Jag upptäcker närområdet

Nu har jag kommit så långt med att få ordning i min lägenhet att jag kan lägga lite kraft på annat. I förrgår gick jag ner till sjön, igår besökte jag Frösö Hc och passade på att ta bilen till en automattvätt. I dag tog jag en liten kort promenad till den lilla skogsdungen alldeles här bredvid. Jag letade förgäves efter blåsippor. Egentligen trodde jag inte att jag skulle hitta några men jag ville ändå leta efter de första små knopparna. I stället hörde jag bruset från en liten bäck.

En liten vårbäck är ett vårtecken och jag tog mig försiktigt ner för den branta, bitvis isiga och hala slänten. Någon gång halkade jag till men lyckades få tag i en gren att hålla mig i. Jag kan upplysa om att walkingskor och is inte är en bra kombination. Jag satte försiktigt ner fötterna på tvären och för varje steg kände jag efter att jag hade fäste innan jag tog nästa steg.  Det vore ju inte kul att plumsa ner i vattnet. Någon tyckte inte om sitt äpple och donerade det till Näcken.

DSC_0021DSC_0022

Plötsligt hade jag en rutschkana framför mig. Men jag blev inte sugen på att provåka.

DSC_0026

Jag följde bäcken en bit till…

DSC_0027

…men det blev dags för mig att ta mig hem och bäcken fortsatte sin solglittrande färd åt ett annat håll.

DSC_0035

Jag slapp gå samma väg tillbaka och behövde inte ta mig uppför den branta slänten. Jag passerade den här lilla, ojämna stubben och kom snart ut på den väg som går precis nedanför området där jag bor.

DSC_0046

I sista lilla backen såg jag den här sälgen. Tänk att jag missade den i förrgår när jag gick här. För visst är det väl en sälg, trots att den har en, för mig, annorlunda röd ton?

DSC_0051

Det pratas ibland om att det är svårt att få vård och att det är långa väntetider både i telefonköer och för att få en tid. Men när man flyttar till en ny kommun verkar resurserna finnas. När jag kom till Östergötland för ca fyra och ett halvt år sedan, tog det bara någon vecka innan jag i brevlådan hittade kallelser till både mammografi och gynekologiskt cellprov. Nu har jag bott här på Frösön i två veckor och även här är det snabba bud. De båda kallelserna har redan hamnat i min brevlåda. Det sker tydligen automatiskt till alla nyinflyttade kvinnor. Jag har även fått information från kommunen med tips till nyinflyttade. Jag ringde genast och avbokade tiden för mammografi eftersom det inte är länge sedan jag gjorde en sådan undersökning. Cellprovet har jag däremot inte gjort sedan efter förra flytten så det kan vara bra att göra.

Det blir en del rännande till vården även här. Förutom ovanstående provtagning resulterade gårdagens läkarbesök i en remiss till röntgen och läkaren ville också att jag ska boka en tid hos någon av sjukgymnasterna. Han hälsade mig med orden ”hej, ja du har ju verkligen varit med om en del”.  Det stämmer, för genom åren har det dykt upp nya åkommor hela tiden.  Så småningom vet jag att jag får en kallelse till sjukhuset, till den avdelning som har hand om levertransplanterade. Men besöken där lär bli väldigt glesa, kanske bara ett om året. Jag känner mig hemma på sjukhuset här i Östersund. Där har jag sprungit med diverse åkommor, varit inlagd några gånger men även haft trevligare ärenden som många års blodgivning.


14 comments

 1. Spännande att upptäcka närområdet också!
  Så bra att sjukvården fungerar fint och de verkar ha effektiva rutiner när det gäller nyinflyttade kvinnor. Väldigt bra får jag säga :
  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Det är tur att det finns något att se i närområdet för mycket längre tar jag mig inte om jag inte tar bilen. Det blir nog så också så småningom.
   Jag trodde att det var något som bara råkade sammanfalla med min förra flytt men tydligen går dessa kallelser ut lite överallt till nyinflyttade 🙂 De olika regionerna har inte riktigt koll på varandra så det är kanske bra att det blir en rutin. Då faller ingen mellan stolarna.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. Hej, men tänk vilken lösning på vårdproblemet. Får man inga tider är det dags att flytta! Men, då ska det ju vara till en annan kommun, minst, kanske en helt ny landsända rentav, haha- Jag skojar förstås, men här tillhör vi den luttrade skara som inte bara har förfärligt lång till vården, dessutom är det svårt med tider. Och med läkare. Finns inte en enda fast läkare på vår vårdcentral. Till något trevligare, vi har sysslat med samma verksamhet idag, jag har kasat omkring och fotat vårfloden från olika håll och kanter och håller helt med dig, lågskor är inte att rekommendera på den hårda skarsnön. Men vackert är det både för öga och öra, vilken härlig tid det är nu. Må gott och kram

  Gilla

  • Hahaha, ja det är ju också ett sätt att få vård. Tyvärr är det bara just de här två kallelserna man får automatiskt.
   Jag har aldrig haft särskilt långt till närmaste sjukhus. När vi bodde i Strängnäs hade vi ca tre mil till Eskilstuna lasarett, där alla tre barnen är födda. Det var inga problem. Men jag vet att många har mycket längre sträckor till sjukvård. Den hälsocentral jag tillhör nu har nästan full bemanning med fasta läkare. För den som klarar att gå tar det lite drygt en halvtimme från mig och dit. En halvtimme till tar dig till sjukhuset i Östersund. Med bil går det på 10 min. Väldigt nära till vården härifrån alltså 🙂
   Nej, det skulle ha varit kängor idag. På gångvägarna är det bart men det var ju trevligare vid bäcken tyckte jag 😀 Och det tyckte tydligen du också.
   Detsamma till dig och kram!

   Gilla

 3. Härligt att det ändå fungerar med den delen av vården! Man får glädjas åt det lilla 🙂
  Spännande med ett nytt närområde att upptäcka! Jag tror nog det är sälg du hittat, fina videkissar hur som helst! Jag ser fram emot många spännande foton från ditt nya närområde!

  Gilla

  • Visst är det bra att vården fungerar inom vissa områden. Faktiskt tycker jag att allt har fungerat väldigt smidigt för mig under en ganska lång tid nu 🙂
   Små upptäckter i närområdet är också trevliga och kanske hade jag missat en del om jag orkade gå långt. Men snart blir det bilturer till diverse platser.
   Sälgen är alltid fin när de små mjuka videkissarna kommer. Jag tror inte att jag har sett en röd grundton på dem förut men jag gillar effekten.

   Gillad av 1 person

 4. Så kul att få följa med dig på en liten utflykt i närområdet … det kommer att bli mycket nytt att upptäcka för dig. Härliga bilder!
  Bra att du har HC på nära håll och bra att den tycks ha stationära läkare …
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  Gilla

  • Det är alltid roligt att du följer med 😀 Det blir mycket nytt men också mycket nygammalt när jag ger mig ut på olika utflykter. På Frösön finns en fornborg, Sommarhagen, Stocke Titt, en fågelsjö och flera vackra strövområden. Det räcker nog för att hålla mig sysselsatt ett tag. Jag höll på att glömma Frösötornet som ger en vidunderlig utsikt 😀
   Vården verkar fungera väldigt bra här nu. Jag ska till röntgen redan i eftermiddag så här går det undan 🙂
   Önskar dig detsamma. Här är en underbar vårvinterdag.
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Skönt ändå att vården hör av sig och erbjuder olika undersökningar.
  När man flyttar brukar det komma bra erbjudanden att utnyttja i butiker t ex. Mina barn har ju stått skrivna hos mig när de pluggat utomlands och då har det alltid kommit en massa bra erbjudanden till dom. Dom har ju jag kunnat utnyttja!
  Kram

  Gilla

  • Ja, visst är det bra att det går fort och att det fungerar så smidigt.
   Förra gången jag flyttade till Östersund fick vi massor av erbjudanden. Men det var 1995 och prioriteringarna var annorlunda. Nu kom det bara en broschyr med reklam för olika sevärdheter. Inget nytt för mig så den hamnade i återvinningen 🙂 Bra för dig att du fick ta hand om dina barns erbjudanden 😀
   Kram

   Gilla

 6. Tack för att jag får gå på promenad med dig. Ser fantastiskt fint ut. Jag älskar porlet av vatten. Är det ett äpple som ligger i vattnet på första bilden?
  Ser fram emot nya vandringar framöver!

  Kram

  Gilla

  • Du får så gärna följa med på mina små promenader 😀 Jag gillar också porlande, skvalpande eller kluckande vatten. Att ligga på en brygga när vattnet kluckar under en, det är härligt. Visst är det ett äpple och jag hittade ett halvt äpple till lite längre ner.
   Jag önskar verkligen att jag ska kunna bjuda på många långa vandringar framöver. Vi får väl se.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s