En kort sightseeing

Efter att i morse ha klarat av det inbokade provtagningsbesöket fortsatte jag rakt fram på vägen i stället för att svänga av till mitt område. Jag drogs mot de vyer jag kunde ana en bit bort. Det var en solig morgon och sikten var väldigt bra. Det var ju tur att jag hade tänkt på att lägga ner kameran i väskan. Allt suddigt i motiven får skyllas på fotografen för det fanns inga andra omständigheter som försvårade. Jo förresten, kanske de iskalla vindarna fick mig att skynda mig lite. Jag var inte klädd för en utflykt i naturen utan mer för ett besök på hälsocentralen.

Jag stannade till när utsikten var som bäst. Som ni förstår ger bilderna inte rättvisa åt den hisnande upplevelsen av den storslagna och vackra natur som låg framför mig. Men ni får en aning och kanske förstår ni varför jag älskar Jämtland. Jag har förmånen att bo bara några minuters bilresa från den här platsen. En del av er läste mitt inlägg om hur vi besteg Västfjällets topp i somras. Den toppen ligger en bit till höger i bilden och alltihop är delar av Oviksfjällen

087

 

Här ser ni nästan samma vy men lite mer utzoomad. Allra längst till höger skymtar Åreskutan och det kanske ger er en hum om geografin.

089

Jag kom till Frösö kyrka och hoppade ur för en snabb fotosession. Jag frös rejält om händerna för dum som jag är tog jag inte på mig de vantar jag hade med mig. Det blev alltså bara en bild från parkeringen. Jag får återkomma till denna fina kyrka vid ett varmare tillfälle.

086

Några av er känner säkert till Wilhelm Peterson Berger, den kända kompositör som hade sitt hem (Sommarhagen) på Frösön. En av hans mest kända kompositioner, Sommarsång ur samlingen Frösöblomster, var ett pianostycke som jag gärna spelade när jag kunde spela piano och också ägde ett piano. Om ni vill kan ni lyssna på en annan version än min HÄR.

Jag stannade till vid Sommarhagen och gick ut en stund, denna gång med vantarna på. Jag har varit inne i huset vid ett tillfälle när vi var nyinflyttade förra gången (1995). Då fick alla nya kommuninnevånare erbjudande om att följa med på en guidad busstur i kommunen och ett besök i Sommarhagen ingick. Det är ett spännande hem med många små egenheter och en fantastisk utsikt. Det är öppet för allmänheten under sommaren och då lär jag återkomma med fler bilder.

090091092

Jag vände och åkte hem igen men gjorde en liten avstickare till Vallsundet, där bilfärjan gick innan bron till Frösön byggdes. Det var lite vemodigt när den försvann men samtidigt var det skönt för oss, som då bodde utanför Oviken, att slippa vänta på färjan när vi kom den vägen. Därifrån har man också en stor del av Oviksfjällen i blickfånget och jag avslutar min lilla utflyktsskildring med ännu en av de vackraste vyer jag vet. Om ni kommer och hälsar på mig någon gång så hoppas jag att vädret tillåter er att se detta i verkligheten. Det är en helt annan upplevelse.

093


15 comments

  • Jag kan säga detsamma till dig 😀 Du har ett hav och sandstrand medan jag har Storsjön och fjäll. Väldigt storslagna vyer för oss båda och jag gissar att vi trivs bäst där vi befinner oss 😀
   Kram

   Gilla

 1. Vilka fantastiska bilder! Börjar mer förstå storheten i Jämtland och din längtan tillbaka. Det är underbart att ha så nära till sådana vyer. Vi har ett vackert land.
  Kram

  Gilla

  • Vilka slags vyer man föredrar är individuellt men för mig är det som bjuds här det allra vackraste. Möjligtvis kan Alperna ta upp kampen 😉 De vinner kanske t o m. Men, som du skriver, vi har ett vackert land och olika slags fantastiska naturupplevelser på många håll.
   Kram

   Gilla

 2. Jamen jisses vad jag kommer att dregla över dina vyer framöver! Oavsett årstid är det lika betagande vackert. Här var det också mössa och vantar idag, isande kalla vindar, hittade inte lä nånstans för att kunna sitta en stund i solen. Men det kommer…Just nu hör jag vinden vina utanför mina fönster, dessvärre är det dags för ännu en blåsig promenad, tur man inte har en stor hund som kräver flera timmars rastning! Kramen

  Gilla

  • Du får gärna dregla men sedan kan du ta med kameran till Åre och då kan vi förhoppningsvis ta kabinbanan upp till toppen på Skutan. Om inte molnen är i vägen får du se väldigt vackra vyer där uppe 😀 Men till dess ska jag försöka bidra med lite vacker jämtländsk natur.
   Det blåste inte jättemycket men det var isvindar och då blir det kallt. Men snart kommer det lite vårvärme och värmer oss 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Fantastiska vyer – jag förstår faktiskt att du är förtjust i dem! Sverige när det är som vackrast vågar jag nog påstå – även om det finns mycket vackert i vårt avlånga land!

  Gilla

  • För mig är det här det vackraste och det jag gillar mest. Men jag kan bli alldeles lyrisk över en vacker skog med en liten tjärn eller ett blåsippshav också. Du hittar massor med fantastiska platser i dina omgivningar och andra bloggvänner visar upp andra sevärdheter och härlig natur. Alla våra kuster är vackra, för att inte tala om Gotland och Öland. Att jag älskar Jämtland så mycket beror nog mycket på att det är här jag alltid har haft min fasta punkt och det är också här jag har varit lyckligast. Men det beror också på att det är så vidsträckta vyer med mycket att se.

   Gillad av 1 person

 4. Härliga bilder och fantastiska vyer! Visst förstår jag att du älskar Jämtland med sina vackra vyer … Oviksfjällen är verkligen fina och jag har bara trevliga minnen från sommaren då vi åkte runt med vår lånade campingvagn …
  Kram

  Gilla

  • Tack! Vackra platser och vyer finns det på många platser men det här är en natur som passar mig och som jag älskar. Det gör inte ens något att vi ofta har sämre väder just här än i många andra delar av vårt land 😉 Jag är hemma här ändå 😀 Roligt att du har fina minnen härifrån och jag minns att du har skrivit om campingen i Oviken 🙂
   Kram

   Gilla

 5. En bit av allt fantastiskt som Sveriges har att erbjuda. Tänk vilket underbart land vi bor i, det finns något för alla tycken. Här sitter jag nu och njuter av den plats som ditt hjärta klappar lite extra för. Jag gillar det jag ser och jag hoppas att det är klart väder när jag dyker upp så att vi kan njuta tillsammans av det vackra.
  Sv: Jag jobbar själv på natten men det är dagpersonalen som förser mig med hyss, te och tilltugg. De är så goa!

  Kram

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s