Julgodis

Det blir inga stora mängder julgodis och inte heller många sorter. Men två varianter har jag åstadkommit idag och det är fullt tillräckligt tillsammans med nötter, fikon, clementiner och annat. Kakor och lussebullar brukar aldrig gå åt men finns som reserv om någon skulle bli sugen.

DSC_0001

Om någon undrar hur choklad och vegansk kost går ihop så kan jag berätta att det här är en blandning av mörk, mjölkfri choklad och en ljusare variant av kakao och rispulver (bl a torkad rissirap). Det finns verkligen många produkter anpassade till veganer och fler och fler blir de. Det märks att efterfrågan ökar. Men helt kan jag inte komma undan. Av en händelse upptäckte jag att minst en av mina mediciner innhåller laktos. Så ironiskt…och ganska kul. I det fallet är det inte mycket annat att göra än att skratta och rycka på axlarna.

I går kom återigen min yngsta dotter på besök. Ännu ett kundbesök i Linköping gav henne möjlighet att komma och övernatta hos sin mamma. Jag får väl tacka hennes kunder för att de har ett stort behov av hennes hjälp.


17 comments

 1. Visst kommer det fler och fler alternativ vilket är bra. Dock kan jag konstatera att alla vegetariska alternativ inte är en fullträff. I går serverades vi vegetarisk kebab. Den så ut som kött men det var som att tugga på en seg gummislang. Aldrig mer säger jag bara. Jag var inte ensam om att tycka det samma och inte heller om att kasta all mat vilket annars bär mig emot. Här blir det några olika sorters godis men inte så mycket. Man brukar vara så pass mätt att det inte går åt några större mängder.

  Kram och ha en fin kväll!

  Gillad av 1 person

   • Jag har tänkt många gånger att det är synd att produkterna ges samma namn som köttvarianterna. Det skapar en förväntan som inte stämmer. Men jag har hittat en hel del som jag gillar och även som vegan eller vegetarian vill man ha lite omväxling. Inte bara grönsaksbaserade rätter, även om det är gott. Det finns många bra soyabaserade rätter, men akta dig för soyastrimlor 😉

    Gillad av 1 person

  • Nej, allt är inte gott men man hittar snart sina favoriter. Jag har också blivit besviken ett antal gånger men det finns mycket som är bra också. Å andra sidan så har jag ätit väldigt sega biffar också 😉
   Nej, godis orkar man inte äta så mycket av så jag tror att två sorter blir alldeles lagom 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. Ja nog ökar det med ”alternativa” produkter alltid. Bra tänker jag för det är många som går mer och mer över till vegetarisk eller vegansk kost.
  Kul med besök av dottern – se till att hon börjar ragga kunder norröver nu då så du får besök även efter du flyttat 🙂

  Gilla

  • Det ju som alltid så att efterfrågan ger producenterna hopp om att tjäna pengar och då kommer fler varianter. Som med all mat är allt inte lyckat men man lär sig snart vad man ska välja.
   Haha, jag får väl föreslå det men jag tror att hon tycker att det är för långt för jobbresor. Hon är ganska hemkär och vill helst vara i närheten där hon bor. Men hon lär väl kanske komma upp och hälsa på i alla fall någon gång. Hennes svärmor bor ju också där så då har de dubbla skäl att komma dit 😀

   Gillad av 1 person

 3. Härligt med besök av dottern. Jag är inte bra på att göra julgodis, är nog den enda som inte ens lyckas med ischoklad. Så nu köper jag färdigt julgodis.
  Kram

  Gilla

  • Det var kul att hon kom hit en stund igen 🙂 De andra två träffar jag i jul.
   Det är smidigt att köpa färdigt godis…och gott. Men just de två varianter jag gör är väldigt enkla. Jag smälter bara chokladen i mikron, penslar på mandelmasserullarna och blandar hackade nötter, russin och veganska skumfigurer i den choklad som blir över. Det tar inte så lång tid och är inte svårt 😀
   Kram

   Gilla

  • Tack snälla Anki 😀 Jag blev riktigt sugen på att testa flera sorter men jag tror inte att vi gör av med fler sorter i jul. Men jag ska spara sidan och återvända 🙂
   Frukt och nötter är också godis. I alla fall lika gott.
   Man får ta vara på tillfällena när hon har vägarna förbi 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Hej, ja du har en del utmaningar, men vid medicinen tog det stopp. Är glad över att du inte blir militant och tackar nej till viktig medicin! Jag åt helt vegetariskt idag, men fick lite konstiga vibbar…berättar mer i kommande blogginlägg. Det blev ju ingen större skillnad med min hälsa, men nu är det bara att hoppas att det ska börja gå åt rätt håll. Äntligen…
  Kramiz

  Gilla

  • Haha, just den medicinen är faktiskt livsviktig så det skulle just se snyggt ut att vägra ta den 😉 Men jag ska höra om jag får byta tillbaka till den förra varianten. Den innehåller ocså laktos men hade inga märkbara biverkningar.
   Jag hoppades jättemycket på att du skulle märka en stor förbättring nästan genast. Jag får läsa mer hos dig men jag håller tummarna för att det ska gå snabbt åt rätt håll.
   Kram

   Gilla

 5. Jag gör ingen julgodis. Vet att om det finns så kan jag inte låta bli att äta så det får vara. Nötter ska jag köpa och såna där goda röda äpplen som är svenska Minns inte vad dom heter kanske Ingrid Maria eller något sådant

  Gilla

  • Jag räknar alltid med att gå upp några kilo när det är jul. Det brukar försvinna ganska lätt senare när livet återgår till det normala 🙂 Men visst är det svårt att låta bli allt godis. Jag låter helt enkelt bli att försöka motstå det 😉 Nötter ska vi också ha men det blir nog clementiner i stället för äpplen.

   Gilla

 6. Mums! Även om jag i vanliga fall inte äter godis så brukar jag smaka något när det är jul. Mest för att det är gott med julkakaor som jag kallar det och så vet jag vad de där små godingarna är gjorda av. Jag älskar ju nötter så idag då jag var i butiken hade de halva priset på alla nötter, så två påsar med blandade nötter fick åka med hem. Det är bare ett problem när det gäller mina nötter, jag förlagt min nötknäckare. Hur som är de fina att titta på.

  Kram

  Gilla

  • Jag kan äta godis lite då och då när jag blir sugen. Inga mängder men t ex ibland efter maten då jag ofta blir sugen på något sött (gammalt röksug har blivit sötsug, tror jag). Jag gissar att dina julkakaor kan vara både kakor och lite mer godisliknande chokladvarianter 😉 Nötter är jättegott och här har vi dem både naturella och grovt hackade i choklad. Men vad synd att du inte hittar nötknäpparen. Jag har ett helt gäng som jag har ärvt efter diverse släktingar. Men du kan ju titta på dina fina nötter tills du blir desperat nog och hämtar något lämpligt verktyg att krossa dem med 😉
   God jul och kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s