Lätt att det blir fel när man skämtar

Jag valde att inte följa mina känslor utan i stället min vilja att inte göra ett samtal obekvämt. Det hela utspelade sig under ett samtal med kundtjänst på det företag som min blivande bostadsrättsförening har avtal med om bredband och tv.

Jag fick prata med en riktigt trevlig ung man och samtalet höll en halvt skämtsam ton. Jag tar på mig ansvaret för att samtalet kunde ha blivit lite ansträngt eftersom jag på hans fråga om jag skulle flytta till en villa eller en lägenhet svarade som det var och la till ”och det ska bli sååå skönt att slippa trädgård och snöskottning”. Nästa fråga var om jag var ensam i hushållet och när jag svarade ”ja” skämtade den trevliga unga mannen vidare om att ”det är nog lika skönt det också”. Jag blev helt ställd och det kändes som om jag var tyst en lång stund. Men förmodligen hann jag tänka alla mina tankar väldigt snabbt och det, som jag upplevde som en ocean av känslor, märktes nog inte. Jag fann mig och det var då jag valde att hänga med i skämtet och säga ”ja, jag får bestämma allt helt själv”. Hade jag i stället sagt det jag spontant tänkte så skulle ingen av oss ha mått särskilt bra efteråt. Men kanske hade det varit en bra erfarenhet för en som jobbar i kundtjänst. Han kunde ju inte veta min historia och att det finns en stor saknad. Ändå är det nog sådant man måste ta med i beräkningen när man har ett serviceyrke.

Nåja, det var väl egentligen inte en stor grej men tankarna stannade kvar länge. Men nu över till något annat. Jag har, på uppmaning av min syster, bokat tid hos en naprapat och ska få komma dit om några dagar.  Syrran har ju helt rätt i att det inte finns någon anledning att vänta. Kan jag bli hjälpt nu så varför inte ta den chansen. Genast när tiden var bokad började jag drömma igen. Lite dumt, men jag kan inte låta bli. Jag tänkte tillbaka på allt jag varit med om och orkat göra under sommar och höst. Några exempel är vandringen upp på Västfjällets topp tillsammans med min yngsta dotter och min svägerska, långa promenader på stranden och bland sanddynerna på Västkusten tillsammans med min lillasyster och alla äventyr tillsammans med min son under vår bilresa genom Europa. Mycket mer hann jag vara med om under den period då jag mådde bättre och nu hoppas jag på liknande upplevelser igen. Kanske borde jag sansa mig lite men hopp föder liv.


23 comments

 1. Utan drömmar är livet nog inte mycket värt – sen att bara en bråkdel av dem infrias är faktiskt en bagatell i sammanhanget. Lika ofta händer det ju att drömmen inte är menad att infrias men trevlig att ha i tankarna för en stund.
  Hoppas du får lika god hjälp av naprapaten som jag fick, just nu spökar min rygg igen men inte värre än att jag kan hantera det med lite liniment. Tänker att värmen och avkopplingen kommer att göra susen för min del, lägg till mer rörelse så är nog min rygg helt okej igen.
  Jag kan tänka mig att samtalet blev lite krystat efter kundtjänstpersonens skämt, det kan bli tokigt ibland i försöken att vara lite trevlig. Jag kan i och för sig förstå att man inte kan tänka på alla tänkbara scenarier men just den där hade han kanske kunnat låta bli.

  Gilla

  • Jag kan inte skjuta undan mina drömmar eller förväntningar. Jag ska i alla fall hoppas på att jag får det som du med din rygg. Perioder då det känns bra gör det lättare att klara av de sämre perioderna. Synd att dina ryggbesvär redan kommer tillbaka. Kanske borde jag göra som jag skrev och hinta om vad du borde göra nu 😉 Men du känner dig själv bäst och vet hur du ska hantera det. Vänta inte för länge den här gången bara (och självklart hoppas jag att du ska kunna mota Olle i grind innan det blir så). Värmen kommer att göra dig gott och kanske lagom mycket rörelse i skönt, ljummet vatten också gör nytta.
   Jag var nog inte lika gladlynt i slutet av samtalet men jag tror och hoppas att det inte märktes. Han menade ju absolut inget illa även om det var lite klumpigt. Han kanske märkte det själv också.

   Gillad av 1 person

   • Bra det 🙂
    Min rygg är inget stort problem, just nu är den lite ”si och så” (alltså bättre och sämre) på ett sätt som den är ibland. Oftast går det åt rätt håll och jag känner mig mer eller mindre helt ”frisk” (inte rätt ord kanske, smärtfri kanske är bättre???) men ibland, tack och lov inte så ofta, går det åt fel håll och då behövs en insats från naprapaten. Just nu känns det ändå som om jag är på väg åt rätt håll, tycker mig nog känna att det gör mindre ont och är mindre stelt så jag har goda förhoppningar om att det kommer att bli finfint 🙂

    Gillad av 1 person

  • Ja, tänk om hälften av allt man drömmer och hoppas kunde gå i uppfyllelse. Då skulle i alla fall mina förhoppningar göra världen lite bättre 😀 Jag hoppas också på ett bra resultat. Spännande blir det i alla fall. Jag har aldrig varit hos en naprapat förut.

   Gilla

 2. Så godt å kunne spøke med til tross for at det ikke er så gøy å være ensom. Det er noe med å akseptere hvordan livet har blitt å gjøre så godt en kan med det, enn å være sur og bitter og skylde på alle andre om at en har havnet i denne situasjonen. Man skal føle på savnet og kunne sørge, men man skal også kunne legge det bak seg i perioder for å gjøre det beste ut av livet. Håper vidunderlegen fikser ryggen din ved et trylleslag.

  Gilla

  • Ja, ingen hade blivit gladare om jag hade sagt hur jag egentligen kände då. Det har varit kämpigt många gånger efter min mans död men jag har aldrig gett upp. Saknaden finns alltid här men den hindrar mig inte från att leva så bra jag bara kan. Jag kan ärligt säga att jag är lycklig. En annan sorts lycka än förut men ändå en äkta lycka 🙂
   Vi får väl se vad för slags trollspö naprapaten svingar över mig 😉 Det blir spännande.

   Gilla

 3. Ja man får vara försiktig med sina skämt i sin jobbroll, det kan bli fel. Professionellt bemötande är bäst.
  Låter som en bra idé att besöka en naprapat redan nu. Håller tummarna att det hjälper så du kan bli pigg och planera lite roliga saker!
  Kram

  Gilla

  • Det är fullt möjligt att jag också någon gång har sagt något till någon kund som har sårat utan att det var avsikten. Det är nog svårt att undvika även om man försöker vara försiktig. Det finns så många olika livshistorier och vi reagerar väldigt olika på vissa ord. Jag klandrar inte mannen i kundtjänst men kanske borde jag ha sagt något, på ett vänligt sätt, som hindrar honom att göra om just det misstaget.
   Det känns spännande att få komma till naprapaten och se vad han kan göra för mig. Jag räknar inte med att bli av med all värk men blir jag lite bättre så är det en stor lättnad 🙂
   Kram

   Gilla

 4. Hoppet är det sista som överger människan sägs det och jag hoppas innerligt att du får adekvat hjälp ock kan återuppta alla trevligheter du har ägnat dig åt tidigare. Läser ju Elisabet Höglunds bok om hennes syster just nu, det var en kvinna som i många herrans år mådde pyton både kroppsligt och själsligt men ändå någonstans fanns en strimma av hopp om att hon plötsligt skulle börja må bättre. Det är en mycket sorglig bok. Fast alldeles på tok för lång, för Elisabet kan inte låta bli att ta ut svängarna…
  Jag tror mannen i kundtjänst just hade avslutat ett förhållande och var kanske lite ledsen och bitter. Då kan man uttrycka sig så. Jag kan också vara väldigt krass i mina kommentarer och kanske såra andra utan att det är avsiktligt. Så jag hoppas att du inte tar åt dig utan tänker att han säkert inte mådde så bra just den dagen…Kram

  Gilla

  • Jag hoppas också och jag hoppas detsamma för din del. Tillsammans kanske våra förhoppningar kan ge lite resultat. Vi får hoppas det 🙂 Jag har inte läst den boken men det är ofta sådana berättelser som får mig att tänka att jag ändå har det väldigt bra. Man blir alltid besviken när det man vill och planerar stoppas av kroppens förfall. Men då får man göra upp nya och mer realistiska planer. Jag är inte där ännu. De realistiska planerna får vänta lite till eftersom jag fortfarande hoppas.
   Kanske hade han nyligen avslutat ett förhållande men jag tog det mer som en fortsättning på att jag sa att det ska bli skönt att slippa trädgård och snöskottning. I hastigheten tyckte han nog att det var lite i samma stil att slippa bo med någon. Ett skämt men ett dåligt sådant. Jag tar inte åt mig ett dugg för jag förstår ju att han inte menade något illa. Jag blev själv förvånad över min starka reaktion men jag är glad att jag inte gav honom ett snäsigt eller iskallt och högdraget svar (jag kan låta på båda sätten men det är inte vanligt). Då hade jag skämts otroligt mycket för att ha förstört hans dag. Det var bäst att låta honom tro att allt var bra.
   Kram

   Gilla

 5. Man får nog tänka sig för när man samtalar med främmande människor, men jag tycker du gjorde rätt.
  Hoppas naprapaten kan hjälpa dig!
  Härliga minnen från sommarens äventyr!
  Ha en bra dag!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är nog bäst att vara lite försiktig men det är inte alltid så lätt. Jag tror att de flesta av oss någon gång omedvetet har sårat någon annan. Även välvilja kan misstolkas och det är svårt att gardera sig mot det. I det här fallet är jag också glad att jag höll masken. Den stackars mannen ville ju inget ont även om det blev en förvånansvärt stark reaktion hos mig.
   Jag hoppas mycket på besöket hos naprapaten men samtidig blir jag väldigt förvånad om han kan få mig att bli bättre. Tro och misstro på samma gång 😉
   Ja oj, vad mycket jag har gjort det här året 😀
   Detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Jag tycker att du gjorde rätt i samtalet för mannen du pratade med hade garanterat inga onda avsikter. Då var det liksom ingen vits att svara på ett annat sätt.

  Hoppas att besöket hos naprapaten ger önskad effekt på din rygg.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Nej, jag förstod genast att hans kommentar kom helt utan baktankar så jag ville inte få honom att må dåligt. Det är lätt att det blir lite fel när man inte har alla fakta. För mig blev det en reaktion men så kan det bli av många orsaker.
   I morgon får jag komma till naprapaten och jag hoppas verkligen att det han gör ska hjälpa, i alla fall till viss del.
   Kram

   Gilla

 7. Vilka fina och härliga foton på dig, dottern, svägerska, lillasyster och sonen. Snart så kan du promenera igen och njuta av varje steg du tar. Snöskottning får du absolut aldrig mera komma på tanken att utföra för det är den största ryggdödaren som finns. Väntrummen svämmar över av ryggskotts och diskbråck de första dagarna när det kommit mycket snö. Så det är förbjudet!!
  Förstår dig när du pratade med försäljaren, jag tror du gjorde det bästa av situationen även om din känsla sa något annat.
  Hoppas du får hjälp av naprapaten, jag håller tummarna.

  Kramar

  Gilla

  • Tack! Jag har så många fina minnen från sommaren och hösten så jag måste påminna mig själv ibland om allt jag har varit med om 🙂
   Jag har inte lika stora förhoppningar som förut om långa härliga vandringar. Men jag hoppas att jag ska ta mig ut i naturen på något kortare rundor. Då blir jag väldigt nöjd.
   Jag har haft turen att ha en stark och frisk lillasyster boende i samma hus. Hon har redan från början tagit på sig de tyngre sysslorna. Men hon är ju inte alltid hemma när det snöar och i ett område, där alla är noga med skottningen, har jag några gånger känt tvånget. Det är ju inte heller kul att lämna några dm snötäcke till min syster som hon måste ta itu med. Men det verkar inte som om min rygg och andra kroppsdelar ska behöva utsättas för mer av den varan nu. Aldrig mer snöskottning! Det kan jag nog nästan lova. Jag behöver ju inte ens borsta av bilen om det snöar. Vilken bonus det är att få plats i ett uppvärmt garage 😀
   Den här gången var det nog jag som tänkte efter mer än försäljaren. Han menade inget illa och då ville jag inte få honom att må dåligt. Men det krävdes en liten ansträngning för att låtsas att inget var fel. Man är inte alltid rationell när det gäller känslor och det kändes som om jag var illojal mot min man när jag hängde med i skämtet. Men jag insåg, som tur var, att det egentligen bara var ett skämt utan allvar bakom och att det inte har någon betydelse.
   Tack, jag håller också tummarna 🙂
   Kram

   Gilla

 8. Så länge du mår bra av dina aktiviteter tror jag det är lugnt läge, kanske t.o.m bra. Man kan inte vänta in allt, då blir det inget av det.

  Försäljaren, ja, så lätt det är att skämta vidare utan att fundera över att det kan slå helt fel hos den samtalet gäller. Väldigt bra och beundransvärt att du kunde hantera situationen på ett så bra sätt. Tror (hoppas) att ni båda mår bäst av det i efterhand.

  Gilla

  • Tyvärr så är det just det (att må bra) som jag inte längre gör av att aktivera mig med det jag gillar att göra. Jag ska gå till naprapaten några gånger till men jag tror att jag måste be om en ordentlig utredning när jag kommer till Östersund. Jag hade en ryggreumatisk diagnos som senare togs bort av en annan läkare. Nu vill jag veta vad felet egentligen är och vad som kan göras åt det. Det är bara att samla krafter för ännu en strid inom vården.
   Jag tror precis som du att det var bra att jag inte sa vad jag tänkte utan gjorde det lätt för den välmenande och trevliga försäljaren. Alla kan vi säga något klumpigt ibland. Jag skulle ha ångrat mig om jag hade gjort honom ledsen i onödan. De känslor som jag fick kommer i alla fall då och då och det är inte farligt att känna 🙂

   Gilla

   • Får du ryggbesvär, eller vad är det som är mest besvärligt. Ja, det gäller att ligga på idag, har jag förstått, om man ska bli hörd i vården idag. Om det inte gäller livshotande tillstånd i vart fall.

    Gilla

   • Ja, de här besvären sitter i ländryggen och känns även i höfter och rumpa. Jag blir mer stel och får ondare av att röra på mig och det är ju lite ovanligt. Jag har en del andra besvär också men de har inte hindrat mig från att promenera.
    Jag har fått kämpa en hel del och trodde att jag skulle slippa det nu. Men det är bara att kavla upp ärmarna igen 😉 Och jag har ju inga livshotande besvär 😀

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s