Julstämning

Jag kom på att det var dags för att baka lussebullar. Mitt vanliga planerande inför julen har helt uteblivit i år. I morse slog det mig att jag höll på att missa en av alla viktiga traditioner. På fösta advent eller dagen innan ska det bakas lussebullar och då ska även julmusiken premiärspelas. Ja, jag vet att jag fuskade och spelade julmusik redan i förrgår men jag tillät mig att göra så. Under väldigt många år har jag haft sällskap av mina barn, alla tre eller åtminstone ett av dem. Det är bara de senaste åren som jag har bakat ensam. Ingen som gör fantasifigurer eller russinbomber längre. Det blir bara vanliga, traditionella lussekatter. Lite trist att göra det ensam men om jag ska vara ärlig så blir det ett mycket effektivare och snabbare bak.

Jag hade alla ingredienser hemma utom jäst. Det blir inga bra bullar utan den detaljen så det var jag tvungen att köpa. Det här kom jag på strax före kl sju i morse och jag bestämde mig för att genast gå iväg, ta en liten fotorunda bland juldekorationerna och sedan komma till affären vid öppningstid kl åtta. Ryggen har mått skapligt ett tag och därför vågade jag mig på en lite längre runda på hårt, platt underlag.

DSC_0026

Den här rondelldekorationen borde jag egentligen ha filmat eftersom den skjuter ljusskott i alla riktningar. Väldigt dekorativt men det syns ju inte på ett foto.

DSC_0054

Samma sak var det med lyktstolpsdekorationerna på en kort vägstrecka.

DSC_0098

Jag var nästan helt ensam på stan. Det kanske inte är så konstigt en lördagmorgon och jag tyckte att det var väldigt skönt. Skyltningen hos de flesta butiker kändes lite fantasilös men det fanns några pärlor. I det här fönstret har någon ansträngt sig lite.

DSC_0084

Jag köpte min jäst och gick hem för att baka. Förra året bakade jag både en vegansk variant och en traditionell. I år blir det bara veganska, gjorda på margarin och havremjölk förutom de ingredienser som funkar i båda sorterna. Jag penslade med kikärtsspad (ni kanske kommer ihåg att jag skrev att det ibland kan ersätta ägg) och resultatet blev bra och gott. Jag gick ner och gav min syster en lussebulle och lite senare kom hon upp med bullen i handen och sa förvånat (tyckte jag i alla fall) att den var ju god och även fluffig. Det är klart att det märks en liten skillnad om man jämför med vanliga lussebullar men det är marginellt. Naturligtvis har jag dubbel mängd saffran mot vad som står i recepten.


25 comments

 1. Det ser gott ut – veganska eller ej! Sonens utvalda är ju också vegan så min mamma har roat sig med att försöka baka veganbullar, det blev riktigt lyckat!

  Gilla

  • Det är gott men lite godare blir det med smör, mjölk och ägg 🙂 Det är nog en vanesak. Om några år kommer jag inte ihåg den smaken för då är mina smaklökar helt omskolade 😀
   Kanske märker du snart att din son också börjar gå över mer och mer till vegansk kost. Det har en viss förmåga att komma smygande när man umgås med andra veganer. Men han kanske är alltför inbiten köttätare för att vilja avstå. Men jag trodde aldrig att jag skulle trilla dit 😉

   Gillad av 1 person

   • Det återstår att se vad det blir av honom, men än så länge lagar han sin egen mat för att få som han vill. Men givetvis äter de samma ibland så lite ”omskolad” blir han.

    Gilla

   • Nej hon är inte på något sätt en ”militant” vegan. Hon är mjölkallergiker och ogillar kött, inte svårare än så egentligen.
    Sonen är ruskigt duktig på att laga mat så det går sannerligen ingen nöd på honom 🙂

    Gillad av 1 person

  • Jag kan bara hålla med 🙂 Men inte de torra och smaklösa man kan köpa i vanliga affärer. Jag gillar dem på gränsen till lite degiga men ändå färdiga. Då är de saftiga och goda 🙂
   Kram

   Gilla

 2. Vilka fantasifulla juldekorationer ni har i Mjölby! Ja, då menar jag inte suggan med kultingar, för den har ju varit med förut 🙂
  Jag tycker du är duktig som håller på traditionerna … och gott ser det ut! Här bakas på sin höjd pepparkakor av färdigköpt deg och kanske en sockerkaka med saffran i …
  Önskar dig en fin första advent!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är kul att det satsas lite. Men åtminstone en del är sponsrat av de lokala företagen och då är det kanske de som är generösa och påhittiga 🙂 Bilden på potatissuggan är från förra året. I år har tydligen både mamma gris och alla kultingar kockmössor på sig för att hylla kockeleverna på Dackeskolan och deras tävlingsframgångar 😀
   Vissa traditioner är svåra att släppa och till jul är det så mycket som ska vara som det brukar. Men i år blir det ändå några förändringar.
   Du är minst lika duktig du, som bakar både pepparkakor och sockerkaka. Här får det räcka med lussebullar och lite julgodis 🙂
   Tack och detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Haha 😀 jag kommer ihåg att mina barn också brukade göra russinbomb, om vi menar samma sak? En bulle dom fyllde med mängder av russin. Det var en mysig tid när man bakade lussebullar med sina barn.
  Kram

  Gilla

  • Vilket sammanträffande att dina barn också gjorde russinbomber 🙂 Och ja, de är precis som du beskriver dem. Det här är tredje julen jag bakar helt ensam men de höll i den traditionen länge. Mest var det min yngsta dotter som ville fortsätta. Det var jättemysigt och det blev väldigt många fantasifulla skapelser, inte bara russinbomber 😀
   Kram

   Gilla

 4. Vad duktig du är som bakar och står i. Advent, jo jag har ett par adventsstakar uppe, elektriska, ska plocka fram litet mer, men inte riktigt än. Jag är inte så mycket för traditioner över huvud taget, tonat ned väldigt mycket när det traditioner runt julen. Jag tycker det är behagligt, men vet att många förvånas. 🙂

  Gilla

  • Om jag jämför förberedelserna i år mot hur det var när vi bodde tillsammans hela familjen, så är det inte mycket jag behöver göra numera. Jag har sänkt kraven rejält på mig själv och jag tror att vi alla tycker att det är skönt. Men lussebullar vill jag ha och då måste jag baka 🙂
   Jag är en julälskare men inte så till den grad att jag måste hålla på alla traditioner. Om det inte var för mina barns skull så skulle jag gärna resa bort. Men två av dem kommer fortfarande hem varje jul och då är det kul att göra julfint 🙂 Folk borde inte tycka så mycket om hur andra gör. Så länge man inte sårar någon så spelar det ingen roll hur man lever sitt liv. Strunta i alla som undrar och gör det som du trivs med. Jag har fått intrycket att det är precis du tänker 🙂

   Gillad av 1 person

   • Ja absolut, jag bryr mig inte längre. Jag är min egen boss… tror det var du som skrev så!? När barnen var små och jag levde familjeliv då fanns det betydligt fler måsten även för mig. Jag tycker jularna nu är behagliga… 🙂

    Gilla

   • OK. Jag var inte säker på vem det var… Spelar ingen roll, men levt ensam sedan 2004, tror jag det var yngste sonen flyttade hemifrån. Trivs förträffligt 🙂

    Gilla

 5. Oi var det ikke tidlig med lussekatter allerede? Rundt her så baker vi de kvelden før Lucia, så de er ferske når barna skal dele de ut på morgenen. Trivelig med desember måned, det er vel den måneden i året som har mest tradisjoner å vise til i året. Alle husker sin barndomsjul.

  Gilla

  • Jag vet faktiskt inte hur andra gör men i vår familj har vi alltid bakat lussebullarna första helgen i advent. Jag tror inte att det finns någon särskild tradition om när det ska göras eller, som hos er, att barn ska dela ut bullarna på morgonen. Jag har inte hört talas om det här i alla fall. Men vi är ju olika länder med lite olika traditioner, även om vi har många likheter 😀
   Jag gillar december och det är precis som du säger, det är månaden med flest traditioner 🙂

   Gilla

 6. Vilka fina dekorationer i din stad. Här är det nog bara en julgran nere i byn. Jag har gjort vad jag kan för att lysa upp i fönstren med ljus och stjärnor och en ljusslinga på huset. Bakat lussekatter har jag inte gjort. Hade en gång en fästman som sa att jag bakade lussekatter som man kunde slå ijäl hästar med så då förstår du hur dålig jag är på att baka. Lika bra att låta bli. Jag och min fd jobbarkompis skulle stöpa ljus idag men hon fick magsjuka så vi har fått skjuta upp det. Jag är bättre på det än att baka.

  Gilla

  • Ja, lilla Mjölby bjuder på fina juldekorationer 🙂 Men jag tror att de lokala företagarna ställer upp ganska mycket med sponsring.
   Jag tror inte riktigt på att dina lussekatter var så hårda. Fästmannen hade säkert en dålig dag och var bara allmänt sur 🙂 Men alla behöver inte göra på samma vis och du gör det du tycker är viktigt till jul 😀
   Stackars din jobbarkompis. Magsjuka är bland det värsta man kan råka ut för. Tur att det brukar gå fort över och snart kan ni nog träffas och stöpa ljus. Det har jag inte gjort sedan jag var barn och de blev inte ett dugg fina 😉 Men de brann ändå.

   Gilla

 7. Hemma hos mig finns inga jultraditioner, kanske beror det på att jag bytt liv så många gånger och att jag många många jular jobbat som en gnu. Och på det all denna konsumtionshets. Men så skoj det låter med allt bakande. Väninnan handlade lussebullar för en krona styck i lördags, det var det torraste hon någonsin smakat. Undra på det, med tanke på vad en påse saffran kostar,.,,,Juldekorationerna är annorlunda och maffiga. Här har vi också lyktstolpsdekorationer, två vita stora dkorationsbollar som lyser i mörkret, vackert så…Hur mycket har ni pyntat utanför huset och på tomten? undrar nyfiken i en strut i pörtet

  Gilla

  • Man kanske kan säga att du har utarbetat din egen tradition. En inte så krävande tradition där du firar på ditt sätt 🙂 Jag tror att det är ganska många som gör som du. T o m jag har börjat rensa ut bland pyntet men det är fortfarande väldigt mycket jul hos mig. Här blir det inte någon konsumtionshets i år. Mina barn har gemensamt kommit fram till att vi ska skippa julklappar. Det känns bra att det kommer från dem för jag hade haft svårt att föreslå det.
   På konditorier kanske de har godare lussebullar men det är väldigt snålt med saffran i de som säljs i affärerna. Jag har ätit en fryst variant någon gång och t o m de är bättre än butikernas färska. Jag vill gärna ha lussebullar men om de ska bli goda är det bäst att göra dem själv på sitt eget vis.
   Mjölby har satsat en del på fina dekorationer och det är ju kul 🙂
   Första året här pyntade jag ute med både Rudolf (komplett med röd mule), lysande liten tomte, julgran på balkongen och en ljusslinga vid min entré. Men i det här området är det väldigt lite utedekorationer och min syster är nog mer som du när det gäller pyntande. I år har Rudolf fått en plats inne och allt det andra får vara kvar i sina lådor. Vi får väl se hur mina blivande grannar beter sig. Om de pyntar mer så kommer nog mina grejer också upp vid entré och på balkong 😀
   Kram

   Gilla

 8. Jag älskar fotot med grisarna och så blir jag galet skrattig när jag läser ”Vår Buffe´ slår det mesta” på släpkärran till höger. I morgon är det tänkt att jag ska få till ett bullbak med saffran när jag sovit klart. Får se ifall det hinns med lite annat också. Köpte faktiskt några lussebullar i fredags, de var sååååå torra att det krävdes en liter te för att få i mig en halva. Att man inte lär sig, jag vet ju hur de bruka vara, vad får mig att tro att de blivit saftigare.
  När jag kom till jobbet ikväll hade mina jobbarkompisar dekorerat i varje hörna, väldigt vackert så Eddie och jag julmyser nu. Som om detta inte vore nog så spelar en av brukarna julmusik som alla får ta del av om de så vill eller inte.

  Kram

  Gilla

  • Visst är de söta 😀 Mamma gris är egentligen en ful potatis och inget vi som bor här är stolta över. Men när julen närmar sig förvandlas hon till en julgris och de senaste åren har hon även haft sina kultingar hos sig. I år har hela gänget kockmössor för att hedra de lokala kockelevernas framgångar i tävlingar. Men jag har inte tagit mig till den rondellen för en ny bild och de är faktist finare utan kockmössorna. Visst är det kul med skylten bredvid 😀
   Hembakta lussebullar slår oftast butikernas med hästlängder. De snålar nog med saffran för att hålla nere priset. Köp hellre en påse frysta lussebullar nästa gång du inte har egna. De är faktiskt bättre. Allra helst ska alla lussebullar serveras lite varma. Då är de som godast.
   Men vad kul att du får ha med dig Eddie till jobbet. Kanske är han en tröst för de du vårdar. Eller måste han hålla sig i ett speciellt rum? Hur som helst så är det fint att han får vara med dig och julmysa 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s