Allt är inte grått och trist

Det regnade inte i morse och dimman höll sig också borta. Då fick kameran hänga med. Inte för att jag trodde att jag skulle hitta något särskilt att fota utan bara utifall att något skulle dyka upp. Jag tror att jag har blivit indoktrinerad av att det skrivs och pratas så mycket om hur grått och trist det är nu. Om man ser sig omkring och lägger märke till detaljer så märker man snart att det finns både färg och små fina detaljer.

DSC_0008DSC_0020DSC_0022DSC_0030DSC_0015

Jag vill att mina barn ska få en fin jul och därför har jag gjort en stor eftergift för min äldsta dotters skull. Inte för att hon begär det utan för att jag vet att det är viktigt för henne. Jag har köpt en liten julskinka och planerar att även köpa ägg, caviar och några räkor. Ägg- och mjölkfri majonäs finns det men de andra av hennes julfavoriter är svåra att ersätta när man inte självmant har valt bort dem. I övrigt äter hon gärna det som jag och min son vill ha. Jag trodde att just julskinkan skulle vara svår för mig att motstå första julen med ny kost. Men jag är konstigt nog inte ett dugg sugen på något kött över huvud taget. Det är fortfarande bara hushållsosten som jag verkligen saknar.

Min yngsta dotter och hennes man firar julen hemma hos sig själva tillsammans med sina fina katter. Men båda de andra två kommer hit, precis som vanligt. De har gemensamt kommit fram till att de tycker att vi ska sluta med julklappar, och inte mig emot. Visst har vi alltid gjort en stor grej av julklappsutdelningen förut och dragit ut på den med att läsa rimmen, dela ut ett paket i taget och vänta på att det öppnas innan nästa julklapp delas ut. Men inga traditioner är huggna i sten och vi slipper stressen med att hitta rätt julklappar till rätt personer. I år är ju inte heller Kasper med oss och kollar in varje paket med stort intresse. Det brukade alltid finnas flera roliga och goda paket till honom. Tänk att ens hund finns med i nästan alla minnen och traditioner. Men han var ju familjemedlem.

468

 

 


32 comments

  • Det är väl ofta så att vi vuxna blir nöjda om barnen är nöjda 🙂 Jag har varje år fått romté och en marsipangris av mina barn. Någon annan liten grej har det också kunnat bli men just de två sakerna har varit en tradition sedan barnen var små. Men jag kan ju köpa dem själv om jag vill 😀 Min bästa julklapp är att de vill fira med mig (och det är inte bara en klyscha 🙂 ).

   Gilla

 1. Fina bilder! Så mysigt att fira julen med barnen. Jag kommer inte att träffa barn eller barnbarn på julafton men förhoppningsdottern med familj någon av mellandagarna.
  Vi har inte haft snören på våra julklappar för katterna vill äta upp dom och det är farligt. Så visst finns djuren med i julfirandet. Zelda brukar bli väldigt lycklig av kartonger 😀
  Kram

  Gilla

  • Tack!
   Jag är glad att de vill komma men jag har full förståelse för att min yngsta och hennes man vill skapa egna traditioner. Jag hoppas att du får tillfälle att träffa din dotter med familj någon dag omkring jul.
   Jag kan förstå att katterna gillar paketsnören. Men det är nog bäst att inte chansa. Man ska vara rädd om deras små magar 🙂 Alla katter älskar kartonger tror jag. Både att leka med och att sova i 😀
   Kram

   Gilla

 2. Klart att hundarna är med i minnet, de har ju varit en stor del av familjen trots allt!
  Vi har i princip slutat med julklappar vi också, det är mest till barnen som det blir lite klappar. Sen är det ju en smaksak hur länge man är barn 😉 Sonen får alltid något litet, pengar mest – en fattig student har ju lite nytta av sånt. Men jag tänker att när han är klar med studierna och börjar jobba så är det också överflödigt 🙂
  Varför inte äta lite hushållsost om lusten faller på? Eller tänker du att du ska vara helstrikt i din vegankost?

  Gilla

  • Ja, vovvarna har varit väldigt viktiga även i julfirandet 😀
   Jag har minskat successivt på julklappar till barnen men jag hade nog inte själv föreslagit att vi ska sluta helt. Det blir lite tomt efter Kalle Anka men vi brukar ha så roligt tillsammans i alla fall.
   Det tar emot mer och mer att äta något animaliskt. Jag hade svårt att förstå motviljan innan jag själv gick över till den här kosten men den kommer efter ett tag. Jag skulle inte kunna förmå mig att köpa ost till mig själv. Jag gör fortfarande undantag när jag blir bjuden men när jag själv bestämmer vill jag inte äta eller dricka något från djur. Jag kommer däremot aldrig att ändra min inställning till andras matvanor. Var och en gör som de vill och jag dömer ingen om de inte dömer mig 😀 Jag har ju ätit kött i över 50 år 😉

   Gillad av 1 person

   • Jag antar att det är en vanesak det där med julklapparna. Och en period i livet, sen dyker det upp barnbarn och så är man igång igen 🙂
    Kanske det är så, jag kan nog tänka mig att övergå till en vegetarisk kost men mjölkprodukterna är jag inte säker på att jag vill ge upp – veganskt är ett lite för långt steg för mig, just nu i alla fall.

    Gilla

   • Det där med barnbarn har jag fått veta att jag inte ska vänta på 😉 Det är bara att acceptera.
    Du behöver inte kalla dig för varken vegetarian eller vegan. Ät bara det du känner för och om det blir mer vegetariskt så hindrar det inte att du kan äta en köttbit ibland. Jag kallar mig fortfarande inte för vegan. Jag brukar säga att jag oftast äter vegansk kost. Om du funderar på att bli vegetarian så är det bäst att testa lite först och ta ett steg i taget. Då kan du ångra dig utan att någon ger dig gliringar 😉

    Gillad av 1 person

   • Jag ska visst inte vänta på sådana jag heller, säger sonen – vad flickvännen säger vet jag inget om 🙂 Det visar sig helt enkelt, kommer de så kommer de, annars kommer de inte.
    Nej, jag är nog ingen som etiketterar mig själv jag heller. Brukar påstå att jag är människa kort och gott, samma gäller så klart vad gäller kosten.
    Det där med etiketter inbjuder bara till särbehandling – något jag ogillar 🙂

    Gilla

   • Jag älskar din logik 😀 Du har helt rätt.
    Min spontana reaktion på det du skrev om särbehandling var att självklart håller jag med dig. Men så for tankarna iväg och då insåg jag att viss särbehandling kan jag uppskatta. Om någon anstränger sig och lagar vegansk mat för min skull så blir jag tacksam men lite generad. Men jag tror inte att det är den sortens särbehandling du menar 😉 Det jag tror att du menar ogillar jag också!

    Gillad av 1 person

   • Åh… logisk blir jag inte kallad så ofta. En tackar 🙂 Jag tror jag är mer van att höra att jag är ologisk och möjligen också ostrukturerad (det första kallar jag att jag har sunt förnuft vilket inte alltid kan förefalla logiskt och det andra är dessvärre helt sant – ha ha).
    Du har så rätt – det finns faktiskt positiv särbehandling också. Och nej, det var inte den jag menade. För övrigt tycker jag inte att alla ska behandlas lika – men man ska behandlas rättvist och lika om man befinner sig i en likartad situation. Tyvärr medger inte utrymmet här tillräckligt med utrymme för den diskussionen så du får nöja dig med detta något luddiga resonemang 🙂

    Gilla

   • Det var ju ett väldigt logiskt resonemang 🙂 Man kan inte vara strukturerad hela tiden, då tar man helt slut. Jag är en riktig virrpanna men när det gäller så kommer fokus och struktur automatiskt. Ibland är jag lite för lösningsfokuserad när det gäller mina barn men då säger de ifrån 😉 Min yngsta dotter nördade ett tag in sig på begreppet rationalitet och fick mig att titta på föreläsningar på nätet med henne. Enligt de föreläsningarna är rationalitet att även ta hänsyn till erfarenhet, känslor och magkänsla (som ofta kommer från erfarenheter). De tog upp Mr Spock (startrek) som exempel på hur fel det kan gå om man använder lokik helt utan de andra delarna. Ditt sunda förnuft är, ur den synvinkeln, rationalitet av högsta klass 😀
    Jag tror att jag förstår precis hur du menar när det gäller särbehandling. Det är en spegling av mina egna tankar om ämnet 😀 Inte luddigt alls.

    Gillad av 1 person

   • Se där – nu blev jag logisk igen 🙂
    Nej du har så rätt och rationalitet låter som ett bra begrepp som stämmer med det jag kallade ”sunt förnuft”.
    Anade att du skulle förstå vad jag menade – önskar att alla jag jobbar med också skulle förstå det så snabbt 😉 Men så enkelt är ju inte livet!

    Gillad av 1 person

  • Det viktiga är att man är överens inom familjen. Vi har alltid gjort så också men jag måste erkänna att jag tycker det är ganska skönt att slippa fundera på julklappar 🙂 Om jag hade haft barnbarn så vore det en helt annan sak 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Hej, jag har ju lidit mycket av julens måsten då min dotter var liten och jag hade ont om pengar. Men julklappar fick hon så mycket jag kunde spendera. När barnbarnen kom så blev dottern utan, anser att det bara är barnen som behöver klappar. När barnbarnen blivit ca tio år önskade de sig inte några prylar längre utan presentkort eller pengar. Det fick dom men det var inte särskilt roligt att ge bort …..Nu är alla vuxna och jag tycker det är så skönt att slippa känna stress eller dåligt samvete när man inte har så gott ställt. God mat har jag alltid premierat vid jul. Nu när jag oftast är ensam på julen äter jag bara det jag själv gillar och då blir det inte mycket julmat, men skinkan vill jag ha.Så trevlig ni kommer att få i jul! Jag träffar ju mn dotter nu kommande vecka och jag kommer nog att krama ihjäl henne. Det är jättelänge sen vi sågs! Sen gillar jag att spela spel på julen men då bör man ju vara några stycken. Visst förstår jag att du kommer att sakna hunden speciellt i julhögtiden, de är ju med i allra högsta grad! Kramen

  Gilla

  • Barn förstår mycket mer än vad vi vet och jag är säker på att din dotter var glad för allt du åstadkom. Hon fick både julklappar och god mat. Men det är väl julens baksida, att så många har svårt att få ihop till allt. Skuldkänslor för barnens skull är inte roligt. Under en period, då vi också hade det knapert, såg jag till att spara lite varje månad så att barnen inte skulle märka alltför mycket av det. I efterhand har jag fått höra att de aldrig kände att de hade sämre jular än andra, Snarare bättre och mysigare. Det värmde.
   Det är väldigt skönt att slippa tänka på julklappar. Men jag kom på att det nog är dags att börja fundera på julmaten nu. Det blir inget överdåd men lite julbordskänsla vill jag ha 😀
   Krama inte ihjäl din dotter utan nöj dig med en lagom hård men lång kram 😀
   Kram

   Gilla

 4. Underbara foton. Det tråkiga med att jobba natt är att det är grått när jag kommer hem och lika grått och färglöst när jag stiger upp. Då är det bra att ha snälla bloggvänner som bjuder på fina foton från naturen.
  Varannan jul firar barn och barnbarn med mig och varannan med sina respektives föräldrar. Funkar bra för alla, så då är jag jättenöjd. Jag ger fortfarande julklappar till barn, barnbarn och respektive. Kan inte låta bli. Jag har sagt att så länge jag jobbar får barnen julklapp men sedan när jag kommit i passionsåldern 🙂 så får de vara utan. Barnbarnsskaran fylls ju på så sedan så får de räcka med de små hjärtanen.
  Vi äter inte julbord längre, är nog tio år sedan om inte mer som vi la av med det, vi äter något som vi tillsammans har bestämt. I år blir det fläskfilé med lingonsås, något som alla jublar över. Den där julmaten (bara för traditionens skull) som alla satt och petade i och som jag fick slänga till slut innan den självmant gick ut ur kylskåpet. Slängd mat är dyr mat som jag brukar säga. Ibland kan jag bli grymt sugen på grönkål men den kan jag ju äta vilken dag som.
  Klart att de söta husdjuren ska var med, ska bli spännande att se vad Eddie säger när Tomten kommer i år. Förra året så morrade han några morr innan han fattade vem Tomten var. Kul att se hans reaktion!

  Kram

  Gilla

  • Tack! Ja, det måste nog vara lite dagsljus för man ska kunna se några färger. Men de finns där. Nu längtar jag efter det där vita täcket som är så sällsynt här före jul. Men i år gör det inte så mycket om det uteblir. Jag vet ju att jag får tillräckligt av den varan sedan 😀
   Jag tycker att det låter bra att ni har valt att göra så med julfirandet. Skönare för barnfamiljerna att slippa flänga omkring för att hinna till alla och du har ju förmånen att få träffa dem lite då och då i alla fall. Om alla är nöjda så är det perfekt 🙂
   Jag har också gett julklappar till alla mina barn och respektive men när de uttrycker att de vill att vi ska sluta med det så känns det hel ok. Vi får väl se om vi fortsätter så eller om vi kommer att sakna paketen under granen 😉
   Jag har alltid älskat julbord men nu blir det både färre rätter och lite annorlunda. Säkert nyttigare också. Och visst är det skönt att slippa gå och titta på den överblivna maten i kylen för att till sist slänga den. Det är aldrig roligt.
   Stackars Eddie som blev rädd för tomten. Tur att hans luktsinne snabbt talar om för honom att det inte är någon fara 🙂
   Kram

   Gilla

 5. Härliga bilder från din promenad! Visst hittar man nästan alltid något att fota om man bara är lite uppmärksam 🙂 De ljusblå omogna enbären ser ut som små figurer med tjockbottnade glasögon!
  Vi köper julklappar bara till de små … och ett par småprylar till julklappsspelet som vi vuxna roar oss med när barnbarnen är sysselsatta med sina nya saker 🙂
  Vi firar sedan många år tillbaka julafton hos äldste sonen … här blir det lite för trångt. julmaten har vi efterhand dragit ner mycket på … och så har vi ”knytis” … jag brukar stå för en vanlig jansson, en vegetarisk med saltsvamp, en ugnsomelett med svampstuvning och en sallad med rödkål, apelsin, granatäpple och valnötter …
  Såklart ska även djuren ha julklappar … det har vi alltid hållit på 🙂
  Ha en fin andra advent!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Visst ser enbären roliga ut och jag vet ju att du ser ”gubbar” lite här och där 😀 Jag kan se samma sak nu när jag tittar igen.
   Om jag hade barnbarn så skulle jag vilja köpa julklappar. Det är jättekul att gå och välja ut fina eller roliga saker till små barn. Men eftersom alla i min familj är vuxna känns det som om det kvittar. Det är roligt att ge men svårt att komma på vad man ska ge.
   Jag tror att det är lite av en trend att minska på antal rätter på julbordet. Någon slags Jansson blir det här också och förra julen upptäckte jag hur gott det är med en liknande rödkålssallad som den du gör. En hel del annat småplock blir det också men jag har inte riktigt planerat färdigt.
   Jag tror att djuren skulle bli besvikna om inga paket var till dem 🙂
   Tack och detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Nog är det rätt svårt med julmaten om man har vegetarianer i huset men det går väl om dom äter fisk men annars är det svårt. I år har vi inga utan bara sådana som äter precis vad som helst. Jag äter vad som helst utom möjligen ostron för det tycker jag är som att svälja snorkusar

  Gilla

  • Hahaha 😀 Bra liknelse för ostron. Jag har haft chansen att smaka men vägrade.
   Nu för tiden är det inte alls svårt att vara vegan eller vegetarian till julen. Det finns så många produkter som ersätter korvar och kött. Men just julskinkan finns det inget bra alternativ för. Men det finns färs, korvar, schnitzlar och massor av annat som är gjort på t ex soya. Inte riktigt samma smak som med kött men väldigt gott. Som du vet äter jag det jag bjuds på och hos dig fick jag jättegod mat. Men när jag handlar eller lagar mat själv så blir det veganskt. Vi får väl se om du vågar komma och äta middag hos mig när jag har flyttat upp 😀

   Gilla

 7. De år jag arbetade dagtid, fem dagar i veckan, tyckte jag november-december var riktigt jobbiga. Nu kan jag i alla fall ta vara på det dagsljus som finns. Ser alltid till att vara ute en runda under de timmar det är någorlunda ljust. När jag arbetade var det kolmörkt när jag körde till jobbet och lika mörkt när jag körde hem. Inget kul alls.

  Jag är nog litet ”motvalls kärring” i mycket, jag tycker julen är överreklamerad! 🙂 Dragit ned på massor, litet julmat har jag dock, några få julklappar, mest till barnbarnen. Finge jag bestämma blev det endast julklappar till barnbarnen, men det går inte svärdottern med på! 🙂 Än så länge, bäst att tillägga… 🙂

  Gilla

  • Precis så är det för de flesta heltidsarbetande. Jag har varit hemma pga sjukdom så länge att jag ibland glömmer att alla inte har möjlighet att se annat än mörker när de är lediga. En liten förmån som vi, som av olika anledningar inte jobbar, kan glädja oss åt. Jag har inte varit utan hund särskilt länge och jag försöker fortsätta med åtminstone en promenad om dagen. Men jag märker att jag inte lika självklart går ut i regn och blåst.
   Jag vet inte om du är motvalls när det gäller julen. Snarare verkar det vara nästan en trend att tänka så när barnen blivit vuxna. Vi blir självständiga (från barnen) och gör lite mer som vi själva vill. Det är inte negativt utan ett sätt att förenkla våra liv och därmed få tid till det vi vill göra. Jag berättade ju att min syster skriver om miljödesign och det här är ett väldigt bra exempel på det 😀

   Gillad av 1 person

   • Så sant, men tror det finns många som fortfarande tycker att det låter tråkigt att sitta ensam julaftons kväll. Jag tycker det är underbart. Brukar ta en promenad framåt tidig kväll, inte en människa brukar jag se utomhus! 🙂 Tänk, jag kanske har blivit litet modern, t.o.m varit före min tid. haha

    Gilla

   • Det är aldrig roligt att känna sig ensam. Att kunna trivas med att vara ensam är en annan sak. Jag hör till gruppen ambiverta – en blandning av introvert och extrovert. Det är väldigt skönt att kunna växla mellan att vara social och att vara nöjd med mitt eget sällskap. Men jag har en bit kvar tills jag är lika modern som du när det gäller julen 😉 Nyår och midsommar däremot, har jag inget emot att vara ensam 🙂

    Gillad av 1 person

   • Ärligt talat så vet jag inte hur modernt det är. Men att dra ner på både mat och julklappar verkar vara vanligt när barnen vuxit upp.
    Jag har nyligen själv kommit på att det är ambivert jag är och nog låter det som om du hör dit också. Det är väldigt skönt när man inser att det är helt ok att inte alltid vilja vara social 😀

    Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s