Inte alls förvånad

De två kommande månaderna har jag dubbla boendekostnader plus flytt- och städkostnader. Med lite planering fick jag ihop min budget utan att behöva röra någon fond. Men det är just vid sådana tillfällen som saker går sönder. Förra gången jag sålde ett hus gick tvättmaskinen sönder strax innan jag flyttade. Tvättmaskin skulle ingå i köpet så det var bara att köpa en ny till de nya ägarna. Den här gången är det inget i huset som måste ersättas (peppar peppar…). Bara några av de tekniska apparater som vi numera inte klarar oss utan.

Ni kommer kanske ihåg att jag skrev om min nya mobil (den som jag pratade med). Nu är även min dator på väg att ge upp. Varje gång jag startar den är jag beredd på att den ska vara helt död. Det är inte oväntat. Den är minst sex år gammal och har tjänat först min man och sedan mig väldigt väl. Just att den först var min mans dator gör det lite vemodigt att kassera den. Varje gång jag ska installera något eller ändra något så måste jag slå in hans kod. Som tur är visste jag vilken kod han hade så det har inte varit något problem. Vad skulle han ha för kod annat än namnet och den dåvarande åldern på sin älskade Kasper. Det är alltså lite vemodigt i dubbel mening när administratörens kod ska anges.

Än så länge har datorn startat när jag har satt på den. Men det tar väääldigt lååång tid, precis som allt annat jag ber den göra. Varje blogginlägg och varje kommentar får först ett nekande innan det äntligen blir som det ska. Alla sidor jag vill öppna meddelar först att det inte går av någon anledning men sedan fungerar det mesta. Men inte allt. Bank ID t ex har alldeles för lite tålamod för att vänta på att min dator ska orka öppna upp den funktionen. Jag måste använda mobilt bank ID i stället. Jag tänkte att jag skulle vänta med den här utgiften tills jag får pengarna från husförsäljningen. Då skulle det inte kännas lika svårt att få ihop ekonomin och då kan jag dessutom betala av en stor del av lånen på min lägenhet. Men det dröjer ända till sista april och jag vill inte chansa.

Nu har jag beställt en ny dator. Inte en av de dyraste och inte den allra billigaste heller. Men ändå i de lägre kostnadsklasserna Jag förstår inte mycket av specifikationerna men den har ganska bra RAM-minne (tror jag, 8 Gb) och inte det sämsta lagringsutrymmet, 256 Gb. Inte en speldator men jag är ju heller ingen gamer. Viktigt för mig är att den har ett numeriskt tangentbord bredvid det vanliga.  Som tidigare bankanställd sitter siffrorna från de hopsamlade siffertangenterna fast i fingrarnas muskelminne. Jag blir tokig om jag ska behöva slå sifferserier på de övre siffrorna. Den här datorn blev det och jag letade inte länge. Det skulle inte ha gjort mig klokare 😉

13604eb7-61ad-4c20-876c-badf71433acb

Jag har slut på flyttkartonger och har skjutit upp införskaffandet av fler sådana tills jag har samlat ihop lite mer energi. En del av tiden har jag, i stället för att packa, ägnat åt att rita in mina möbler i nya lägenheten. Jag tror att jag har lyckats få in det mesta. En bra sak är att det utrymme som kallas kontor/klk är tillräckligt stort för att både en säng och någon byrå ska få plats. En öppning finns från rummet i väggen ut mot trappan så luft finns så det räcker där inne. En extra sovplats om och när alla mina barn och kanske någons respektive kommer till mig samtidigt. Då kan jag fixa 5 sovplatser i tre olika rum och jag själv kan sova i soffan. Jag har tillräckligt mycket utrymme för mina kläder och annat i alla fall. Förutom de garderober som syns på ritningen finns det två stycken i det större sovrummet och jag tar med en dubbelgarderob härifrån. Räcker inte det plus förrådet i garaget, då har jag för många saker.

73efbbb7-6074-4999-b119-8afb4f371558

Balkongen har både infravärme och markis och där ska jag sitta och titta ut över Storsjön. Fem och en halv vecka kvar.


17 comments

 1. En dator som är mer än sex år gammal är nog att betrakta som slut idag, förstår att du längtar till flytten, har ju tittat på lägenheten på nätet tidigare och den så riktigt trevlig ut.

  Gilla

  • Ja, jag ska nog vara glad för att den har hängt med så länge 🙂
   Jag längtar väldigt mycket efter att vara framme i Östersund på kvällen den 20:e mars. Resan ser jag inte lika mycket fram emot men jag får sällskap från Uppsala av min son. Han ställer alltid upp och utan att jag behöver be honom 😀

   Gilla

 2. Tyvärr håller inte teknikens under så länge numera. Min gamla laptop hade sex år på nacken och den hade verkligen gjort sitt.
  Vilken bra planlösning på din kommande lägenhet. Tiden går så fort så snart är det dags. Efterlängtat kan jag tänka mig.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, det var ju inte länge sedan du köpte en ny. Hoppas att du fortfarande trivs bra med den. Du hade experthjälp men jag brydde mig inte om att fråga någon om hjälp. Jag chansar på att det blir bra 🙂 Kanske får jag ångra det sedan 😉 Våra datorer var nog ungefär lika gamla och det kanske är en vanlig åldersgräns.
   Jag gillar min lägenhet, både planlösning och läge. Det är underligt hur tankar kan byta riktning. Från att inte ha kunnat tänka mig att bo i lägenhet mitt bland massor av andra människor, till att det är önskedrömmen 😀 Och visst är det efterlängtat.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 3. Vad härligt att ha flytten att se fram emot, eller kanske inte flytten i sig men när du väl är på plats!
  Jag har en läsplatta så jag har skippat dator, jag kan göra allt på läsplattan som jag behöver , är jättenöjd med den.
  Kram

  Gilla

  • Ja, du har förstått 😀 Det är inte själva flytten utan att vara framme som jag längtar efter. Jag älskar att flytta in i nytt och plocka upp allt ur kartongerna.
   Jag har även en surfplatta som jag kan fästa i ett fodral med tangentbord. Jag vet inte om det är något liknande som din läsplatta i storlek men den är väldigt smidig att ha med när jag åker bort. Hemma däremot, när jag sitter i soffan hos mig själv, då vill jag ha en lite större bildskärm och ett större tangentbord för att vara nöjd.
   Kram

   Gilla

 4. Typiskt … om en pryl pajar så brukar det bli något mer … men med sex år i tjänst så är det nog dags för en ny. Jag vill också ha numeriskt tangentbord … man vill ju helst ha det man är van vid.
  Tiden går fort och snart är flytten överstökad – ska bli kul att se dina bilder sen när du fått in dina möbler.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är märkligt hur prylarna verkar smitta varandra 😉 Jag hoppas att alla vitvaror i mitt nya hem håller sig i skinnet ett tag. De är inte helt nya så jag får nog räkna med några utbyten framöver. Jag ska vara snäll mot dem så kanske de återgäldar vänligheten 😀
   Visst vore det smidigt med en något mindre laptop men jag skulle ångra mig om jag valde bort sifferdelen till förmån för storleken.
   Tiden går alldeles för fort och samtidigt alldeles för långsamt. Det finns en del här som jag kommer att sakna men längtan upp överväger helt klart 🙂 Någon översiktsbild kanske det blir från det inre av lägenheten men jag tror att jag hellre fotar utsikten från balkongen. Jag hoppas på lite norrsken någon gång och många vackra morgnar och kvällar 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Ja det är nog så att prylarna numera inte är byggda för att hålla längre än så. Trist men sant!
  Vilken trevlig planlösning det ser ut att vara. har du en liten hall nedanför trappan också? Och visst är det så – det bästa med att flytta är att packa upp!

  Gilla

  • Jag läste en gång något om hur tillverkare av olika prylar medvetet håller tillbaka medellivslängden på det de tillverkar. Konspirationsteori eller vetenskap – det kommer jag inte ihåg och kan inte bedöma. Men ibland kan man inte låta bli att tro att det faktiskt förhåller sig så. Jag får väl ändå vara nöjd med att datorn har hållit så pass länge. Som du märker så fungerar den fortfarande men den börjar bli väldigt trött och kanske lite senil 😉
   Jag tycker att planlösningen är bra. Det extra lilla rummet och den stora matplatsen med utsikt över sjön är det som gör det lilla extra. Jag är också nöjd med att jag har en egen ingång (ja, det är en liten hall där nere) med skydd för väder och vind och att jag bor en trappa upp. Ingen insyn från förbipasserande och ingen liten trädgårdsplätt som måste skötas. Nu är det bara att hoppas på att grannarna är trevlig också, men inte för trevliga. Jag vill inte ha dagliga gemensamma fikastunder 😉

   Gillad av 1 person

   • Lagom är bäst och lagom trevliga grannar är att föredra! Lägenheten såg verkligen välplanerad ut, hoppas du kommer att trivas finfint där (vilket jag i och för sig tror).
    Kanske det är så att tillverkarna tänker så men just när det gäller datorer tror jag det är att de lite äldre helt enkelt inte är tillräckligt kraftfulla. Allt på nätet växer ju och kräver mer prestanda från datorerna vilket gör att de gamla blir otroligt sega att ha göra med. Kanske ett försäljningsknep det också, vem vet 🙂

    Gilla

   • Min magkänsla säger mig att det är där jag ska bo tills jag hamnar på ”hemmet”. Nu vill jag inte flytta fler gånger 😉
    Du har säkert helt rätt. De apparater som var bra för några år sedan är hopplöst efter i utvecklingen nu. Man ska väl egentligen tro gott om medmänniskorna men lite misstänksam är jag nog i alla fall 😉

    Gillad av 1 person

   • Låter som en bra magkänsla 🙂
    Nu tror jag inte gott om alla men när det gäller datorer är det nog snarare utvecklingen som gör dem gamla snabbt. Sen kan man undra över annat som diskmaskiner och dylikt, de funkar ju inte mycket längre de 🙂

    Gillad av 1 person

 6. Vilket kanonboende du flyttar till, fast huset var ju också fint. Men allt har ju sin tid! ‘Datorn också, tyvärr. Jag får numera starta om min minst en gång om dagen då den bara dör…Och seg som sjutton. Otålig som jag är så klickar jag och sen traskar jag iväg och hinner göra något annat innan jag bänkar mig igen för att se om den fattat vad jag ville! Men jag förstår din nostalgi att byta ut den dator både maken och du använt. Jaghar också hundnamn och födelseår som lösen, tror inte vi är ensamma! Håller tummarna för att inga fler oförutsedda utgifter ska drabba dig innan flytten! Kram! P.S Den insnöade skylten har stått länge i grannbyn så jag vet att det är Marias Salong och retrocafé som annonserar där!

  Gilla

  • Det allra finaste med lägenheten är utsikten från Balkongen 🙂 Jag gillar resten också men det ger mig ett lugn att kunna titta ut över sjön utan att någon tittar tillbaka på mig.
   Min dator har varit seg länge den också men nu börjar den ta lite väl lång tid på sig. När den inte klarar att hämta en del sidor då är det nog dags för utbyte 😉 Allt som ger fina minnen är roligt att ha kvar men jag måste nog inse att jag inte kan ha kvar en dålig dator bara för att den ger mig minnen. Som tur är finns det andra minnen på massor av andra ställen 😀
   Jag tror att den kombinationen är ganska vanlig i lösenord. Just därför vill jag inte ta efter det exemplet. Det är nog bättre att vara lite unik 😀
   Ja, jag trodde nog att du visste vad som gömde sig under snön. De flesta kanske vet och då är det ju ingen större fara att det inte syns 😉
   Kram

   Gilla

 7. Är det inte typiskt att saker och ting passar på att gå sönder när man absolut inte vill. Men nu så har du löst dator och jag vet att du kommer bli så nöjd över att slippa allt jox som du hade med den andra. Datorer är ju så gott som uttjänta efter sex år. Du kan ju använda samma lösenord som på den gamle (med lite tillägg) så får känslan hänga med även på den nya.
  När jag sålde mitt hus så gick vattenpumpen sönder två veckor innan jag flyttade. Så jag köpte en ny dum som jag var. När jag berättade för mäklaren så sa han att jag hade bara hade behövt köpa en begagnad, synd jag inte viste det för då hade jag sparat sexton tusen.
  Vilken fin lägenhet, jag kan tänka mig att du kommer att sitta och njuta av din utsikt på balkongen över storsjön. Underbart! När jag kommer förbi så kan vi sitta där och njuta tillsammans. Tänk att det är dags för din flytt snart. Fantastiskt!

  Kram

  Gilla

  • Det känns som om det alltid händer sådana saker vid fel tillfälle och det är ju därför man ska ha en buffert 😉 Du känner inte mig i alla avseenden så du vet inte att om jag har några tvångstankar så är just att man måste ha en buffert en av de tankarna 🙂 Det löser sig men det är alltid trist när det försvinner mer pengar än man har tänkt.
   Haha, nu har jag ju gjort det lösenordet officiellt så det är nog ingen bra idé att använda det 😉 Jag fortsätter med mina egna, inte så personliga, lösenord.
   Nej, vad tråkigt att du la ut så mycket pengar i onödan. Det är nästan synd att du fick veta att det hade räckt att köpa en begagnad pump. Då hade du sluppit gräma dig. Men jag tror inte att du är en ältande person utan du konstaterar nog att gjort är gjort och går vidare.
   Jag ska försöka fixa fint väder tills du kommer. Kanske kan vi t o m gå ner till stranden och ta ett dopp. Det skulle nog i alla fall Eddie gilla 🙂
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s