Apparater och teknik

Jag är av den uppfattningen att teknik är bra och ska användas. Men jag vill inte tvingas krångla med den för att den ska kunna användas. Undantagen är få – min mobil och min kamera, som jag trots mitt tidigare gnäll faktiskt vill lära mig hur de fungerar.

Som en del av reseförberedelserna har jag under tre dagar ägnat stor del av tiden åt att skicka efter två små klistermärken. Miljödekaler från Tyskland och Frankrike. Naturligtvis från två olika sajter på nätet. I båda fallen skulle bild på registreringsbeviset bifogas. Min skrivare är inte så märkvärdig men den går att ansluta till vårt nätverk och styras från både mobil och dator. Så var det i alla fall tänkt. Men tror någon att jag förut har orkat fixa sammanlänkningar och nätanslutning så tror ni fel. Jag har använt en USB-kabel när jag har velat skriva ut något och det är bara vanliga utskrifter och vanlig kopiering den har haft som uppgift att sköta.

Jag försökte skanna in reg. beviset till datorn just via USB-kabeln men det funkade inte alls. Efter tillräckligt många felmeddelanden gav jag upp och fotade med mobilen i stället. Det blev tillräckligt bra tyckte jag och försökte skicka iväg min första ansökan, den till Frankrike. Nehej, bilden var alldeles för stor. Jag vidhåller att jag är en teknisk idiot (men kanske lär jag mig något av allt krångel) för jag kom inte på något annat sätt att minska bilden än att göra det i mediahanteraren till bloggen. Jag fick ner den till lagom storlek och äntligen skulle ansökan skickas. Men först skulle betalningen göras och genom att klicka mig vidare skulle den säkra betalningssidan komma upp. Som ni redan gissat så gjorde den inte det. I stället kom startsidan på den franskspråkiga varianten av samma sajt upp och sedan var det omöjligt att göra någonting. Det var i förrgår.

Igår började jag om från början. Hela proceduren gick lekande lätt och betalningen skickades som den skulle. Jag fick t o m  ett kvitto i mailen. Jag var både förvånad och glad och gick genast in på den tyska varianten. Döm om min förvåning när det gick lika smidigt där. De skickade två bekräftelser, både på beställningen och på att betalningen kommit fram. Då trodde jag att allt var klart och fixat.

I dag kom ett vänligt mail från den tyska miljödekalsinstansen. De tackade men bad mig skicka reg.beviset eftersom det var oläsligt. På den bifogade filen såg jag att de hade helt rätt. Det var bara att börja fundera på en ny lösning. Jag kom på att när jag köpte skrivaren så laddade jag ner en app som kunde kopplas ihop med skrivaren via Wifi. Naturligtvis hade jag inte tagit itu med det direkt så det var bara att börja försöka förstå och följa instruktioner. Det tog sin tid men så småningom fick de kontakt och jag kunde skanna in bilden på reg.beviset till mobilen. Men inte sjutton hittade jag den bilden någonstans där jag tyckte att den skulle vara. Nu ska jag inte ge er alla detaljer men efter flera försök att hitta bilden och även att göra om skanningsproceduren igen, hittade jag den till sist. Ett tag var jag övertygad om att jag var tvungen att registrera ett konto på en viss molntjänst för att bilden hamnat där. Jag lyckades aldrig med den registreringen och det var ju tur (ibland är det en fördel att vara teknisk idiot) för bilden fanns i det moln jag redan använde. Det hade nog bara tagit lite tid för den att laddas upp där.

Nu är allt klart och jag hoppas innerligt att det inte kommer ett (eller två) mail i morgon med fler problem. Den här veckan har verkligen gått i teknikstrulandets tecken för mig. Kan någon begripa hur någon som jag kan ha tre väldigt intelligenta barn, varav den yngsta nyligen har blivit medlem i Mensa. Det är ju bra att ingen av dem brås på sin virriga och teknikokunniga mor.

Så här vill jag aldrig ha det 😉

smart-home-2005993_960_720


19 comments

 1. Ha ha…. du är för rolig 🙂 Fast jag förstår ju att du inte tyckte det var ett dugg roligt just då!
  Nu tror jag inte teknisk kompetens och intelligens har särskilt mycket med varandra att göra. Jag är också en teknisk idiot mest för att jag gör som du, struntar i det, och jag tror faktiskt ändå att jag – liksom du – är hyfsat intelligenta kvinnor 😉 Till viss del handlar det nog om intresse och tålamod också – två saker jag har väldigt lite av när det kommer till teknik!

  Gilla

  • Haha, tack…tror jag 😉
   Jag hoppas att du har rätt. Jag kände mig inte särskilt intelligent medan jag höll på men jag löste det ju faktiskt 😀 Mina barn är föresten snälla och påstår att jag ligger över medel så jag kan ju välja att tro på dem 😉 Till saken hör att jag har kunniga personer våningen under men jag ville klara det själv.
   Nu ska jag snart börja göra mig i ordning så att jag kan gå iväg och rösta 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Du är ju grym! Helt ärligt så hade jag inte ens provat, jag hade ringt min son. Klick, klick så hade det varit klart. Jag har insett för länge sedan att jag är bra på så mycket annat och så är det ju så tidskrävande med att lära sig teknikprylar. På jobbet hakar jag gärna på med allt nytt inom teknik men då får man en manual att följa så till och med ett barn skulle fatta 🙂 Så spännande med allt som måste fixas.
  Hoppas vi får en bra söndag!

  Kram

  Gilla

  • Haha, tack! Så kan man ju också se det och jag känner mig faktiskt ganska nöjd med att jag fixade det själv 😀 Men jag ska erkänna att jag nuddade vid tanken på att kontakta min son 😉
   På jobbet har man nog inget val och med bra instruktioner, och kanske en kunnig kollega, är det kanske lättare.
   Nu börjar jag känna att jag har koll på allt som måste förberedas 🙂
   Nu ska jag snart gå och rösta och sedan blir det nog en lång, skön skogspromenad då jag kan glömma allt som har med valet att göra 😉
   Kram

   Gilla

  • Tack! Tanken på att be om hjälp for förbi men jag hade ju tagit på mig att fixa det här. Min son sa att jag kunde höra av mig om jag behövde hjälp men jag ville klura lite till. Hade jag inte gjort det så hade jag inte fått uppleva glädjen i att lyckas 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. För min del vill jag bara att tekniken ska fungera. När den kärvar gör jag det lätt för mig och låter Husse sköta den biten. lite dumt men så fungerar jag. Oftast i varje fall…

  Kram och bra jobbat!

  Gilla

  • Det är nog lättast att överlåta vissa uppgifter på den i huset som bäst förstår sig på dem. Jag gjorde också så förut men nu vill jag klara så mycket som möjligt på egen hand. Det har nog med min vilja att visa att jag klarar mig ensam att göra. Men självklart ber jag om hjälp om det verkligen behövs 🙂
   Tack och kram.

   Gilla

 4. Haha 😀 känner igen det där. Ibland är det ren lathet från min sida att inte sätta mig in i tekniska grejor. Jag blir så irriterad också om det inte blir som jag vill. Jag tycker du verkar ha mycket bättre tålamod.
  Kram

  Gilla

  • Jag tror att många känner igen sig 😀 Jag är lika lat för varför ska man anstränga sig med sådant om man inte behöver 😉 Jag vet inte om det är tålamod, kanske mer min envishet som kommer fram igen.
   Kram

   Gilla

 5. Herrejöss vilket tålamod du kan uppbringa! Jag skulle definitivt inte fixa det, inte ens om jag var på väg på mitt livs resa….
  Men jag är inte ett dugg förvånad, du är tillräckligt disciplinerad för att fixa detta , lyfter på hatten och är impad.Jag har genom livet kunnat överlåta mycket på partners och äkta män, men visst har jag också blivit något duktigare nu när jag är ”enastående”. Men det finns dock stora begräsningar, därav är jag så imponerad av hur du envetet fortsätter tills du fått det rätt” Samtidigt tror jag det har med ärendets prioritet att göra, nu är ju denna resa väldigt viktig för dig och din son o då sträcker sig nog både tålamod och vilja längre än vanligt Heja dej!

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s