Höst med sommarblommor

Nu är det inte lång tid kvar tills jag och min son ger oss iväg på vår bilresa genom Europa. Om en och en halv vecka är det dags och därför ville min läkare att jag skulle lämna en extra omgång prover i god tid innan avfärd. I morse blev det alltså en morgonpromenad till centrum och vårdcentralen. Fyra rör och ett urinprov senare tog jag vägen över Svartån, följde den en bit och passade på att fota lite.

DSC_0013

Jag är lite lat när det gäller att använda de manuella inställningarna men här gjorde jag ett försök. Jag blev ganska nöjd…ända tills jag, bara för att jämföra, tog en liknande bild med automatiken. Den vänstra bilden är manuellt inställd och den högra har kameran ställt in. Som ni redan har gissat återger den högra bilden verkligheten mycket bättre. Men jag ger inte upp. Så småningom får jag ordning på alla inställningar.

 

 

Antingen har midsommarblomstren blommat ända sedan juni eller så har den varma sommaren lurat den att börja om att sätta blommor. Jag har faktiskt ingen koll på hur det förhåller sig. Jag kan bara konstatera att här blommar midsommarblomstren för fullt i början av oktober.

DSC_0038

Samtidigt syns hösten tydligt på andra håll.

DSC_0046

Efter nästan två månader är äntligen vårt hus nästan helt färdigmålat. Det enda som återstår på själva huset är några små fläckar bakom stentrappan upp till uterummet. Den stackars målare, som fick ta tag i den uppgiften, har på alla sätt försökt komma åt mellan trappstegen men inte lyckats helt. När han och jag gick runt för en slags slutbesiktning idag konstaterade vi båda två att det faktiskt syntes lite för mycket. Jag sa att det är ju synd att trappan är omöjlig att flytta. Först då kom han på att han skulle känna efter om trappstegen var fastsatta. Det var de inte så i morgon kommer han tillbaka och fyller i de små återstående fläckarna.

Innan vår slutkoll hade han ägnat dagen åt att måla våra balkonggolv och slipa bort den färg som gjorde det omöjligt att öppna de flesta av våra fönster. Jag hade fått för mig att fönsterna redan var åtgärdade och fick lite panik igår när jag gick runt och försökte öppna och kontrollera dem. Det tog lång tid innan jag somnade eftersom jag var alltför irriterad och trodde att de, trots påpekanden, skulle lämna huset med fönster som inte gick att öppna. Det var helt i onödan för de hade diskuterat med chefen och kommit på vad som skulle göras. Jag är inte den som söker konflikter så jag frågade vänligt om hur de har tänkt och fick tack och lov detta besked. Under trevligt småprat (himla trevlig kille som snart ska bli pappa för första gången) fixade han alla mina fönster och sedan gjorde han samma sak med min systers fönster. Jag överöste honom med beröm, tackade och önskade lycka till med bebisen. Han önskade mig trevlig resa (vi konstaterade att det är en ära att ens son frågar om mamma vill resa med honom) och sedan lämnade han tillbaka nycklarna och for iväg. Jag får väl ta en sväng ut och se hur det ser ut bakom trappan i morgon men jag tvivlar inte på att han fixar det bra.

Så här ser huvudbyggnaden ut nu. Tillbyggnaden på baksidan och garaget har samma färgskala men är en våning lägre. Tyvärr är vårt nymålade garage inte särskilt snyggt eftersom garagedörrarna har skrapats innan det konstaterades att de är murkna och måste bytas ut helt och hållet. Men om ca en månad är de nya portarna på plats och sedan är det färdigrenoverat för min del. Eller rättare sagt: jag kostar inte på några fler renoveringar.

DSC_0049

Vanligtvis brukar ”före”bilderna komma först men här blir det tvärtom. Så här såg det ut förut.

 

 

DSC_0143DSC_0137DSC_0145

Nu har det hunnit bli mörkt och jag ska, i sista stund, ta itu med den här veckans fotouppgift. Jag ska försöka hitta rätt inställningar för att få till den där bilden där ett mörkt rum bara är upplyst av ett värmeljus bredvid två glaskärl med vatten. Det kluriga är att det både ska bli skarpt och att ljuslågan ska bli tydlig, inte bara ett ljusblurr.


21 comments

  • Tack! Egentligen inte en hustyp som jag gillar men jag trivs väldigt bra i alla fall 🙂 Och nu har vi en fin fasad också.
   Wikipedia har listat 13 olika Svårtån i Sverige men det kan ju finnas fler.

   Gilla

 1. Så fint det blev när det blev klart! Men jag förstår att du känner dig färdig med renoverandet – eller med betalningen av det 😉 Hoppas ni känner er nöjda med resultatet i alla fall!
  Även här blommar midsommarblomstren, de har kommit igen när regnet kom. Kände sig kanske avbrutna i blommandet av torkan och tar igen det nu 😉
  Det ska bli väldigt spännande att följa din och sonens resa – under tiden eller efter, vilket det nu blir 🙂

  Gilla

  • Jag är väldigt nöjd med arbetet och att ha en snygg fasad. Min syster är bortrest men jag tror att hon också blir helt nöjd 🙂 De har gjort ett bra jobb med vårt hus.
   Ja, det är säkert så att de har börjat om med blomningen. Kanske blir det vanligare med långa blomningar, och att det börjar om igen, framöver.
   Jag har nog inte riktigt insett vad jag ger mig in i men just nu känner jag ingen oro, bara förväntansfull längtan 😀 Det blir en väldigt spännande reseupplevelse.

   Gillad av 1 person

 2. Riktig dyktig har du blitt på fotografering. Jeg kjenner jeg absolutt skulle satt meg mer inn i slike innstillinger, men det er jo så enkelt med ferdige programmer. Til tross for at det slett ikke blir akkurat som man har tenkt når man får dem inn på dataen. Men jeg har startet litt med bruk av stativ, særlig når jeg prøver meg på månen.

  Gilla

  • Tack så mycket! Jag känner mig inte jätteduktig men jag lär mig mer och mer 🙂 Automatiken är fortfarande det som ger bäst resultat 😉
   Det är bra med ett stativ men även om det går att fälla ihop så är det sällan jag tar med det ut i naturen. Jag har också fotat månen med hjälp av stativ men då har jag stått här hemma.

   Gilla

 3. Ska bli så spännande att följa sonen och din tripp om någon vecka. Önskar att ni får tur med vädret 😀 Hoppas dina prover är bra (håller tummarna). Huset blev ju hur fint som helst, bor du uppe eller nere? Min son är grym på kamerainställningar, jag är urkass. Gör som du kör på kamerans egna inställningar, utom då jag lånar sonens kamera då rattar jag själv. Sonens kamera är min favorit, en mega bra sådan.
  Om några timmar har jag semester igen. jag börjar få smak på detta nu. Är ledig en hel vecka. Ska ha fest för familj och vänner på lördag, ska bli så kul. Älskar att ha fest, planera, laga mat och att dekorera.

  Kramar

  Gilla

  • Det ska bli väldigt spännande för oss också 😀 Jag har egentligen ganska lite koll på vad vi kommer att vara med om. Vi vill se så mycket som möjligt efter vägen och vi har planerat i stora drag. Men mycket blir spontant 😀 Så har jag bara rest inom Sverige med husvagn förut. Men min son är lugn med att göra så och då blir jag också lugn. Känns faktiskt ganska skönt att inte vara tvungna att hinna till en viss plats ett förutbestämt datum 😀
   Mina prover har varit bra hela tiden så jag blir väldigt förvånad om det är annorlunda nu 😀 Men det känns ändå bra att de kollar.
   Huset blev mycket finare än förut. Jag gillar inte hustypen men invändigt har vi det väldigt bra 🙂 Det är i alla fall väldigt skönt att slippa skämmas för vår fula husfasad nu.
   Så länge det blir bättre med automatik och det tar lite för lång tid att själv göra inställningar, använder jag nog mest automatiken. Det har ju funkat ganska bra hittills. Mitt mål var att förstå mig på kamerans funktioner och nu börjar jag göra det. Det betyder ju inte att jag måste använda dem 😉
   Ha en jätteskön semester och en kul festplanering 😀
   Kram

   Gilla

 4. Så fint det blev … och så skönt att det är färdigt nu 🙂
  Säkert bra med lite extra koll innan ni ger er iväg på er resa … och vilken härlig promenad du fick på hemvägen. Jättefina bilder! Jag är säker på att du kommer att komma överens med de manuella inställningarna med lite träning, men visst är det mycket enklare att använda sig av hel eller – halvautomatiska lägen. Fick du till något bra foto med ljuset och vattnet?
  Jag såg också midsommarblomster idag och en blommande lupin igår 🙂
  Kram

  Gilla

  • Ja, det blev mycket finare nu och äntligen är det klart 🙂 Vi har väntat sedan förra våren.
   Jag känner mig väl omhändertagen av vården och visst är det kul att se lite av stan ibland också. Jag mår bättre av att gå i kuperad terräng så därför blir det inte stadsrundor så ofta. Vi får väl se om jag har orken att kämpa på med inställningarna när kursen är slut. Jag tänker försöka i alla fall. Jag lyckades något så när med bilden på värmeljuset men jag gav upp innan det blev perfekt. Förmodligen behövde ISO höjas mer men då blir det brus i bilden i stället.
   Vi kanske går mot en framtid med två blomningar varje sommar. Jag har också sett en blommande lupin så det kanske är de och midsommarblomstren som kommer en gång till. Jag vågar inte säga om det är sällsynt. Jag har för mig att det händer ibland att en del blommor kan blomma två gånger.
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Åh vad roligt att ha resan framför sig, ska bli jättespännande att få följa er. Så roligt också att få göra resan med sin son.
  Huset ser fint ut, när tidsmässigt har du tänkt att flytta uppåt?
  Kram

  Gilla

  • Det är jättekul att tänka hur det ska bli och jag har höga förväntningar 😀 Jag är övertygad om att det blir hur bra som helst. Mitt problem är nog kanske att jag vill för mycket och orkar lite mindre än så. Jag måste nog inse att jag inte kan hänga med på precis allt om jag ska hänga ihop hela resan.
   Ja, nu har vi en mycket finare fasad och slipper skämmas 🙂
   Det är svårt att säga när det blir men jag vill gärna flytta upp nästa sommar. Men det är mycket som ska stämma då. Vi måste få huset sålt samtidigt som nya bostäder ska hittas.
   Kram

   Gilla

 6. Så fint ert hus blev och trevligt ser det ut. Tänk att det redan börjar dra ihop sig till er resa. Hoppas att alla provsvar är toppen så att inget sätter några käppar i hjulen för er.

  Det tar nog sin lilla tid att lära sig manuella inställningar men övning lär visst ge färdighet.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, det blev mycket finare nu men jag har inte varit delaktig i färgval utan bara gett mitt godkännande. Jag har nog känt ganska länge att jag är på väg härifrån och eftersom det här inte är min typ av hus så har jag inte brytt mig så mycket. Jag vet ju att min syster har bra idéer. Det är lustigt att märka hur jag redan mentalt bor någon helt annanstans 😉 Men jag känner nu, när hon är bortrest och jag åker några dagar efter att hon kommer hem, att jag kommer att sakna henne. Men det räcker inte riktigt till för att jag ska vilja stanna.
   Ja, snart åker vi och det känns fantastiskt och jag har väldigt höga förväntningar. Det svåra blir att hålla tillbaka mig själv så att jag inte tar slut redan första veckan. Det är ju så mycket man vill se och göra 🙂
   Haha, ja det sägs ju att det är så. Jag ska försöka öva för att få den där färdigheten men det krävs ett visst mått av tålamod. Ibland har jag hur mycket som helst av den varan men jag vet inte riktigt hur långt det räcker när det gäller fotandet. Vi får väl se.
   Kram

   Gilla

 7. Men nu måste det väl börja suga i resetarmen? Har du börjat packa? Jo det tror jag för du är så organiserad och planerar långt i förväg. Bra så, du kommer kanske ändå stå där i sista minuten o gå igenom allt igen…som jag gör varje gång jag lämnar lägenheten. Mobil, plånbok, kamera, hund…check! Räknar du med att försöka blogga under resans gång? Jag hoppas det, ser fram emot att ta min tredje mugg kaffe medan jag får resa runt i Europa med dig. Om inte så får jag tåla mig tills du är hemma igen. Hur länge var det nu ni är ute på vägarna? Men hur blir det med ert fina hus om du tänker flytta?
  Kramen

  Gilla

  • Hahaha, jag tror att du börjar förstå hur jag är 😀 Allt är nästan färdigpackat och klart. Jag köpte 12 par nya strumpor och en del andra underkläder häromdagen för att kunna bli klar och slippa vänta på sista tvätten 😉 Underkläder går ju alltid åt tänkte jag och nu har jag så att jag klarar mig ett tag. Visst kommer jag att kolla plånbok, bilnycklar (har även en reserv med mig) och pass precis innan jag åker men i övrigt litar jag på min egen packningsförmåga. Jag har redan fyllt en stor väska med allt som krävs för att köra i de olika länderna, och ställt ut i bilen. Planering och förberedelse är viktigt 😉 Hund har jag ju tyvärr inte längre men ska jag vara lite krass så hade den här resan inte blivit av för min del om Kasper fanns kvar. Lite tudelade känslor där.
   Jag hoppas att jag hinner/orkar blogga under resans gång. Det är ju kul att dela med sig under tiden man upplever allt och det blir så fruktansvärt mycket att berätta när jag kommer hem annars. Det som tar mest tid är nog att få ordning på alla foton men sedan går det ganska snabbt att skriva ihop något. Jag brukar inte tänka så mycket utan jag skriver det som kommer upp i huvudet 🙂 Vi har räknat med att vara borta nästan fyra veckor. Men inget är bokat i förväg så vi får väl se. Det blir i alla fall inte längre än så. Jag har ju en arbetande son.
   Hur det blir med huset är mest upp till min syster. Hon pendlar mellan att vilja köpa ut mig och hyra ut min del och att hitta ett annat lite mindre hus. För henne är det här ett ganska perfekt läge med tanke på hur och var hon oftast arbetar. Hon åker ofta till Stockholm, Göteborg och Malmö och då är vår lilla stad ganska centralt belägen. Vi ska i alla fall snart ta hit en mäklare för värdering. Men jag vill inte stressa fram ett beslut från min syster. Jag hoppas jag kommer iväg till nästa sommar men det är förhandlingsbart. Det enda jag vet är att jag ska HEM 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s