Dag 5 – Maria Laah, Gmunden, Hallstadt (Österrike)

När vi åkte från Prag var det eftermiddag och det hade hunnit bli mörkt innan vi lämnade Tjeckien och kom fram till vårt nästa boende i Maria Laah, Österrike. En egen liten stuga på tomten till ett stort hus. En brasa sprakade i kaminen och det kändes ombonat i den mysiga inredningen. Det stora sovloftet fick min son ta, det var en lite läskig trappa upp, och jag sov nere i Storstugan. Men innan vi kunde sova var vi tvugna att öppna både dörrar och fönster för att få ut bastuvärmen efter den mysiga brasan.

DSC_0001

En liten morgonpromenad i lantlig miljö kändes bra och välbekant.

DSC_0016

Vår värdinna kom och sa hejdå innan vi åkte vidare (man träffar inte värdarna på alla boenden) och den väldigt trevliga tjejen gav oss några tips inför vår färd. Vår resa gick vidare mot Innsbruck och vi såg snart de första Alptopparna. Vi blev båda barnsligt glada och var naturligtvis tvungna att stanna och föreviga lite av scenariot. Vi visste att vi skulle få se mycket högre och många fler Alper men den pirrande glädjen vid det här fösta tillfället var något extra.

DSC_0039

Eftersom vi helt har valt bort motorvägar får vi se mycket av landsbygden i de olika länderna. Vi har åkt åkt på vägar som mest liknar kostigar och min Lilla GulleKloss (regnr som börjar med LGK) har fått kämpa på bra i branta, väldigt smala byvägar och på kurviga bergsvägar. Han har skött sig exemplariskt trots sin relativt svaga motor och vi har varit snälla tillbaka och kört så skonsamt vi har kunnat. Som exempel har vi använt låga växlar och motorbromsat i stället för att hålla ner fotbromsen i långa nedförslutningar. Vi har t o m sett stora skyltar med uppmaningar att göra så och speciella nödavfarter om bromsarna tar slut.

Det är svårt att förklara känslan man får av att åka genom Alperna. Det är storslaget, andlöst vackert och väldigt imponerande. Att fånga detta på bild är praktiskt taget omöjligt och tyvärr är det ofta väldigt svårt att stanna bilen på de mest fantastiska platserna. Men jag hoppas att jag kan återge lite av den upplevelse vi fick genom att visa några av alla foton jag tog.

Här har vi stannat till i Gmunden, en liten ort vid vår resväg. Ett riktigt pusselmotiv lockade oss men tyvärr var det motljus.

DSC_0057

Sätter man sig vid kajkanten så får man räkna med att bli närgånget inspekterad. Men när inget att äta delas ut tappar fåglarna snart intresset.

DSC_0083

Ett litet fikastopp i vacker miljö är inte det sämsta. Som ni ser så hade vi en väldig tur med vädret. Vi tog med oss termos med hett vatten, kaffe plus pressare och annat som behövdes och satte oss vid den här sjökanten.

DSC_0120

img_72284986906838339979325.jpg

Vår värdinna i Maria Laah hade tipsat oss om en by som heter Hallstadt och som låg nära vår rutt. Vi blev intresserade när hon berättade om att det har byggts en kopia av byn i Kina, bara för att kineser anser denna by vara så otroligt vacker. Det finns en del makabra sevärdheter där också, typ utsmyckade dödskallar i en hög i ett hus på kyrkogården.

Innanför husets väggar ligger benrester och döskallar från ca 2 000 människor – märkta med olika budskap. Det fanns inte plats att begrava fler människor och då började man lägga in benresterna där för att göra plats på kyrkogården. Benrester grävdes helt enkelt upp och flyttades över in i byggnaden. Sedan började anhöriga dekorera skallarna för att deras nära och kära skulle kunna identifiera sina bortgångna. På döskallarna syns i dag namnet, dödsdatumet samt något buskap eller någon symbol för ära och kärlek.

Allt detta gjorde oss sugna på att göra den lilla omvägen dit. Tyvärr var det så fullt av turistbussar och folk så det fanns inte en chans att stanna till vid byn. Men mellan två av alla de tunnlar vi åkte igenom, fanns en fin utsiktsplats så vi fick i alla fall en skymt av den fina byn lite från ovan.

DSC_0131

DSC_0141

En av alla tunnlar genom bergen. Några var flera km långa och andra lite kortare.

CSC_0144

Vi fortsatte mot Innsbruck och passerade många otroliga platser, både mäktiga alper och typiska alpbyar.

DSC_0159

DSC_0161

För en gångs skull bor vi i en lägenhet med snabbt wifi och därför kunde jag få iväg ett litet inlägg. Nu ska vi dricka lite kvällsté och planera för slutet av vår rutt.


13 comments

  • Det är jättekul för mig också att få gå igenom bilderna och tänka tillbaka 😀 Vi kommer nog att prata om alla minnen många gånger framöver. Att resa med min son är nog bland det roligaste jag varit med om 🙂
   Kram

   Gilla

 1. Fantastiska bilder Ingrid! Bara såå synd att de inte går att förstora … tror de blir ännu bättre då.
  Vet inte hur, men jag missade detta inlägg – nu ska jag gå vidare till nästa!
  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag trodde att de kunde förstoras men kanske beror det på att jag har förminskat dem ganska mycket. Jag vill spara utrymme och brukar göra så. Det är i alla fall jättekul att gå igenom bilderna igen när jag skriver blogginlägg. Svårt bara att välja ut vilka man ska ta med 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Och där kom Sound of Music.känslan! Over the hill….bara älskar dessa vyer! Jag har bara passerat Alperna på väg till Italien i buss och så har jag varit i BadGastein och åkt skidor. Alla dessa fina personliga byar, ingen är den andra lik. Och vilket väder ni föräras! Kram och kör på

  Gilla

  • Kul att du skriver så för vi har faktiskt letat efter just sådana vyer och pratat om Sound of Music 😀
   Om du har gjort de resorna så har du ju också sett hur vackert och storslaget det är. Det går inte att sluta titta och förundras när man åker längs de små vägarna för hela tiden dyker det upp nya märkvärdiga vyer. Det blev många wow och oj under de dagarna 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Jag säger som Anki – vet inte hur men det här inlägget hade gått mig förbi, tur att jag hittade det! Härliga foton i vanlig ordning, ni ser sannerligen ut att njuta av er tripp genom Europa. Så vackert!

  Gilla

  • Det kan kanske bero på att jag först bara la upp bilder utan att hinna skriva någon text. När jag sedan var klar blev det publicerat på fel datum och då ändrade jag det i inställningar så att det skulle komma i rätt ordning bland inläggen.
   Tack, vi har njutit för fullt men nu är det snart slut. Vi kommer hem på redan på fredag pga ett missförstånd om min sons semester.

   Gillad av 1 person

 4. Underbart! Njuter så jag ryser. Minns första gången jag körde in i Österrike, mina ögon vågade inte blinka i tron om att missa något. Så fina foton, tackar allra ödmjukast för allt vi får uppleva.
  Kram

  Gilla

  • Kul att mina bilder får dig att minnas dina egna resor 🙂 Precis likadant kände jag. Jag trodde att jag skulle kunna passa på att ringa några samtal medan min son körde men det gick bara inte att koncentrera sig på något annat än det som fanns utanför bilen 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s