En väldigt bra jul

Min sista jul i Östergötland blev en vit jul – ur flera aspekter 😉 Precis så som en jul ska vara när man firar en familjejul. Det vita på marken bestod inte av mycket snö men det var ändå mer än jag har upplevt de senaste fyra jularna här.

För första gången låg inte ett enda paket under granen. Jag trodde att jag skulle vara den som saknade just den delen men åh, vad skönt det var att slippa stressen innan jul och vad härligt det var att ta en promenad i ett ganska folktomt Mjölby efter Kalle Anka. Det har aldrig hunnits med förut. Någon har tagit en runda med de hundar vi har haft men vi har aldrig gått en gemensam promenad en julafton utan att känna att något annat borde göras.

Mina två äldsta barn firade jul med mig och som vanligt var det under skratt och sång som granen kläddes kvällen innan julafton. Kombinationen skrattande mamma och två rörliga barn gav denna något suddiga bild. Den enda flaggan är en liten hyllning till deras pappa. Jag har aldrig tyckt att flaggor hör hemma i granen men för min man var åtminstone en girlang med flaggor en självklar del av utsmyckningen.552

Julbordet avnjöt vi tillsammans med min syster och hennes son. Min systerdotter firade delar av julen här, hos sin mamma, men inte just på julaftonen. Det blev ändå tillfälle för nästan alla våra barn att träffa varandra. Min yngsta dotter skapar egna traditioner med sin man men i övrigt kändes det kul att vi för en gångs skull kunde samlas så många vid samma tillfälle.

Som ni ser har min syster lyckats få in en bit lax och en sallad med fetaost bland de kalla rätterna. Där har även min dotter en av sina favoriter, ägghalvor med majonnäs, caviar och räkor. Bland de varma rätterna är de två skålarna i det övre vänstra hörnet ”äkta” prinskorvar, köttbullar och baconlindade dadlar. Resten är veganska julbordsvarianter. Julskinkan kom inte med på bilderna men den fanns också där, bara för att glädja min dotter.

Det var mina två äldsta barns förslag att vi skulle strunta i julklappar i år. Men då hade redan min yngsta dotter hittat något hon ville ge mig. Det var länge sedan jag skrev om att jag hade börjat måla i mindfulnessmålarböcker (flera år sedan faktiskt) och jag har fortsatt med det i perioder. Särskilt när trötthet orsakad av sjukdom eller mediciner sätter in, är det skönt att bara låta tusch- eller färgpennor fylla i figurerna i målarboken. Det är väldigt vilsamt för hjärnan men ändå något att skingra tankar eller rastlöshet med. Jag har aldrig själv tänkt att jag borde lära mig att måla på ett snyggt sätt. Det har inte varit syftet, även om det är kul när färgkombinationer blir lyckade. Men jag kände genast inspiration när denna instruktionsbok levererades tillsammans med ett fint julklappsrim. I boken har även Pixel och Grixis (två härliga kattbröder) lämnat en hälsning i form av tuggmärken. Min son kunde nog inte riktigt avsluta traditionen att någon ska ge mig en marsipangris i julklapp. Han var väldigt noga med att bedyra att den oinslagna grisen bara var en vanlig present men jag tror att han förstod att den betyder mycket för mig. Den traditionen började redan när jag var barn och alltid gav min mamma en marsipangris i julklapp. När hon inte fanns längre hjälpte min man våra barn att i stället ge mig samma julgåva varje år. Det är inte så lätt att bara avsluta något sådant.

DSC_0025

Den största överraskningen var nog ändå den julklapp som min systerson kom upp och gav mig. Vi har aldrig gett varandra presenter över huvud taget men på julaftonens förmiddag fick jag en canvastavla med ett av de vackraste motiv man kan tänka sig. Min bild kan inte återge hur fin tavlan är men ni kanske kan tänka er vilka känslor jag får när jag möter den här blicken från väggen. Bilden är tagen i februari i år. Jag har redan packat de flesta av mina tavlor och det fanns en spik kvar där jag genast placerade min Kaspertavla. En väldigt fin julklapp utvald med omsorg av min omtänksamma systerson.

555

Mina barn blev inte helt utan paket. Tomten hittade hit natten till julafton och lämnade varsin liten julklapp i deras julstrumpor. Vilken tur att jag hade sparat de strumporna 🎅

Ps. dagen före julafton kände jag en klar förbättring i mitt mående och nu, efter en vecka med min ”gamla” medicin, mår jag bra.


19 comments

 1. Vilken härlig jul och en mysig liten skara var ni. Jag har ju aldrig firat i stora sällskap fast så här ensam som denna julen har jag aldrig varit. Vilken underbar present du fick av din systerson, jag hade nog börjat gråta av den presenten.
  Kram
  Vad skönt att du mår bättre ❤

  Gilla

  • En väldigt skön, mysig och varm jul. Några gånger har vi varit fyra generationer som har firat tillsammans men aldrig fler än att vi har fått plats runt ett stort köksbord eller i ett vardagsrum. Det har varit väldigt roligt men jag föredrar nog de här lite mer stillsamma jularna. Kraven har minskat successivt och nu är det i första hand samvaron som är viktig.
   Tack, det känns väldigt skönt att det var medicinen som ställde till det och inget annat 🙂
   Kram

   Gilla

 2. Så fin tavla på Kasper! Vi försöker också sluta med julklappar men några är lite för ”unga” än för att helt lägga ner det projektet. Vi vuxna har dock slutat men även här kan det slinka ner något lite speciellt så där – och då är det okej tänker jag, det händer ju trots allt att man ramlar över något som bara är så rätt för någon 🙂
  Härligt att du börjar känna dig lite ”över isen” igen – en julklapp så god som någon 🙂

  Gilla

  • Ja, visst är den fin! En riktigt bra överraskning 😀
   Jag och ungarna (de blir aldrig vuxna) konstaterade att julen inte tog slut lika fort som vanligt. Det brukar kännas klart och avslutat efter julklappsutdelningen. Nu fortsatte julkänslan och stämningen även på juldagen. Mindre stress och mer jul alltså 😀 Men jag håller med om att det är helt ok om någon verkligen vill ge något speciellt. Så länge det inte finns förväntningar och krav så fungerar det.
   Det känns lite egotrippat att säga att mitt bättre mående var den bästa julklappen men det hjälpte mig att uppskatta allt det andra 😀

   Gillad av 1 person

   • Ungar kommer de väl alltid att vara gissar jag – i alla fall är det så här 😉
    Ja nog finns det annat än julklappar att ägna julen åt. Men kanske inte så lätt att förändra i ett nafs för julen är ju förknippad med just presenter – tyvärr ska jag kanske tillägga.
    Sen har jag som skrivet inget emot om någon hittar något så där speciellt och bara vill köpa det åt någon, så länge det är utan krav och förväntningar som du skriver så är det helt okej och kanske till och med lite extra roligt.
    Jag kan tro att det ändå var en riktigt bra julklapp, ett bra mående står ändå rätt högt upp på de flestas önskelistor 🙂

    Gilla

   • De får stå ut med att vara ungar/barn, i alla fall om de inte bidrar med nya små ungar som kan ta över den rollen 😉
    Det gick lättare än jag trodde att vara utan julklappar. Men det var nog bra att förslaget kom från den yngre generationen så att jag inte fick dåligt samvete.
    Man kanske kan säga att mitt mående bidrog till en roligare jul för oss alla. Det hade nog märkts om jag bara hade försökt vara glad. Tänk så bra det blev och precis i rätt tid 🙂

    Gillad av 1 person

   • Ja så är det ju 🙂 Förr eller senare kanske någon annan tar över rollen, men jag undrar om det hjälper? 🙂
    Ja nog tror jag det märks om man försöker låtsas vara glad alltid, särskilt inför människor som känner en väl. Skönt för dig att det hann vända så här lagom till jul!

    Gillad av 1 person

 3. Ser ut som ni hade en alldeles underbar jul! Så skönt att läsa att du mår bättre efter att ha bytt tillbaka till den gamla medicinen!
  En underbar bild på Kasper … såå fin julklapp – och en härlig bild med dina barn där vid granen!
  Önskar dig en fin sista vecka detta år … och ta det lugnt med packandet – du har gott om tid! 🙂
  Kram

  Gilla

  • Den här julen var som en enda lång och rolig mysstund tillsammans med personer jag känner mig helt avslappnad med. Som du skriver – helt underbar 🙂 Till viss del kan jag nog kanske tacka återgången till min normala sinnesstämning för det.
   Jag blir både väldigt glad och lite vemodig när jag tittar på den fina tavlan. Det var ju alldeles nyss han var här. En jättefin julklapp! Mina barn lyckas alltid få till en rolig stund när vi klär julgranen. De blir faktiskt precis som barn igen 😀
   Tack snälla Anki. Jag önskar dig detsamma ❤ Men packandet kan jag inte vänta med. Jag är alldeles för ivrig för det. Jag tar det lugnt på mitt sätt och fyller några kartonger om dagen 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Du har fått världens bästa rehab, att umgås med dina nära och kära i julhelgen! Och vilka omtänksamma och fina ungdomar som vet precis vad som gör dig lycklig! Underbart att läsa.—
  Din header påminner mycket om min, trädgårdsmöbler under snötäcke. Och tänk, nu ska du väl börja packa snart. Jag har säkert frågat men glömt, när går flyttlasset? Mars? Eller ännu tidigare? Kram från pörtet

  Gilla

  • Jag är lyckligt lottad som har så fina personer omkring mig 🙂
   Bilden är från förra vintern. Vi har inte så mycket snö än. Men jag är väldigt glad för att julhelgen var så fin med snö och sol 😀
   Jag började packa i slutet av november 😉 Det blir någon kartong varje dag och det är skönt att slippa stressa precis innan flytten. Flyttbilen är bokad till 20/3.
   Kram

   Gilla

 5. Min Jul var också fantastisk och med alla tänkbara ingredienser. Tomten kom med nya vadringsskor som jag håller på att gå in till kommande vandringar. I år hoppas jag att mina fötter ska vandra på Blekingeleden som jag tänkt så länge nu. Jag fick även ny te-mugg och nytt te. Min store son hade gjort en så fin skärbräda som kommer att pryda min lilla stuga på ön.

  Nu larmar det på jobbtelefonen så det är lika bra jag rusar!

  Kramar

  Gilla

  • Underbart att julen var så fin hos oss båda 🙂 Det är nog en bra idé att vänja fötter och kängor vid varandra innan vandringen. Klart du kommer iväg och du kommer att få en härlig upplevelse. Tomten och dina nära och kära tyckte tydligen att du har varit snäll i år. Väldigt fina presenter. Te är alltid välkommet och muggar och skärbrädor kommer alltid till användning.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s