Fotokursande

Nu ska ni få hänga med på fotokurs. Bli inte oroliga. Jag ska inte försöka lära er sådant som många av er redan kan och inte heller vill jag att det ska bli för faktaspäckat. Men jag tänkte bjuda på några bilder som visar vad vi sysslar med. En del av dem är fotografiskt totalt misslyckade och ingen är perfekt. Men totalt sett är jag ändå ganska nöjd med hur jag börjar förstå sambandet mellan slutare, bländare, och ISO. Det är så långt vi har kommit i kursen nu och innan vi går vidare är det träning och åter träning som gäller. Jag måste erkänna att jag efter första kurstillfället inte kände mig jätteengagerad men nu är det roligt.

Efter att, som vid varje kurstillfälle, har börjat med att visa oss några duktiga och välkända fotografers verk och berätta om dem var det dags för vår första uppgift. Vi skulle gå ut i en stor hall och leta efter kontraster att fota. Med så stor bländare som möjligt skulle vi anpassa ISO och slutare för att få skapligt ljus. Här lärde vi oss att högt ISO ger brusiga bilder. Det här är bara ett exempel av allt jag fotade.

DSC_0010

Efter nästa genomgång kom äntligen de omtalade tennisbollarna fram. De bollar som vi ska träna på varje gång vi ses och gärna göra samma sak hemma. Nu skulle vi använda våra stativ, ställa in kort slutartid och försöka fota en tennisboll som rullade förbi. Bländare fick vi ställa in efter hur vi tyckte att det skulle se ut och vår lärare talade om vilket ISO vi skulle använda.

DSC_0038

Det blev lite mer avancerat när vi skulle göra samma sak med studsande tennisbollar. Just de personer som syns i bild hade inga stativ med sig men vi andra hade kamerorna stadigt placerade och väntade på att bollen skulle studsa förbi.

DSC_0042

Sedan ställde sig vår lärare vid ett bord och puttade tennisbollarna över kanten.

DSC_0048

Nu skulle vi skapa rörelseoskärpa och ställa in en lång slutartid (1/10 sek. Som jämförelse är kortaste slutartiden på min kamera 1/4000 sek). Bländare fick vi själva anpassa och om inte det räckte till för att få nog med ljus fick vi ändra på ISO. Avsikten var att den rullande tennisbollen knappt skulle synas, men ändå anas, medan golvet var relativt skarpt.

DSC_0066

Slutligen skulle vi panorera och fota mitt i bollens rörelse (förut höll vi kamerorna stilla) och då skulle golvet bli suddigt medan skärpan hamnade på bollen. Så kanske det hade blivit om jag hade lyckats sätta fokuspunkten mitt på bollen 😉

DSC_0069

Jag är väldigt stolt över att jag efter varje omgång fick fint beröm (han såg och lät nästan överraskad ut, hur nu det ska tolkas). De bilder jag nästan skämdes över att visa upp var tydligen väldigt bra för ett första försök. Jag sög i mig och kände att jag nog inte är så trögfattad när det gäller det här som jag trodde. Så tänk på det när ni bedömer bilderna. Min lärare säger att de är bra 😀

I morse hade jag en tidig tandläkartid så det blev ingen skogspromenad. I stället packade jag ner kameran i en liten ryggsäck, satte tensen på ryggen och planerade en liten stadsfotorunda efter tandläkarbesöket. Det var inget akut utan bara ett rutinbesök som vården har tjatat på mig om. Pga min immunnedsättning är miljön i munnen väldigt viktig att ha koll på. Bakterier finns i både karies, tandsten och annat och därför får jag ett tandvårdsbidrag på 600 kr varje halvår.

Jag fick beröm även här. En stort leende tandläkare kom in och sa att det var inte ofta han såg så fina tänder. Han fortsatte att ösa beröm över mig och jag blev riktigt generad och svarade att jag har väl haft tur. Jag hade varit lite nervös eftersom det var tre år sedan senaste besöket men det fanns knappt ens någon tandsten. Det var nästan skönt när tandläkaren gick och lämnade över till sköterskan. Hon var lite mer sansad och kunde prata om annat än hur lite som hade blivit gjort i min mun genom åren. Men innan tandläkaren gick frågade han om jag led av muntorrhet och lite har jag faktiskt känt så sedan jag började med alla mediciner. Jag fick munskölj på recept så nu ska även det avhjälpas. Även muntorrhet kan tydligen inverka negativt på bakteriefloran. Alla har ett tandvårdsbidrag på 300 kr från försäkringskassan och tillsammans med mitt andra bidrag blev det väldigt billigt. Ingen kostnad alls faktiskt. Det var ju bra men lite orättvist känns det mot alla som har svårt att få pengarna att räcka till tandläkarbesök.

Jag fortsatte till polisstationen för att hämta ut mitt pass. Inget särskilt kul foto men det syns att det är jag på bilden. Sedan tog jag vägen förbi apoteket och hämtade ut min flaska munskölj. Några minuters promenad senare var jag nere vid ån och fotade fontänen. Med helt manuella inställningar blev det första fotot väldigt underexponerat (för lite ljus som träffade ljuscensorn, har jag lärt mig). Men jag gillar effekten av mina felaktiga inställningar. Jag skulle ha kunnat låtsas att jag var ute efter att få det att se ut som natt men så var det inte. Det var fullt dagsljus och solen sken för fullt, t o m lite motljus. Inte illa att själv kunna bestämma vad det ska se ut att vara för tid på dygnet.

DSC_0076

Bilderna från den sidan av ån blev bättre sedan men det är ju inte särskilt kul att visa. I stället får ni se min första bild från andra sidan ån men med samma fontän som motiv. Här blev det helt andra ljusförhållanden och mitt första foto blev i stället väldigt överexponerat. Enligt mig också ganska häftigt. Jag har lärt mig att det är fotografen som bestämmer när det blir bra så även här skulle jag ha kunnat påstå att jag fick det foto jag var ute efter. Men det är ju inte sant utan det blev så här av ren okunnighet.

DSC_0095

Här blev det nästan som jag ville. Fokus på vattnet och en mindre viktig bakgrund. Lite mer skärpa på vattnet så hade det varit ganska bra.

DSC_0083

Som avslutning fick de intresserade änderna vara med på ett hörn. Det fotot blev inte alltför illa. Eller var det så att jag ville ha ett skapligt foto och ställde kameran på automatik? Jag kommer faktiskt inte ihåg men det är fullt möjligt 😉 När man själv tycker att en bild är för bra för att inställningarna kan ha varit manuella, då är man medveten om vilken amatör man är.

DSC_0098

Nu hade det blivit förmiddag och solen värmde rejält. Dags att gå hem och fylla på vätskenivån lite. Sista anhalten innan jag kom hem var på pressbyrån där jag hämtade ut mina buggskor. Tyvärr en storlek för små så det blir ett byte. Efter att jag hade beställt dem på nätet såg jag att butiken ligger i Linköping så jag svänger nog förbi där i morgon innan nästa buggkurstillfälle.


17 comments

 1. Jag är verkligen inte någon expert men jag tycker att du lyckades bra vid första försöket. Det som tilltalar mig mest är att ha kunskapen om kamerans funktioner så att man vill klarar man av att använda dem. Just nu är det lite si och så för min del. Grattis till berömmet hos tandläkaren. Hat har fått en kallelse men beröm kommer inte att hagla över mig, den saken är säker. Samtidigt så har jag inte lust att känna mig nedvärderad hos tandläkaren för jag missköter inte mina tänder. Nåja, det är bara att masa sig dit.

  Kram och ha en god kväll!

  Gilla

  • Tack! Jag har inte ambitionen att bli jätteduktig men, som du skriver, det är tillfredsställande att förstå sig på funktionerna 🙂
   Jag känner inte att jag är värd riktigt så mycket beröm hos tandläkaren. Jag sköter mina tänder på ett normalt sätt och har haft turen att slippa problem. Jag är väldigt tacksam för att jag förmodligen har en bra bakterieflora. Det gäller att behålla den 🙂 Jag tycker inte att du ska ta emot oförtjänt kritik hos tandläkaren. Vi har olika förutsättningar och det vet de. Jag hade en kort praktik hos folktandvården i min ungdom och där fick alla som ville lämna salivprov. Det var väldigt olika förutsättningar för en bra tandhälsa hos personalen så det beror på mycket mer än hur man sköter sina tänder. Säg ifrån om de är orättvisa, det får man.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. Det är spännande och man fattar inte hur mycket jobb som ligger bakom foton med alla inställningar. Själv tar jag bara mobilen och knäpper av, men man fotar ju mycket mer än innan kameror i mobilen fanns.
  Kram

  Gilla

  • Det är kul att känna till vad som gör så att det blir på ett visst sätt men jag kommer nog ofta att använda automatiken senare också. Precis som du bara lyfter jag kameran och knäpper. I alla fall nästan för jag måste välja om jag ska fota närbilder, rörliga bilder, porträtt eller något annat. Men det är enkelt att göra så 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Nog har du väl lyckats bra… damen får allt bli lite mindre självkritisk 😉 Beundrar ditt tålamod, sånt har jag inte så gott om så jag är alltid full av beundran över de som har gott om den varan!

  Gilla

  • Haha tack! Det kanske är symptomatiskt att jag helst vill kunna det mesta innan vi ska lära oss det 😉 Jag blev uppriktigt förvånad när jag fick beröm men jag tar till mig det och lägger mina krav på mig själv på en lägre nivå 🙂
   Jag tror nog att du har gott om tålamod när det krävs. Annars skulle du inte vara där du är idag så kanske vi är två som ska vara lite snälla mot oss själva 😀

   Gillad av 1 person

 4. Kul att få vara med på din fotokurs! Ni verkar ha en duktig och inspirerande lärare och det betyder mycket för fortsättningen. jag har ju aldrig gått någon kurs, men när jag läser om din blir jag lite sugen 🙂 jag tycker du verkar vara en både intelligent och läraktig elev! 🙂 Jo, du vet väl att du kan kolla vilka inställningar du haft genom att högerklicka på bilden i ditt arkiv – välj sen information så ser du både bländare, slutare och ISO …
  Härligt med beröm av tandläkaren också … lite glad blir man ju när man får positiv reaktion 🙂
  Nu kom Olle! 🙂
  Kram

  Gilla

  • Roligt att du tycker det för jag lär nog ha mer att skriva om mina fram- och motgångar med fotande 🙂 Vår lärare har väldigt mycket erfarenhet som fotograf och är van att hålla kurser så han kan sina saker. Men jag kollar upp vissa saker lite extra på nätet i alla fall, bara för att vara säker på att förstå 😉 Jag försöker lära mig men det krävs massor av träning på egen hand. Vi får väl se hur det blir när kursen är över 😉
   Nej, jag visste inte var den informationen fanns så tack så väldigt mycket för den upplysningen 😀 Kul att kunna gå tillbaka och se. Kanske t o m lära mig av det.
   Jag blev glad hos tandläkaren men mest lättad. Det var ju ett tag sedan sist. Men det hade räckt med att säga det en gång. Nu blev det mest pinsamt och jag visste inte vad jag skulle säga.
   Ha en fin dag med Olle!
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Tack 😀 Jag tyckte också att det verkade komplicerat men jag tyckte att det var pinsamt att inte förstå mig på min kamera när någon pratade om de olika funktionerna. Om jag kan lära mig lite så kan du också det 🙂 Men jag tycker att mobilbilderna duger gott och väl. Du brukar ha många fina bilder 🙂

   Gilla

 5. Bra kämpat med alla inställningar. Helt ärligt så älskar jag att fotografera men det där rattandet tar för mycket tid. Min son brukar ratta då han är med. Men det är kul att gå kurs, man träffar ju lite nya människor med samma intresse. Extra kul är det ju då man får beröm.

  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag gör så gott jag kan men jag håller helt och hållet med dig om att det är för tidskrävande. Mitt mål var att förstå mig på de olika funktionerna och få veta vad orden står för. Nu har jag lite hum om det men jag ska väl i alla fall gå klart kursen. Det är kul att träffa likasinnade men just på den här kursen är nog de flesta mer intresserade än vad jag är. Jag ville ju bara förstå 😉 Men ja, jag blir glad av beröm 😀 I lagom mängd.
   Kram

   Gilla

  • Det är roligt att jag får lära mig hur min kamera fungerar så att jag kan använda manuella inställningar om jag vill 🙂 Men det tar längre tid att själv ställa in så kameran kommer nog att få ta med automatik ganska mycket framöver också 😉
   Alla gillar vi att få lite bekräftelse ibland 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s