Vårtecken

Det börjar dyka upp fina bilder på vårtecken i en del bloggar och det är ju något man längtar efter varje år. Just nu, under en förhoppningsvis inte alltför lång period, tar jag mig inte ut i naturen för att se om jag kan hitta något som tyder på att våren är på gång. Men jag blev inspirerad så jag tog i alla fall med mig kameran ut i trädgården. Jag hade inga stora förhoppningar men ville i alla fall se efter så att jag inte missar något.

Kaya är återigen här. Min syster är fortfarande hennes ”mamma” även om de nu inte bor tillsammans. Men den kärlek som Kaya ger sin älskade mamma visar väldigt tydligt att min syster aldrig kommer att förlora den rollen. När dörren ut till trädgården öppnas vill Kaya självklart följa med ut. Hon är visserligen inte ett vårtecken men är minst lika fin som någon blomma. En fin Kayablomma helt enkelt.  Hon fick agera modell några gånger. Med sina speciella ögon kan hon ibland vara lite svårtolkad. Flera gånger, när hon har lagt öronen bakåt och vänt bort huvudet, har jag tolkat det som att hon helst vill vara ifred. Men sedan ser jag svanstippen som börjar vifta och att hon gör någon liten rörelse som ser inbjudande ut. Plötsligt kan hon rulla över på rygg och vill bli klappad på magen. Börjar man med det får man helst aldrig sluta. Då lyfter hon genast på huvudet och tittar på en med bedjande ögon och viftar på svansen. Det var vårtecken som var mit mål men så fort man hukar sig ner blir det pusskalas om Kaya är i närheten. Inte mig emot. Min syster kom ut och fotade ”sin” tokiga hund. Undrar varför Kaya är så pussgalen. Vill hon visa att hon är underdånig eller är det ett tecken på tillit? Det senare vet jag att det är när hon vänder rumpan till och vill bli klappad på den. Men just pussandet är jag lite osäker på vad det betyder. Jag har själv aldrig haft en så pussig hund.

 

Så många vårtecken hittade jag inte. En julros med stora knoppar hör väl egentligen inte dit. Den kan ju blomma hela vintern och med snö både runt sig och över sig.

DSC_0009

Men kanske det här ogräset är ett litet tecken. När man tittar lite närmare kan man i alla fall se att det kommer massor av små, små knoppar.

DSC_0014

Några gröna blad i forsythian är väl en liten hint om att det snart är vår.

DSC_0018

Jag tror att det finns bladknoppar i paradisbusken under hela vintern men nu tycker jag mig se att några är på väg att spricka upp lite grann.

DSC_0021

Det tydligaste vårtecknet var nog att solen värmde riktigt skönt. Kanske kan det bli så att jag får uppleva två vårar i år. Har jag tur så får jag en fin vår här innan jag flyttar och sedan börjar det om när jag kommer upp till mitt nya hem.


17 comments

 1. Så häftiga ögon på den hunden! Min hund pussas, hela tiden. Hon slutar inte ens när man bönar och ber…och till slut blir det lite påfrestande. Men visst, det är hennes sätt att visa kärlek. Hundar kramas ju inte som vi, med att lägga armarna/tassarna omkring en. Jag tycker nog att snöfritt på marken är ett vårtecken, jag vill inte ha det ännu, två veckor till med snö, minst. Du hinner se de första vårtecknen innan flytten, sen lär det dröja lite innan våren kommit lika långt uppe i norr, men det brukar gå snabbt att komma ikapp ! Nu är det snart söndag och jag ska luta huvudet mot kudden, nattikram från pörtet

  Gilla

  • Ja, jag är helt fascinerad av hennes ögon. Det är svårt att tyda vad hon vill men oftast är hon bara glad 🙂 Du har nog rätt i att hon bara vill visa sitt gillande. Kasper var en kramhund när han var yngre. Han satte sig på rumpan och la tassarna runt halsen, oftast på sin husse, och höll fast. Men man fick inte krama för mycket tillbaka. Då blev det jobbigt tyckte han 😉
   Här nere är det inte ett så starkt vårtecken med barmark. Det är snarare lite förvånande om den ligger kvar hela februari, om det ens kommer någon snö. Jag räknar med mer snö och en skön sol några veckor när jag har flyttat 🙂 Ja, jag hinner nog inte se utslagna björkar och blåsippor här nere men lite annat ska nog hinnas med. Du kanske kommer ihåg att det vårtecken som betyder mest för mig är när storspoven kommer. I mitten av april kommer den med våren till Jämtland 😀
   Hoppas nattsömnen var god 🙂 God morgon och kram!

   Gilla

 2. Mysigt med hundgos!
  Hemmavid tror jag inte det är några vårtecken på gång av vad jag kan se på de bilder folk lägger upp på sina sociala medier. Snö, snö och lite mer snö som det ser ut. Men kanske det hinner ändra sig tills jag kommer hem igen? jag kan ju alltid hoppas.
  Våren är en fantastisk tid och kan du sno åt dig två stycken av den varan så är du lyckligt lottad 🙂

  Gilla

  • Ja, det gäller att passa på när tillgången på vovve är så god 😀
   Jag hittade ju inte särskilt många vårtecken här heller men det finns säkert mer i skogen eller i andra trädgårdar. Full vår hinner jag nog inte uppleva här men en liten start. Sedan blir det slutet på vårvinter och en fin jämtländsk vår ackompanjerad av storpspovarnas drillar 😀

   Gillad av 1 person

   • 🙂
    Jag hoppas vi får en sån där härlig, lite långdragen vår i år och inte som förra året när det gick från vinter till högsommar i ett nafs. Våren är ju en mysig tid som i vart fall jag gärna drar ut lite på om det är möjligt 🙂

    Gilla

 3. Nu är du minsann genompussad. Finaste Kaya. Så mysigt med hundpussar när man letar vårtecken. Eddie pussas också gärna men aldrig mig, han vet att jag inte gillar hundpussar, men jag älskar att klappa och klia honom så han får nöja sig med det.
  Så fina tecken på att våren är på G, jag hittade också lite när jag var på ön. Det är nu jag måste stanna upp för att lukta, känna, njuta och bromsa. Jag älskar vårens kommande.

  Kram

  Gilla

  • Haha, ja jag blev ordentligt tvättad men jag lyckades hålla munnen stängd i alla fall 😉 Det är inte lätt när det är en hel procedur att komma upp från den ställningen. Då stannar man hellre kvar och tar emot alla ömhetsbetygelser. Eddie får pussa på mig när vi ses. Om han ställer upp på att bli ordentligt klappad så bjussar jag gärna på det 🙂
   Jämfört med vad andra har hittat så är mina vårtecken ganska bleka. Men de visar att något är på gång och fortsätter det här vädret så exploderar det nog snart. Härligt! Men det känns som om jag mest väntar på det som kommer och inte riktigt kan hänge mig åt det som sker här. När jag kommer ”hem” ska jag också lukta, känna, njuta och lyssna efter alla vårfåglar, speciellt storspoven 😀
   Kram

   Gilla

 4. Fina bilder och fin hund! Ja vad häftigt om du får uppleva två vårar! Det blir ju dubbel glädje! Hoppas du får ordning på din rygg så du kan ut och fota i naturen igen.
  Kram

  Gilla

  • Ja, Kaya är en härlig hund med massor av roliga egenheter. Hon pratar massor. Verkligen pratar, inte skäller 😉
   Jag hinner nog uppleva början på våren här och sedan börjar det om igen när jag kommer upp. Förhoppningsvis en väldigt lång och fin vår alltså 😀
   Jag hoppas också på att ryggen åtminstone ska bli lite bättre så att jag kan gå ut igen. Det vanliga är att promenader mjukar upp men i mitt fall är det tvärtom. Jag blir jättestel och får väldigt ont. Då är det svårt att hitta lusten att ge sig ut. Men det ska jag ta itu med efter flytten. Jag har inte stora förhoppningar när det gäller naprapaten men några gånger till ska jag gå dit.
   Kram

   Gilla

 5. Mysiga bilder på Kaya! Hon är verkligen speciell med sina olika ögon och hon ser så snäll och god ut! några fina vårtecken hittade du ju i alla fall – den gröna växten med vita blomknoppar är nog våtarv … och går att äta! Den blommar när som helst, även på vintern – här kan du läsa om den: http://www.dagsattplocka.se/vatarv/
  hoppas du snart blir bättre i ryggen så du kan komma ut på lite längre promenader.
  Ha en fin söndag!
  Kram

  Gilla

  • Ja, hon är verkligen speciell, både till utseendet och till sättet. Jättemysig hund som pratar massor men som samtidigt är lite svår att tyda. Hon var inte snäll mot Kasper och kanske är det därför det finns en liten gnutta avståndstagande kvar hos mig. Men ändå faller jag för hennes charm 🙂
   Haha, det lilla ogräset var alltså inte heller ett vårtecken 😀 Men det gör inget för nu fick jag lära mig något nytt. Tack för det! Jag blev sugen på att testa det recept som fanns på den sidan också. Bönburgare med våtarv och löktrav. Löktraven lärde du mig att uppskatta förra våren och jag har kvar en del i frysen. Det är ju bra eftersom den inte finns norrut.
   Jag får nog acceptera att ryggen aldrig blir bra. Lite bättre hoppas jag på så att jag kommer ut lite i alla fall. Naprapaten ska få prova några gånger till men jag tror att jag måste be om en rejäl utredning när jag har flyttat. Både jag och de jag pratat med inom vården är lite förvånade över att min rygg går emot strömmen och blir väldigt stel och med ökad smärta när jag går. Det brukar vara tvärtom. Jaja, jag har i alla fall inget livshotande 😉
   Detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Visst är det underbart med vårtecken, när de än kommer. Jag har inte så stor kännedom om hur man tolkar hundar, mer än de tydligaste signalerna förstås. Fina vårtecken du visar här.

  Jag återkommer till din blogg. Måste ta itu med dagens göromål.

  Gilla

  • Haha, ja så många ”riktiga” vårtecken fanns det ju inte hos mig. Det som blommar gör det även vintertid 😉 Men solen värmde i alla fall och det var skönt.
   Jag väljer att tro att Kaya pussas när hon tycker om någon. Det är det trevligaste alternativet.

   Gillad av 1 person

 7. Öronen tillbaka brukar så för något men tydligen kan man inte ta det för givet. Hundar kan vara speciella och ha sitt eget språk vilket Kaya uppenbarligen har.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • När Kasper ville bli lämnad ifred visade han det tydligt just genom att göra så men Kaya verkade mena något helt annat. Hon ville ha uppmärksamhet på något sätt. Klappar eller lek. Men hon är inte uppväxt under normala förhållanden utan hade en ganska svår tid innan hon kom till sin svenska familj. Jag vet inte hur det har påverkat henne men kanske är hon själv lite osäker på vilka tecken hon sänder ut, eller vill sända ut.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s