Månen, ett ekollon på himlen.

Det var inte de allra bästa förutsättningarna för månfotografering i morse. Men jag ställde upp stativet inomhus och öppnade fönstret. Fönsterhaken kunde jag inte använda eftersom fönstret då skulle ha hamnat mitt i bilden. Det var alltså en liten kamp i snabbhet mellan mig och vinden. Kanske var det Alfrida som tävlade mot mig men hon lät i alla fall stormvindarna husera på andra platser. Jag hann alltså inte med att göra några precisionsinställningar men jag tyckte ändå att det var kul att fånga mån-ekollonet på bild (för visst ser månen ut som ett runt ekollon). Här tror jag att det är Venus som är på samma bild och på nästa bild.

DSC_0013DSC_0026

Först när det började ljusna kom jag på att jag har en fjärrkontroll till kameran. Jag har aldrig använt den men kanske vore det läge att göra det när det dels är bra om jag kan stå en bit ifrån, för att t ex hålla upp ett fönster, och dels inte vill ha den lilla rörelse som blir i kameran när avtryckaren används. Jag får skylla på att jag inte hade ätit frukost och var lite hungrig.

Nu är julen bortstädad, nerpackad och placerad bland övriga flyttkartonger. Det enda som återstår är alla röda gardiner. Men de får vara kvar ett tag till eftersom alla andra gardiner redan är nerpackade. Ingen kan säga att jag är sent ute med packandet 😉 Men jag tror att jag nästan har slagit mitt eget rekord i hur tidigt julen blir utschasad. Det är riktigt tomt, men väldigt lättstädat hos mig nu. Inga prydnadssaker och nästan inga ljusstakar är kvar. Snart försvinner de också ner i en kartong.


22 comments

 1. Visst är det spännande att man alltid kommer på sånt när man är klar – som med fjärrkontrollen menar jag!
  Oj, du var snabb att få ut julen. Än har jag mitt kvar – å andra sidan ställer jag inte upp mycket mer än lite ljusstakar och stjärnor så det är snart gjort att få ner eländet. Det får bli helgsysslan!

  Gilla

  • Jag fotar väldigt sällan med hjälp av stativet så fjärrkontrollen har blivit liggande. Jag har bara testat den när jag köpte den så jag vet att den funkar i alla fall 😉
   Bortstädandet av julen var en del av min packiver. Jag kan bara inte låta bli att få klart med så mycket som möjligt. Sedan får jag sitta här med ett väldigt kalt hem i någon månad 😉

   Gillad av 1 person

 2. Grattis till bilderna och att du nu vet att du har fjärrkontrollen. Det kan inte ha varit lätt att fotografera med tanke på vindarna men du fick till det. Här är julen kvar och blir så till helgen i alla fall. Vi brukar inte vänta till knut men vi får väl se. Jag gillar att ha julsakerna undan när vårterminen börjar för då är det nya tider!

  Kram

  Gilla

  • Tack! Haha, jag lär väl glömma fjärrkontrollen nästa gång också 🙂 Jag var lite nervös för att fönstret skulle blåsa igen hårt och gå sönder, men det gick ju bra.
   Jag brukar vänta lite längre än till nyårsdagen men nu är jag i packartagen och vill få undan så mycket som möjligt. Det störde mig lite att det inte syntes att jag hade packat en hel del. Massor av tomtar överallt 🙂 Nu syns det att det är flytt på gång.
   Det är nog naturligt att julen får sluta vid terminsstarten om man är lärare. Det är ju verkligen en start på något nytt.
   Kram

   Gilla

 3. Häftiga bilder! Det är många som städar undan julen snabbt, jag har tänkt göra det till helgen. Tycker det är lite mysigt med ljusstakarna ändå.
  Kram

  Gilla

  • Tack!
   Jag tycker också att ljusstakarna ger en myskänsla men den här gången vann min lust att packa inför flytten 🙂 Jag ser ljusstakar i väldigt många fönster runt omkring mitt hus och det får räcka med alla dem.
   Kram

   Gilla

 4. Fina bilder på månen och Venus! Jag tog också bilder, men då mitt stativ gått sönder så blev det på fri hand och är ganska suddiga. Bra att du hittade fjärrkontrollen … men lite för sent. 🙂
  Jag ska ta bort det lilla julpynt jag har i morgon … och julgardiner har jag inte använt på flera år, så det problemet har jag inte 🙂
  Kram

  Gilla

  • Tack! Det var kul att få med dem på samma bild, men helt nöjd är jag inte. Det blir förhoppningsvis bättre nästa gång 😀 Då kanske fjärrkontrollen får hjälpa till 😉
   Jag gillar hela advent och julen väldigt mycket och vill att det ska synas när den tiden är här. Då gör röda gardiner stor skillnad. Det är även ett bra tillfälle att tvätta övriga gardiner 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Vilket läckert foto! Ser verkligen ut som ett ekollon. Kul att fotografera månen. Julgardinerna kan du ha uppe tills det blir dags för flytt det spelar ju ingen roll 🙂 Så flitig du varit med ditt packande. Skönt att ha vissa saker gjorda även om du är ute i god tid.
  PS! Vet du var Semlan ligger, där bor min svärsons tvillingsyster på en liten gård med sina djur. Vem vet vi kanske ses i sommar, funderar på att ta mig en sväng dit när jag har semester.

  Snart är det läggdags för mig, blev inringd igår på min lediga natt. Inga vikarier och ingen mer än jag som kunde. Vad gör man inte för sina brukare.

  Kram

  Gilla

  • Tack! Månen är ett spännande motiv men jag väntar fortfarande på att jag ska få till den där väldigt bra bilden. Perfekt blir den aldrig men kanske i närheten 😀
   Ja, julgardinerna får vara kvar februari ut. Sedan kan jag nog inte hålla mig från att ta ner även dem. Det är snarare mer troligt att de packas ännu tidigare 😉
   Haha, Semlan har vi skrattat åt varje gång vi har åkt från Östersund till Åre. Min mans favoritbakverk var nämligen semlor, gärna med extragrädde och jag gav honom gärna det mesta av min grädde. Det blev nog lite uttjatat att alltid påpeka att han borde bo i Semlan. Konstigt nog åkte vi aldrig in på avtagsvägen och fick se den byn. Om du kommer uppåt i sommar och har lite tid över så hör gärna av dig 😀 Du har ju min mailadress. Kommer du från Östersundshållet så är det faktiskt en liten genväg att åka över Frösön. Kanske inte snabbare väg, men lite kortare.
   Det är tur att sådana som du finns. Vården skulle fungera mycket sämre utan all fin personal som ställer upp med kort varsel när det behövs. Det är synd att det ska vara så men helt kanske det inte går att komma ifrån.
   Kram

   Gilla

   • Du kanske använder mobilen när du letar och när jag gör det så ser jag inte heller några mailuppgifter. Men när jag använder datorn ser jag mailadresserna till alla som har lämnat kommentarer. Jag tittar på din just nu 😀 Jag skickar ett mail till dig med min adress. Vill inte skylta med den utanför bloggvänskretsen.
    Kram

    Gilla

 6. Där är vi olika Jag vill ha kvar julen så länge det går för det är så varmt och mysigt. Min bror TuppOla brukar tävla om vem som kan hålla liv i julgranen längst. Än är den grön och fin och verkar må bra

  Gilla

  • Om jag hade haft en fin, riktig gran så skulle den få stå kvar mycket längre. Men nu för tiden har jag bara en plastgran. Den är ganska fin den också men kan inte mäta sig med en skogsdoftande gran. Jag hejar på dig i tävlingen med din bror 😀 Det finns säkert diverse knep för att hålla liv i en gran men jag har bara hört om att det ska vara bra med en sockerbit i vattnet. Jag har aldrig testat så jag vet inte om det funkar.

   Gilla

 7. Snyggt jobbat! Jag har gett upp nattfotografering då jag saknar stativ och darrningarna ökar mer och mer,,,så jag njuter av andras foton istället. Jag har också plockat ner det mesta i julkartongen utom ljusstakarna i fönstren,dom brukar få hänga med länge eftersom det blir så himla mörkt annars. Så skönt att du slipper stressa med packandet, sen kommer kanske perioden när du skulle behöva grejer som redan ligger i kartonger? Flyttar du och syster samtidigt? Har du redan fixat med flyttransport? Ja då börjar ett nytt kapitel i livet, åter till hembygden kanske du kan kalla den? Kramen. P.S raketen på mitt foto är simpelt nog bara ett flygplan, men bilden blev ju lite läcker
  Kramen

  Gilla

  • Tack, det duger för att vara fotat under de omständigheterna 😀 Det händer att jag placerar kameran på en sten eller en lampa eller något annat som kan agera stöd. Men det är inte lika lätt att få till rätt vinkling på kameran då. Jag har gett upp att fota med teleobjektiv utan stativ. Men oftast funkar det bra med vanliga objektivet och då är kameran inte lika känslig.
   Jag har sparat några fönsterlampor för att det inte ska vara alldeles becksvart på kvällarna. Men det är skönt att ha bockat av att alla julsaker nu är nerpackade. Jag har försökt att spara allt som jag tror att jag kan behöva. Köket är relativt komplett fortfarande men jag har börjat lite smått där också. Jag flyttar 20/3, ca en månad före min syster, och flyttfirma är redan bokad. Sedan flyttar våra köpare in 30/4, precis fyra år efter att vi kom hit.
   Ja, det nya kapitlet kan vi kalla åter till hembygden eller hemma igen. Jag föddes där, levde där som gift och nu blir det tredje gången gillt 😀
   Bilden med flygplanet var riktigt häftig. Det fångade du fint 😀
   Kram

   Gilla

 8. När flyttar du?

  Fram med stativet så där enkelt… Mitt har jag i källarförrådet och det används VÄLDIGT sällan! Kul att se dina bilder..,,, jag försöker ibland fotografera månen, men ids aldrig hämta stativet. Då blir fotona som man kan förvänta sig… 🙂

  Gilla

  • Jag har med flit lagt stativet på en lättillgänglig hylla men helst skulle det alltid stå monterat och klart. Jag har massor av tid men ändå struntar jag oftast i stativet bara för att det tar några minuter att ställa det på plats.
   Månen är en utmaning att fota. Någon gång fick jag en helt ok bild men oftast blir fotona halvbra eller suddiga. Det är ett bra träningsmotiv 🙂

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s