Flytten till Frösön

Jag visste inte vilken tid flyttfirman skulle dyka upp hos mig i Mjölby men när de kom, ca 06.30, var jag klar. Bilen var packad med det nödvändigaste. Jag vågade inte lita på att allt skulle komma till Frösön på kvällen samma dag, som det var lovat, och därför la jag bl a in två madrasser i min lilla bil. Jag visade flyttkarlarna vad de skulle ta med sig och sedan gav jag mig iväg.

Jag gjorde ett stopp i Katrineholm och tog mig sedan till Uppsala där min son bjöd på god lunch. Resten av vägen körde min son och det var nog tur att han ville följa med. Annars hade jag inte tagit mig hela vägen till mitt nya hem. Nu kunde jag variera sittställningar och det gjorde resan lite lättare. När vi passerade första skylten med ”Östersund” pirrade det till i hela kroppen och när vi lite senare fick stanna för att renar befann sig på vägen, då kände jag hur glädje och förväntningar fyllde mig.

20190320_181133

Vi kom fram till Frösön vid åttatiden på kvällen. Jag hämtade ut mitt paket från ComHem på ”min” Ica-butik och strax efteråt kunde jag låsa upp dörren till mitt nya hem. En oslagbar känsla. Jag hade med mig mat som bara behövde värmas. Den var frusen när jag lämnade Mjölby och i kylväska klarade den sig bra hela vägen. Det blev en sen middag men det bidrog nog till att det smakade väldigt bra. Vi bar in det jag hade packat in i bilen och sedan satt vi i varsin brassestol och väntade på flyttfirman.

Sedan började mardrömmen. Flyttkarlarna började bära in allt strax efter 22.00 och inte förrän 03.30 var de klara. Jag kände en lätt ångest inför tanken att mina grannar skulle hata mig redan från början. Arbetsdag dagen därpå och oväsen hela natten. Jag dirigerade och visade var jag ville ha möblerna men när alla möbler var på plats orkade jag inte bry mig längre. De stackars männen (tre män i två stora bilar) slet och bar och alla kartonger hamnade hur som helst och helt ostrukturerat. Det mesta lastades in i vardagsrummet. Vid det laget var vi alla otroligt trötta och alla hade nog ont lite här och där. Men flyttkarlarna klagade inte en enda gång, i alla fall inte så att jag hörde det (de pratade i och för sig inte svenska), utan de bara jobbade på. Det gick väldigt långsamt men om man tänker på att samma män hade åkt från Stockholm i tid för att vara i Mjölby 06.30 och att de sedan höll igång till 03.30 dagen därpå, då förstår man att de inte var så raska och pigga. Min åsikt om deras arbetsvillkor kan ni nog gissa er till. Helt oacceptabelt och inte alls vad jag hade förväntat mig när jag avtalade med en stor flyttfirma om uppdraget. De delegerar till andra flyttfirmor och om jag någonsin flyttar igen ska jag inte gynna en sådan firma. Den firma jag hade anlitat ville ha ett skriftligt omdöme direkt efter att allt var inburet och där skrev jag att både vi och flyttkarlarna borde ha fått sova en natt innan allt bars in.

DSC_0001

Dagen därpå kopplade min son in tv och dekoder och fick allt att fungera. Under tiden började jag packa upp. Att flytta in i en ny bostad är bland det roligaste jag vet. Jag tar en flyttlåda i taget och försöker hitta plats för det som finns där. Den delen vill jag inte ha hjälp med. Jag vill ha koll på var allt hamnar och jag vill själv bestämma hur jag ska ha det. Men vardagsrummet behövde tömmas innan min soffa skulle levereras. Den uppgiften tog min son på sig och han strukturerade upp och bar in kartonger till olika rum beroende på vad som stod på dem. Så småningom var mitt vardagsrum nästan tomt.

Då la vi ut mattan och dagen därpå anlände ett antal kartonger från Ikea. Som alla vet kommer möbler från Ikea i många delar. Alla delar till soffan ska monteras, kläs med tyg och sedan ska de olika sektionerna sättas ihop. Min son åkte hem strax efter leveransen och den kvällen orkade jag inte ens tänka tanken att börja montera min soffa. Men nästa dag, som var igår, tog jag itu med att sätta ihop divanen. Den kan stå för sig själv och nu har jag en jätteskön sittplats i vardagsrummet. Det andra känns inte lika bråttom nu när den biten är fixad.

20190323_114843

Jag lever just nu i ett kaos. Men det gör mig ingenting. Jag har det jag behöver för att sova, äta, sitta och använda badrummet. Köket och ett av sovrummen ska målas om men det får vänta tills jag har fått lite ordning. Balkongmöblerna står bra ute i snön på balkongen och nu smälter solen bort den snön lite i taget. En person har jag hälsat på och presenterat mig för och det var en äldre herre som vi mötte i sophuset. Han heter Göran och i morse upptäckte jag att det är han som bor under mig. Det kanske inte var så farligt med inflyttningen mitt i natten. Göran skulle i alla fall inte upp och ta sig till arbetet. Inte verkade han sur heller.

20190323_115036

Jag valde att göra det minsta sovrummet till mitt. Det andra sovrummet har fönster mot gården och andra hus medan jag kan dra upp rullgardinen och mötas av den här synen när jag vaknar.

DSC_0009

I dag är det söndag och jag ler lite för mig själv när jag inser att jag tar min vilodag just på den veckodagen. Datorn har legat oanvänd till nu. Jag har nyss lagt in koden för wifi och börjat uppdatera mig. Först betalade jag de räkningar som låg i min brevlåda och efter att ha kollat att det är ordning på finanserna blev det bloggens tur. Nu ska jag äta lite lunch och kanske packa upp någon kartong. Sedan återvänder jag och dyker upp hos er för att få veta vad som hänt sedan i tisdags.


19 comments

 1. Kan tänka mig att du njuter av att vara på plats i din nya lägenhet. Det var ett bra drag att välja det rummet som sovrum för vyn är fantastisk. När det gäller att packa upp är det smart att göra det själv och vara säker på att det blir som man vill ha det. Dessutom är det hopplöst att hitta när någon annan skött uppackningen.

  Kram och njut nu i nya bostaden!

  Gilla

  • Jaaa, jag njuter 😀 Trots att det är kaos.
   Jag känner en rejäl skillnad i hur jag mår av att titta ut här och hur det var i Mjölby. Det låter som en klyscha men det är faktiskt som om jag fylls av en inre frid när jag drar upp rullgardinen och tittar ut.
   Jag kommer att leta efter var jag har gjort av allt även om det är jag själv som har placerat ut allt. Men jag har i alla fall en aning om var jag ska leta. Sedan blir det säkert förändringar när jag har känt efter lite.
   Kram.

   Gilla

 2. Välkommen hem! Har tänkt på dig! Nu är du och alla saker på plats, så nu kan du packa upp lite i taget … ta det lugnt och stressa inte! Underbar vy från ditt sovrumsfönster!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Jag känner mig verkligen hemma och på rätt plats 😀 Lite för mycket har jag nog gjort men det är ju så kul. Jag fick säga till mig själv på skarpen att nu är det dags för en lite lugnare dag 😉
   Jag börjar varje dag med ett leende när jag ställer mig upp och drar upp rullgardinen 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Oh, det pirrar till i magen närjag ser dina flyttbestyr. För precis som du så tycker jag det är kul, sen, när det värsta är över. Och vilket välkomnande av en hel flock renar! Och vilken snygg matta i vardagsrummet, det jag kan se under kartongerna. Och vilken utsikt från sovrummet! Och vad duktig du är som monterar ihop dina möbler själv,. Jag skäms att erkänna det men jag är helt värdelös på att sätta ihop ens två legobitar, än mindre möbler med skruvar och muttrar och tyg och allt. Men så härligt att du nu är på plats och fy så tråkigt med flyttgubbarna som visade sig vara jobbare som inte har schyssta arbetsvillkor. Precis samma gäller hela byggbranschen har jag förstått. Stora välrenommerade företag skriver avtal, sen delegeras uppdragen vidare neråt i hierarkin och mellanhänderna är många. Uruselt!
  Det ska bli så spännande o kul att följa ditt nya liv i nygamla omgivningar o dessutom när våren gör sin entré! varma kramar från pörtet

  Gilla

  • Ja, det är ju inte jättelänge sedan du flyttade och visst är det mycket roligare att flytta in än att flytta ut 🙂 Renarna är ofta ute på vissa vägavsnitt den här tiden på året. Det är lite läskigt när de helt plötsligt bara står mitt i vägen men för det mesta går det bra. Jag har aldrig varit med om något olyckstillbud i alla fall. Mattan låg i matrummet i Mjölby men den är stor och passar bättre i ett vardagsrum. Utsikten var det första jag föll för. Jag älskar utsikt över vatten men det hade varit ännu bättre med ett fjäll på andra sidan 😉 Sträcker jag mig ut mot höger på balkongen så kan jag skymta Oviksfjällen.
   Jag har mycket erfarenhet av att montera Ikea-möbler och köksskåp. Min man avskydde den sysslan så det blev alltid min uppgift. Det gäller att följa instruktionerna noga men jag har fått börja om många gånger.
   Jag tyckte synd om mig själv och min son när vi aldrig fick gå och lägga oss, men det var ännu mer synd om flyttgubbarna. De såg rejält slitna ut på slutet.
   Roligt att du vill följa mig i allt nytt 🙂
   Kram

   Gilla

 4. Så härligt att allt gått bra (eller nåja, nästan bra då med tanke på flyttfirman). Jag ser att du har en utsikt att avundas – grattis och jag hade nog gjort precis som du och tagit det mindre sovrummet med tanke på utsikten. Skönt att höra att du är klok nog att ta en liten vilodag mitt i allt, det gör dig (och ryggen) gott!
  Ha det gott!

  Gilla

  • Allt gick bra men jag gillar inte att gynna företag med osund personalpolitik. Jag skulle inte rekommendera någon att anlita flytthjälp via Movinga. Men de gav ett seriöst intryck. Utsikten är en viktig del i att jag ville ha den här lägenheten. Jag känner hur jag blir lugn inombords av att titta ut över Storsjön 😀 Ur den synvinkeln är det lilla sovrummet klart bäst men söderläget kanske får mig att fly till det svalare sovrummet om det blir en fin sommar 😉
   Jag vet inte om du trodde att jag skulle kunna låta bli kartongerna idag men om du trodde det så trodde du fel 😀 Jag har tagit det ganska lugnt men lite har faktiskt blivit gjort. Jag är väldigt försiktig med ryggen. Ergonomi är nu min ledstjärna.
   Tack och detsamma till dig.

   Gillad av 1 person

   • Nej det förstår jag, skulle inte jag heller gilla faktiskt.
    Näe, egentligen trodde jag inte det 🙂 Men klokt av dig att ta det lite lugnare i alla fall. Det lönar sig nog i längden med lite vilodagar!

    Gillad av 1 person

 5. Av bilderna att dömma verkar du ha en hel del att pyssla med, skönt att allt är på plats och grannarna ”accepterat” de sena aktiviteterna. Måste kännas skönt att kunna bocka av detta, nu kan du starta om.

  Gilla

  • Det finns tillräckligt med sysselsättning för många dagar 🙂 Det är inte ok att störa sina grannar en hel natt mitt i arbetsveckan så jag var lite orolig. Skönt att jag inte möttes av en utskällning. Ja, det är väldigt skönt att själva flytten är avklarad. Nu har jag inga tider att passa och kan i lagom takt ägna mig åt att få allt i ordning.

   Gilla

 6. Grattis! Äntligen! Känner din lycka i varje bokstav. Hoppas nu att din rygg håller och att du tar igen dig lite mellan uppackning av lådor. Vilken tur att det var just Göran som bodde under dig, men å andra sidan så är det ju så det kan bli ibland med flytt. Hoppas flyttgubbarna också fått sin välbehövliga vila. Deras arbetsvillkor vill inte jag ha må jag säga.
  Rätt val av sovrum, fantastisk utsikt som du kommer att få njuta av varje morgon nu.
  Hoppas du sovit gott!

  Många kramar!

  Gilla

  • Tack! Ja, jag är lycklig…men trött 🙂 Jag försöker ta det lugnt men emellanåt kommer envisheten fram och jag vill göra massor på en gång. Det håller inte att göra så och till slut måste jag ge mig. Men det är ju så kul och jag vill få allt klart.
   Göran sa inte ett ord om att han hade blivit störd och inte såg han sur eller arg ut heller. Han tog i hand och presenterade sig med det typiska jämtländska tonfallet. Betoningen av namnet är helt annorlunda än söderut 🙂 Jag frågade en av flyttgubbarna om de skulle sova på hotell och fick ett jakande svar, i alla fall en nick och något ohörbart. Jag tror faktiskt inte att han förstod min fråga eller så ville han inte medge att de skulle sova i bilarna. Han avslutade med att leende önska mig välkommen till mitt nya hem, så artiga och trevliga var de.
   Jag blir glad varje morgon när jag tittar ut genom mitt fönster 😀
   Kram

   Gilla

 7. Åh så roligt och vilken utsikt du har från ditt sovrumsfönster! Det är fantastiskt för dig att vara tillbaka. Men jag blev så förvånad, finns det renar i Östersund? Jag trodde bara det fanns längst upp i Norrland. Tänk vad lite man vet om sitt eget land.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är härligt att vara här och jag ler varje morgon när jag drar upp rullgardinen 😀 Fantastiskt är helt rätt ord.
   Nej, i Östersund finns det inga renar men drygt en timmes bilresa söderut, mellan Rätan och Åsarna, brukar de dyka upp lite då och då. Det finns flera samebyar i Jämtland och Härjedalen. Jon Henrik Fjällgren hör till Mittådalens sameby i Härjedalen och i närheten av Åsarna, Jämtland, ligger Tossåsens sameby. Nu vet du lite mer 😀
   Kram

   Gilla

 8. Välkommen hit. Oj vilken resa. Tur att du hade sonen med dig som verkar vara snäll och hjälpsam. Tänk att du tycker det är roligt att flytta. Jag skulle fått panik och kan inte ens tänka mig vilket strul det skulle vara om jag skulle flytta men det ska jag ju inte om jag själv får bestämma. Så roligt att se hur du fått till dig när du fått allt på plats. Förta dig inte nu utan ta det långsamt och försiktigt. Kram

  Gilla

  • Konstigt, din kommentar hamnade i skräpkorgen. Vilken tur att jag tittade där.
   Tack snälla Anita!
   Min son är en klippa som alltid ställer upp utan att jag behöver fråga. Han tyckte dessutom att det var roligt att köra 🙂 Jag tycker inte att det är lika kul att flytta ut ur en bostad som att flytta in. Allt är annorlunda och då är det spännande hur man ska få till det så att det blir bra. Allt tungt bärande slapp jag ju och det gör det lite lättare 🙂
   Hahaha, det dröjer nog innan det är klart. Jag försöker ta det lugnt men det är svårt när jag så gärna vill packa upp 😉
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s