Dag 7 – Zürich, Sedrun och resan däremellan (Schweiz)

Det här blir ett inlägg med många bilder från en väldigt upplevelserik dag. Vi vaknade upp i vår moderna lägenhet med två sovrum i Zürich och som vanligt gick vi ut på upptäcktsfärd direkt efter frukost. Min son lyckades aldrig ta sovmorgon utan vaknade också tidigt varje morgon så vi hann med mycket om dagarna.

DSC_0003

Jag sitter faktiskt hemma i min egen soffa och skriver det här. Det blev ett missförstånd mellan min son och hans arbetsgivare om semestern så vi kortade ner resan till tre veckor. Men så här i efterhand känns det som om det var bra eftersom vi förmodligen annars hade hamnat i stormvindar på franska rivieran och snö i mellanfrankrike. Det slapp vi nu. Ännu mer tur var det att vi valde att ändra resriktning och resa medsols i stället för, som vi först planerade, motsols. Annars hade vi prickat in ovädret i italienska alperna och kanske fått stora problem. Nu hade vi en fantastisk reseupplevelse vädermässigt, i stort sett hela vägen.

Som ni har förstått nu så hamnar vi alltid vid vattendrag om det finns sådana. Genom Zürich och ut i Zürichsjön rinner floden Limmat och vi följde den bitvis under vår stadsvandring.

DSC_0004DSC_0009-Lenovo-PC

Jag har haft med ett likadant träd i ett tidigare inlägg och de imponerar fortfarande med sina pampiga trädkronor och läckra stammar. Tyvärr märker jag nu att de bilder, som såg väldigt färgrika och fina ut på min lilla dator, är mycket blekare och tråkigare när jag sitter vid min vanliga, lite större skärm. Jag har redigerat ljusförhållandena lite efter min lilla skärm.

Här kunde min son inte hejda sig utan skyndade sig att försöka klättra upp via en av grenarna. Hur det gick förtäljer inte denna historia 😉

DSC_0013-Lenovo-PC

Men glädjen höll i sig och inga skador blev det. Vi vandrade vidare och såg många av dessa träd och ofta hängde grenar långt ut över vattenytan.

DSC_0033-Lenovo-PCDSC_0042-Lenovo-PCDSC_0050-Lenovo-PC

Vi kom till en fontän och där fastnade vi ett tag för att experimentera med olika inställningar.

DSC_0063-Lenovo-PCDSC_0065-Lenovo-PCDSC_0082

Det här ska troligtvis vara ett konstverk men om det ska föreställa fåglar, och det gissar jag att det ska, så undrar jag varför stjärtfjädrarna har bytts ut mot något slags handtag.

DSC_0092

Från den park vi strövade omkring i ledde en väldigt modern och kantig byggnad in till det betydligt äldre och vackrare nationalmuseum, byggt av arkitekten Gustav Gull 1898.

DSC_0097DSC_0114

Efter att ha sett nationalmuseum (endast från utsidan) gick vi till centralstationen och affärscentrat som ligger under den. Vi var ute efter att hitta god Scweizisk choklad och det gjorde vi. För ca 70kr/hg köpte vi några bitar mörk choklad med olika smaksättningar. Den var god men inte värd priset och ändå köpte vi det billigaste vi hittade.

Vi höll oss kvar vid Limmat men gjorde en liten avstickare in i mysiga kvarter.

DSC_0122

DSC_0126DSC_0130DSC_0135

Snart var vi tillbaka vid floden igen och den ledde oss till Zürichsjön.

DSC_0136DSC_0163

Här fraktade färjor runt turister och kanske hade vi också åkt med om vi inte hade haft planer på en liknande tur lite senare under resan. Långt ner i bilden bjuds det på en riktig svandans.

DSC_0176

Det började kurra i våra magar och vi vände tillbaka för att på väg mot bilen leta upp en i förväg bestämd restaurang med stor vegetarisk och vegansk buffé. Nu tänker kanske någon av er att ”visst var det bufféer hon skulle undvika enligt läkarens rekommendationer”. Jo, så var det visst men man måste våga leva också och jag tog risken.

På väg mot restaurangen passerade vi dessa hängande grenar…

DSC_0181

…och gick genom botaniska trädgården där vi stötte på en bambudunge. Som ni kan se blev vi lite förvånade över att hitta den där. Det fanns mycket vackert att titta på i trädgården men våra magar hade inte ro att stanna utan sa tydligt ifrån att det var matdags.

DSC_0187

Jag skrev att det skulle vara en stor buffé. Den var gigantisk med en offantlig mängd olika frestande godsaker att välja mellan. Man tog sin tallrik, la upp det man ville ha (eller det ögonen trodde att man ville ha) och gick till kassan där tallriken vägdes. Sedan betalade man i relation till vikten (matens, inte vår egen). Det gällde att försöka bromsa ganska rejält för det var en relativt dyr buffé. Min sons portion, till vänster, kostade över 300 kr och min ca 250 kr. Men jättegott var det och jag fick i mig allt. Tyärr orkade jag inte med den lilla portion vegansk tiramisu som jag hade sett fram emot. Jag intalade mig att den säkert ändå hade blivit en besvikelse.

DSC_0190

Mätta och väldigt nöjda reste vi vidare mot nya mål och på både lite större, raka vägar och slingrande små alpvägar. Vi stannade till ibland för  att sträcka på benen, fika eller bara för att det var så fint och skönt ute. Vi passerade små, gulliga byar och tog oss högt upp bland alptopparna.

DSC_0200

DSC_0219DSC_0224DSC_0225DSC_0230DSC_0239DSC_0257DSC_0260

Här är vi nästan uppe på vägens högsta punkt och där fanns den här lilla sjön.

DSC_0270DSC_0271

Hafelekar, alptoppen som vi åkte kabinbana till i Innsbruck, ligger 2256 möh så det skiljer ca 200 m från den här höjden. Men Åreskutans topp ligger 1420 möh så det här får väl ändå räknas som ganska högt.

DSC_0272

Lilla gulleklossen hade kämpat i långa uppförsbackar på låg växel till den här höjden men nu bar det av nerför igen. Lika låg växel och motorbromsning var det som gällde då men ändå var vi tvungna att med jämna mellanrum pedalbromsa rejält för att få ner hastigheten.

DSC_0274DSC_0279DSC_0295DSC_0307

Sent på eftermiddagen kom vi fram till Sedrun, den lilla by där vi hade bokat vårt boende. En fin liten lägenhet som bjöd på den här vyn från vardagsrumsfönstret.

DSC_0314DSC_0316DSC_0317

När vi hade hittat nyckeln i nyckelskåpet och burit in det bagage vi behövde, ville vi båda gå en promenad innan det blev mörkt. Underbart att gå ut genom dörren och genast hamna i det här landskapet.

DSC_0320DSC_0324DSC_0332DSC_0345

En jättsöt kalv hade klivit över staketet (läs snöret) och betade lugnt utanför hagen. När vi hade gått en bit såg vi att kalven gjorde ett litet skutt tillbaka in i hagen så vi behövde inte oroa oss för den. Men det var ju inte ett särskilt svårt hinder att ta sig över.

DSC_0353DSC_0366

 

Ni har nog förstått att de bilder som jag är med i inte är tagna av mig utan av min son. Rätt ska vara rätt så han ska ha äran för den här bilden och alla andra där jag syns. Lustigt nog har han nog nästan inga bilder på mig där jag inte håller i kameran 😉

IMG_7780


15 comments

 1. Vilka härliga bilder från en fantastisk resa! Nu är ni hemma igen och tiden går fort när man har roligt vilket jag hoppas och tror att ni har haft. Välkomna hem!

  Kram

  Gilla

 2. Jösses vad ni fått vara med om! Och vilken tur att ni ”bytte håll” med tanke på vädret, ni verkar ha haft en osedvanligt tur med just det! Ser fram emot fler foton från er spännande resa!

  Gilla

 3. Nu ska vi se hur det går … internet har krånglat nu på morgonen igen …
  Välkommen hem från er fantastiska resa – och tänk vilken tur att ni valde att byta riktning och att ni undkom ovädren!
  Tänk så mycket ni hunnit med … och så otroligt fort den här tiden gått! Jag har njutit av dina inlägg och alla dina fina bilder och förstår att du har mer att visa efter hand. Det ser jag fram emot!
  Nu får du kanske vila upp dig lite … gå igenom alla bilder och njuta och minnas – nästan som att göra resan en gång till! 🙂
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  Gilla

  • Skönt att det löste sig med nätet. Vi har nog alla blivit lite beroende av det 😉
   Tack! Det är skönt men lite vemodigt att vara hemma igen. Tomt när min son åkte igår men i eftermiddag kommer min äldsta dotter och det längtar jag till 😀
   Det är svårt att hänga med för mig med. Jag blir ibland förvånad när jag går igenom bilderna och flera gånger har jag tänkt att ”visst ja, det där har vi sett också”. Det tar nog ett tag innan allt har satt sig och jag har hunnit tänka igenom allt. Där är bloggen en stor hjälp 😀
   Jag har mycket kvar att redovisa så innan jag är klar blir det sommar på rivieran och lite kyligare längre norrut 🙂
   Tack och jag önskar detsamma till dig 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Fantastiskt fina bilder och vilken tur att ni slapp undan oväder som varit. Det måste vara jätteroligt att du gjort denna resan med din son. Jag tycker också det varit roligt att resa med min son i Japan. Kanske inte riktigt rätt att jämföra eftersom det varit hemmaplan för honom, det är praktiskt med någon som känner till allt.
  Kram

  Gilla

  • Tack så mycket! Vi har haft en väldig tur och reste precis rätt väg och tid 🙂 Det är speciellt kul att resa med sin son och att vi kan ha så kul ihop. När du reste med din son måste det ha varit fantastiskt både för att det var en fin resa och eftersom ni syns så sällan.
   Kram

   Gilla

 5. Fantastiska vyer och skickliga foton. Fontänen var suveränt fotad…Jag kan verkligen leva mig in i hur härligt ni har haft det under resan. Men, jag skrattar lite förläget åt det uppvägda målet vid restaurangen. Minns då jag började jobba på Norrmalmstorg 1986 och det öppnades en alldeles ny och märkvärdig lunchrestaurang, vegetarisk där man betalade efter vikt…ser man på! Samma princip alltså, Jag lärde mig ganska snabbt att hoppa över tunga gratänger….Kram

  Gilla

  • Tack så mycket 🙂 Det är nästan lite för många minnen som ska rymmas i min hjärna 😉 Men härligt var det och massor av bilder hjälper mig att minnas.
   Vi var nog lite tveksamma till om vi skulle ha ätit på den restaurangen om vi hade vetat hur dyrt det skulle bli. Men som en engångsföreteelse tyckte vi ändå att den goda maten gjorde att det var ok. Tydligen tog jag ”lättare” mat än min son för tallriken ser precis lika välfylld ut. Det var en populär restaurang och den fylldes snabbt och kunder fick stå och vänta på bord när vi började bli klara.
   Kram

   Gilla

 6. Sååååå vackert! Jag fick lite kurr i magen av både vy och tallriken med den goda maten. Ibland får man kosta på sig lite smaskigt, det såg verkligen gott ut. Din son är väldigt lik dig, den har du säkert hört förr. Nu måste jag läsa vidare på er tripp.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är vackert. Mycket mer än vad några foton kan visa.
   Maten var jättegod och smakade mycket så jag tycker nog att det var värt priset. Någon gång måste man få njuta utan att bry sig om kostnaden 😀
   Jag har faktiskt inte fått höra att vi är speciellt lika. Jag själv kan inte se likheter med mina barn. Möjligtvis känner jag igen min yngsta dotter i gamla bilder från min ungdom. Men när det gäller henne har både jag och min man fått höra att hon är väldigt lik oss 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s