olika fåglars läten. Det har jag aldrig lärt mig. När jag går till tåget extra tidigt är det massor av fåglar som sjunger. Det är så vackert. Jag har funderat på om dom sjunger extra mycket på morgonen eller om det är för att det är tyst som man hör det?
  Kram

  Gilla

  • Det tog lång tid för mig att lära mig de fågelläten jag kan nu. Det är bara tack vare ett idogt tjatande från min man som jag känner igen en del 😀 När man märker att det är kul att veta vilken fågel man hör, då vill man gärna lära sig lite mer. Varför fåglarna hörs mest på morgonen kan jag inte svara på och jag har inte ens tänkt på om jag har upplevt att det är så. Men du kanske har rätt i det 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Vet du nu börjar jag faktiskt reagera på att ni har så mycket mera vinter än vi. Men det är ju dock helt naturligt och i sin ordning, vore konstigare om det vore tvärtom>! Du har så många smultronställen i din närhet så det är otroligt! tänk att besöka dem under de olika årstiderna! Det nöjet har du framför dig! Jag är kass på fågelsång, tyvärr, ibland har jag lyssnat på någon pippi på nätet men efter en vecka har jag glömt vad jag lärt mig! Kram från soligt pörte med nya husockupanter, små myror!

  Gilla

  • Jag tycker att det varierar väldigt mycket på olika platser här. Men totalt sett är det nog så som du skriver och det är kanske inte underligt 🙂
   Ja, här finns det massor av fina utflyktsmål och för mig är de flesta omtyckta återseenden med många minnen. Och visst är det kul att få se dem under olika årstider. Just nu är fjällen som vackrast där de lyser vita mot en blå himmel. Men senare blir det vackert på ett annat sätt med mer färger.
   Jag är inte jätteduktig på fågelläten men de vanligaste fåglarna tror jag att jag känner igen. Problemet är att helt plöstsligt kan de låta helt annorlunda mot hur de ska låta och då är jag inte riktigt med 😉
   Usch, inte kul om du har myrpåhälsning. Men det finns som tur är medel mot sådant.
   Kram

   Gilla

 4. Själv hade jag letat runt i bilens dator, det är där jag hittar däcktrycksåterställningen i min bil nämligen 🙂 Tänk att det ska behöva vara så olika!
  Härliga vårvinterfoton! Det är inte så dumt med lite ändrade planer ibland 🙂

  Gilla

  • I mina två tidigare bilar fanns också inställningen i datorn, styrt genom en spak på ratten. Men här var det inte lika lätt. Men du skulle bara veta hur mycket jag har letat i datorinställningarna innan jag gav upp och tog fram instruktionsboken 😉
   Tack, det finns många platser att åka till här. Precis som hos dig där utflyktsmålen är många 😀

   Gillad av 1 person

 5. Ibland önskar jag att jag hade en nyare bil men när jag hör hur besvärligt det är med alla tekniska grejor så är jag glad för min gamla härk. Brorsan har en ny volvo och jag vågar inte ens köra den för alla varningslampor och konstigheter som blinkar och far överallt. Den sjön du går vid känner jag till för min brorsdotter bor i närheten och gör sina vandringar runt där nästan varje dag. Du har hunnit med mycket på kort tid. Jag är mäkta imponerad.

  Gilla

  • Ja, det kan verka lite avskräckande med alla lampor som varnar men jag tycker att det är ganska skönt att veta att om det är något fel någonstans så talar bilen om det. Jag behöver inte kolla lufttrycket eller oljenivån. Det har bilens system koll på 🙂
   Det är nog många som promenerar regelbundet runt Lillsjön. Det är fint och nära för många. Det finns säkert stigar ut i skogen därifrån men jag har inte varit där så mycket förut så det blir något nytt att utforska 🙂 Jag vill så mycket men kan inte göra allt jag vill. Men du har rätt i att jag har hunnit med en del i alla fall 😀

   Gilla

 6. Däcktrycksövervakningen kan faktiskt vara rena raketvetenskapen så jag är inte förvånad över att du behövde hjälp med den. Ibland är det bara den auktoriserade verkstaden som kan det. Jag skulle definitivt inte fixa det.

  Kram

  Gilla

  • Vissa saker vill jag klara själv och då försöker jag länge innan jag ger upp och ber om hjälp. Det här är en sådan sak men knappen är väldigt dumt placerad och inte ens servicekillen visste exakt var den fanns. Men nu vet jag och behöver inte be om hjälp igen 🙂
   Kram

   Gilla

 7. Skrattar lite när jag läser om instruktionsboken. Ibland blir man ju helt galen över hur de kan hitta på knappar och vreden som inte finns. En bild från en helt annan modell än den man har framför sig. Min ena svärson jobbar på en bilverkstad och han brukar säga att det är tur man vet, för instruktionsböckerna är inte så pålitliga. En stor applåd av mig till dig i ditt tappra försök att försöka själv.
  Kära nån så mycket snö du har fortfarande. Men hur som helst så ser det fantastiskt vackert ut.

  Kram

  Gilla

  • Hahaha, ja jag skrattar själv åt hela situationen nu efteråt. Då kunde jag hålla mig för skratt. Först tänker man ju att det är ens eget huvud som funkar trögt men sedan fick jag bekräftat att det var instruktionsbokens fel. Tack för applåd och uppmuntran 😀 Jag ville verkligen inte ge upp men var till sist tvungen att be om hjälp.
   Snötillgången varierar väldigt mycket. På vissa platser är det barmark och en bit därifrån kan snötäcket vara ganska djupt. Jag använder bara lågskor nu så de flesta vägar är helt ok.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s