Hur länge kan man spara alkohol?

Som ni vet har jag av förklarliga skäl varit absolutist i drygt tre år.  De två åren innan dess var det i stort sett likadant med några väldigt få undantag. När jag flyttade från Optand, utanför Östersund, tog jag med mig det som fanns i barskåpet. De flesta sorterna, som whisky, konjak, olika snapssorter och någon okänd och oöppnad polsk sprit, tyckte jag inte ens om men packade ner i alla fall. De kunde ju vara bra att ha och bjuda på, tänkte jag.

Min syster och jag firade vårt nyköpta hus och att vi blev sysbor med lite bubbel, men trots att flaskan var liten ville vi inte ha mer än ca hälften och hällde ut resten. Vid något tillfälle tog vi av kokoslikören i mitt barskåp och gjorde oss varsin pîna colada och det har även mina döttrar fått vid något tillfälle. Min son har någon gång fått en whisky men när han skulle få smaka på konjaken satt korken fast så hårt att flaskan gick sönder när den skulle öppnas. Men vem sörjer en nästan hel flaska konjak? Inte jag i alla fall. Inte heller saknar jag den knappt rörda whiskyflaskan som jag gav till en av de hantverkare som har hjälpt oss många gånger. Han var väl värd den efter att ha slitit rejält och jag var bara glad att bli av med den.

Men alla andra flaskor då, hur ska man tänka? Den halvfulla martini bianco, som tillsammans med sockerdricka kan bli en väldigt god drink, såg konstig ut i färgen så den hällde jag ut i slasken. Hur länge klarar sig ett portvin i en öppnad flaska pch hur länge kan man spara en oöppnad vinflaska? Jag har aldrig gillat snaps men vill inte slänga den O.P. som det finns mycket kvar i. Den konstiga polska spriten är fortfarande oöppnad och det är även två olika italienska spritsorter (inköpta för de fina flaskornas skull). Jag kommer inte att dricka något av allt det här men kanske kan jag använda åtminstone portvinet och rödvinet i matlagning. Nu undrar ni nog varför jag inte bara häller ut allt så att problemet försvinner. Men har man svårt att slänga det som är användbart så har man. Det är ju inte direkt något man ger till en second handbutik. Nu är de i alla fall nerpackade. Beslutet om deras öde är alltså framskjutet. Alla, utom vinflaskan, är minst fem år gamla och en del är ännu äldre. Nu har jag tillåtelse från läkare att ta ett glas vin vid något enstaka festligt tillfälle men det finns ingen som helst längtan efter det.

Om jag hade trott på sagor och magi så skulle jag kanske ha trott att ett rådjur hade blivit förtrollat och förvandlat till ett träd. Jag ser i alla fall helt tydligt rådjurets ansikte mitt i stammen. Men nu tror jag ju inte på sådant så det är nog bara ett av naturens skämt. Ser ni också rådjuret, eller kanske något annat? Vad det än är så är blicken inte särskilt vänlig.

dsc_0003

Spritflaskor är inte särskilt kul att lägga ut bilder på men här kommer några bilder från dagens morgonpromenad.

dsc_0018dsc_0023dsc_0038


21 comments

 1. Jag har inte den blekaste aning om hur länge man kan spara sprit och vin. Om jag visste det kanske jag skulle ha slängt en hel del som står i skåpet här för länge sedan. Vi var under en tid flitiga köpare av diverse likörer (när vi reste) men inte tillnärmelsevis lika flitiga konsumenter. Det hela har resulterat i ett proppfullt barskåp och, som tur är, ett slut på likörshoppandet på resorna 🙂
  Jag vet inte riktigt om jag ser ett rådjur i trädet, men något slags djur är det helt klart. Kanske något slags råttdjur av större format. Men du har helt rätt i att den sannerligen inte ser snäll ut 🙂

  Gilla

  • Det ÄR svårt att slänga saker som kanske kan användas. Nu slipper jag ta beslutet innan jag packar upp flaskorna men då kanske en del åker ner i slasken 😀 Vi hade också alldeles för många likörflaskor ett tag. Jag har fortfarande kvar hjortronlikör och amaretto. Många turer till Åland och Finland med båt gjorde att vi blev frestade av alla roliga sorter. Oftast blev de bara stående så till sist insåg vi att det inte var någon mening.
   Haha, vad olika vi kan se. För mig är det självklart ett argt rådjur. Men ett djur är det i alla fall 😀

   Gillad av 1 person

 2. Starksprit, såsom brännvin, konjak, snaps, vodka och whiskey kan du spara i en evighet. Likörer, Martini håller inte särdeles länge om de öppnats så dessa bör du nog kassera.

  Gilla

  • Starksprit är inget jag är särskilt förtjust i men den får väl vara kvar i alla fall. Martinin hällde jag ju ut och förmodligen möter portvinet samma öde när det packas upp i Östersund. Men den oöppnade vinflaskan kanske jag kan öppna och bjuda någon vän på 🙂
   Kram

   Gilla

 3. När jag var i förrådet i förra veckan för att leta efter något sonen ville ha hittade jag en hel låda med allt möjligt i spritväg. Skrattar lite för mig själv här på jobbet över att det hade lika gärna varit mitt förråd du beskrev. Jag tänker hälla ut allt utom starkspriten. Lådan har stått i förrådet i fyra år. Ställer det i hörnskåpet i stugan så när sommaren är över är saken klar. Tomma krus efter några av sommarens festligheter. Alltid någon som vill ha ett glas. För min egen del så blir det ett glas rött eller någon cider, möjligtvis en iskall Mariestad till kroppkakorna någon gång då detta passar. För något år sedan hittade jag en flaska rött i hörnskåpet som jag tror hamnat där ca tre, fyra år innan, den smakade allt annat än gott så den bjöd jag komposten på.
  Underbart foto på rådjuret, naturen har sitt egna sätt att göra konstverk.
  Tack för mailadressen, jag förstår att du inte vill lägga ut den. Det hade inte jag heller gjort.
  Klart att du kommer vara ett av mina speciella möten 2019 🙂

  Kramar

  Gilla

  • Haha, vi är säkert många som har odrickbara drycker i våra spritförråd 😉 Jag får nog inse att det bara är att hälla ut allt som inte är starksprit men det får vänta tills jag packar upp allt. Jag är varken öl- eller vinälskare. Men jag tar gärna lite i sällskap med andra vid lite festliga tillfällen. Nu är det så länge sedan så jag vet inte hur jag reagerar eller hur medicinerna påverkar. Det kan ju bli ganska spännande 😉 En god drink, helst en söt, typ golden cadillac (vit kakaolikör, galliano och grädde) är det jag kan sakna. Men de smakar ju inte sprit så det är nog därför 😉 Kanske borde jag unna mig en sådan drink på balkongen en skön sommarkväll.
   Kul att du också ser det bistra rådjuret 🙂 Jag hajade till direkt när jag gick förbi.
   Det blir kul att ses uppe i Jämtland 😀
   Kram

   Gilla

 4. Jag har tyvärr inga råd att komma med, dricker sällan alkohol. Fast jag har en flaska bubbel, oöppnad, i mitt kylskåp, den har legat där i snart fyra år. Undrar om den går att använda? Personal på Systembolaget är nog några som kan svara på det.
  Det var ett spännande träd. Jag ser definitivt ett rådjur.
  Kram

  Gilla

  • De flesta verkar vara överens om att allt utom starksprit borde kasseras efter så lång tid. Särskilt om flaskorna har öppnats. Du kanske inte borde bjuda någon på den flaskan utan att ha en annan, nyare i reserv. Du kanske kan provsmaka och om den är ok kan du göra en god gryta elle något annat där bubbel kan användas. Där kan du stå och röra i grytan samtidigt som du smuttar på ett glas bubbel 🙂
   Visst är det kul att naturen kan bjuda på så roliga mönster. Kul att du också ser rådjuret 😀
   Kram

   Gilla

 5. Haha … det problemet har vi inte – här dricks det upp om det finns något 🙂 Du har ju redan fått en del svar och de var säkert helt korrekta … Amaretto är gott, men starksprit dricker vi nästan aldrig. Lasse har en liten flaska whisky som han brukar bjuda på ibland när vi har gäster – och om det blir riktigt kallt så kan det nog bli en Irish coffee … det är gott 🙂
  Absolut en sur råbock där! Han ser inte snäll ut!
  Ha en fin dag!
  Kram

  Gilla

  • Det måste ju betyda att ni är lika måttliga i att handla som att konsumera 🙂 Så smarta var inte vi. Vi lockades av alla sorter och tillgängligheten på i första hand Finlandsbåtarna. Men det var mest på den tiden då det var sällsynt med självplock på systemet. Sedan var det inte lika spännande längre och förrådet av likörer minskade långsamt. Det som är kvar nu är i huvudsak sorter som inte jag har valt och när ingen dricker så blir allt gammalt. Kaffedrinkar är ofta goda men jag vill hellre ha en god likör i dem än whisky 😉
   Haha, kul att du ser rådjuret 🙂 Du kan t o m könsbestämma honom så jag litar på dig när du skriver att det är en bock 😉 Undrar varför han är så arg.
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Haha … eller så betyder det att vi konsumerade mera och inget blev kvar 🙂
    Så klart det är en bock … ja i min fantasi i alla fall och förmodligen sur för att han blivit förvandlad till en trädstam av ett troll 🙂
    Kram

    Gilla

 6. Ja, jag är litet som Anki, köper endast sådant jag gillar och vet att det går åt. Visst, en halv vinflaska häller jag ut ibland,men inte speciellt ofta 🙂 Lycka till med att minska din packning något! Varför bära, kånka på sådant som ändå måste kasseras?

  Rådjuret, jovisst ser jag det, kanske är det förvånat/rädd och brölar…. eller vill anfalla! Bäst du tar det försiktigt när du vandrar förbi där…

  Gilla

  • Det är nog så man ska göra för det är ju synd att bara hälla bort det som blir för gammalt. Men livet förändras och flaskor kan bli bortvalda eller bortglömda (usch, det lät ju nästan tragiskt). Jag kommer troligtvis inte att fylla på spritförrådet något mer men kanske kan det bli en vinflaska att bjuda på eller kanske någon god avec 🙂
   Jag ska smyga fram samtidigt som jag mumlar trollformler för att befria det stackars rådjuret 😉

   Gillad av 1 person

 7. Hihi, det blev lite barnförbjudet här, nu tar vi lite naturbilder istället för spritflaskor! Här blir inte alkoholen gammal, men den enda som numera finns i huset är en flaska bra-att-ha-whisky., alltid Famous Grouse, len som sammet. Annars är det bara ölburkar som står i skafferiet i pörtet. Förr i världen skulle man ha snaps på jul och midsommar, först blev man glad o sen blev man tröttmössa…så det får vara. Vin klarar inte min sura mage längre, nä, inget är som förr! Du har säkert fått bra tips här i kommentarerna. Kramen från snöigt pörte

  Gilla

  • Haha, ja det blev det visst 😀 Det är nog inte så många barn som läser min blogg men det är kanske bra att inte fresta någon, även om jag inte tänkte så när jag valde bort spritflaskorna 🙂
   Jag skulle gärna blanda mig en god drink ibland om jag inte hade haft mina skäl att låta bli. Det är nog inte så konstigt att jag är mer rädd om min donerade lever än jag skulle ha varit om jag hade haft kvar min gamla. Någon skön kväll nästa sommar ska jag sätta mig på min balkong, titta ut över Storsjön och smutta på någon söt och god drink. Men det kommer inte att hända ofta. Kanske några klunkar vin kan slinka ner vid något speciellt tillfälle också men det är inget jag saknar. Snaps är något jag aldrig har gillat men dumt nog tvingade jag i alla fall ner någon ibland bara för att inte vara tråkig. Sådant bryr jag mig inte om längre. Det är så skönt att ha blivit äldre och våga göra det man vill 😀
   Det har faktiskt kommit någon mm snö här också så lite vitt är det.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s