Väldigt kul och lärorik dag

I dag har jag sett min skog genom bloggvännen Ankis  ögon. Vi hade tidigare bestämt att vi skulle ta en gemensam svampletarpromenad någon gång i höst och i dag blev det av. Anki kom till mig strax före nio på förmiddagen, med en väldigt fin bollkrysantemum och god choklad 😀 , och strax därpå traskade vi iväg till skogen. Vi kom inte långt den första halvtimmen. Överallt tittade stolta fjällskivlingar fram och vi plockade dem glatt i början. Men till sist bestämde vi oss för att nu fick det räcka med den sorten. Det kan faktiskt bli lite för mycket av det goda. Jag plockar säkert ett gäng i morgon också men om de ska fortsätta att ploppa upp i den här omfattningen så blir det svårt att ta hand om alla.

Anki i full svamprensarkoncentration.

DSC_0035

Vilken kul promenad det blev. Jättetrevligt sällskap och massor av nya lärdomar för mig. Jag kan omöjligt minnas allt men jag försökte verkligen ta in så mycket som möjligt. Några nya svampsorter har jag lagt till i min kunskapsbank och hädanefter vågar jag nog plocka snöbollschampinjoner när jag ser dem. Fram till nu har jag alltid ignorerat vita svampar som på något vis påminner om flugsvamp. Jag har alltid hört att de ska vara så svåra att artbestämma men nu tror jag att jag klarar det. Tack för det Anki!

Men idag visar jag inte matsvamparna var för sig i skogen. I stället kommer de i en samlingsbild längst ner. En annan slags svampar, som är tunna som skinn, kan man hitta på en trädstam.

 

Ett riktigt spännande fynd, som jag aldrig hade upptäckt på egen hand, var dessa pyttesmå svampar på en liten pinne. Det är svårt att se storleken på de här bilderna men pinnen hölls lätt upp mellan tumme och pekfinger. Jag minns inte riktigt vad Anki kallade dem men det var något ord med bröd och svamp i. Det kan t o m ha varit brödsvamp 😉 Det roligaste med de små, ganska oansenliga svamparna, är att om man skär av ovansidan så ser det ut som på nästa bild…

DSC_0058

…en brödkorg full med små frallor. Den som vill veta det riktiga namnet kanske hittar det på Ankis blogg. Hon skriver förmodligen också om dagens fynd.

Jag har nu fått veta att namnet är brödkorgssvamp. Ganska logiskt faktiskt.

DSC_0061

Några andra små fynd gjorde vi också. En liten näva och en pensé.

 

Men det var i första hand alla svampar vi var intresserade av och här är det som hamnade i min svampväska. Några av Ankis nejlikbroskskivlingar och kantareller hamnade också hos mig. Som ni ser har jag skrivit små minneslappar till mig själv. Jag resonerar som så att om jag tittar på dem tillräckligt många gånger innan allt rensas så kanske namnen fastnar. Rabarberskivlingen känner jag absolut igen nu och de andra ska jag nog förhoppningsvis också snart ha lagrade i hjärnan.

Rättelse: det korrekta namnet på rabarberskivlingen, som jag var så säker på, är rabarbersvamp (så nu glömmer vi skivlingen på slutet).

DSC_0002

Efter ca tre timmar i skogen var vi tillbaka hemma hos mig. Lite kaffe och några mackor gjorde gott i magen då och det var faktiskt rätt så skönt att sätta sig ner en stund också. Nu har jag haft glädjen att träffa två av mina bloggvänner (faktiskt är den riktiga siffran tre men det var så länge sedan jag lärde känna den första) och det har varit lika lättsamt båda (alla tre) gångerna. Vi känner ju redan varandra genom bloggarna 😀 Ni som följer både mig och Anki får läsa samma berättelse två gånger men vinklat ur två olika perspektiv.


25 comments

  • Ja, det bästa med Mjölby är skogen som är alldeles runt hörnet 😀 Stor variation och många sorters svamp. Ankis sällskap förhöjde upplevelsen på flera sätt. Mest för att det blev så trevligt 🙂
   Jag hoppas svamparna snart ploppar upp hos dig också.

   Gillad av 1 person

 1. Tusen tack för en jättetrevlig dag Ingrid! Det var såå roligt att äntligen träffa dig och så trevligt att botanisera i dina skogar – hm … kan man säga så fast det inte är växter?
  Brödkorgssvamp var namnet … och rabarbersvamp (inte rabarberskivling).
  Jag har inte hunnit med att göra något inlägg än – det kommer kanske inte förrän i morgon – misstänker att det blir ganska likt detta 🙂
  Än en gång … tusen tack! Hoppas chokladen smakade 🙂
  Kram

  Gilla

  • Tack själv! Jag är jätteglad att du ville göra mig sällskap 😀 Visst kan vi säga botanisera och vi tittade faktiskt på blommor också 😉
   Haha, ja du ser att jag inte kan hålla reda på så mycket information samtidigt. Jag som var så säker på att jag kunde rabarbersvampen så att jag inte skrev en lapp till den. Men så blev det ju fel också 😉 Men ofta är det av misstagen vi lär oss och nu sitter nog både det namnet och brödkorgssvampen.
   Skriv när du har tid, det är så vi alla måste göra för att det ska vara roligt.
   Chokladen är farligt god, kanske lite just för att det är mjölkchoklad 😀 Jag försöker att spara lite på den så att den ska räcka länge 🙂 Tack för den och den fina blomman.
   Kram

   Såja, nu hamnade min svarskommentar på rätt plats 😉

   Gillad av 1 person

 2. Men så roligt att höra att ni träffats och du har fått en rejäl svamplektion! Jag har ju träffat Anki ett par gånger men tyvärr aldrig under svampsäsongen. Jag skulle också vilja lära mig massor! Fjällskivling har jag aldrig hittat här, kanske växer den inte så här långt norrut. Vilken trevlig dag ni hade tillsammans, kramen

  Gilla

  • Det var jättekul, precis som jag trodde att det skulle vara 😀 Jag försökte suga i mig kunskap som en svamp men ändå blev det några fel i inlägget, som jag nu har gjort tillägg till 😉
   Jag kan inte minnas att jag såg stolt fjällskivling i Jämtland heller så förmodligen har du rätt. Vilken tur att jag kan samla på mig massor så att jag kan ha torkad svamp för flera år med mig när jag väl flyttar 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Vilken trevlig och lärorik dag ni fick tillsammans! Jag har träffat en del bloggare och mina upplevelser av dessa möten har bara varit positiva!

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Lärorik för mig och jag tror att vi båda hade en trevlig dag 🙂
   Man märker ju via bloggarna om man har gemensamma intressen och det har man ju oftast om man fortsätter följa varandra. Då är det ganska lätt att träffas och vara naturliga från början. Det är alltid kul att få träffas någon gång även i verkligheten 🙂
   Kram och detsamma!

   Gilla

 4. Men så kul att ni sammanstrålat! Det låter som om ni hade en riktigt bra dag tillsammans och vad kul med alla fynd! Den lilla brödkorgssvampen var en rolig en, mig veterligen har jag aldrig sett en men som du påpekar kanske den inte är alldeles lätt att upptäcka!

  Gilla

  • Ja, jättekul 🙂 Men vi bor ju inte så långt ifrån varandra så det var ganska enkelt ordnat (säger jag som slapp köra 😉 ).
   Jag stod och tittade på andra svampar när Anki plötsligt kom med två små pinnar med dessa brödkorgssvampar på. Jag vet alltså inte riktigt hur eller var hon hittade dem. Men jag blev riktigt fascinerad av dem. De var inte många mm höga. Svårt att vara exakt så här i efterhand men jag tror inte att de var lika stora som en lillfingernagel.

   Gillad av 1 person

   • Inte underligt att jag inte sett dem då 😉 Behöver väl läsglasögonen på för att upptäcka dem och de har jag ju sällan på mig i skogen!

    Gilla

   • Ha ha… precis! Fast ibland önskar jag hade sett det jag borde/kunde ha sett redan i skogen, vissa saker hade jag ju verkligen velat fota mer av – om jag bara vetat att de fanns där 😉

    Gillad av 1 person

 5. Underbart! Vilken härlig och lärorik skogspromenad som även jag fick hänga med på genom din blogg. Hoppas svamparna smakar gott. Jag har ännu inte hunnit ut i skogen för att plocka. (måste skärpa mig)
  Fotot på mig är från Australien när jag var där för att besöka sonen. Det fanns tre berg och vi besökte två av dem. Jag älskar höjder och det var otroligt vackert där uppe. Vi var på östra sidan av Australien tio mil från Brisbane. Fantastiskt!

  Kram

  Gilla

  • Ja, det var en härlig dag och vi märkte knappt de få regndroppar som föll 🙂 Kul att du hängde med. Svamp är gott så jag tror nog att de här också blir till något smaskigt så småningom. Jag har torkat en del och förvällt en del och nu börjar svamplagret bli ganska välfyllt 😀
   Åh, så roligt att du har fått se och vara i Australien. Om det inte vore så långt skulle det vara ett av mina prioriterade mål men min kropp tar för mycket stryk av långa flygresor. Jag får nöja mig med fjälltoppar. Men Alperna bjuder säkert också på fin utsikt 😀
   Kram

   Gilla

 6. Pingback: En himla trevlig dag …

 7. Vad trevligt att träffas och dessutom ha samma intresse! Ja det är en lite speciell kontakt med bloggvänner, det känns som man känner varandra men ändå är det bara en liten del man känner.
  Kram

  Gilla

  • Jättekul var det och jag tror att bästa sättet att umgås är genom att promenera tillsammans. Det blir väldigt lättsamt då 😀 Visst är det speciellt att träffa bloggvänner och jag hoppas på att så småningom träffa fler 😀
   Kram

   Gilla

 8. Ställer samma fråga till dig som till Anki … hur många mil har ni mellan varandra? Kul att få träffas så här och dessutom få lära sig mera om svamp o.d. Kul att få se en skymt av Anki också. Förstår att ni myste och båda ni två har skrivit och fotat fint/ kram

  Gilla

  • Jag vet inte exakt avstånd men Anki sa något om 7-8 mil. Inget särskilt stort avstånd för en norrlänning, eller hur? 😉 Det var väldigt kul att äntligen träffas och jag försökte få in några nya kunskaper i hjärnan. Det är ju roligt om man lär sig att känna igen fler svampsorter 🙂
   Tack, glömde nästan att fota när vi gick där och pratade och spanade efter svamp.
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s