Brister både i fotokunskap och järn

Man ska inte tro att man kan fotografera bara för att man plötsligt börjar förstå vad de olika funktionerna gör. Men jag var i alla fall den enda av kursdeltagarna som hade försökt göra om det här experimentet hemma. Det blev väl sisådär. Första bilden visar ju ljuslågan, precis som det var meningen, men inget av det andra syns. Bild två återger färgerna som de såg ut medan bild tre blev lite överexponerad. Båda visar bara ett vitt ljusblurr där lågan ska vara. Mellan dessa bilder gjorde jag massor av försök och testade mig fram. Även sista bilden föregicks av många mindre bra bilder. Men den bilden var det bästa jag fick till. Nu ångrar jag att jag inte tog ett kort med automatiken också så att jag kunde se om det hade blivit bättre. Som ni ser är min bästa bild både mörk och grynig men ljuslågan och vattenglasen syns.

 

I går fick vi lära oss om bildkomposition Bl a visade kursledaren en bild på några klippor i förgrunden och en sjö som sedan tog över större delen av fotot. Det syntes bara en väldigt liten skugga av land längst bort. Jag gillade bilden. Jag kunde se mig själv sitta där på klipporna och lyssna på vågkluckandet. Men den var ett exempel på väldigt dålig bildkomposition och därmed basta. Visst förstod jag vad han menade när han pratade om att det inte fanns något att se, som t ex något träd som kunde bryta av med en vertikal linje. Det ska finnas en förgrund, något i mellandelen som fångar ögat och även något i bakgrunden. Huvudmotivet måste inte vara i mitten. Det kan bli mycket bättre med en annan placering. Linjerna ska vara i harmoni och det får absolut inte finnas två grenar som korsar varandra i bilden. Han visade oss fel i olika bilder som jag aldrig skulle ha tänkt på annars. Sedan skulle vi gå ut i lokalerna och fota linjer och vinklar.

Det var svårt och inte särskilt kul. Jag vill inte att det ska vara så komplicerat att fota. Ser jag något jag gillar så vill jag ta en bild utan alltför mycket funderande. Jag ska ju inte ha någon utställning utan bara fota för att det är kul. Men jag gjorde mitt bästa utan att riktigt förstå vad jag gjorde. Naturbilder hade varit lättare att få till med ”rätt” komposition. Men i stora lokaler med trappor, fönster både utåt och in mot andra salar och massor av mönster och linjer hade jag svårt att hitta något jag över huvud taget tyckte var fint. Jag fokuserade på några delar av inredningen men blev aldrig nöjd. Läraren gav inga kommentarer utan hummade bara lite när vi senare visade våra alster. Han hade sagt redan innan att det här skulle ta tid innan vi lär oss och det var nog lika bra att han inte sa vad han tyckte. Men så mycket förstår jag att jag vet att bilden på vårt nymålade hus i förra inlägget blev helt förstörd av den sneda flaggstången och skuggan av trappstegen. Annars är bilden ganska harmonisk. Då är den liknande ”före”-bilden längre ner i inlägget bättre.

Min kontaktsköterska ringde med besked om provsvaren. Jag har perfekta levervärden men järnvärdet var alldeles för lågt. Hon undrade om jag får i mig för lite järn med min nya kosthållning eller om jag hade förlorat blod på något sätt. Hon hade några andra funderingar om detta också men jag fastnade lite i frågan om kosten. Sköterskan skulle prata med min läkare och återkomma och under tiden kollade jag upp lite mer om järn i olika veganska livsmedel. Jag konstaterade snabbt att det skulle vara väldigt underligt om jag skulle ha järnbrist pga det jag äter. Järn finns i nästan allt. Men jag läste att vegansk kost gör att det är svårare att tillgodogöra sig järnet. Det kan man lösa genom att äta något med C-vitamin till. Jag gick genast och hällde upp havregurt (motsvarighet till yoghurt) med russin, nötter och järnrika frön.

Jag var proppmätt när sköterskan ringde igen och meddelade att proverna även visade att jag har för höga värden av immunnedsättande substanser (takrolimus) och att det kan vara orsaken till problemet med järnet. Det var ju bra besked. Det är bara positivt att jag kan minska på den dosen och samtidigt slippa oroa mig för vad järnbrist kan orsaka. Men så lätt slapp jag inte undan. Vi transplanterade har tydligen svårare att lagra järn (tror det var pga medicinerna) så hon tyckte att jag ska vara noga i alla fall. Nya prover ska lämnas två dagar innan vi åker så att jag hinner få besked om något måste ändras. Tänk så bra omhändertagen man är som transplanterad. Hade jag gått över till en mer vegansk kosthållning utan att ha medicinska problem så hade ingen kollat om jag har några brister pga kosten. Nu kan jag vara lugn och trygg eftersom jag vet att jag är under uppsikt. Jag fick även besked om att jag inte behöver tillskott av B12. Vanlig brist hos veganer.

Innan vi åker ska jag fixa en stor burk med torkade aprikoser, rostade pumpafrön och mörk choklad (väldigt järnrika allihop). Lite russin och nötter blir också bra att blanda i. Energigodis som är både gott och väldigt bra. Något annat som innehåller mycket av både järn och c-vitamin är jordgubbar doppade i mörk choklad. Men det tar vi en annan gång.


22 comments

 1. Så bra att du provade att göra om uppgiften hemma för tanken är väl att man ska göra hemläxan? Självklart är det frivilligt men man lär sig mer genom att försöka tänker jag.

  Så bra att de har stenkoll på dig och dina värden. Ingen självklarhet annars för det är inte så ofta som omfattande blodprover tages. Skönt att levervärdena var perfekta för det tyder väl på att ditt nya organ trivs hos dig.

  Kram och ha en fin kväll!

  Gilla

  • Haha, jag märker nu att det såg lite skrytigt ut 😉 Men jag var en duktig flicka i skolan och lite hänger väl kvar. Men du har helt rätt i att man måste försöka många gånger innan man lär sig.
   En av fördelarna med det jag varit med om är just att jag får regelbundna kontroller. Det känns väldigt förmånligt.
   Ja, visst tyder det på att levern trivs bra. Och så har det ju i stort sett varit ända från början. Jag är väldigt tacksam för att det har gått så bra 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. Jag har också fått lära mig det där med förgrund, huvudmotiv och bakgrund. Kan dock tycka att ännu enklare och mer avskalade bilder kan vara väl så vackra! Lycka till med järnet!

  Gilla

  • Jag kan nog inte låta bli att tänka lite på geometri och balans när jag fotar hädanefter. Men jag vill inte att det tar överhanden. Tycker jag om ett motiv så är ju det det viktigaste. Jag tror inte att jag vill gå någon fortsättningskurs för målet var aldrig att det ska vara perfekt. Bara att förstå mig på hur jag kan använda min kamera.
   Tack, det blir troligtvis bättre värden bara av att sänka dosen immunnedsättande 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Kanske man måste igenom det tråkiga med fotandet för att ha kul sen? Å andra sidan har jag kul ändå – fast bilderna lämnar förmodligen en del att önska 😉
  Bra att du fick koll på värdena innan du åker iväg, nu vet du ju vad du behöver tänka på! Lät för övrigt väldigt gott att tänka på just järnvärdena 😉

  Gilla

  • Ja, du har förmodligen rätt i det och det är väl så jag ska tänka. Men jag tyckte också att det var kul innan. Min fotolärare säger att automatik ger mycket sämre bilder men än så länge håller jag inte med. Dina bilder är alltid fina så om du kör med automatik så är det absolut inget fel att göra det. Det är nog mest en lite snobbig syn på saken från någon som är väldigt duktig på fotografering 😉 Eller så är det jag som inte begriper hur det förhåller sig och då är jag gärna lyckligt ovetande 😀
   Haha, du kan nog tänka på järnvärdena du också utan att det gör något 😀

   Gillad av 1 person

   • Jag kör någon halvblandning av automatik och manuellt – har ju ingen riktig systemkamera men skulle förmodligen göra det samma om jag hade det 😉
    Japp, järnvärdena är viktiga att tänka på – ha ha!

    Gilla

   • Jaha, då gissar jag att du låter kameran välja bländare och ISO och att du väljer slutartid. Som jag förstår det är det ganska vanligt. Jag har också tänkt att det kanske är så jag ska göra för att lära mig en sak i taget. Sedan kan jag välja att i stället välja bländare. Det finns mycket mer att välja om man vill. Fokuspunkter, vitbalans etc. Men man måste som bekant lära sig krypa innan man kan gå 😉

    Gillad av 1 person

   • Jag provar lite men som skrivet – det mesta sköter kameran. Har försökt lära mig lite men… lite lat är jag allt 😉
    Ja nog är det så, man måste lära sig det ena före det andra (och inte göra som mig som hoppar på i fel ände ibland 😉 ).

    Gilla

   • Jag är precis lika seg när det gäller att själv ta reda på hur det fungerar. Just därför började jag kursen för annars skulle jag fortsätta att se ut som ett frågetecken när någon pratar om de här begreppen.
    Du vet väl att bästa sättet att lära sig är genom att göra misstag 😉 Ditt sätt fungerar nog väldigt bra det också 😀

    Gilla

 4. Det gyllene snittet gäller fortfarande, oavsett om det är foto eller måleri, järnvärderna bör du nog hålla lite koll på, även om jag inte riktigt begriper mig på järnvärden.

  Gilla

  • Ja, men det tar nog en väldig tid innan man har den bilden (på gyllene snittet) så klar för sig att man direkt kan se hur man får till det. Jag är lite tudelad i hur jag känner inför det här. Visst är det kul att lära sig och kanske så småningom kunna. Men tänk om det leder till att jag börjar granska alla andras foton med kritisk blick. Det vill jag inte. Men kanske blir jag bara mer självkritisk och det kan jag väl stå ut med 🙂

   Gilla

 5. Så skönt att dina värden verkar bra och förhoppningsvis blir de ännu bättre när du minskar dosen på den immunnedsättande medicinen. Bra att de är så noga att kolla upp dina värden – det måste kännas tryggt för dig också.
  Jag lagar mycket mat i min kära gamla järngryta – det lär ju vara bra för att få i sig järn med maten – ja, det sa alltid min farmor i alla fall 🙂
  Tycker du fixade uppgiften med ljuslågan och vattnet bra … det var ju ingen lätt uppgift! Angående komposition finns det en mängd regler – jag har läst lite om det och vi pratar om det ibland på fotoklubben, men jag tycker ändå mest om när jag kan göra som jag vill och ibland blir det bra 🙂
  Kram

  Gilla

  • Visst är det en förmån att jag blir kontrollerad regelbundet. Visserligen kommer det att bli längre mellan provtagningarna men jag känner mig ändå väldigt trygg.
   Jag läste att det är bra att laga maten i järngryta men då ska man helst ha något surt i som frigör järnet. Typ vin, vinäger, citron eller liknande. Men det läste jag bara i en enda artikel och det kanske inte alls behövs syra. Jag ska nog plocka fram min järngryta igen. Jag ställde undan den för att den är så tung att hantera.
   Tack, vad snäll du är i ditt omdöme 🙂 Det var inte lätt och det syns på resultatet. Jag fick inte till det bättre så jag får väl vara nöjd. Kanske borde jag försöka igen när jag har fått lite mer erfarenhet 🙂
   Dina bilder är alltid bra och jag tänker ofta på hur bra du t ex fångar Olle i språnget. Inte lätt att få honom så tydlig men du lyckas. Det är mycket geometri i fotande och jag har aldrig gillat matte 😉 Men jag tror att man naturligt undviker mycket av det som känns störande för ögat. Min huvudregel kommer att vara att om jag gillar motivet så fotar jag det. Kanske ändrar jag bara vinkel en aning om jag ser att det blir bättre.
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Jeg prøver hver gang det er fullmåne for å få til et flott stemningsbilde som jeg kan forstørre å ha over min sofa, men jeg må nok vente til neste fullmåne igjen. Jeg ble ikke 100% fornøyd med de jeg tok denne gangen. Det er så synd du bare har 3-4 dager hver måned som månen er stor.

  Gilla

  • Det är inte lätt att få till en riktigt bra bild på månen. Men sist blev jag ändå ganska nöjd. Då stod jag hemma och fotade genom ett öppet fönster på kvällen. Jag hade stativ och teleobjektiv men nästa gång ska jag använda min fjärrkontroll eller självutlösaren. Det blir alltid en liten rörelse i kameran just när man trycker på avtryckaren. Jag tror att nästan alla drömmer om att få en perfekt månbild 😀 Lycka till nästa gång. Det blir jättefint att göra en tavla av.

   Gilla

 7. Jag och min fotokompis var ute en kall vinterkväll för några år sedan och fotograferade bilar som körde, det var kul. Vi frös så vi skakade men kunde inte slita oss. Det är kul att fota tillsammans. Jag lär mig mycket bättre då. Vi gjorde även det där med lamptricket och självutlösaren. Man kunde tro att det stod många huttrande Lottor på rad när vi lekt färdigt. Jag skulle vilja få till en sådan där fin bild med morgondimman och soluppgång nu med dessa fina höstfärgerna. Förhoppningsvis så finns det fortfarande tillfälle för detta.

  Kram

  Gilla

  • Oj, vilket tålamod och engagemang! Jag vet inte om jag skulle klara av att stå kvar om jag frös så jag skakade men det är klart, har man roligt så glömmer man en del obehag 🙂 Att se fotandet som en lek är nog rätt inställning. Det ska vara kul och inte kännas tvingande med all teknik. Jag känner att jag nog mer förlorade fotolusten av den här kursen, i alla fall tillfälligt. Det kommer nog tillbaka under resan 🙂 Sedan kanske jag börjar uppskatta att jag har lärt mig en del.
   Den där bilden med morgondimman och soluppgång skulle jag gärna vilja se…och titta länge på. Ser fram emot den 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s