Nya små upptäckter

Köket är färdigmålat, med ett resultat som jag verkligen är nöjd med, och jag ger min kropp några dagars vila innan jag tvingar på den nästa målningsomgång. Nackspärr och värk ut i hela högerarmen och handen gör det lite svårt att jobba med pensel och roller. Det är något jag är van vid och jag vet att det går över. Det måste bara få ta den tid det tar och sedan kan jag utsätta mig för samma sak igen 😉

Det gör att jag kan ta mig tid till andra aktiviteter. Min styrketräning t ex. Den har jag skjutit upp ända sedan jag kom hit för snart tre veckor sedan. Nu finns det inga giltiga ursäkter längre och det är ju bra. Jag vet ju att träningen hjälper och det är faktiskt riktigt skönt att sätta igång igen. Jag vill även gärna ta någon liten promenad när vädret är skapligt  så jag tog med kameran och gick iväg. Jag kom lite längre än sist jag gick åt det här hållet. Då var det en bäck som fick mig att ändra riktning. I dag gick jag förbi den lilla skogsdungen och svängde ner på en gångväg på andra sidan. Där fick jag syn på den här skylten.

DSC_0001

Jag vet vad koloni- eller odlingslotter är men det här var ett nytt begrepp för mig. Ordet i sig säger en hel del och det är inte så svårt att få en idé om vad det rör sig om. Men när jag kom hem googlade jag och hittade kommunens förklaring.

Tillsammansodling innebär att du tillsammans med dina grannar har en gemensam odling i ert bostadsnära område. Kommunen kan upplåta mark medan ni står för arbetet. Kommunen har inga förberedda områden för tillsammansodling utan placeringen bestämmer vi gemensamt.

Kommunen skriver inte avtal för tillsammansodling med privatpersoner utan endast med föreningar. I de fall ni inte vill bilda en särskild förening för ändamålet, kan ni exempelvis gå med i Hushållningssällskapet som i sin tur kan stå som huvudman för tillsammansodlingen.

Ganska bra upplägg tycker jag. Det blir spännande att se vad som dyker upp vid skylten i sommar.

Jag var snart nere vid sjön igen och naturligtvis gick jag fram till strandkanten för att se hur det såg ut. Där nere fanns ett vindskydd och det ser ut som om det har eldats framför det.

DSC_0006

Jag såg en skidåkare lite längre bort och det var signalen för att jag skulle våga mig ut på isen. Det har varit kalla nätter och isen är fortfarande tjock. Jag ville inte fota skidåkaren framifrån men när han hade passerat mig lyfte jag upp kameran och förevigade hans färd mot Vallsundsbron och senare Östersund. Just som jag knäppte bilden vinglade skidåkaren till lite grann men innan dess såg det ut att gå väldigt fint.

DSC_0009

Jag lämnade isen och gick upp vid den strand som ligger nedanför mitt bostadsområde. Här får träden och deras rötter kämpa lite för sin överlevnad. Det är ingen ovanlig syn häromkring. Lite längre upp fanns ett annat kämpande träd, en gran som någon har eldat under. Men det krävs tydligen mycket för att ha ihjäl en gran.

Jag kämpade också men för min del handlade det om att inte ta foton mot fjällen igen. Det kan bli lite för mycket av det goda och jag vill ju inte att ni ska tröttna redan.


15 comments

 1. Härliga bilder och tänk att ni har snö fortfarande. Här blommar det mycket. Det är härligt, vi har faktiskt inte haft någon snö alls denna vintern. Skönt att slippa den tycker jag.
  Kram

  Gilla

  • Tack!
   Min syster skickade bilder med massor av blåsippor och någon vitsippa tidigare idag. Jättefint! Mig gör det inget att det är snö här fortfarande. Den smälter så småningom och jag slipper ju både skotta och sanda 😀
   Kram

   Gilla

 2. Åh så lätt uttröttade är vi inte 🙂 Men jag förstår din tanke, man vill inte trötta ut folk. Personligen gillar jag dina fjällbilder så de beundrar jag gärna men man vill ju förnya sig som fotograf också. Du vet ju hur jag kan bli när det kommer till blomstren under sommaren – känner mig urtjatig!
  Härligt att köket är klart, snart har du gjort lägenheten ”till din egen” inte bara på pappret utan även i praktiken. En härlig känsla kan jag tänka mig!

  Gilla

  • Vilken tur, då kan jag vräka på med några till snart 😀 Men jag kan ju inte räkna med att alla älskar sjö- och fjällbilder lika mycket som jag gör 😉 Jag är ju likadan som du när det gäller att fota blommor så jag tittar gärna på dina fina blomsterbilder 🙂 Jag kommer förhoppningsvis igång med den sortens foton också så småningom.
   Det är jätteskönt att ha kommit så här långt i fixandet nu. Jag pysslar lite med gardinuppläggningar och annat smått tills det är dags för nästa rum att målas.

   Gillad av 1 person

   • Ja det blir ju lite att stå i när man flyttar men huvudsaken är att du blir nöjd när du blir klar. Kanske lagom till våren anländer på riktigt och du kan njuta av en isfri utsikt 🙂

    Gilla

   • Jag tror nog att jag blir nöjd med slutresultatet. Det är inte så mycket kvar förutom målningen och jag hoppas att den blir gjord innan islossningen. Den kan dröja en månad till. Men jag räknar med att höra storspoven om ca en vecka 😀

    Gillad av 1 person

 3. Så skönt att köket är klart! Smidigt att liksom beta av en sak i taget.
  Naturen hos er är vacker så jag tröttnar inte i första laget.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, även om det är kul att göra iordning när man flyttar in så är det väldigt skönt när det börjar bli klart. Nu är allt uppackat och det är bara målning och lite gardinpyssel kvar.
   Vilken tur att du inte tröttnar för det kommer nog mer 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 4. Så skönt att köket är färdigmålat … och att du blev nöjd 🙂
  Vi tröttnar absolut inte på dina härliga bilder, så ös på bara!
  Det där med odlingslotter ser spännande ut! Blir nog ett trevligt utflyktsmål med kameran framöver. 🙂
  Ha en bra dag!
  Kram

  Gilla

  • Det var bra att jag tog itu med köket först eftersom det är där jag tillbringar mycket tid. Nu gillar jag mitt kök och har fått det som jag vill ha det 🙂
   Tack, det lär nog bli en hel del fler bilder med de motiven 😀
   Det ser inte ut som om något har odlats där förut så det är nog ett nytt projekt. Det blir kul att få se vad det blir av det 😀
   Tack och detsamma till dig 😀
   Kram

   Gilla

 5. Bra jobbat med målandet. Förstår att du känner dig nöjd, det du visade i ett tidigare inlägg så förstår jag det. Tur att du vet om att smärtan i arm och hand lägger sig efter någon dags vila, så att du kan dra igång med nästa projekt 😉
  Tänk att isen är så tjock att den håller ännu, ser härligt ut att kunna åka skidor på isen fortfarande. Tack för att vi får kika runt hos dig. Alltid lika spännande att se vad du upplevt och valt att visa oss. Tillsammansodlingen tycker jag var en utmärkt idé. Det ligger i tiden nu att välja och vilja odla lite själva, samt att kommunen ofta har jordbitar lite var stans som är fullt dugliga att odla lite grödor på. Du får visa oss framöver hur det går.

  Kram

  Gilla

 6. Så roligt att följa med och lära känna dina nya omgivningar! En liknande odlingslott har grannbyarna, här hos oss finns inga kolonier av något slag. Tror inte så många odlar något heller..vi kan inte ens ha lokala torgdagar för det finns ingen som odlar till försäljning, synd tycker ju jag. Jag får nöja mig med äggen jag köper lokalt.
  Kylan håller i sig här också, både vantar och mössa o långkalsonger hängs på. Men jag tycker det var värre med leriga vägar där jag bodde förr så jag klagar inte. Nu ska jag läsa vidare

  Gilla

  • Kul att du tycker så 🙂 Kolonilotter finns det lite överallt men det ska bli roligt att få se vad en tillsammansodling är. Om det blir någon slags försäljning så ska jag absolut gå dit och handla 🙂
   Här är det kalla nätter och bara någon enstaka plusgrad på dagarna. Det gör inte mig någonting för jag njuter av att solen skiner och om jag går ut klär jag på mig. Leriga vägar är absolut ingen höjdare. Jag har nästan alltid haft sådana omkring mig men nu slipper jag dem.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s