Vad är det för årstid egentligen?

Jag vet att det är vinter, riktigt så förvirrad är jag inte. Men naturen verkar desto mer förvirrad. Lite underligt är det, men även ganska kul, att hitta lingon som ser ut som om de är plockmogna, i januari. Jag och min syster gick en gemensam promenad och vi skulle nog ha fått ihop någon dl av de röda bären om vi hade försökt.

DSC_0004

Om jag minns rätt så heter den gula växten gullhorn. En gelésvamp som enligt uppgift ska växa under septemer-oktober. ”Ur led är tiden” som Shakespeare skrev i ”Hamlet”. Gullhornet verkar trivas alldeles utmärkt ihop med den smältande snön.

DSC_0008

Det var en härlig morgon och förmiddag. Jag kände den där riktigt pirriga glädjen, som jag inte har känt på ett tag. Jag mådde bra under julhelgen men det var först idag som jag kände att jag är helt tillbaka i hur jag är vanligtvis. Jag tänker mycket på min blivande lägenhet och jag planerar och möblerar i tankarna. De fullpackade kartongerna börjar bli ganska många nere i källaren och snart ska jag börja köra mina rundor till tippen (eller återvinningen heter det nog). Det som ska till second hand måste nog hämtas för det är en del tunga och stora möbler som ska med.

Min syster har också hittat sin nästa bostad. Ett jättefint hus i en annan östgötsk kommun. Alla papper är klara för hennes del också och hon är lika ”upp i hejsan” som jag. Hur kunde det gå så lätt och bra med alla delar i den här karusellen? Allt bara löste sig. Jag som trodde att vårt hus skulle vara väldigt svårsålt och så behövde vi inte ens annonsera för att hitta köpare.

När jag skrev uttrycket ”upp i hejsan” började jag fundera på hur vanligt det är och om det kanske är något som bara sägs i min släkt. Jag googlade och det enda jag hittade om det kom från Jämtland Härjedalens musikaliska arkiv på fb. Inte så underligt om det kommer naturligt från mig men det skulle vara kul att veta om ni andra också känner igen eller använder det uttrycket.


18 comments

 1. Ja du, jag var också lite årstidförvirrad för ett tag sedan. Shakespeares uttryck är nog inte så dumt 🙂
  ”Upp i hejsan” är ett uttryck jag hört, här säger vi nog kanske ”uppe i det blå” oftare. Jag tror dock att en hel del norrländska smugit sig in i den lokala dialekten här. Nu bor vi ju gudbevars söder om Dalälven så vi borde kanske ta efter andra dialekter än de norrländska. Om du undrar över uttalandet om norr och söder om älven så börjar norrland – i folkmun här – norr om Dalälven 🙂

  Gilla

  • Shakespeares uttryck passar in lite då och då. Jag använder det inte så mycket men jag tänker det desto oftare. ”Upp i hejsan” kom helt spontant när jag skrev det men plötsligt blev jag osäker på om folk verkligen använder det uttrycket. Jag har aldrig förut tänkt att det kommer norrifrån men det kanske är så. Att Dalävlen är gränsen till Norrland har jag hört många gånger. Det skrattas en del åt det i mina hemtrakter. Men å andra sidan skrattar säkert Kirunaborna åt att vi jämtar kallar oss för norrlänningar 😀 Men visst är det lite talande att allt norr om Dalälven klumpas ihop till att vara Norrland. Kanske är det en del av allt som får oss att känna oss lite utanför och samtidigt stolta över att vara det 😉 Precis som om vi håller ihop där uppe, men inte mot alla andra utan bara i en gemenskap där alla som vill får vara med. Oj, vad det lät puttinuttigt och sött. Men lite av den känslan finns faktiskt 😀

   Gillad av 1 person

   • Just uttrycket att norrland börjar norr om dalälven blir ju lite lattjo för oss som bor här. Men det fanns faktiskt en skylt i Valbo förut där det stod ”Norrlands största köpcentrum”. Tror den är borta nu. Nåja, jag behöver då längre norrut än så för att tycka att jag är i Norrland. Nu är kanske mitt tyckande inte så relevant men känslan är väl vad som räknas 🙂 🙂

    Gillad av 1 person

 2. Upp i hejsan, det låter skoj, har jag aldrig hört förr, o jag har ändå hört en hel del….Men däremot är jag inte ett dugg fundersam över årstiden, snö snö snö o snö. Massor av glada skidgäster som besökt loppis idag. Då blir även jag glad. Träffade en familj som jag hjälpte hitta härbärge förra året i grannlägenheten när de hade blivit en felbokning uppe i fritidsbyn. Dom uppskattade det massor, o jag fick veta att de minsann köpt ett jättefint hus i byn som de inrett till fyra turistlägenheter. Fullbokade redan! Jag är en väldigt stolt ambassadör för vår lilla skidort. Och du, jag som trodde syster din också skulle flytta uppåt, så fel jag hade. Men kul att hon också hittat hem hem. Kramiz

  Gilla

  • Jag hittar inga synonymer på nätet till upp i hejsan men jag använder det som i betydelsen glatt upphetsad, väldigt begeistrad. Det hörs ju nästan att det är det som menas 🙂
   Härligt att du har så mycket snö. Jag har ju sett dina fina bilder på det vackra snölandskapet. Kul att det rör på sig och att saker händer i din lilla by. Du kan känna dig stolt både över byn och över dina insatser för den. Men ni verkar ha en bra gemenskap och många evenemang och för att ha kvar allt det gäller det nog att många engagerar sig.
   Min syster har ingen längtan norrut. Hon kommer tillbaka till sin födelsestad nu och jag kommer hem till min. Cirkeln sluts 😀
   Kram

   Gilla

 3. Så härligt att läsa att du mår bra igen!
  Ja, inte kan man tro att det är vinter inte … i skogen är det härligt grönt, men snön kommer nog vad det lider. Jag hittade också lingon och kunde inte låta bli att stoppa ett i munnen – smakade mest vatten … lite surt också.
  Tänk … redan på Shakespeares tid var tiden ur led! Ganska fantastiskt egentligen … och så rätt han har 🙂
  Har aldrig hört uttrycket ”upp i hejsan”, men förstår precis vad som menas 🙂 Roligt med uttryck från andra delar av vårt avlånga land.
  Förstår att du har fullt upp med sortering och packande …och så bra att din syster hittat ett bra hus för sitt boende.
  Önskar dig en bra avslutning på det här året och ett Gott Nytt År!
  Kram

  Gilla

  • Det är skönt att vara tillbaka till mitt vanliga jag 😀
   Jag är glad för den vita julhelgen så det gör inte så mycket att det blev tö och blött efteråt. Jag kom mig aldrig för att smaka på lingonen men det är nästan skönt att få veta att de inte smakar lika bra nu. Någon påverkan borde årstiden ha haft på dem.
   Man kan undra om tiden någonsin har varit ”i led”, om man nu kan säga så 😉 Kanske har människan alltid tänkt ungefär samma sak när naturen inte riktigt har följt med i årstiderna.
   Jag använder inte ”upp i hejsan” särskilt ofta och har inte tänkt på varifrån det kommer förut. Men det verkar komma norrifrån enligt de kommentarer jag har fått. Skogsnuvan t ex, känner väl igen det. Kul att kunna få lite feedback från bloggvänner 🙂
   Haha, i den här takten blir det klart i väldigt god tid. Jag får väl kanske försöka spara lite köksattiraljer till sista dagarna 😉
   Detsamma till dig Anki! Gott slut och ett gott nytt år 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Upp i hejsan har jag inte hört innan men det lät roligt 😀 också roligt att höra att du mår bra igen. Och så skönt att alla affärer gått i lås och att din syster hittat ett nytt hus.
  Jag funderade på när jag gick till tåget i fredags och det var 7-8 grader varmt om det skulle bli så här i år igen att vintern och snön kom sent, vi hade ju en hemskt kall påsk i år. Känns så konstigt med massa plusgrader i januari och februari och sen när man längtar efter våren kommer vintern istället.
  Kram

  Gilla

  • Haha, ja nu är det mesta väldigt bra 😀 Kul att bloggvänner hjälper mig att reda ut var jag har fått det uttrycket ifrån. Jag kan nog vara ganska säker på att det kommer norrifrån om jag utgår från kommentarerna här.
   Ja, vädet och temperatur varierar mycket men jag hoppas att det inte blir lika sen vinter som sist. T o m jag tyckte att det kvittade när den väl kom. Vi får hålla tummarna för att snön kommer snart och försvinner i början av mars 🙂 Men å andra sidan så hoppas jag på att det fortfarande är vårvinter när jag kommer upp till mitt blivande hem.
   Kram

   Gilla

 5. Visst kan man bli upp i hejsan minsann om det är riktigt spännande. Min farmor använde det ganska ofta men nu för tiden hör man det väldigt sällan. Så roligt att du mår bra igen och kan känna förväntan inför att få flytta hem till Jämtland. När du kommit hit så kan vi ju träffas oftare. Det ska bli riktigt spännande. Jag blir riktigt upp i hejsan jag ocksål Nu önskar jag dig ETT GOTT NYTT ÅR OCH VI SES

  Gilla

  • Kul att du också har hört det uttrycket. Jag visste inte alls varifrån jag hade fått det. Kanske var det min farmor och farfar (som bodde i Östersund) som sa så eftersom det kanske är ett äldre uttryck.
   Jag mår väldigt bra och längtar jättemycket efter att det ska bli dags att flytta. Klart vi ska träffas och jag ska bjuda dig på vegansk middag när jag har kommit i ordning. Bli inte rädd nu, jag ska inte laga till något jättekonstigt 😀
   Ett riktigt gott nytt år till dig också!

   Gilla

 6. Naturen är verkligen lite ur tiden nu men det kan snabbt knäppa till och bli vinter igen. Men det brukar ordna sig ändå på något vis vilket är skönt.

  Så skönt att det har löst sig för din syster också. Det är ju ingen självklarhet att bostadsfrågan löser sig så pass enkelt och smidigt men det är bara att gratulera er. Uttrycket är i alla fall nytt för mig men man kan inte känna till allt!

  Kram och ha en god kväll 😀

  Gilla

  • Jag anar att du och många andra trivs ganska bra med att snön försvann efter jul 🙂 Jag tycker att det är lite trist men är ändå väldigt nöjd med att just julen blev vit. Nu vet jag att jag snart får så mycket vinter jag kan önska mig och då gör det inte så mycket om det är grönt i skogen en period nu.
   Jag var lite nervös för min systers skull innan det här huset dök upp och allt blev klart. Jag är nog minst lika glad, ja riktigt upp i hejsan, för hennes skull som hon själv är 😀 Tack för gratulation, vi har haft en väldig tur med alla delar.
   Nu har jag fått bekräftat att uttrycket ”upp i hejsan” kommer norrifrån. Responsen från bloggvänner visar att i söder känner man inte igen det men lite längre norrut har man hört det 🙂 Roligt att jag kunde få hjälp att lösa den gåtan med er hjälp när det inte fanns några svar på nätet 🙂
   Kram och detsamma!

   Gilla

 7. ”Upp i hejsan”, underbart uttryck som jag aldrig hört innan men som jag kommer att använda från och med nu 🙂 Min natt på jobbet är allt annat än detta uttryck. Men det är så det är ibland. Eddie sover som en stock och hans tassar rör sig rytmiskt, han drömmer nog om dagen med hundkompisar.
  Jag är så glad för dig och din syster skull att allt när det gäller försäljning och nya bostäder flyter på. Jag var i min lilla stuga en sväng i förgår blev så sugen på att sova över men eftersom vi skulle ses med hundgänget igår fick det bli en tillsyn med vändande post. Solen sken så en långpromenad hann vi med. Underbart!

  Kram

  Gilla

  • Visst är det ett bra uttryck som nog de flesta förstår 🙂 Det är inget jag säger särskilt ofta men nu kom det fram helt spontant. Om det nu är ett jämtländskt uttryck så sprider jag det gärna vidare 🙂
   Jag kan förstå att alla nätter inte kan vara upp i hejsan på ditt jobb. Det är tur att du kan ha Eddie där så att du får le lite åt honom emellanåt.
   Jag hoppas att jag kommer att trivas lika bra i min lägenhet som du trivs i din stuga. Jag har aldrig kunnat tänka mig att bo i lägenhet förut men nu känns det helt rätt. Det var ju en himla tur att just min lägenhet var till salu precis när jag ville ha den 😀
   Kram

   Gilla

 8. Att du känner att det mår bra, humöret är ”på plats” igen är väl den bästa nyårsgåva du kan få! Så härligt! Att vara down som jag säger gör ingen människa glad, jobbigt, jobbigt.

  Så skönt ni fått huset sålt och att din syster också fått tag på ett nytt boende hon verka nöjd med. Allt verkar ha ramlat in på rätt plats ganska smärtfritt! Skönt.

  Upp i hejsan, det är något nytt för mig, men nog förstod jag vad du menade… Skönt att du kan känna dig upp i hejsan så här under årets mörkaste dagar, även om det ska ha vänt. De dagar inte solen visar sig är det inte riktigt ljust någon gång.

  Idag ska jag ge mig ut på en snabb matrunda… det är nackdelen med att vara singel… ingen som springer iväg lätt som en plätt och passar upp 🙂 Måste ha litet fräsch mat nu när jag börjat äta igen efter pärsen här i ”bingen”.

  Gott slut och Gott Nytt 2019 till dig. Du har mycket roligt framför dig, även om det kräver en del energi!

  Gilla

  • Min ena dotter talade om för mig igår att hon vet ingen som har lika lätt för att känna lycka som jag. Det stämmer nog att jag har lätt för det och att jag brukar kunna ta mig ur eventuella svackor relativt lätt. Det blir en väldig skillnad när jag blir nedstämd pga medicin. Då finns det inget jag kan göra eller tänka på för att ta mig ur det. Det är en nyttig erfarenhet som ger mig förståelse men jag önskar att jag aldrig mer behöver uppleva det. Men fy, vad hemskt det är för alla som regelbundet har depressioner eller annan psykisk ohälsa. Jag har mycket hellre den värk jag har och har kvar min förmåga att känna livslust och glädje.
   Ja, oj vilken lättnad jag kände när vårt hus var sålt. Då kunde jag skriva på kontraktet för min lägenhet och känna mig lugn. När min syster också hade allt klart var det en lika stor lättnad. Vi hade en otrolig tur att allt klaffade så bra 🙂
   Mörkret brukar aldrig påverka mig negativt. Tvärtom så gillar jag de skillnader vi har i både ljus och årstider. Jag blir lika glad varje gång våren kommer med ljuset och sedan gläds jag åt att vintern och mörkret tar över. Alltid nöjd med andra ord. I alla fall nästan. I slutet av varje årstid brukar jag längta efter nästa 😉
   Jag är ju också singel (har aldrig använt det ordet om mig själv förut, men det stämmer ju) men sedan jag blev änka har jag haft hjälp när jag har behövt det ändå. Nu blir det annorlunda men det löser sig alltid. I värsta fall finns det hemkörning av matvaror från åtminstone en stor affär i närheten.
   Detsamma till dig och jag håller tummarna för att dina krafter snabbt kommer tillbaka 😀

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s